Analyysi: Nordnetin uudet One -yhdistelmärahastot

Mainokset

Suomessa on 1,3 miljoonaa rahastosäästäjää, joista yli miljoona sijoittaa varojaan yhdistelmärahastoihin. Pitkä matka on siis vielä siihen, että indeksirahastot ovat koko kansan rahastoja. Nordnet julkisti uudet One -yhdistelmärahastonsa hiljattain. Mutta kannattaako niihin sijoittaa? Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Kirjoitusta päivitetty 5.2.2023.

Yhdistelmärahastot ovat koko kansan rahastoja

Aluksi muutama sana yhdistelmärahastoista yleisesti, jollaisia myös Nordnet One -rahastot ovat.

Yhdistelmärahastoja markkinoidaan huolettomana ratkaisuna, sillä ne tarjoavat laajan hajautuksen niin osake- kuin korkosijoituksiin maailmanlaajuisesti.

Ajatuksena on, että koska osakemarkkinan laskiessa korkosijoitukset tyypillisesti nousevat ja päinvastoin, tuottaa rahasto suhdanteesta riippumatta. Sijoittajan ei myöskään tarvitse itse valita osakkeiden, korkojen ja eri markkinoiden välillä, vaan hänen täytyy määrittää ainoastaan itselle sopiva riskitaso. Idea on sinänsä hyvä.

Kymmenestä Suomen suosituimmasta rahastosta peräti seitsemän onkin yhdistelmärahastoja (Lähde: Talouselämä). Yli miljoona suomalaista sijoittaa niihin, ja suosituimmilla on satojatuhansia osuudenomistajia. Suomalaisten suosikkeja ovat mm. sellaiset rahastot kuin OP:n Maltillinen ja S-Pankin Rohkea.

Perinteisten yhdistelmärahastojen ongelmat – Nordnet One poikkeaa näistä

Kaukana ollaan siis tilanteesta, jossa indeksirahastot ovat koko kansan rahastoja. Tälle on luonnollinen syy: indeksirahastot eivät tuota pankeille juuri mitään verrattuna yhdistelmärahastoihin, joiden kulut ovat tyypillisesti korkeat, eikä ensin mainittuja siksi markkinoida asiakkaille aktiivisesti.

Jälkimmäisten kulut ovat tyypillisesti luokkaa 1,0 – 2,5%, kun taas indeksirahastoilla ne ovat alle 0,5%. Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta se kertautuu vuosikymmenten saatossa kymmeniin- ja joskus jopa satoihintuhansiin euroihin. Kuluilla siis todella on väliä!

Aki Pyysing kirjoitti hiljattain erinomaisen kolumnin, jossa todetaan osuvasti, että korkojen ollessa matalalla perinteiset yhdistelmärahastot tarjoavat huonon tuoton ja korkean riskin vastustamattoman yhdistelmän. (Nordnetin One -rahastot poikkeavat kuitenkin näistä perinteisistä vaihtoehdoista, mistä lisää jäljempänä.)

Matala tuotto johtuu siitä, että yhdistelmärahaston osakesijoitusten parissa huseeraa yleensä aktiivinen salkunhoitaja, joka tutkitusti häviää indeksille pitkässä juoksussa rahaston korkeiden kulujen verran. Korot puolestaan olivat pitkään niin matalalla, etteivät korkosijoitukset voineet edes potentiaalisesti tuottaa mitään.

Rahastot olivatkin aiemmin lähinnä tikittävä aikapommi, sillä korot eivät voi ikuisesti painua lisää miinukselle, mikä oli korkopuolen tuottojen edellytys. Viime aikoina korkojen noustua reippaasti näiden vanhojen korkosijoitusten arvo onkin tippunut. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut, ja korkosijoitukset ovat alkaneet jälleen tuottaa.

Nordnet One -rahastot eroavat perinteisistä yhdistelmärahastoista sekä hallinnointitavan että kulujen puolesta, mistä lisää seuraavassa.

Lue seuraavaksi: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

Nordnet One -rahastoissa kolme riskitasoa: Varovainen, Tasapaino ja Rohkea

Aloita sijoittaminen Nordnet One -rahastoihin tästä*

Nordnetin yhdistelmärahastoissa on OP:n, S-Pankin ja Nordean tavoin valittavissa kolme riskitasoa. Varovaisessa osakepaino on 30%, Tasapainossa 60% ja Rohkeassa peräti 100%. Loppuosa sijoitetaan korko- ja luottomarkkinoille.

Varovainen sopii Nordnetin mukaan säästäjälle, jonka sijoitushorisontti on vähintään kaksi vuotta ja joka hakee maltillista tuottoa alhaisemmalla riskillä.

Tasapaino puolestaan sopii säästäjälle, jonka sijoitushorisontti on vähintään kolme vuotta ja joka tavoittelee kohtalaista tuottoa kohtalaisella riskillä.

Rohkea sopii sijoittajalle, jonka sijoitushorisontti on vähintään viisi vuotta ja joka hakee korkeaa tuottoa korkeammalla riskillä.

Rahastojen varat sijoitetaan maailmanlaajuisesti hyödyntäen Nordnetin omia indeksirahastoja sekä SEBin korkotuotteita. Kyse on siis niin sanotuista rahastojen rahastoista.

Nordnetin yhdistelmärahastot eroavatkin muista nimenomaan siinä, että niiden osakesijoitukset koostuvat indeksirahastoista. Samalla niiden kokonaiskulut ovat hyvin maltilliset eli vain 0,49%!

Uusien rahastojen ohella Nordnet lanseerasi myös digitaalisen palvelun helpottamaan itselle sopivan rahaston valintaa.

Lue seuraavaksi Analyysi: Kannattako uuteen Nordnet Indeksirahasto Teknologiaan sijoittaa?

Lue myös Analyysi: Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot (ex-Superahastot)

Johtopäätökset: Nordnet One -yhdistelmärahastot

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Ei kai tässä voi muuta todeta kuin että Nordnet teki sen taas. Siinä missä kuluttomat pohjoismaiset indeksirahastot mullistivat Suomen rahastomarkkinan jokunen vuosi sitten, muuttavat Nordnet One -rahastot pelin yhdistelmärahastojen kentässä. Tämä johtuu ennen muuta kuluista, mutta myös indeksipainotuksesta.

Yhdistelmärahastojen kiistaton valtias on ennen tätä ollut OP, jonka rahastojen juoksevat kulut ovat 1,08 – 1,64% välillä. Ne ovat siis Nordnetiin nähden kaksin- tai kolminkertaiset! Ero tuotoissa on pitkässä juoksussa valtava. Kulujen vaikutusta voi tarkastella vaikkapa Seligsonin tuottolaskurilla.

Lisäksi valtaosa niin sanotuista perinteisistä yhdistelmärahastoista sijoittaa varansa aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin, mikä on sijoittajan kannalta huono asia. Aktiivisista rahastoista nimittäin 80-90% häviää indeksirahastoille 10 vuoden aikajänteellä ja vielä useampi, kun aikahorisonttia venyttää pidemmäksi.

Näin ollen Nordnetin One -rahastot vahvistavat Nordnetin asemaa rahastosäästäjien ykkösvaihtoehtona. Ne ovat hyvä avaimet käteen -tyyppinen ratkaisu sijoittajalle, joka ei halua pähkäillä eri sijoituskohteiden sekä osake- ja korkosijoitusten välillä.

Kyseessä ovat Seligsonin Pharoksen ohella sellaiset yhdistelmärahastot, joita voi jopa hyvillä mielin suositella henkilölle, joka hakee valmiiksi mietittyä sijoitusratkaisua. Nordnet kuitenkin tarjoaa vielä Pharosta laajemman valikoiman eri vaihtoehtoja.

Tasapainoinen lienee useimmille paras vaihtoehto, sillä sen varoista hieman yli puolet on osakemarkkinoilla ja se noudattaa klassista 60-40 jakosuhdetta. Lisäksi Rohkean sijaan sijoittaja voi myös itse koota melko helposti rahastosalkun indeksirahastoista.

Varovaisen 30%:n osakepainoa pidän liian matalana suurimmalle osalle sijoittajista. Tietysti jossain kohtaa eläkeiän lähestyessä voi olla hyvä aika siirtyä niin sanotusti puolustamaan pääomia.

Itse jatkan Salkun osalta 100%:sti osakemarkkinalla, vaikka vararahastoa LähiTapiolan Korkoetuun kerrytänkin. One -rahastot eivät luo tarvetta tehdä muutoksia.

Aloita sijoittaminen Nordnet One -rahastoihin tästä*

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen pääsääntöisesti aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!Peruuta vastaus

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Exit mobile version