Vuosi 2022 paketissa – Tässä ovat vuoden luetuimmat kirjoitukset!

pexels-photo-3401897.jpeg

Vuonna 2022 erilaiset kriisit seurasivat toisiaan. Ukrainan sota, inflaatio, korkojen nousu ja energiakriisi – tällaista tuskin kukaan osasi ennustaa. Helsingin pörssi jäi lopulta 16,0% ja jenkkien S&P 500 -indeksi 19,4% pakkaselle. Suomalaisista yrityksistä eniten takkiin ottivat raskaasti Venäjälle investoineet Fortum ja Nokian Renkaat.

Oppia ikä kaikki

Indeksisijoittajalle sillä ei ole merkitystä, nousevatko vai laskevatko osakkeet. Tärkeintä on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa niin nousu- kuin laskumarkkinalla. Vuosi 2022 laittoi taatusti monien suunnitelmat koetukselle paitsi kohoavien kustannusten niin myös laskevien osakekurssien myötä.

Myönnän, että vuoden 2022 aikana oli turhauttavaa tehdä lisäostoja vain huomatakseen saman summan sulaneen seuraavassa kuussa salkusta pois. Näin ollen lopetin osakesalkun vilkuilun ja noudatin osta ja unohda -periaatetta. Vuosi 2022 opetti jälleen luottamaan prosessiin, sillä osakemarkkinalla on lähes mahdotonta hävitä rahaa (mistä lisää jäljempänä).

Indeksisalkun rinnalla minulla on jo pitkään ollut pelisalkku. Vuoden 2022 laskumarkkina sulatti varsinkin teknologiayhtiöistä ilmaa pois, joten pelisalkkuun ovat tänä vuonna liittyneet seuraavat yhtiöt: Apple, Tesla, Kempower ja Nio. Marimekkoa lisäsin maltillisesti ja ostoslistalla on myös toinen kiinalainen sähköautovalmistaja BYD.

Lue seuraavaksi: Mikä on “pelisalkku” ja mitä se sisältää?

Pian ilmestyvässä Puolivuotiskatsauksessa selviää, miten tavoite tulla miljonääriksi 25 vuodessa on edennyt. Toki tavoite on leikkimielinen ja kokeellinen, sillä elämässä voi aina tapahtua kaikenlaista.

Osakemarkkinalla on (lähes) mahdotonta hävitä rahaa

Indeksisijoittajan on käytännössä mahdotonta hävitä rahaa osakemarkkinalla, jollei hän joudu pakkomyymään omistuksiaan. Helsingin pörssistä ei nimittäin Nordean tekemän selvityksen mukaan löydy yhtään yli 12 vuoden ajanjaksoa, jolloin tiettynä ajankohtana tehty sijoitus on tappiolla. Toisin sanoen aika korjaa jopa Aku Ankan tuurilla varustetun sijoituksen ajoituksen, ja markkina nousee aina lopulta uusiin huippuihin.

Kuten Venäjä on osoittanut, niin toinen tapa, jolla sijoittaja voi hävitä rahaa on yhteen tai kahteen maantieteelliseen alueeseen sijoittaminen. Riski kasvaa myös vain yhteen segmenttiin kuten pelkkiin teknologiaosakkeisiin sijoittaessa. Ukrainan sota herätti varmasti monet miettimään tätäkin asiaa.

Kuitenkin kun sijoittaa ajallisesti, maantieteellisesti ja toimialoittain hajauttaen yleisindekseihin, on rahaa liki mahdotonta hävitä.

Vuoden 2022 luetuimmat jutut

On aika kiittää teitä lukijoita jälleen menneestä vuodesta. Vuonna 2022 blogia luettiin 99 115 kertaa ja individuaaleja kävijöitä oli 52 007. Sadantuhannen lukukerran rajapyykistä jäätiin siis hieman.

Vuoden luetuin kirjoitus oli edellisvuoden tavoin Mihin sijoittaa? Tässä 10 parasta indeksirahastoa!, jolla lukukertoja oli 19 368. Kaikkiaan kirjoitusta on luettu peräti 43 155 kertaa!

Toiselle sijalle ylsi vuoden alussa julkaistu Tässä ne tulevat: 10 parasta ETF-rahastoa! 9 994 lukukerralla.

Kolmanneksi pääsi blogin Etusivu, joka on tsekattu 6 866 kertaa.

Neljännelle sijalle mitalien ulkopuolelle nousi Mihin sijoittaa 20 000 euroa (tai mikä tahansa muu rahasumma)? , jolla lukukertoja oli 3 692.

Viides oli Miten sijoittaja voi hyötyä inflaatiosta? 5 yllättävää tapaa! 3 239 lukukerralla.

Jos yrityksesi on kiinnostunut kaupallisesta yhteistyöstä blogin kanssa, niin laita ihmeessä viestiä yhteydenottolomakkeen kautta!

Tavoitteet vuodelle 2023

a woman writing numbers on sand with her hand
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Kukaan ei tiedä, mihin suuntaan markkina kehittyy tänä vuonna. Valistuneita arvauksia voi toki aina esittää.

Osakemarkkina hinnoittelee yritysten tulevia kassavirtoja aina noin puoli vuotta eteenpäin. Viime aikoina puheet taantumasta ovat nostaneet päätään, mutta sekin on jo hinnoissa, jollei jonkinlaista yllätystä huonompaan tapahdu. Positiiviset uutiset voivat kuitenkin kääntää markkinan nousuun nopeastikin.

Sijoittaja.fi -sivuston tekemän selvityksen mukaan on perin harvinaista, että pakkasvuosia on pörssissä useampia peräkkäin. On sitä vastoin varsin tavallista, että suurimmat nousut tapahtuvat heti laskujen jälkeen. Aika näyttää, miten käy tällä kertaa.

Asetan vuodelle 2023 tavoitteeksi sen, että pysyn sijoitussuunnitelmassa. Toisena tavoitteena on ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen tai vaihtoehtoisesti nykyisen asunnon jättäminen sijoitukseen. Kolmanneksi tavoitteeksi otan sopeutumisen uuteen kustannustasoon, jonka inflaatio on aiheuttanut. Pyrin myös yhä parempaan työn ja vapaa-ajan sekä tulojen optimointiin.

Blogin osalta tavoitteena on tehdä sisällöstä yhä laadukkaampaa ja kiinnostavampaa. Julkaisutahti lienee jatkossakin noin joka toinen sunnuntai. Palautetta saa aina laittaa vaikkapa kommentoimalla alle!

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Vuosi 2022 paketissa – Tässä ovat vuoden luetuimmat kirjoitukset!

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!