Kryptohuijaukset – 10 yleisintä tapaa, joilla sijoittajia vedätetään (Kryptovaluutat, osa 2.)

Sijoitushuijaukset ovat lyhyessä ajassa nousseet merkittävimmäksi tavaksi, jolla suomalaisilta huijataan rahaa. Virtuaalivaluuttoihin liittyvät huijaukset ovat niistä yleisimpiä. Tässä kirjoituksessa pureudutaan kryptohuijauksiin ja käydään läpi 10 yleisintä tapaa, joilla sijoittajia vedätetään. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Aluksi

Ihan alkuun on syytä korostaa, että huijaukset eivät ole vain kryptovaluuttoihin liittyvä erityispiirre. Silti pitkälle viety anonymiteetti, vaikea jäljitettävyys ja sääntelyn puute ovat tehneet niistä kaikkein suosituimman huijausten lajin. Kyseessä on tällä hetkellä villi länsi, sillä kuka tahansa voi perustaa oman kryptopörssin tai -valuutan.

Kryptohuijauksille tyypillisiä piirteitä ovat muun muassa pitkäkestoisuus ja suuret rahalliset menetykset. Huijari saattaa nyhtää huijauksen kohteeksi joutuneelta rahaa jopa useiden vuosien ajan. Moni on menettänyt näihin huijauksiin kaikki säästönsä sekä velkaantunut lisäksi. Suunnitelmallisuudesta kertoo se, että luottamussuhdetta uhriin saatetaan rakentaa kauan ennen kuin hänen rahansa viedään.

Kryptovaluuttoja koskevan sarjan ensimmäisessä osassa väitöskirjatutkija H. Ranta tarkasteli niiden taustalla vaikuttavia ideologisia kytköksiä. Tämä toinen osa keskittyy erilaisiin kryptovaluuttojen ympärillä pyöriviin huijauksiin.

1. Kadonneet kryptopörssit

Turvallisena pidetty, maailman toisiksi suurin kryptopörssi FTX haihtui vastikään käytännössä yhdessä yössä savuna ilmaan miljardeja dollareita sijoittajien rahaa mukanaan. Tätä ennen sen perustajasta Sam Bankman-Friedistä (SBF) puhuttiin jopa seuraavana Warren Buffettina. Suomenkin mediassa hänestä kirjoitettiin.

FTX on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Jo alusta asti suosittuja kryptosivustoja on hävinnyt tasaiseen tahtiin. Niitä on myös “hakkeroitu” säännöllisesti.

Yksi väitetysti hakkeroiduista sivustoista on maailman suurin kryptopörssi Binance, joka tiedotti hiljattain, että se on hukannut 570 miljoonan dollarin edestä sijoittajien rahoja. Tapaukseen luonnollisesti liittyy kaikenlaisia omituisuuksia kuten se, että yritys on suhtautunut asiaan käytännössä olankohtauksella sekä se, että varkaat veivät kaikista kryptovaluutoista juuri Binancen itsensä keksimää bnb-kryptovaluuttaa, jonka arvo ei perustu mihinkään. Varkaat siis varastivat käytännössä ilmaa, joka heidän on tullut vaihtaa johonkin käypään (fiat-)valuuttaan samaisessa Binancessa jäämättä kuitenkaan kiinni. Uskoo, ken tahtoo.

Tunnetuimpiin hävinneisiin kryptopörsseihin lukeutuu myös Mt.Gox, joka oli aikanaan johtava bitcoinin kauppapaikka, ja samalla yksi ensimmäisistä laatuaan. Se hävisi niin ikään yhdessä yössä. Tässäkin tapauksessa vedottiin “tietomurtoon”, jonka myötä asiakkaiden varoja katosi 350 miljoonan dollarin edestä.

FTX:n vanavedessä muun muassa kryptoyhtiö Celsius meni niin ikään hiljattain konkurssiin. Sillä oli myös jonkin verran suomalaisia asiakkaita. Yhtiötä on syytetty ponzi-huijaukseksi ja asiakkaat ovat turhaan anelleet rahojaan takaisin. Myös kryptolainoittaja Blockfi on pahoissa vaikeuksissa ja hakeutunut yrityssaneeraukseen.

Muitakin tapauksia on lähivuosilta paljon. Esimerkiksi suuri eteläafrikkalainen bitcoin-pörssi Africrypt paljastui hiljattain huijaukseksi. Sen omistajat varastivat asiakkaiden varoja yli 3 miljardin dollarin edestä.

Turkkilainen kryptopörssi Thodex sulkeutui niin ikään ja sen perustaja Faruk Fatih Ozer pakeni 2 miljardia asiakkaiden varoja mukanaan. Turkki on tehnyt hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Listaa voi jatkaa lähes loputtomiin. Olennaista on kuitenkin se, että kryptomaailmassa pörssin koko, tunnettuus tai suosio ei takaa sitä, että siihen voi luottaa.

Bottom line: Mikä tahansa kryptopörssi tai -sivusto voi hävitä savuna ilmaan milloin tahansa asiakkaiden varat mukanaan.

2. Tekaistut kryptovaluutat

Etelä-Korea teki hiljattain kansainvälisen etsintäkuulutuksen terra luna -kryptovaluutan perustajasta Do Kwonista. Terran piti olla niin sanottu vakaavaluutta (stable coin), jonka arvo on kaikissa tilanteissa yksi dollari ja jolla siten voi käydä kryptopörsseissä helposti kauppaa. Toisin kuitenkin kävi, kun terra lunan arvo romahti täysin ja sen taustalta paljastui keinottelua. Kyseessä oli huijaus.

Myös kryptovaluutta prodeum hävisi yhdessä yössä jättäen jälkeensä paljon puhuvan viestin.

Toisinaan kryptovaluutta voi paljastua huijaukseksi jopa useiden vuosien toiminnan jälkeen, kuten kävi ormeuksen tapauksessa. Näin ollen pitkäikäisyys ei tälläkään saralla takaa mitään.

Listaa voi jatkaa liki loputtomiin, sillä eri syistä hävinneitä kryptovaluuttoja on tuhansia.

Bottom line: Mikä tahansa kryptovaluutta voi kadota koska tahansa (pl. ehkä bitcoin ja ethereum).

3. Pyramidihuijaukset

Tunnetuin kryptoihin liittyvä pyramidihuijaus on eittämättä OneCoin, johon yli 10 000 suomalaista sijoittajaa hävisi rahojaan. Sen perustaja, bulgarialainen Ruja Ignatova on edelleen teillä tietymättömillä 500 miljoonaa dollaria asiakkailta varastettua rahaa mukanaan.

Vastikään romahtanutta kryptopörssi FTX:ää tutkitaan niin ikään mahdollisena pyramidihuijauksena, mutta asiaa on vielä liian aikaista arvioida. Sama pätee edellä mainittuun Celsiukseen.

Suomen Pankin johtava neuvonantaja ja kryptovaluutta-asiantuntija Aleksi Grym on kutsunut kaikkia kryptovaluuttoja yksiselitteisesti pyramidihuijaukseksi. Hänen mukaansa kryptoilla ei ole reaalitaloudessa mitään arvoa.

Bottom line: Mikä tahansa kryptovaluutta tai -sivusto voi paljastua pyramidihuijaukseksi, vaikka se on toiminut jo vuosien ajan.

4. Huijauspuhelut ja muut huijausviestit

Englanninkielinen puhelu alkaa: Microsoftin asiakastuesta päivää. Koneellesi on päässyt virus ja meidän täytyy ottaa etäyhteys koneeseesi nyt heti tilanteen korjaamiseksi. Kyseessä on ilmiselvä huijaus, mutta silti moni haksahtaa.

Ainakin 2000 suomalaista menetti hiljattain varojaan tällaisten kryptohuijauspuheluiden seurauksena, ja se on vain surullista jatkoa lukuisille aiemmille vastaaville tapauksille.

Kyseessä on klassinen tapa, jossa huijaustoimintaa pyöritetään organisoidusti ulkomailla sijaitsevista call centereistä käsin. Rikolliset lähestyivät uhreja puhelimitse ja suositelivat tekemään sijoituksia kryptoihin. Näin kävi esimerkiksi “Maijalle”, joka näki sosiaalisessa mediassa kryptomainoksen.

Myös sähköpostiin tulevat huijausviestit ja enenevissä määrin tekstiviestit ovat huijareiden suosiossa.

Bottom line: Kun joku lupailee satumaisia tuottoja ilman riskiä, pitää hälytyskellojen soida päässä välittömästi.

5. Romanssihuijaukset

Romanssihuijaukset kuuluvat yleisimpiin verkkorikollisuuden muotoihin. Tyypillisessä romanssihuijauksessa huijari ottaa sosiaaliseen mediaan tekaistun profiilin kautta yhteyttä sopivaksi katsomaansa, haavoittuvassa asemassa olevaan henkilöön.

Varsin usein huijari tekeytyy esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan palveluksessa olleeksi entiseksi sotilaaksi, joka on jäänyt leskeksi. Pian huijari alkaa julistaa huijattavalle rakkautta.

Jossain kohtaa kuvioon mukaan astuu rahan lähettäminen huijarille erilaisten verukkeiden perusteella. Kryptot ovat siitä käteviä, että niitä on vaikea jäljittää, eikä pankki voi estää niiden siirtymistä huijarin tilille.

Huijarit ovat kuitenkin löytäneet tiensä myös Tinderin kaltaisiin deittisovelluksiin. Niissä huijari saattaa olla vaikkapa tekaistulla profiililla liikkeellä oleva aasialainen nainen, joka jo heti profiilissa ilmoittaa olevansa kiinnostunut kryptovaluutoista ja tällä tavoin herättää kryptoja omistavien kiinnostuksen.

Bottom line: Ei kukaan ihminen rakastu toiseen lyhyen viestittelyn jälkeen ja ala vannoa tälle rakkautta. Rahapyynnöt ovat aina suuri hälytysmerkki.

6. Tietojenkalastelu huijaussivustojen ja -appien avulla

Valtaosa kryptosivustoista on huijaussivuja, jotka saattavat äkkiseltään vaikuttaa aidoilta reaaliaikaisine kurssiseurantoineen. Monet näistä huijaussivustoista ovat suomenkielisiä ja ne nousevat Googlen hakutuloksissa kärkisijoille. Sivustot ovat myös käyttäneet tunnettujen suomalaisten kasvoja markkinoinnissaan ja matkineet esimerkiksi Ylen visuaalista ilmettä.

Joskus sivustot voivat olla pystyssä vain muutamia tunteja. Riittää, että huijari saa luotua hetkellisen hypen aikaan. Toisinaan kryptoihin kytkeytyvä huijaussovellus pääsee valvonnasta huolimatta livahtamaan sovelluskauppaan.

Kalastelijoiden tavoitteena on henkilötietojen ohella erityisesti kryptolompakoiden salausavainten urkkiminen sekä uhrin erehdyttäminen siirtämään virtuaalivaluuttaa huijareiden lompakoihin, sillä siirtoa ei voi perua.

Bottom line: Sijoita vain sellaisen sivuston kautta, josta olet kuullut aiemmin.

7. Tunnetun brändin tai ilmiön hyödyntäminen

Netflixin hittisarja Squid Game sai nopeasti nimeään kantavan kryptovaluutan. Huijarit käyttivät tv-sarjan tunnettuutta hyväkseen luodakseen uskottavuutta ja luotettavuuden tuntua uudelle valuutalle. He menivät jopa niin pitkälle, että loivat kuvitteellisista henkilöistä koostuvan taustatiimin, jonka kasvot oli generoitu.

Squid Game -krypton kurssi nousi viidessä päivässä 0.01 dollarista 2861,80 dollariin ja siitä viidessä minuutissa romahti arvoon 0,0007926 dollaria. Käytännössä kryptovaluuttaa ei voinut myydä lainkaan, vaan ainoastaan ostaa. Näin huijarit tienasivat hetkessä miljoonia.

Bottom line: Tunnettu nimi ei ole minkäänlainen kryptovaluutan aitouden tae.

8. Tekaistut väitteet teknologisista innovaatioista

Monien kryptovaluuttojen taustalla on jokin teknologia. Liikkelle laskettavien kolikoiden (coinien) avulla kerätään käytännössä rahoitusta kyseisen teknologian kehittämiseen.

Moni näistä teknologioista on “yllättäen” osoittautunut myöhemmin huijaukseksi. Kryptovaluutan markkina-arvolla harvoin muutenkaan on taustateknologian kanssa juuri mitään tekemistä, vaan arvostus perustuu aitojen fundamenttien sijaan lähinnä keinotteluun ja hypeen.

Näissä huijauksissa voi olla kyse esimerkiksi olemattomaan bottiin sijoittamisesta.

Joskus toiminta on jo heti kättelyssä laitonta, kuten Ripplen XRP -kryptovaluutan tapauksessa. Siinä kyse oli arvopapereiden luomisesta tyhjästä ja arvopaperikaupoista, mikä on luvanvaraista toimintaa sekä valehtelusta, että toteutus on tehty yhdessä viranomaisten kanssa.

Feikki-ICOt (Initial Coin Offering) ovat myös yleinen tapa huijata. ICOt ovat uusien kryptojen lanseerauksia ja niiden yhteydessä usein esitellään myös mahdollisesti taustalla oleva uusi teknologia.

Bottom line: Uusiin teknologioihin on aina syytä suhtautua suurella varauksella ennen kuin niillä on jotain aitoa arkielämän käyttöä.

9. Sosiaalisen median “lahjoitukset”

Sosiaalisen median erilaiset lahjoituskampanjat ovat otollisia huijauksille. Kryptovaluutat ovat houkutteleva huijauskohde edellä mainituista syistä eli muun muassa siksi, ettei pankki pääse väliin estämään rahasiirtoa.

Erityisen tarkkana kannattaakin olla silloin, kun joku pyytää lahjoittamaan rahaa kryptovaluutoissa. Toisinaan huijarit lupaavat myös jotain vastineeksi kryptolahjoitukselle.

Bottom line: Varmistu aina tarkoin siitä, että keräyksen takana on se taho, joka väittää olevansa.

10. “Valaiden” harrastama kurssimanipulointi pump and dump

Kryptovaluuttojen yhden keskeisen edun perinteisiin valuuttoihin nähden piti olla se, että kyse on hajautetusta järjestelmästä. Tosiasiassa kuitenkin pieni kourallinen ihmisiä omistaa valtaosan kryptovaluutoista eli kyse on vielä niin sanottua fiat-rahaa keskitetymmästä järjestelmästä.

Näiden “valaiksi” kutsuttujen henkilöiden on epäilty manipuloivan kursseja pumpaten niitä keinotekoisesti ylös alas ja samalla käärien piensijoittajien rahat taskuunsa. Valaat voivat jakaa omistuksiaan useisiin kryptolompakoihin ja tileihin peittääkseen omistuksensa laajuuden.

Bottom line: Kryptomarkkinoiden yllättäviä ja mihinkään perustumattomia liikkeitä on epäilty suursijoittajien eli “valaiden” aikaansaamiksi.

Yhteenveto

  1. Mikä tahansa kryptopörssi tai -sivusto voi hävitä savuna ilmaan milloin tahansa asiakkaiden varat mukanaan.
  2. Mikä tahansa niin sanottu vaihtoehtovaluutta (‘alternative coin’, ‘alt coin’) voi kadota koska tahansa.
  3. Mikä tahansa kryptovaluutta tai sivusto voi paljastua pyramidihuijaukseksi vielä vuosia myöhemmin.
  4. Kun joku lupailee satumaisia tuottoja ilman riskiä, pitää hälytyskellojen soida päässä välittömästi.
  5. Tuskin kukaan ihminen rakastuu toiseen lyhyen viestittelyn jälkeen ja alkaa vannoa tälle rakkautta. Rahapyynnöt ovat aina suuri hälytysmerkki.
  6. Älä koskaan sijoita sellaisen sivuston kautta, josta et ole ikinä kuullut.
  7. Tunnettu nimi ei ole minkäänlainen kryptovaluutan aitouden tae.
  8. Uusiin teknologioihin on aina syytä suhtautua suurella varauksella ennen kuin niillä on jotain aitoa arkielämän käyttöä.
  9. Varmistu aina tarkoin siitä, että keräyksen takana on se taho, joka väittää olevansa.
  10. Kryptomarkkinoiden yllättäviä ja mihinkään perustumattomia liikkeitä on epäilty suursijoittajien eli “valaiden” aikaansaamiksi.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!