Blogi

Unelmat todeksi

silhouette of electric towers during sunset

Miksi energia on juuri nyt kallista?

Eurooppa varautuu parhaillaan ennennäkemättömään energiakriisiin. Kotitalouksia on jo kehotettu aloittamaan energian säästötoimet uhalla, että muutoin edessä on sähkökatkoja. Myös yritykset varautuvat siirtämään tuotantoaan yöaikaan. Mutta miksi energia on juuri nyt kallista? Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Energiateollisuus ry:n mukaan Suomen sähkön tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä. Maat voivat itse päättää, myydäänköContinue reading ”Miksi energia on juuri nyt kallista?”

wooden blocks men stack on top of each other making a pyramid

Verkostomarkkinointi, pyramidipeli ja muut sijoitushuijaukset

Säännöllisin väliajoin somessa törmää niin sanottuihin höpönassuihin, joiden mukaan vaurastuminen ei ole pitkä peli, vaan jokainen voi rikastua ja elää taloudellisesti vapaata elämää vaikka heti. Kaikki tämä vieläpä ilman aiempaa työkokemusta ja kotisohvalta käsin. Satumaisten tuottolupausten matalalla riskillä pitäisikin aina soittaa hälytyskelloja. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Aluksi Sijoitushuijaukset ovat viime vuosina nousseet yleisimmäksi nettihuijausten lajiksi. TämäContinue reading ”Verkostomarkkinointi, pyramidipeli ja muut sijoitushuijaukset”

man in blue and brown plaid dress shirt touching his hair

Top 5 Pahimmat sijoitusmokani

Lähes jokainen on varmasti jotain mokia tehnyt sijoitusurallaan. Silti useimmiten tuodaan esiin pelkät onnistumiset. Virheet ovat kuitenkin aina oppimisen paikkoja ja ne kannattaa käyttää hyödyksi. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. 1. Pankin omaan yhdistelmärahastoon sijoittaminen Aloitin sijoitusurani vuonna 2013 sijoittamalla oman pankkini yhdistelmärahastoon, jossa varat oli jaettu puoliksi osakemarkkinalle ja puoliksi lähinnä pitkiin korkopapereihin. Jälkikäteen ajateltuna tämäContinue reading ”Top 5 Pahimmat sijoitusmokani”

Onko miljoonan euron salkun tavoittelemisessa mitään järkeä?

Otsikon kysymystä tulee pohdittua säännöllisin väliajoin. Yhtä absoluuttisesti oikeaa vastausta tuskin on olemassa. Pyrin kuitenkin tässä kirjoituksessa avaamaan ajatuksiani vielä lisää blogin tavoitteen ja taustojen osalta. Todellisuudessa kyse on vapaudesta, ei miljoonasta eurosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Aluksi Eräs kaverini sanoi, että ei ole koskaan tavannut yhtä määrätietoista ihmistä kuin minä. Tällä hän viittasi blogin otsikossakinContinue reading ”Onko miljoonan euron salkun tavoittelemisessa mitään järkeä?”

Puolivuotiskatsaus 1/2022: 100 000€ nettovarallisuus rikki!

Siinä missä vuosi 2021 saatiin pääosin viettää hilpeää nousukautta, on vuoden 2022 ensimmäinen puolisko lasketeltu alas. Maaginen -20%:n karhumarkkinaraja on mennyt rikki useimmissa indekseissä. Tämän seurauksena allekirjoittaneenkin salkusta on sulanut tonneja kuussa. Pitkäjänteisenä indeksisijoittajana hieron kuitenkin lähinnä vain käsiäni yhteen, sillä osakkeita on saanut yhä halvempaan hintaan. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Aluksi: 100 000€ raja rikkiContinue reading ”Puolivuotiskatsaus 1/2022: 100 000€ nettovarallisuus rikki!”

Vieraskynä: Kryptovaluutat – neutraalia teknologiaa vai ideologiaa? (Kryptovaluutat, osa 1.)

Kryptovaluuttojen suuresta huomiosta ja niihin kohdistuneesta lisääntyneestä kiinnostuksesta huolimatta vähemmän keskusteltu osa-alue on niiden yhteydet erilaisiin ideologioihin. Onko esimerkiksi bitcoin pelkkä teknologinen ratkaisu? Vai onko sen taustalla jopa ihan sitä normaalia politiikkaa? Mihin päin kallellaan nämä oletukset ovat? Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Aluksi Seuraava kirjoitus perustuu pääosin David Golumbian kirjaan The Politics of Bitcoin: Software asContinue reading ”Vieraskynä: Kryptovaluutat – neutraalia teknologiaa vai ideologiaa? (Kryptovaluutat, osa 1.)”

Analyysi: Nordnetin uudet One -yhdistelmärahastot

Suomessa on 1,3 miljoonaa rahastosäästääjää, joista yli miljoona sijoittaa varojaan yhdistelmärahastoihin. Pitkä matka on siis vielä siihen, että indeksirahastot ovat koko kansan rahastoja. Nordnet julkisti uudet One -yhdistelmärahastonsa tällä viikolla. Mutta kannattaako niihin sijoittaa? Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Yhdistelmärahastot ovat koko kansan rahastoja Yhdistelmärahastoja markkinoidaan huolettomana ratkaisuna, sillä ne tarjoavat laajan hajautuksen niin osake- kuin korkosijoituksiinContinue reading ”Analyysi: Nordnetin uudet One -yhdistelmärahastot”

question mark on chalk board

Juhannusspesiaali: Vastauksia kysymyksiinne

Saan eri kanavia pitkin paljon kysymyksiä. Yritän parhaani mukaan vastata niihin, mutta joskus joitain jää vastaamatta. Tässä vastauksia kootusti. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* 1. Miten on mahdollista lomailla kaksi kuukautta joka vuosi? Vastaus: Käytännössä tämä on mahdollista siksi, että vakuutusalalla kertyy kymmenen työvuoden jälkeen kuusi viikkoa vuosilomaa. Tämän päälle ns. vanhoille työntekijöille tulee bonuksena kolme lisäpäivää.Continue reading ”Juhannusspesiaali: Vastauksia kysymyksiinne”

Unohda osingot! (sijoittajan tärkein opetus)

Osinkotuotto on monelle sijoittajalle tärkein ja joillekin jopa ainoa sijoituskohteen valintakriteeri. Todellisuudessa osingoille ei pitäisi antaa sijoituskohteen valinnassa juuri mitään merkitystä. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Mitä osingot ovat? Wikipedian määritelmän mukaan ”osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus”. Käytännössä osinkojen maksussa yritys siis palauttaa varoja sijoittajille. Tällöin yrityksen pörssikurssi laskee vastaavalta osalta – ennen veroja. Niin sanotutContinue reading ”Unohda osingot! (sijoittajan tärkein opetus)”

crop farmer showing money in green summer field in countryside

Nordnetin indeksirahastot muuttuvat vastuullisiksi – kannattaako esg-rahastoihin sijoittaa?

Nordnet ilmoitti viime viikolla, että sen rahastot seuraavat jatkossa esg-indeksejä. Seligsonin ja Handelsbankenin rahastot ovat näin tehneet jo jonkin aikaa. Mutta kannattaako esg-rahastoihin sijoittaa? Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Mitä tarkoittaa vastuullinen sijoittaminen (esg)? ESG tulee sanoista environmental, social and governance, jolla tarkoitetaan yhtiöiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallinnointitapaan liittyviä periaatteita.  Vastuulliselle sijoittamiselle ei ole olemassa yhtä universaaliaContinue reading ”Nordnetin indeksirahastot muuttuvat vastuullisiksi – kannattaako esg-rahastoihin sijoittaa?”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Seuraa blogiani

Älä missaa uusia postauksia! Tilaa blogi suoraan sähköpostiisi