Blogi

Unelmat todeksi

house-money-capitalism-fortune-12619.jpg

Budjettitsekki 2022 – näihin asioihin käytän rahaa

Minulla on tapana käydä talouden menot läpi vuosittain. Legendaarisessa Saiturin blogissa kuvattiin aikanaan, miten elintason noustessa uudet kuluerät liimautuvat talouteen kuin iilimadot, jonka jälkeen niistä on lähes mahdotonta päästä eroon. Juuri tätä pyrin välttämään vuositsekillä. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Asuminen 538,80€/kk Ihmisen on asuttava jossain. Asumiskulut ovat lähes jokaisen kotitalouden suurin rahareikä. Niinpä asumisessa on myösContinue reading ”Budjettitsekki 2022 – näihin asioihin käytän rahaa”

man covering face with hands near car trunk

Inflaatio kurittaa keskiluokkaa

Euroalueen inflaatio nousi maaliskuussa ennätykselliseen 7,5%:iin, ja huippua tuskin on vielä nähty. Inflaatio ei suinkaan iske kaikkiin kotitalouksiin yhtä voimakkaasti, vaan eniten kärsii omakotitalossa asuva ja autolla töihin kulkeva keskiluokka. Palkat eivät ole pysyneet inflaation perässä, mikä johtaa kuluttajien ostovoiman hiipumiseen. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Inflaation taustatekijät Inflaatio jylläsi voimakkaana Euroopassa ja Yhdysvalloissa jo ennen VenäjänContinue reading ”Inflaatio kurittaa keskiluokkaa”

an artistic painting of saints

Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusmaailman ennustajat

Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusasiantuntijat ovat ennustaneet pörssiromahduksen tulevan joka vuosi jo ainakin vuodesta 2014 lähtien, jolloin pörssit rikkoivat finanssikriisin jälkeen uusia ennätyksiä. Kun riittävän monta kertaa arvaa, osuu joskus oikeaan ja gurun maine on ansaittu. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Kyyninen maailmankuva ”Jotkut ihmiset vain haluavat nähdä maailman palavan.” – Michael Caine elokuvassa The Dark KnightContinue reading ”Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusmaailman ennustajat”

architecture clouds daylight driveway

Kannattaako asuntolainan korkosuojaus?

Suosituin asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor, on ollut miinuksella helmikuusta 2016 lähtien. Nyt euribor on noussut nollan tuntumaan eli -0,058%:iin ja nousun odotetaan jatkuvan. Tämä on saanut pankit aktivoitumaan ja tarjoamaan asuntovelallisille korkosuojauksia. Mutta kannattaako asuntolainan korkosuojaus? Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Mikä on euribor? Euribor tarkoittaa sitä korkoa, jolla eurooppalaiset pankit voivat saada euromääräistä vakuudetonta rahoitustaContinue reading ”Kannattaako asuntolainan korkosuojaus?”

russian money in paper bills and coins

Älä sijoita Venäjälle!

Moskovan pörssi aukesi torstaina kuukauden tauon jälkeen. RTS-indeksi romahti heti 11%, vaikka sitä tuettiin keinotekoisesti. Venäläisosakkeet ovat tällä hetkellä käytännössä lähes arvottomia ja Venäjälle sijoittaminen on myös eettisesti kyseenalaista. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Bullerot jahtaamassa pikavoittoja Bullero on urbaanisanakirjan määritelmän mukaan amatöörisijoittaja, joka ymmärtää pörssitoimintaa huonosti ja tavoittelee pikavoittoja. Wikisanakirjan mukaan kyseessä on epäonnistuva, ammattitaidoton piensijoittaja, joka ostaa kalliillaContinue reading ”Älä sijoita Venäjälle!”

man looking at laptop with data on screen

Miksi enemmistö sijoittajista häviää indeksille?

Suuri enemmistö sijoittajista häviää indeksille pitkässä juoksussa. Mutta mistä se johtuu? Tämä kirjoitus käy läpi syitä siihen, miksi indeksin voittaminen on niin vaikeaa. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Osakemarkkinoiden tuotto = indeksituotto miinus kulut Kaikkien sijoittajien yhteisesti osakemarkkinoilta saama tuotto on indeksituotto, josta vähennetään sijoittajien maksamat verot ja sijoittamisen kulut, kuten hallinnointi-, kaupankäynti- ja säilytyspalkkiot. Näin ollenContinue reading ”Miksi enemmistö sijoittajista häviää indeksille?”

man in black shirt and gray denim pants sitting on gray padded bench

Miten kriisitilanteisiin voi varautua? | Tässä 10 tapaa!

Ukrainan sota on suuri inhimillinen tragedia ja se tulee nostamaan erityisesti energian ja ruoan hintaa Euroopassa. Arvioiden mukaan nousu voi olla jopa kymmeniä prosentteja. Olen listannut 10 tapaa, miten kriisitilanteisiin voi varautua. Sivu sisältää mainoslinkkejä*. Aluksi Ihan alkuun on todettava, että pidän Venäjän hyökkäystä Suomeen edelleen hyvin epätodennäköisenä. Päättäjät ovat useasti korostaneet, että Suomeen eiContinue reading ”Miten kriisitilanteisiin voi varautua? | Tässä 10 tapaa!”

crowd on protest against war on ukraine

Ukrainan sodan vaikutukset talouteen ja sijoituksiin

Inflaatio oli jo ennen Ukrainan sotaa 4-5 %:n tasolla. Nyt hyperinflaatio on todellinen uhka taloudelle – sotatoimien laajenemisen ohella. Pakotteet ja vastapakotteet nostavat varsinkin energian hintaa Euroopassa, mikä puolestaan vaikuttaa esimerkiksi ruoan hintaan. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Osakemarkkinat romahtivat Euroopan pörssit reagoivat viime viikolla tapahtuneeseen Venäjän hyökkäykseen laskemalla välittömästi 2-4 % indeksitasolla, ja lasku on jatkunutContinue reading ”Ukrainan sodan vaikutukset talouteen ja sijoituksiin”

black smoke coming from fire

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaisi osakemarkkinoihin?

Pidän Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan epätodennäköisenä, mutta mahdollisena. Laajamittainen sota olisi paitsi suuri inhimillinen tragedia, heijastuisi se väistämättä myös pörsseihin ympäri maailman. Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Euroopan pitkä rauhan aika – historiallista taustaa Euroopassa on viime vuosikymmeninä saatu elää historiallisesta perspektiivistä tarkasteltuna poikkeuksellisen pitkään kestänyttä rauhan aikaa. Samalla alueen talous ja ihmisten hyvinvointi on noussut uuteenContinue reading ”Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaisi osakemarkkinoihin?”

Analyysi: Ovatko markkinat tehokkaat? (Eugene Faman hypoteesi)

Professori ja taloustieteen nobelisti Eugene Faman jo 1960-luvulla tunnetuksi tekemä teoria markkinoiden tehokkuudesta on ajankohtaisempi kuin kenties koskaan. Mutta ovatko markkinat tehokkaat? Sivu sisältää mainoslinkkejä.* Mitä tarkoittavat tehokkaat markkinat? Markkinoita, joilla hinnat heijastavat aina täysin saatavilla olevaa tietoa, kutsutaan tehokkaiksi. Eugene Fama, 1970 Tehokkaiden markkinoiden hypoteesi tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että osakkeen hinta heijastelee kaikkea markkinallaContinue reading ”Analyysi: Ovatko markkinat tehokkaat? (Eugene Faman hypoteesi)”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Seuraa blogiani

Älä missaa uusia postauksia! Tilaa blogi suoraan sähköpostiisi