Tässä 10 tapaa, miten miljonääri ajattelee eri tavalla kuin muut. Kirjoituksen tarkoituksena on herättää ajatuksia ja ehkä myös hieman ravistella vakiintuneita ajatusmalleja. Jokainen voi omaksua niin sanotun miljonäärin mindsetin. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.
1. Miljonääri keskittyy tulojen maksimointiin, ei menojen minimointiin
Menoja voi karsia vain tiettyyn rajaan saakka. Aika äkkiä elämä kuitenkin muuttuu pelkäksi kituuttamiseksi. Tuloja sen sijaan voi kasvattaa periaatteessa loputtomiin.
Tämä ei tarkoita, että menopuolta ei pitäisi lainkaan tarkastella kriittisesti. Miljonääri ei kuitenkaan keskity esimerkiksi laskemaan ruokakaupassa senttejä tai edes euroja, vaan miettii, miten tuloja saisi kasvatettua. Olennainen kysymys on: Miten saan tuloni niin suuriksi, että voin elää sellaista elämää kuin haluan?
Helppoa tulojen kasvattaminen ei tietenkään ole. Toisaalta olen huomannut, että ei se myöskään ole niin vaikeaa kuin joskus ajattelin. Keinoja on nimittäin monia. Niitä voivat olla esimerkiksi palkankorotus, ylityöt, sivutyö, nettibisnes tai vastuurooli taloyhtiön hallituksessa.
Lue seuraavaksi: Miten saada rahaa? 100+ keinoa hankkia rahaa!
2. Miljonääri ei pelaa uhkapelejä tai tavoittele pikavoittoja

Veikkauksen uhkapelien keskimääräinen palautusprosentti on 40. Pitkällä aikavälillä häviää siis rahansa lähes varmasti. Miljonääri ei tuhlaa rahojaan uhkapeleihin muutoin kuin satunnaisesti, sillä hän tietää niiden olevan rahanhukkaa.
Myöskään pikavoittojen tavoittelu ei kuulu miljonäärin mindsettiin. Miljonääri tietää, että aika on ihmisen paras ystävä vaurastumisessa.
Lue myös: Veikkaus – suomalainen häviää aina?
3. Miljonääri ymmärtää rahan arvon

Aidosti rikas ei leveile merkkivaatteilla tai kalliilla luksusautoilla. Se on yleensä lähinnä uusrikkaiden pyrkyrien merkki. Pikemminkin moni miljonääri pyrkii salaamaan varallisuutensa ja korostaa elävänsä samanlaista elämää kuin kaikki muutkin.
Näin toimivat esimerkiksi suvut, joissa rahaa on ollut useiden sukupolvien ajan. Vaurauden näyttäminen ulospäin nähdään pröystäilynä. Kun rahaa on ollut “aina”, se nähdään ikään kuin normaalina. Miljonäärit myös usein ajattelevat, että omaisuus on vain heillä lainassa: tärkeintä on siirtää varallisuus eteenpäin tuleville sukupolville.
Miljonääri ajattelee rahan käyttöä sitä kautta, montako tuntia tietyn summan ansaitsemiseen kuluu. Yksi oiva keino on käyttää kulutukseen vain sellaista rahaa, jonka on jo kierrättänyt itselleen kertaalleen pääomatulona. Eli esimerkiksi vasta osakkeista osinkoina takaisin saatua rahaa voi käyttää hankintoihin.
4. Miljonääri ymmärtää, että aika on ihmisen tärkein resurssi

Menetettyä aikaa ei saa koskaan takaisin. Päivässä on vain rajallinen määrä tunteja. Ajasta karkeasti kolmasosa menee nukkumiseen. Toinen kolmannes menee useimmilla päivätöissä. Viimeinen kolmannes on siis syytä käyttää johonkin aidosti merkitykselliseen ja tuottavaan.
Miljonääri käyttää vain maltillisesti aikaa viihteeseen ja sosiaaliseen mediaan, jos se ei palvele vaurastumista. Television katselu pieninä määrinä on ok, mutta suurina määrinä siihenkin kuluneen ajan voisi käyttää johonkin tuottavampaan. Viihdettä toki tarvitaan elämään, mutta kohtuudella.
Käytännössä tämä usein tarkoittaa delegointia ja ulkoistamista: esimerkiksi kotisiivouspalveluiden ja ruoan tilaamista ulkoa, jos omalle ajalleen saa suuremman tuoton kuin palvelun hinta on. Tai sellaisten tehtävien ulkoistusta, jotka muuten veisivät omaa aikaa todella paljon. (Olen itse esimerkiksi ostanut tämän blogin logon suunnittelun ulkoa.)
Jos esimerkiksi saat blogikirjoituksesta keskimäärin 200 euroa tunti, kannattaa 40 euroa tunnilta maksaa kotisiivouksesta, kun tuon ajan voi käyttää kirjoittamiseen. Tällä tavalla hankkii itselleen myös lisää vapaa-aikaa. Aika on rahaa ja vapaa-aika kultaa.
5. Miljonääri ymmärtää passiivisten tulojen merkityksen

Miljonääri rikastuu myös nukkuessaan. Töitä tekemällä voi vaurastua pitkän ajan kuluessa säästämällä säntillisesti, mutta miljonääri ymmärtää myös passiivisten tulojen merkityksen. Raha pitää saada tekemään töitä puolestasi. Tämä onnistuu esimerkiksi passiivisiin indeksirahastoihin sijoittamalla.
Työntekijänä myös kasvattaa yleensä jonkun toisen varallisuutta, ei omaansa. Tätäkin on syytä pohtia: yrittäminen on yksi keino hankkia passiivisia tuloja. Aina parempi, jos ei itse ole sidoksissa yrityksen päivittäiseen toimintaan, vaan yritystoiminta pyörii sinusta riippumatta. Valtaosa miljonääreistä on yritysten omistajia.
6. Miljonääri asettaa tavoitteita, eikä lykkää asioiden tekemistä

Ilman tavoitteita harvoin tulee myöskään tuloksia. Miljonääri asettaa itselleen niin lyhyen kuin pitkän aikavälin tavoitteita ja ryhtyy heti toimiin niiden saavuttamiseksi.
Olennaista on aloittaa heti, ei vasta ensi viikolla tai ensi kuussa. Aikatauluttaminen ja kalenterointi on tässä avainasemassa. Jos asioita on tapana lykätä, kannattaa kirjoittaa ne yhteen listaan ja päättää tehdä listalta vaikka kolme tärkeintä tai nopeinta tehtävää pois. Pääasia on, että ryhtyy toimeen.
7. Miljonääri lukee paljon kirjoja ja kirjoittaa ideat ylös

Miljonäärit lukevat kyselytutkimusten mukaan keskimäärin noin 50 kirjaa vuodessa, siis yhden kirjan viikossa, kun taas muut lukevat vain yhden kirjan vuodessa. (Toki hajonta ihmisten välillä on suurta.)
Miljonääri myös kirjoittaa heti ylös saamansa hyvät ideat, jotta ne eivät unohdu. Tällä tavalla ideoita tulee hyödynnettyä.
8. Miljonääri ymmärtää, että tärkeintä on hyvä tiimi

Maailmaa mullistavat innovaatiot harvoin syntyvät yksin puurtamalla, vaikka sekin on mahdollista. Olennaista on koota ympärilleen tiimi kyvykkäitä ihmisiä. Silloin on oikeassa seurassa, kun tuntee jatkuvasti olevansa itseään viisaampien ympäröimänä.
Vauraus myös syntyy sitä kautta, kun toiset tekevät töitä sinulle, etkä sinä jollekin toiselle. Tällä tavalla muiden työpanos vaurastuttaa sinua myös. Tämä tavallaan onkin yrittäjyyden ja yrittämisen idea.
9. Miljonääri ei pyöri alennusmyynneissä

Miljonääri ostaa tavaran tai palvelun silloin, kun sitä aidosti tarvitsee. Alennusmyynnit tuhlaavat aikaa ja synnyttävät turhia tarpeita.
Samoin verkkokaupoissa pyöriminen ei kuulu miljonäärin harrastuksiin. Miljonääri arvostaa oman aikansa korkealle, eikä hänellä ole aikaa verkkokauppojen selailuun.
10. Miljonääri pitää terveydestään ja ulkonäöstään hyvää huolta

Miljonäärit heräävät kyselytutkimusten mukaan yleensä aikaisin aamulla ja nukkuvat keskimäärin vähemmän kuin muut. He myös kuntoilevat säännöllisesti (yleensä päivittäin), syövät terveellisesti ja pitävät muutoinkin huolta terveydestään.
Miljonääri ymmärtää, että jos terveysongelmien hoitoa lykkää, ne usein pahenevat, jolloin maksettavaksi tulee entistä suurempi lasku. Hyvä esimerkki tästä on hammashoito.
Miljonääri myös tajuaa, että huoliteltu ulkonäkö ja hyvä henkilökohtainen hygienia ovat pääomaa siinä missä muutkin resurssit.
Lopuksi
Tässä olivat 10 tapaa, joilla miljonääri ajattelee eri tavalla kuin muut. Nämä tietysti ovat karkeita yleistyksiä, mutta ainakin itse olen muuttanut suhtautumistani moniin asioihin.
Tästä yksi esimerkki on tulojen ja menojen välinen suhde. Nykyään pyrin keskittymään enemmän tulojen kasvattamiseen kuin (varsin vähäisten) menojen karsimiseen. Ei ne pienet menot, vaan ne suuret tulot.
Tämän kirjoituksen taustana on käytetty muun muassa akatemiatutkijoiden Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan kirjaa Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino 2019) siltä osin, miten kirjassa kuvaillaan rikkaiden ajattelutapaa.
Laita tämä blogi seurantaan, jos koit nämä vinkit hyödyllisiksi. Lisää hyvää sisältöä on tulossa!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
Mihin kyselytutkimuksiin viittaat kohdassa 7?
Viittaan muun muassa Thomas C Corleyn tutkimukseen. Hän vietti 5 vuotta tarkkaillen ja dokumentoiden 233 rikkaan ja 128 köyhän ihmisen elämää. Tämän seurauksena syntyi kirja “Rich Habits”. Kirjassa todetaan, että rikkaat käyttävät lukemiseen keskimäärin 30 minuuttia päivässä, siis 15 tuntia kuukaudessa. Tuossa ajassa lukee suunnilleen yhden kirjan, joskus useampiakin.
Tämän ohella esimerkiksi Bill Gates on kertonut lukevansa 50 kirjaa vuodessa, Mark Zuckerberg lukee 2 kirjaa kuukaudessa, Warren Buffet on kertonut käyttävänsä 80% vapaa-ajastaan lukemiseen jne.
https://www.cnbc.com/2017/10/26/tom-corley-3-habits-can-almost-guarantee-success.html