Tässä ne tulevat: 10 parasta ETF-rahastoa!

parhaat etf rahastot

Olen valmistellut tätä kirjoitusta viime kesästä asti. Tässä se nyt tulee: 10 parasta ETF-rahastoa! Huom. Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia, vaan jokainen tekee sijoituspäätöksensä itse.

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Kirjoitus päivitetty 24.7.2023.

Aluksi

Julkaisin viime keväänä niin sanottuja perinteisiä indeksirahastoja käsittelevän Mihin sijoittaa? | Tässä 10 parasta indeksirahastoa! -kirjoituksen, josta on sittemmin tullut yksi blogin luetuimmista. Kirjoitus trendasi myös Googlen hakutuloksissa ykköseksi.

Samassa yhteydessä lupasin tehdä ETF-rahastoista myöhemmin vastaavan vertailun. Urakka osoittautui kuitenkin yllättävän suureksi. Siinä missä indeksirahastoja on vielä jotensakin helposti läpikäytävissä oleva määrä, on ETF-rahastoissa liki rajaton tarjonta. Siksi tätä kirjoitusta oli pakko rajata.

ETF tulee sanoista exchange-traded fund. Käytännössä kyseessä on pörssiin listattu rahasto, jolla voi käydä reaaliaikaista kauppaa pörssissä yksittäisten osakkeiden tapaan. Tätä kaupankäyntiä varten sijoittaja tarvitsee arvo-osuustilin. Moni ETF seuraa jotakin indeksiä, mutta eivät suinkaan kaikki.

Lue lisää: Indeksisijoittajan käsikirja

Keskityn tässä vertailussa indeksejä seuraaviin ETF-rahastoihin. Painopiste on sellaisissa rahastoissa, joihin suomalaisen on helppo sijoittaa ja jotka ovat kooltaan suuria. Toisaalta megatrendit on ollut pakko jättää pois, sillä erilaisia erikoisrahastoja on valtava määrä. Teen niistä myöhemmin oman vertailun!

UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) merkintä rahaston nimessä tarkoittaa, että se toimii EU:n sääntelyn alaisuudessa. Painotan vertailussa myös tällaisia rahastoja.

Lue myös: ETF vs indeksirahasto – kumpaan sijoittaa?

#1 iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8), kulut 0,06% (0,07-0,01)

10 parasta etf rahastoa
Photo by Pixabay on Pexels.com

Maailman tunnetuinta S&P 500 –indeksiä seuraava ETF!

IShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) seuraa maailman tärkeimpänä pidettyä S&P 500 -indeksiä, joka koostuu 500:sta markkina-arvoltaan suurimmasta yhdysvaltalaisesta yrityksestä. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Apple, Microsoft, Amazon, Tesla ja Google.

Suurimpia sektoreita S&P 500 -indeksissä ovat teknologia 29 %, terveydenhuolto 13 %, rahoituspalvelut 12 % ja kuluttajatuotteet ja -palvelut 11 %. Kyseessä on siis varsin teknologiapainotteinen indeksi, mikä kannattaa huomioida salkkua rakentaessa.

Kyseistä indeksiä seuraavia rahastoja on paljon. Näin ollen tärkeimmiksi kriteereiksi rahaston valinnassa muodostuvat kulut, rahaston koko ja sijoitettavuus rahastoon. Näiden ohella huomioitavia tekijöitä ovat rahaston fyysisyys/synteettisyys, ja maksaako rahasto osingot ulos vai sijoitetaanko ne automaattisesti takaisin.

SXR8 ei ole kuluiltaan kaikista halvin, mutta se jää vain prosentin sadasosien päähän halvimmista. Ero on käytännössä merkityksetön. Rahasto pyrkii halventamaan kulujaan entisestään osakelainauksella, jota se kuitenkin tekee maltillisesti.

Rahaston selkeinä etuina ovat todella halvat kulut, suuri koko ja kuuluminen Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan.

Lisäksi kyseessä on fyysinen rahasto eli se omistaa ihan konkreettisesti rahastossa olevat arvopaperit. Rahasto on myös kasvuosuudellinen eli osingot sijoitetaan automaattisesti takaisin indeksiin, mistä on sijoittajalle suuri hyöty pitkässä juoksussa, kun osingoista ei tarvitse välissä maksaa veroa.

Rahasto on Morningstar -luokitukseltaan täydet 5 tähteä, eikä siinä ole varsinaisia merkintä tai lunastuspalkkioita. Sen sijaan rahaston ostamisesta ja myymisestä pörssissä peritään kaupankäyntipalkkio.

SXR8 tarjoaa 500 yhtiöllään hyvin laajan hajautuksen. Käytännössä Yhdysvaltain suuret yhtiöt toimivat globaalisti, joten salkkuun ei ole ehdottoman välttämätöntä ottaa muita rahastoja tämän lisäksi.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

IUSA on tämän rahaston kanssa muuten täysin identtinen, mutta se maksaa osingot ulos. Myös se kuuluu Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan.

Vanguard S&P 500 ETF (VOO) ja iShares Core S&P 500 ETF (IVV) ovat 0,04%:n kuluillaan kaikkein halvimmat, mutta ne eivät ole osa Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa, eivätkä ne myöskään ole EU:n sääntelyn piirissä. Toisaalta viimeisten sadasosien säästö kuluissa ei enää ole kovin merkitsevä.

Vanguardin VUAA on eurooppalainen versio edellä mainitusta rahastosta, mutta sen kulut ovat 0,07%, eikä se kuuluu Nordnetin kuukausisäästöohjemaan.

Perinteisten indeksirahastojen puolelta löytyy Handelsbanken USA Indeksi (kulut 0,20%), joka seuraa kestävän kehityksen (ESG) indeksiä eli siitä on karsittu tiettyjen alojen yhtiöt pois. Tarkemmat tiedot löytyvät Handelsbanken USA Indeksi –analyysistäni.

ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä

Nordnet on Suomen ainoa pankki, joka tarjoaa kuukausisäästämistä ETF:iin!

Edellä mainittu SXR8 on mahdollista ottaa osaksi Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa. Tällöin ostot tehdään sijoittajan puolesta automaattisesti joka kuukausi ja niistä veloitetaan vain 2,50 euron suuruinen palvelumaksu (1-4 ETF:ää).

Kulu on todella edullinen, sillä tyypillisesti pankit veloittavat jokaisen yksittäisen ETF-osuuden ostosta ja myynnistä hinnaston mukaisen maksun, joka saattaa olla jopa 15 euroa per kauppa.

Kovin pienillä summilla ETF:iin ei kuitenkaan kannata sijoittaa. Nordnetin kuukausisäästöohjelmassa minimisijoitus on 50 euroa, mutta tällaisella summalla kulujen osuus nousee sijoittaessa 5%:iin. Jos sijoitettava summa on kymppejä kuukaudessa, kannattaakin katse kääntää kohti perinteisiä indeksirahastoja.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

#2 Lyxor Core STOXX Europe 600 (LYP6), kulut 0,07%

flags waving on old ornate city building on fine day
Photo by ArtHouse Studio on Pexels.com

Eurooppa kattavasti ja halvalla!

Stoxx Europe 600 kuuluu Euroopan tärkeimpiin indekseihin. Nimensä mukaisesti se sisältää 600 Euroopan suurinta yhtiötä. Käytännössä mukana on niin suuria, keskisuuria kuin pienehköjä yhtiöitä 18 eri maasta.

Indeksin suurimpia yhtiöitä ovat muun muassa Nestle, ASML Holding, Roche Holding, Novartis, Lvmh Moet Hennessy Vuitton, Astra Zeneca ja Novo Nordisk.

Suurimmiksi sektoreiksi nousevat rahoituspalvelut 17 %, teollisuustuotteet ja -palvelut 16 % ja terveydenhuolto 15 %. Huomionarvoista on, että teknologian osuus jää 8 %:iin.

Halvin löytämäni kyseistä indeksiä seuraava rahasto on LYP6. Kyseessä on fyysinen rahasto, joka sijoittaa osingot automaattisesti takaisin indeksiin. Rahasto kuuluu Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan.

Euroopan suurimmista yhtiöistä valtaosa toimii globaalisti, joten tämän rahaston voi ottaa salkkuun vaikka yksinään. Matalan teknologiapainon vuoksi kaveriksi voi kuitenkin olla paikallaan ottaa ainakin SXR8.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot (muut indeksit)

Vahva vaihtoehto tälle rahastolle on Euroopan 50 suurinta yhtiötä seuraava Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C (DXET). Sen kulut ovat 0,09% ja se niin ikään kuuluu Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan. Jos siis haluaa tätä rahastoa keskitetymmän ratkaisun, voi valita DXET salkkuun.

Toinen erinomainen vaihtoehto on iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (EUNK), kulut 0,12%. Se seuraa MSCI Europe -indeksiä, joka koostuu 432 suuresta ja keskisuuresta yhtiöstä 15 eri maassa. Tämäkin rahasto on osa Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa.

#3 iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (IS3N), kulut 0,18%

close up photo of assorted color of push pins on map
Photo by Aksonsat Uanthoeng on Pexels.com

Edullinen vaihtoehto ottaa kehittyvät markkinat salkkuun mukaan!

IS3N seuraa MSCI Emerging Markets Investable Market -indeksiä eli se on maailman kehittyviä markkinoita seuraava rahasto. Rahasto on 0,18%:n kuluillaan poikkeuksellisen edullinen, sillä kehittyvien markkinoiden rahastot ovat tyypillisesti selvästi muita kalliimpia.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat sellaiset yhtiöt kuin Taiwan Semiconductor Manufacturing, Tencent, Samsung, Alibaba ja Meituan. Mukana rahastossa ovat siis muun muassa Kiinan suuret yhtiöt.

Maanosista suurimmat painotukset ovat Aasian kehittyvillä markkinoilla (48 %), Aasiassa (30 %), Latinalaisessa Amerikassa (9 %) ja Lähi-idässä (7 %). Rahastoa voi pitää varsin Aasia-painotteisena.

Kolmikolla SXR8, LYP6 ja IS3N saa salkkuun jo hyvin kattavan maailmanlaajuisen hajautuksen. Myös IS3N on mahdollista ottaa osaksi Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Täysin samaa indeksiä seuraa Amundi MSCI Emerging Markets UCITS ETF (AMEM). Sen kulut ovat hieman korkeammat eli 0,20%. Tämän ohella se ei kuuluu Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan.

#4 Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF, kulut 0,17%

10 parasta etf rahastoa
Photo by Tapio Haaja on Pexels.com

Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ETF-rahasto!

En malta olla nostamatta tätä ETF-rahastoa listalle. Jos ETF-salkkuun haluaa ottaa Suomen mukaan, niin käytännössä se onnistuu parhaiten tällä rahastolla. Rahaston kaupankäyntitunnus on SLG OMXH25. Toki rahasto ei ole välttämätön varsinkin jos omistaa entuudestaan suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita.

Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen joukossa ovat tällä hetkellä sellaiset yhtiöt kuin Nokia, KONE, Nordea, Sampo, UPM ja Neste. Suurimmat sektorit ovat teollisuus (23 %), rahoituspalvelut (20 %), raaka-aineet (16 %) ja teknologia (13 %).

Rahastolla voi käydä kauppaa esimerkiksi Nordnetissa, mutta se ei ole osa kuukausisäästöohjelmaa. Ostot joutuu siis tekemään itse manuaalisesti.

Vaihtoehdot

Seligsonin ETF oli pitkään ylivoimaisesti halvin Suomeen sijoittava rahasto, kunnes Nordnet lanseerasi täysin kuluttoman Suomi Indeksirahaston. Kuitenkin jos oman salkun haluaa rakentaa nimenomaan ETF:stä, on tämä rahasto erinomainen vaihtoehto!

#5 iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL), kulut 0,20%

black textile
Photo by Pixabay on Pexels.com

Koko maailma yhdellä rahastolla – ainakin melkein!

IShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL) pyrkii nimensä mukaisesti tarjoamaan koko maailman kattavan hajautuksen. Kehittyviä markkinoita rahasto ei kuitenkaan sisällä. Tästä syystä rahaston kanssa suositellaan usein otettavaksi IS3N.

EUNL suurimpia omistuksia ovat yhdysvaltalaiset yritykset kuten Apple, Microsoft, Amazon ja Google, sillä nämä ovat kooltaan maailman suurimpia yrityksiä.

Rahasto on varsin jenkkipainotteinen muutenkin, sillä suurimmat alueet ovat USA 69 %, Euroalue 9 % ja Japani 6 %. Yhdysvaltojen osuudeksi kaikista sijoituksista suositellaan usein noin 40-60 %, mutta siihen pääsee helposti ottamalla tämän rahaston rinnalle jonkin toisen ETF:n.

Kahdella ETF:llä, EUNL ja IS3N saakin rakennettua itselleen hyvin hajautetun koko maailman kattavan osakesalkun. Yhdistelmä on suomalaisten sijoittajien keskuudessa äärimmäisen suosittu!

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Samaa indeksiä seuraavat myös Lyxorin LCUW (kulut 0,12%) ja Xtrackersin XDWD (kulut 0,19%). Molemmat kuuluvat Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan. Valitsin kuitenkin rahastoista suurimman ja tunnetuimman sen hyvän likviditeetin vuoksi. Prosentin sadasosilla ei myöskään ole enää suurta vaikutusta kuluissa.

#6 iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (IUSN), kulut 0,35%

green leafed plant on sand
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Pienyhtiöt mukaan salkkuun!

Pienet yhtiöt (erityisesti pienet arvoyhtiöt) ovat historiallisesti tuottaneet hieman muita paremmin. Tämä on periaatteessa ihan luontevaa, sillä pieniin yhtiöihin sisältyy suurempi riski, mistä syystä small cap -rahastot heiluvat muita enemmän. Riski ja tuotto tunnetusti kulkevat käsi kädessä.

Marko Erola tosin argumentoi kirjassaan Paras sijoitus (Talentum, 2009), että monet tällaiset markkinoiden jopa pitkäaikaisilta vaikuttavat anomaliat eli poikkeavuudet korjaantuvat lopulta. Argumentti perustuu ajatukseen tehokkaista markkinoista, joissa aliarvostus ennen pitkää huomataan ja se häviää. Mennyt kun ei ole tae tulevasta.

Niin tai näin, IUSN -rahasto seuraa MSCI World Small Cap -indeksiä. Käytännössä indeksi seuraa kehittyneiden markkinoiden pienyhtiöitä. Suurimmat alueet ovat USA 59 %, Japani 11%, Euroalue 8 % ja Iso-Britannia 5 %.

Tämä rahasto on oiva valinta esimerkiksi mausteeksi nostamaan pienten yhtiöiden osuutta salkussa. Indeksissä on kaikkiaan 4550 yritystä, joten hajautus on erittäin laaja!

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Erilaisia small cap -rahastoja on olemassa todella paljon. Jos haluaa painottaa erityisesti pieniä arvoyhtiöitä, voi salkkuun ottaa ZPRV ja ZPRX -rahastot (kulut 0,30%). Nekin kuuluvat Nordnetin kuukausisäästöohjelmaan.

Yhdysvaltalaisia pienyhtiöitä seuraavaa Russell 2000 -indeksiä puolestaan seuraa ZPRR -rahasto (kulut 0,30%). Euroopan pienyhtiöihin löytyy DX2J (0,30%)… eli vaihtoehtoja on!

#7 Xtrackers FTSE 100 UCITS ETF 1C (XDUK), kulut 0,09%

city view at london
Photo by Dominika Gregušová on Pexels.com

Britannia mukaan sijoituksiin!

FTSE 100 on Lontoon pörssin tärkein indeksi ja samalla yksi Euroopan tärkeimmistä indekseistä. Se koostuu sadasta markkina-arvoltaan suurimmasta Lontoon pörssiin listatusta yhtiöstä. Tällaisia yhtiöitä ovat muun muassa Astra Zeneca, Unilever, Shell, Glaxo Smith Kline ja HSBC.

Rahaston suurimmat sektorit ovat kuluttajatuotteet ja -palvelut 18 %, rahoituspalvelut 18 %, energia 13 % ja terveydenhuolto 13 %. Huomionarvoista on, että teknologialla on ainoastaan 0,64%:n osuus!

XDUK on edullisin löytämäni kyseistä indeksiä seuraava fyysinen ja osingot uudelleen sijoittava rahasto. Lisäksi se kuuluu osaksi Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa.

Käytännössä suuret englantilaiset yritykset toimivat globaalisti, joten tämäkin rahasto riittää salkkuun vaikka yksinään. Matalan teknologiapainon vuoksi kaveriksi voi olla hyvä ottaa ainakin SXR8.

Tämä rahasto on hyvä kaveri myös euroalueelle sijoittavan ETF:n, kuten DXET -rahaston, rinnalle.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Rahaston kanssa kilpailee samaa indeksiä seuraava iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (IUSZ), joka on kuluiltaan hieman edullisempi (0,07%), mutta se maksaa osingot ulos.

#8 XACT Norden (UCITS ETF), kulut 0,15%

10 parasta etf rahastoa
Photo by monicore on Pexels.com

Vastuullisen sijoittamisen (ESG) rahasto!

Xact Norden -rahasto seuraa Handelsbanken Nordic ESG -indeksiä. Indeksi koostuu 30:stä vaihdetuimmasta indeksin vastuullisuuskriteerit täyttävästä pohjoismaisesta osakkeesta.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat tätä kirjoittaessa Novo Nordisk 20,2 %, Investor AB 7,4 %, Atlas Copco 6,4 %, Astra Zeneca 5,3% ja Volvo 4,5 %.

Se painottuu vahvasti teollisuuuteen (31 %), terveydenhuoltoon (31 %) ja rahoituspalveluihin (23 %), jotka yhdessä muodostavat noin 85 % rahaston sijoituksista.

Tämä rahasto on hyvä vaihtoehto, jos haluaa salkkuun painotusta Pohjoismaihin ja kestävään kehitykseen. Rahastolla voi hyvin korvata esimerkiksi muut Eurooppaan sijoittavat rahastot kokonaan. Xact Norden on osa Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Pohjolaan sijoittavia rahastoja on varsin paljon Nordnetin ilmaisista indeksirahastoista lähtien. Niistä voi lukea lisää Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot -analyysistani.

#9 iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (EUNN), kulut 0,14% (0,20-0,06)

10 parasta etf rahastoa
Photo by Belle Co on Pexels.com

Japani mukaan salkkuun!

Japani on maailman viidenneksi suurin talous, vaikka se ei ole merkittävästi kasvanut vuosikymmeniin. Esimerkiksi kuluttajahinnat ja palkat ovat polkeneet maassa pitkään paikallaan.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat muun muassa Toyota, Sony, Mitsubishi, Nintendo ja Hitachi. Ne ovat kansainvälisesti toimivia yrityksiä, joihin Japanin talouden pysähtyneisyys ei suuresti vaikuta.

Indeksi on painottunut teollisuuteen (25 %), teknologiaan (16 %) ja syklisiin kuluttajatuotteisiin ja -palveluihin (16 %). Muiden osuus jää merkittävästi matalammaksi.

Jos salkkuun on valinnut edeltä esimerkiksi SXR8, LYP6 ja IS3N -rahastot, täydentää EUNN niitä ottamalla myös Japanin mukaan. Mikään välttämättömyys tämä ei kuitenkaan ole.

EUNN hyödyntää niin ikään osakelainausta rahaston kulujen alentamiseeen ja se on osa Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

Tämän rahaston kanssa kilpailevat vahvasti Lyxorin LCUJ 0,12%:n kuluilla ja osingot ulos maksava db x-trackersin XDJP vain 0,09%:n kuluilla. Erot näiden rahastojen kuluissa jäävät sadasosiin.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

#10 Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF (LYMS), kulut 0,22%

silver imac displaying collage photos
Photo by Designecologist on Pexels.com

Painotus teknologiaan!

Nasdaq on teknologiapainotteinen pörssi, ja sen nimeä kantaa yksi maailman tunnetuimmista indekseistä (tai joukko indeksejä). Nasdaq 100 -indeksi seuraa sataa markkina-arvoltaan suurinta Nasdaqin yritystä.

Teknologian painotus Nasdaq 100 -indeksissä on noin puolet eli todella merkittävä. Sen suurimpia omistuksia ovat Apple (12,13%), Microsoft (10,45%), Google (7,42%) Amazon (6,47%) Meta eli Facebook (4,84%), Tesla (3,87%) ja NVIDIA (3,58%). Yhdessä nämä seitsemän suurinta yritystä muodostavat siis noin puolet Nasdaq 100 -indeksistä!

2010-luku oli suurten amerikkalaisten teknologiafirmojen juhlaa, mutta mikään ei takaa, että sama jatkuu tulevaisuudessa. Näistä yhtiöistä jokaisella on kuitenkin merkittäviä kilpailuetuja puolellaan, ja kassaa ostaa kilpailijoita pois markkinalta sekä kehittää uusia tuotteita.

Tämä rahasto on listauksen ainoa synteettinen rahasto, mistä sille tulee pieni miinus. Se kuitenkin sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen ja on edullisin löytämäni kyseistä indeksiä seuraava rahasto.

Aloita ETF-kuukausisäästäminen Nordnetissä tästä.*

Vaihtoehdot

SXRV (kulut 0,33%) seuraa niin ikään samaa indeksiä, mutta on selvästi kalliimpi. Sama koskee N1ES (kulut 0,30%). EQQQ (kulut 0,30%) puolestaan maksaa osingot ulos.

Perinteisten indeksirahastojen puolelta löytyy myös muun muassa Nordnet Indeksirahasto Teknologia, johon liittyvät analyysini voit lukea tästä.

Lopuksi – 10 parasta ETF-rahastoa

white and black jigsaw puzzle
Photo by Alexas Fotos on Pexels.com

Tässä olivat 10 parasta ETF-rahastoa. Kuten vertailusta voi huomata, on ETF-rahastoissa liki rajaton valikoima. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että rahastobisnes on äärimmäisen kannattavaa: pienistäkin kuluista kertyy rahastoyhtiölle valtavia summia sen hallinnoimien pääomien ollessa suuria.

Niinpä perinteisten jättiläisten kuten BlackRockin (iShares) ja Vanguardin rinnalle on tullut kilpailijoita, jotka pyrkivät haastamaan niitä matalammilla kuluilla ja laajalla valikoimalla.

Sijoittaja joutuukin helposti loputtomaan kierteeseen, jossa aina löytyy muutaman sadasosan halvempi rahasto. Tästä syystä kehotan kiinnittämään huomiota kuluihin mieluummin prosentin kymmenysten kuin sadasosien tarkkuudella. Kymmenysten ero kuluissa tarkoittaa pitkässä juoksussa jopa tuhansia euroja!

ETF:iä salkkuun valitessa kannattaa unohtaa menneiden tuottojen jahtaaminen. Se on loputon suo, joka syö sijoittajan tuotot varmasti. Kannattaa siis unohtaa ”nämä rahastot tuottivat parhaiten viime vuonna” -tyyppiset vertailut, sillä seuraavana vuonna listalla ovat jälleen uudet nimet (ja uudet trendit).

Näiden listojen seuraaminen johtaa helposti kaupankäyntiin, mistä syntyy sijoittajalle kuluja. Ei olekaan sattumaa, että moni indeksisijoittaja jää jopa alle puoleen indeksin tuotosta. Aiheesta lisää Milloin osakkeita kannattaa ostaa? Unohda markkinoiden ajoittaminen -kirjoituksessa.

Tämän vertailun ulkopuolelle jäivät muun muassa kasvaviin osinkoihin, erilaisiin teknologioihin ja megatrendeihin sijoittavat rahastot. Teen niistä erillisen vertailun, joten laita ihmeessä blogi tilaukseen alta.

Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

3 vastausta artikkeliin “Tässä ne tulevat: 10 parasta ETF-rahastoa!

  1. Hyvä blogi ja hieno tavoite! Katsoin salkkuasi ja huomasin, että omistat useita indeksirahastoja ilmeisesti hajautustarkoituksessa. Mietin, että onko hajautuksellasi myös tarkoitus saavuttaa markkinoihin nähden jotain ylituottoa? Jos ei niin mitä mieltä olet Vanguardin total stock market ETF, jonka kulut on 0.03%? Olisiko tällä mahdollista saavuttaa hieman alennusta kuluihisi samalla tuotto-odotuksella?

    1. Kiitos palautteesta ja hyviä huomioita! Käytännössä olen viime aikoina tehnyt ostoja ainoastaan pääsalkkuun, jonka kulut ovat 0,10%. En ole siis tehnyt Seligsonin salkkuun lisäostoja. Täytyy harkita tuota ETF:ää. Mitä lähemmäs nollaa kulut saa, sen parempi 🙂

  2. Mitä mieltä olet iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (IUSQ) -rahastosta? Käytännössä sama ETF kuin EUNL mutta kehittyvät markkinat myös mukana. Ja kulut 0,20% eli senkin puolesta käytännössä samat kuin EUNL + IS3N -combossa. Taitaa vissiin olla jonkinlainen uusi tulokas? En ole ainakaan kuullut monien puhuvan tästä.

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading