Mihin sijoittaa? | Tässä 10 parasta indeksirahastoa!

mihin sijoittaa

Mihin sijoittaa? Tätä asiaa moni pohtii ja se on myös sijoitusfoorumeiden vakiokysymyksiä. Tässä 10 parasta indeksirahastoa! Huom. Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia, vaan jokainen tekee sijoituspäätöksensä itsenäisesti oman harkintansa pohjalta.

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Kirjoitus päivitetty 23.7.2023.

Aluksi

Tätä listaa ei ollut ihan helppo tehdä. Selailin eri rahastojen esitteitä tuntikausia ja vertailin rahastoja toisiinsa sekä puntaroin eri näkökulmia.

Siinä missä vielä kymmenen vuotta sitten markkinoilla oli käytännössä tarjolla ainoastaan Seligsonin indeksirahastoja, on viime vuosina uusia indeksirahastoja tullut kuin sieniä sateella. Tämä on johtanut kovaan hintakilpailuun rahastojen kesken. Voittaja tässä kilpailussa on sijoittaja, jolla on entistä enemmän ja entistä halvempia rahastoja tarjolla.

Jotkin toimijat, kuten OP ja Nordea, eivät edes yritä olla hinnaltaan halvimpia. OP luottaa bonusten vetovoimaan, sillä niitä voi käyttää rahastojen kulujen kattamiseen ja keskittävälle asiakkaalle OP onkin vaihtoehto. Muille oikeastaan ei. Nordean indeksirahastot eivät pärjää hintavertailussa, ja ovatkin pankille varmasti lähinnä sivutuote.

En ottanut maailma-indeksirahastoja keneltäkään mukaan, sillä ne ovat oma luokkansa ja ansaitsevat oman tarkastelunsa.

#1 Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG, kulut 0,00%

Jos pitää valita ainoastaan yksi rahasto, niin se on tässä!

Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG seuraa OMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross Indexiä, eli Helsingin pörssin 25 suurinta, kestävän kehityksen kriteerit täyttävää yritystä. Rahasto sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen eli kyseessä on kasvuosuudellinen rahasto.

Rahastoon voi sijoittaa alkaen 15 eurolla kuussa, ja sen rinnalle ei ole välttämätöntä hankkia mitään muita rahastoja, sillä Helsingin pörssin suuret yritykset toimivat pitkälti globaalisti.

Suurinta hajautushyötyä saa ottamalla tämän rahaston lisäksi Seligsonin Global Top 25 Brands ja Global Top 25 Pharma -rahastoja tai kehittyville markkinoille tai Aasiaan sijoittavaa rahastoa.

Rahasto ei peri merkintä-, lunastus- eikä hallinnointipalkkioita lainkaan. Lisäksi kyseessä on euromääräinen rahasto, jolloin myöskään valuutanvaihtokuluja ei tule. Kyse on siis suomalaiselle sijoittajalle täysin ilmaisesta rahastosta!

Rahasto on Nordnetin sisäänheittotuote, joten siksi se on täysin ilmainen. Sen tarkoituksena on houkutella asiakkaita Nordnetin maksullisten palveluiden piiriin. Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä ja se on Suomeen sijoittavista indeksirahastoista ylivoimaisesti halvin.

Suomi ESG:n suurimmat omistukset tätä kirjoitettaessa ovat Nokia, Nordea, UPM, Kone ja Sampo kukin noin 10 % osuudellaan. Yhdessä nämä viisi yhtiötä muodostavat siis puolet rahaston arvosta ja 20 muuta yhtiötä toisen puolen. Suurimmat sektorit ovat teollisuus 28 %, rahoituspalvelut 20 % ja raaka-aineet 18 %.

Tämän rahaston lisäksi ei ole välttämätöntä sijoittaa yhteenkään toiseen rahastoon.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

Kierrätän ostokseni Morrow Bankin (entinen Komplett Bank) luottokortin kautta, jossa on Suomen paras jopa 2 % cashback. Kun luoton maksaa aina eräpäivänä kokonaan pois, on kyseessä kätevä apuväline oman talouden hallintaan. Yksi vaihtoehto on asettaa luoton vähimmäislyhennys 100 %:iin. Lue lisää tästä.

#2 Nordnet Indexfond Sverige ESG, kulut 0,00%*

Nordnet Indexfond Sverige ESG seuraa OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross Indexiä, johon kuuluu peräti sata yhtiötä. Se sijoittaa siis huomattavasti suurempaan joukkoon yhtiöitä kuin muut Nordnetin pohjoismaiset rahastot (25 yhtiötä/rahasto). Näin ollen rahastossa ovat myös pienet ja keskisuuret yhtiöt vahvasti edustettuina.

Rahasto on suomalaiselle sijoittajalle muutoin ilmainen, mutta Nordnet perii 0,25%:n valuutanvaihtokulun* rahastoa ostaessa ja myydessä. Tämä kulu on kuitenkin varsin kohtuullinen. Rahasto sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat sellaiset yhtiöt kuten Atlas Copco, Investor AB, Volvo, Hexagon, ASSA Abloy ja Astra Zeneca. Suurimmat sektorit ovat teollisuus 41 %, rahoituspalvelut 22 % ja teknologia 9 %.

Jos tämän rahaston ottaa salkkuun, niin rinnalle on oikeastaan turha ottaa yhtäkään Eurooppa-rahastoa.

Suomi Indeksirahastoon verrattuna Indexfond Sverige ESG on selvästi teollisuuspainotteisempi, kun taas Suomi-rahastossa ovat raaka-aineet vahvasti mukana.

Indexfond Sverige hajauttaa Suomi-rahastoa laajempaan joukkoon yrityksiä ja yhdessä niillä saa jo pitkästi yli sadan (125) yhtiön osakevalikoiman. On kuitenkin makuasia, ottaako Suomi Indeksirahaston lisäksi tämän. Mitenkään välttämätöntä se ei ole.

Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#3. Handelsbanken USA Indeksi, kulut 0,20%

Tässä on paras ja kuluiltaan edullisin Yhdysvaltain markkinoille sijoittava indeksirahasto!

Rahasto seuraa Solactive ISS ESG Screened USA Indeksiä, joka koostuu suurista ja keskisuurista USA:n pörssissä noteeratuista yhtiöistä pois sulkien ne, jotka eivät täytä indeksin vastuullisuusvaatimuksia. Rahastossa on tätä kirjoitettaessa 426 eri yhtiön osakkeita ja se sijoittaa osingot uudelleen.

Handelsbanken USA Indeksin merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat 0% ja hallinnointikulut 0,20%. Rahastoon on mahdollista sijoittaa Nordnetin kautta.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet (Googlen emoyhtiö) ja Meta (Facebook, Instagram). Nämä viisi yhtiötä muodostavat tällä hetkellä 25 % eli neljäsosan rahaston sijoituksista. Rahaston suurimmat sektorit ovat teknologia 34 %, terveydenhuolto 18 % ja rahoituspalvelut 11 %.

Rahastolla saa siis jo varsin vahvan teknologiapainotuksen salkkuun. Rahasto toimii mainiosti sekä ainoana sijoituskohteena, hajautuksena Suomi-osakesalkulle kuin osana kokonaisvaltaista sijoitussuunnitelmaa.

Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta, mutta on silti mainitsemisen arvoista, että vuosina 2012-2020 Handelsbanken USA indeksi tuotti keskimäärin 16,52% vuodessa.

Rahasto tarjoaa kahteen edelliseen rahastoon nähden jonkin verran (noin 50%, lähde sijoittaja.fi) hajautushyötyä eli on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin Eurooppa-rahasto.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#4. Seligson Global Top 25 Brands, kulut 0,62 %

Teemarahastot ovat yleensä kalliita. Niiden kulut ovat tyypillisesti luokkaa 1,50-2,50 %, sillä erikoisrahastojen hallinnointi ja ylläpito maksaa. Esimerkiksi FIM Brandsin kulut ovat 1,81 %.

Seligson Global Top 25 Brands ei pärjää kolmelle edelliselle rahastolle kuluissa, mutta se on teemarahastojen kategoriassa poikkeuksellisen halpa. Lisäksi sitä hallinnoidaan passiivisesti kuten “aitoja” indeksirahastoja.

Rahasto sijoittaa 25:een maailman arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin.  Kyseiset brändit toimivat käytännössä globaalisti, mihin rahaston nimikin viittaa.

Brandsin sijoitusideologian ytimessä on ns. vallihautateoria eli se, että vahvat brändit ovat kyenneet luomaan markkinoille ikään kuin vallihaudan itsensä ja niitä uhkaavien kilpailijoiden väliin. Tämä tarkoittaa, että kilpailijat eivät hevin kykene näitä yhtiöitä syrjäyttämään markkinoilta, koska niiden brändi on niin vahva. Lisäksi niillä usein on erityisiä etuja kilpailijoihin nähden.

Rahaston suurimpia sijoituksia ovat Apple, Alphabet, Nestle, Procter & Gamble, Coca-Cola, H&M ja Amazon. Sen sijoituksista on tällä hetkellä 58 % Yhdysvalloissa, joten jonkin verran päällekkäisyyttä sillä on Handelsbanken USA Indeksin kanssa.

Rahasto on tuottanut viimeisen 15 vuoden aikana jonkin verran ylituottoa Seligsonin Pohjois-Amerikka -rahastoon nähden. Brandsin tuotto vuotta kohti on ollut 13,25 %, kun Pohjois-Amerikalla se on 11,86 %. Viime vuodet on tosin menty tasatahtia.

Seligson Global Top 25 Brandsin sijoituksista 78 % on kulutustavaroissa ja 19 % teknologiassa. Kulutustavarat ovat vakaa suhdanneriippumaton sijoituskohde, joten rahaston volatiliteetti (heilunta) on varsin maltillista.

Rahasto tarjoaa Global Top 25 Pharman jälkeen kaikkein parhaan hajautuksen Suomi Indeksirahastoille (vastaavuus 32,2%, lähde sijoittaja.fi). Näin ollen jos Nordnetin Suomi Indeksirahastolle miettii kaveria, pitäisi tämän rahaston olla korkealla pohdinnoissa.

#5. Nordnet Indeksfond Norge, kulut 0,00%*

Nordnet Indeksfond Norge seuraa Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ruotsi Indeksirahaston tavoin rahasto on periaatteessa kuluton, mutta valuutan vaihdosta euroista kruunuihin peritään 0,25 %:n palkkio. Tätä voi pitää maltillisena.

Tämän lisäksi rahasto joutuu maksamaan lähdeveron sellaisten yhtiöiden osingoista, jotka on listattu Oslon pörssissä, mutta joiden kotipaikka on muussa maassa. Rahasto hakee lähdeveron takaisin, mutta uhkana on, että sille käy kuten Nordnetin Tanska indeksirahastolle kävi.

Oslon pörssin merkittävimmät sektorit ovat energia 35 %, rahoitus 17 % kulutustavarat 14 % ja raaka-aineet 13 %. Energiasektori tarkoittaa ennen muuta öljyntuotantoa, jolla on Norjassa merkittävä rooli.

Tämä rahasto tuo huomattavaa hajautushyötyä Suomi- ja Ruotsi-indeksirahastoihin nähden, joista nykyisin puuttuu ESG-indeksien seurantaan siirtymisen myötä energiasektori lähes täysin. Kuten rahaston nimestä voi päätellä, on kyseessä ainoa Nordnetin pohjoismainen rahasto, joka ei seuraa ESG-indeksiä.

Historiallisesti Oslon pörssi on kuitenkin pitkälti öljyteollisuudesta johtuen tuottanut muita Nordnetin pohjoismaisia indeksirahastoja heikommin mikä ei toki tarkoita, ettei asia voisi muuttua tulevaisuudessa. Moni öljy-yhtiö nimittäin panostaa nyt voimakkaasti uusiutuviin.

Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#6. Handelsbanken Eurooppa Indeksi, kulut 0,20%

Handelsbankenin Eurooppa Indeksi on halvin koko Euroopan markkinalle sijoittava indeksirahasto. Se seuraa Solactive ISS ESG Screened Europe Index-indeksiä. Vertailuindeksissä mukana olevien yritysten on täytettävä tietyt vastuullisuusvaatimukset. Rahastossa on mukana peräti 380 yritystä.

USA-rahaston tavoin myös tämä rahasto ei peri merkintä- eikä lunastuspalkkioita ja sen juoksevat kulut ovat 0,20%. Suurimpia sijoituksia ovat Nestle, ASML Holding, Novo Nordisk, Astra Zeneca, Roche Holding, Novartis, Unilever ja Siemens. Merkittävimpiä sektoreita ovat terveydenhuolto 21 %, rahoitus 18 % ja teollisuus 16 %.

Rahastoa ei ole välttämättä kannattavaa ottaa omaan sijoitussuunnitelmaan mukaan, jos sijoittaa jo Nordnetin Suomi- ja/tai Ruotsi -indeksirahastoon.

Rahastoon on mahdollista sijoittaa Nordnetin kautta.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#7. Seligson Kehittyvät markkinat, kulut 0,66%

Tämä oli vaikea valinta. Kisa oli kova Handelsbankenin, Seligsonin, Nordean, eQ:n ja Nordnetin rahastojen välillä. On oikeastaan makuasia, minkä näistä rankkaa parhaaksi, sillä yksikään ei ole mitenkään ylivertaisen halpa.

Otin Seligsonin listalle ennen Nordnetin Kehittyvät markkinat (kulut 0,39%) rahastoa siksi, että kyseessä on fyysinen rahasto, kun taas Nordnetin Kehittyvät markkinat on synteettinen.

Synteettisiin rahastoihin liittyy merkittävä vastapuoliriski, sillä ne eivät itse omista rahastojensa osakkeita, vaan ikään kuin vaihtavat esimerkiksi korkorahastoihin sijoittamiensa varojen tuoton swap-sopimuksen puitteissa vertailuindeksin (tässä tapauksessa kehittyvien markkinoiden indeksi) tuottoon.

Tällöin on riskinä, että vastapuolena toimivan tahon mennessä nurin tai jouduttua talousvaikeuksiin, voi rahasto menettää sijoittamansa varat osittain tai kokonaan.

Handelsbankenin Kehittyvät Markkinat Indeksi (kulut 0,60%) hävisi Seligsonille, sillä Seligson sijoittaa maineikkaisiin DFA:n rahastoihin (Dimensial Fund Advisors). Tämä on kiinni vain henkilökohtaisesta preferenssistäni.

Seligsonin rahasto on kuitenkin ns. rahastojen rahasto eli se sijoittaa toisiin rahastoihin. DFA:n rahastot ovat normaalisti piensijoittajan ulottumattomissa, mutta nyt niihin on mahdollista päästä käsiksi.

Seligsonin Kehittyvät markkinat -rahaston sijoituksista 27 % on Kiinassa, 17 % Taiwanissa, 15 % Intiassa ja 11 % Etelä-Koreassa. Rahasto tarjoaa hyvää hajautusta Yhdysvaltoihin ja Suomeen/Ruotsiin sijoittamisen lisäksi.

#8. OP Aasia Indeksi, kulut 0,39%

OP Aasia Indeksi sijoittaa Aasian kehittyneille markkinoille ja sen pääpaino on Japanissa (69,1%), Australiassa (16,4%), Hong Kongissa (9,5%), Singaporessa (3,7%).

Rahasto tarjoaa varsin hyvää hajautusta Suomi Indeksirahastoon nähden korrelaation ollessa vain 44%.

Seligson tarjoaa vastaavaa rahastoa, joka on hieman vähemmän Japani-painotteinen. Japanin osuus on Seligsonilla 56%, Australian osuuden ollessa 22% ja mukana on myös Korean tasavalta (11%). Lisäksi Seligsonin rahasto seuraa kestävän kehityksen indeksiä. On makuasia, kumman näistä valitsee.

En pidä kumpaakaan rahastoa välttämättömänä, mutta jos haluaa salkkuun lisämaustetta, niin pienen siivun voi ostaa. On syytä huomioida, että nämä painottuvat vahvasti Japaniin, jonka talous on polkenut pitkälti paikallaan jo useamman vuosikymmenen ajan.

#9. LähiTapiola USA Markkina, kulut 0,30%

LähiTapiola USA Markkina on toisiksi halvin jenkkimarkkinalle sijoittava fyysinen indeksirahasto.

LähiTapiolan USA Markkina ja Eurooppa Markkina -rahastot eroavat perinteisistä indeksirahastoista siinä, että ne ottavat hieman tasapainoisemman osakejakauman salkun sisällä. Rahastot eivät ole yhtä vahvasti keskittyneitä tiettyihin yrityksiin (kuten muutamaan teknologiajättiin) kuin markkina keskimäärin.

Rahasto sijoittaa markkina-arvoltaan 400 suurimman jenkkiyrityksen osakkeisiin. Hajautus on siis erittäin laaja.

Rahasto on valitulla strategiallaan kyennyt voittamaan vertailuindeksinsä perustamisestaan lähtien noin 0,50%:lla vuosittain, vaikka sitä hallinnoidaan passiivisesti kuten muitankin indeksirahastoja. On mielenkiintoista seurata, miten se kehittyy jatkossa.

#10. Seligson Global Top 25 Pharmaceuticals 0,61%

Global Pharmaan pätee sama, mitä edellä on sanottu Brands -rahastosta. Se on terveydenhuoltoalalle sijoittavista erikoisrahastoista ylivoimaisesti halvin, kun muilla kulut ovat 1,50-2%.

Pharma-rahastoon sijoittamalla sijoittaa samalla ikääntymisen megatrendiin länsimaissa. Suurimpia sijoituksia ovat Novartis, Merck & Co, Roche Holding, Johnson & Johnson ja Pfizer. Rahaston sijoituksista 47 % on Yhdysvalloissa, 14 % Sveitsissä ja 14 % Japanissa.

Rahasto tarjoaa kaikkein suurimman hajautushyödyn suomalaisiin osakkeisiin nähden, kun sen kehitys korreloi ainoastaan 28,1% Helsingin pörssin kanssa.

Eivät mahtuneet listalle:

  • Nordnetin Indeksirahastot USA, Maailma, Eurooppa ja Kehittyvät markkinat, koska ne ovat synteettisiä rahastoja.
  • Nordnetin Tanska Indeksirahasto. Syyt selviävät tästä ja tästä.

Lue seuraavaksi: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa

Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

14 vastausta artikkeliin “Mihin sijoittaa? | Tässä 10 parasta indeksirahastoa!

  1. Todella mukavaa luettavaa sun kirjoitukset! Onko nuo indeksi rahastojen kulut ostaessa ja myydessä, eikö niissä ole ollenkaan hoitokuluja? Esim. Handelbanken usa indeksi, kulut 0.20%
    T:hannu

    1. Kiitokset kehuista. 🙂 Rahastoilla ei tosiaan ole merkintä- eikä lunastuspalkkioita, eli ostaessa ja myydessä ei peritä palkkiota. Handelsbanken USA indeksi rahasto perii vuodessa tuon 0,20 % hoitokulun.

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: