Mihin sijoittaa? | Tässä 10 parasta indeksirahastoa!

mihin sijoittaa

Mihin sijoittaa? Tässä 10 parasta indeksirahastoa! Teen etf:stä erillisen kirjoituksen. Huom! Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Aluksi

Tätä listaa ei ollut ihan helppo tehdä. Selailin eri rahastojen esitteitä tuntikausia ja vertailin rahastoja toisiinsa sekä puntaroin eri näkökulmia.

Siinä missä vielä kymmenen vuotta sitten markkinoilla oli käytännössä tarjolla ainoastaan Seligsonin indeksirahastoja, on viime vuosina uusia indeksirahastoja tullut kuin sieniä sateella. Tämä on johtanut kovaan hintakilpailuun rahastojen kesken. Voittaja tässä kilpailussa on sijoittaja, jolla on entistä enemmän ja entistä halvempia rahastoja tarjolla.

Jotkin toimijat, kuten OP ja Nordea, eivät edes yritä olla hinnaltaan halvimpia. OP luottaa bonusten vetovoimaan, sillä niitä voi käyttää rahastojen kulujen kattamiseen ja keskittävälle asiakkaalle OP onkin vaihtoehto. Muille oikeastaan ei. Nordean indeksirahastot eivät pärjää hintavertailussa, ja ovatkin pankille varmasti lähinnä sivutuote.

En ottanut maailma-indeksirahastoja keneltäkään mukaan, sillä mielestäni niitä parempia vaihtoehtoja on tarjolla.

#1 Nordnet Indeksirahasto Suomi, kulut 0,00%

Jos pitää valita ainoastaan yksi rahasto, niin se on tässä!

Nordnet Indeksirahasto Suomi seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Rahasto sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen eli kyseessä on kasvuosuudellinen rahasto.

Rahastoon voi sijoittaa alkaen 15 eurolla kuussa, ja sen rinnalle ei ole välttämätöntä hankkia mitään muita rahastoja, sillä Helsingin pörssin suuret yritykset toimivat pitkälti globaalisti.

Suurinta hajautushyötyä saa ottamalla tämän rahaston lisäksi Seligsonin Global Top 25 Brands ja Global Top 25 Pharma -rahastoja tai kehittyville markkinoille tai Aasiaan sijoittavaa rahastoa.

Rahasto ei peri merkintä-, lunastus- eikä hallinnointipalkkioita lainkaan. Lisäksi kyseessä on euromääräinen rahasto, jolloin myöskään valuutanvaihtokuluja ei tule. Kyse on siis suomalaiselle sijoittajalle täysin ilmaisesta rahastosta.

Rahasto on Nordnetin sisäänheittotuote, joten siksi se on täysin ilmainen. Sen tarkoituksena on houkutella asiakkaita Nordnetin maksullisten palveluiden piiriin. Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä ja se on Suomeen sijoittavista indeksirahastoista ylivoimaisesti halvin.

Nordnet Indeksirahasto Suomen suurimmat omistukset tätä kirjoitettaessa ovat Nordea, Sampo, Kone, UPM ja Neste. Sen suurimmat sektorit ovat rahoitus (22%), teollisuus (21%) ja raaka-aineet (18%).

Tämän rahaston lisäksi ei ole välttämätöntä sijoittaa yhteenkään toiseen rahastoon.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#2 Nordnet Indexfond Sverige, kulut 0,00%*

Nordnet Indexfond Sverige seuraa Tukholman pörssin 70 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Se sijoittaa siis huomattavasti suurempaan joukkoon yhtiöitä kuin muut Nordnetin pohjoismaiset rahastot (25 yhtiötä/rahasto).

Rahasto on suomalaiselle sijoittajalle muutoin ilmainen, mutta Nordnet perii 0,25%:n valuutanvaihtokulun* rahastoa ostaessa ja myydessä. Tämä kulu on kuitenkin varsin kohtuullinen. Rahasto sijoittaa osingot automaattisesti uudelleen.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat sellaiset yhtiöt kuten Volvo, Ericsson, Atlas Copco, Sandvik ja ASSA Abloy. Suurimmat sektorit ovat teollisuus (35%), rahoituspalvelut (20%) ja teknologia (11%).

Jos tämän rahaston ottaa salkkuun, niin rinnalle on oikeastaan turhaa ottaa yhtäkään Eurooppa-rahastoa.

Suomi Indeksirahastoon verrattuna Indexfond Sverige on selvästi teollisuuspainotteisempi, kun taas Suomi-rahastossa ovat raaka-aineet vahvasti mukana.

Indexfond Sverige hajauttaa Suomi-rahastoa laajempaan joukkoon yrityksiä ja yhdessä niillä saa jo noin sadan (100) yhtiön osakevalikoiman. On kuitenkin makuasia, ottaako Suomi Indeksirahaston lisäksi tämän. Mitenkään välttämätöntä se ei ole.

Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#3. Handelsbanken USA Indeksi, kulut 0,20%

Tässä on paras ja kuluiltaan edullisin Yhdysvaltain markkinoille sijoittava indeksirahasto!

Rahasto seuraa Solactive ISS ESG Screened USA Indeksiä, joka koostuu suurista ja keskisuurista USA:n pörssissä noteeratuista yhtiöistä pois sulkien ne, jotka eivät täytä indeksin vastuullisuusvaatimuksia. Rahastossa on tätä kirjoitettaessa 426 eri yhtiön osakkeita ja se sijoittaa osingot uudelleen.

Handelsbanken USA Indeksin merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat 0% ja hallinnointikulut 0,20%. Rahastoon on mahdollista sijoittaa Nordnetin kautta.

Rahaston suurimpia omistuksia ovat Apple, Microsoft, Amazon, Facebook ja Alphabet (Googlen emoyhtiö). Nämä viisi yhtiötä muodostavat tätä kirjoitettaessa 23,10% rahaston sijoituksista. Rahaston suurimmat sektorit ovat teknologia (27%), rahoitus (15%), terveydenhuolto (15%) ja viestintä (13%).

Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta, mutta on silti mainitsemisen arvoista, että vuosina 2012-2020 Handelsbanken USA indeksi tuotti keskimäärin 16,52% vuodessa.

Rahasto tarjoaa kahteen edelliseen rahastoon nähden jonkin verran (noin 50%, lähde sijoittaja.fi) hajautushyötyä eli on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin Eurooppa-rahasto.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#4. Seligson Global Top 25 Brands, kulut 0,59%

Lue myös: Kokemuksia Komplett Bankin cashback -luottokortista

Teemarahastot ovat yleensä kalliita. Niiden kulut ovat tyypillisesti luokkaa 1,50-2,50%, sillä erikoisrahastojen hallinnointi ja ylläpito maksaa. Esimerkiksi FIM Brandsin kulut ovat 1,81%.

Seligson Global Top 25 Brands ei pärjää kolmelle edelliselle rahastolle kuluissa, mutta se on teemarahastojen kategoriassa poikkeuksellisen halpa. Lisäksi sitä hallinnoidaan passiivisesti kuten “aitoja” indeksirahastoja.

Rahasto sijoittaa 25:een maailman arvokkaimmat tuotemerkit omistaviin yhtiöihin.  Kyseiset brändit toimivat käytännössä globaalisti, mihin rahaston nimikin viittaa.

Brandsin sijoitusideologian ytimessä on ns. vallihautateoria eli se, että vahvat brändit ovat kyenneet luomaan markkinoille ikään kuin vallihaudan itsensä ja niitä uhkaavien kilpailijoiden väliin. Tämä tarkoittaa, että kilpailijat eivät hevin kykene näitä yhtiöitä syrjäyttämään markkinoilta, koska niiden brändi on niin vahva. Lisäksi niillä usein on erityisiä etuja kilpailijoihin nähden.

Rahaston suurimpia sijoituksia ovat Alphabet (Google), McDonald’s, Coca-Cola, Procter & Gamble ja Apple. Sen sijoituksista on tätä kirjoitettaessa 66,70% Yhdysvalloissa, joten jonkin verran päällekkäisyyttä sillä on Handelsbanken USA Indeksin kanssa.

Rahasto on tuottanut viimeisen 10 vuoden aikana jonkin verran ylituottoa Seligsonin Pohjois-Amerikka -rahastoon nähden. Brandsin tuotto vuotta kohti on ollut 14,84%, kun Pohjois-Amerikalla se on 13,86%. Viimeisen viiden vuoden aikana Pohjois-Amerikka tosin on tuottanut paremmin vuotta kohti, joten ero saattaa olla tasoittumassa.

Seligson Global Top 25 Brandsin sijoituksista 83% on kulutustavaroissa ja 14% teknologiassa. Kulutustavarat ovat vakaa suhdanneriippumaton sijoituskohde, joten rahaston volatiliteetti (heilunta) on varsin maltillista.

Rahasto tarjoaa Global Top 25 Pharman jälkeen kaikkein parhaan hajautuksen Suomi Indeksirahastoille (vastaavuus 32,2%, lähde sijoittaja.fi). Näin ollen jos Nordnetin Suomi Indeksirahastolle miettii kaveria, pitäisi tämän rahaston olla korkealla pohdinnoissa.

#5. Nordnet Indeksfond Norge, kulut 0,00%*

Lue myös: Miten kilpailuttaa sähkösopimus nopeasti

Nordnet Indeksfond Norge seuraa Oslon pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Ruotsi Indeksirahaston tavoin rahasto on periaatteessa kuluton, mutta valuutan vaihdosta peritään 0,25%:n palkkio. Tämän lisäksi rahasto joutuu maksamaan lähdeveron sellaisten yhtiöiden osingoista, jotka on listattu Oslon pörssissä, mutta joiden kotipaikka on muussa maassa. Rahasto hakee lähdeveron takaisin, mutta uhkana on, että sille käy kuten Nordnetin Tanska indeksirahastolle kävi.

Oslon pörssin merkittävimmät sektorit ovat energia (24%), kulutustavarat (21%), rahoitus (20%) ja raaka-aineet (12%). Energiasektori tarkoittaa ennen muuta öljyntuotantoa, jolla on Norjassa merkittävä rooli.

Näkisin, että tälle rahastolle ei ole välttämättä tarvetta salkussa, jos sieltä löytyy jo Suomi ja Ruotsi Indeksirahastot. Tämä rahasto on myös pitkälti öljyteollisuudesta johtuen tuottanut muita Nordnetin pohjoismaisia indeksirahastoja heikommin mikä ei toki tarkoita, ettei asia voisi muuttua tulevaisuudessa.

Nordnetin pohjoismaisten indeksirahastojen 5 vuoden kehitys:

  • Suomi +88,74%
  • Ruotsi +83,58%
  • Tanska +82,61%
  • Norja +70,20%

Rahastoon voi sijoittaa vain Nordnetissä.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#6. Handelsbanken Eurooppa Indeksi, kulut 0,20%

Handelsbankenin Eurooppa Indeksi on halvin koko Euroopan markkinalle sijoittava indeksirahasto. Se seuraa Solactive ISS ESG Screened Europe Index-indeksiä. Vertailuindeksissä mukana olevien yritysten on täytettävä tietyt vastuullisuusvaatimukset. Rahastossa on mukana 380 yritystä.

USA-rahaston tavoin myös tämä rahasto ei peri merkintä- eikä lunastuspalkkioita ja sen juoksevat kulut ovat 0,20%.

Rahastoa ei ole välttämättä kannattavaa ottaa omaan sijoitussuunnitelmaan mukaan, jos sijoittaa jo Nordnetin Suomi- ja/tai Ruotsi -indeksirahastoon.

Rahastoon on mahdollista sijoittaa Nordnetin kautta.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*.

#7. Seligson Kehittyvät markkinat, kulut 0,66% (tai Handelsbanken 0,60%)

Lue myös: Miten säästää rahaa? 5 helppoa tapaa kilpailuttaa!

Tämä oli vaikea valinta. Kisa oli kova Handelsbankenin, Seligsonin, Nordean, eQ:n ja Nordnetin rahastojen välillä. On oikeastaan makuasia, minkä näistä rankkaa parhaaksi, sillä yksikään ei ole mitenkään ylivertaisen halpa.

Otin Seligsonin listalle ennen Nordnetin Kehittyvät markkinat (kulut 0,39%) rahastoa siksi, että kyseessä on fyysinen rahasto, kun taas Nordnetin Kehittyvät markkinat on synteettinen.

Synteettisiin rahastoihin liittyy merkittävä vastapuoliriski, sillä ne eivät itse omista rahastojensa osakkeita, vaan ikään kuin vaihtavat esimerkiksi korkorahastoihin sijoittamiensa varojen tuoton swap-sopimuksen puitteissa vertailuindeksin (tässä tapauksessa kehittyvien markkinoiden indeksi) tuottoon.

Tällöin on riskinä, että vastapuolena toimivan tahon mennessä nurin tai jouduttua talousvaikeuksiin, voi rahasto menettää sijoittamansa varat osittain tai kokonaan.

Handelsbankenin Kehittyvät Markkinat Indeksi (kulut 0,60%) hävisi Seligsonille, sillä Seligson sijoittaa maineikkaisiin DFA:n rahastoihin (Dimensial Fund Advisors). Tämä on kiinni vain henkilökohtaisesta preferenssistäni.

Seligsonin rahasto on kuitenkin ns. rahastojen rahasto eli se sijoittaa toisiin rahastoihin. DFA:n rahastot ovat normaalisti piensijoittajan ulottumattomissa, mutta nyt niihin on mahdollista päästä käsiksi.

Seligsonin Kehittyvät markkinat -rahaston sijoituksista 37,10% on Kiinassa, 14,70% Taiwanissa, 11,63% Koreassa ja 10,21% Intiassa. Rahastoa ei ole mitenkään välttämätöntä ottaa osaksi sijoitussuunnitelmaa.

#8. OP Aasia Indeksi, kulut 0,39% (tai Seligson Aasia, 0,47%)

OP Aasia Indeksi sijoittaa Aasian kehittyneille markkinoille ja sen pääpaino on Japanissa (69,1%), Australiassa (16,4%), Hong Kongissa (9,5%), Singaporessa (3,7%).

Rahasto tarjoaa varsin hyvää hajautusta Suomi Indeksirahastoon nähden korrelaation ollessa vain 44%.

Seligson tarjoaa vastaavaa rahastoa, joka on hieman vähemmän Japani-painotteinen. Japanin osuus on Seligsonilla 56%, Australian osuuden ollessa 22% ja mukana on myös Korean tasavalta (11%). Lisäksi Seligsonin rahasto seuraa kestävän kehityksen indeksiä. On makuasia, kumman näistä valitsee.

En pidä kumpaakaan rahastoa välttämättömänä, mutta jos haluaa salkkuun lisämaustetta, niin pienen siivun voi ostaa. On syytä huomioida, että nämä painottuvat vahvasti Japaniin, jonka talous on polkenut pitkälti paikallaan jo useamman vuosikymmenen ajan.

#9. LähiTapiola USA Markkina, kulut 0,30%

LähiTapiola USA Markkina on toisiksi halvin jenkkimarkkinalle sijoittava fyysinen indeksirahasto.

LähiTapiolan USA Markkina ja Eurooppa Markkina -rahastot eroavat perinteisistä indeksirahastoista siinä, että ne ottavat hieman tasapainoisemman osakejakauman salkun sisällä. Rahastot eivät ole yhtä vahvasti keskittyneitä tiettyihin yrityksiin (kuten muutamaan teknologiajättiin) kuin markkina keskimäärin.

Rahasto sijoittaa markkina-arvoltaan 400 suurimman jenkkiyrityksen osakkeisiin. Hajautus on siis erittäin laaja.

Rahasto on valitulla strategiallaan kyennyt voittamaan vertailuindeksinsä perustamisestaan lähtien noin 0,50%:lla vuosittain, vaikka sitä hallinnoidaan passiivisesti kuten muitankin indeksirahastoja. On mielenkiintoista seurata, miten se kehittyy jatkossa.

#10. Seligson Global Top 25 Pharmaceuticals 0,61%

Global Pharmaan pätee sama, mitä edellä on sanottu Brands -rahastosta. Se on terveydenhuoltoalalle sijoittavista erikoisrahastoista ylivoimaisesti halvin, kun muilla kulut ovat 1,50-2%.

Pharma-rahastoon sijoittamalla sijoittaa samalla ikääntymisen megatrendiin länsimaissa.

Rahasto tarjoaa kaikkein suurimman hajautushyödyn suomalaisiin osakkeisiin nähden, kun sen kehitys korreloi ainoastaan 28,1% Helsingin pörssin kanssa.

Eivät mahtuneet listalle:

  • Nordnetin Indeksirahastot USA, Maailma, Eurooppa ja Kehittyvät markkinat, koska ne ovat synteettisiä rahastoja.
  • Nordnetin Tanska Indeksirahasto. Syyt selviävät tästä ja tästä.

Lue seuraavaksi: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa

Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa: