Olen lukenut useita kymmeniä sijoitusaiheisia kirjoja. Parhaat niistä luen vuosittain läpi. Lähes jokainen kirja pitää sisällään jonkin oivalluksen, jota ei ole itse tullut ajatelleeksi. Kirjoihin onkin kasattu suuri määrä viisautta. Kymmenen kirjan poimiminen tähän listaan ei ollut aivan helppoa. Tietyt klassikkokirjat ovat tavallaan “ansainneet” paikkansa, vaikka viime vuosina on julkaistu paljon erinomaisia sijoituskirjoja.
Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*
Kirjoitus päivitetty 21.8.2023.

1. Marko Erola: Paras sijoitus (Talentum, 2009)
Jos pitää valita vain yksi sijoituskirja, jota suositella, niin se on tässä. Marko Erolan Paras sijoitus on niitä harvoja sijoituskirjoja, jotka luen joka vuosi uudestaan.
Kyseessä on indeksisijoittamisen moderni klassikkoteos, näin kai uskaltaa jo sanoa. Erola ottaa kirjassa voimakkaasti kantaa indeksisijoittamisen puolesta osoittaen tutkimustietoon nojautuen, miksi se on 99%:lle piensijoittajista kannattavin tapa sijoittaa.
Erolan teos on samalla pamfletti indeksisijoittamisen puolesta. Tämä kirja avasi silmäni indeksisijoittamisen osalta.
Osta Marko Erola: Paras sijoitus Adlibriksestä tämän linkin kautta (e-kirja)*
2. Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin (WSOY, 1984)
Seppo Saarion “pörssiraamattu” on niin ikään ensimmäisten suositeltavien kirjojen joukossa. Se kertoo osakesijoittamisesta kutakuinkin kaiken, mitä aiheesta tarvitsee tietää.
Kirjasta julkaistaan säännöllisesti uusia ajanmukaistettuja painoksia. Näin kirja vinkkeineen on pysynyt validina vuosikymmenestä toiseen. Se on kuitenkin sanottava, että jotkin kirjan lopussa olevista ajattomista vinkeistä ovat ristiriidassa keskenään. Silti kirja tarjoaa paljon ajattelemisen aihetta ja oivalluksia.
Osta Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin Adlibriksestä tämän linkin kautta*
3. George S. Clason: Babylonin rikkain mies (The Richest Man in Babylon, 1926)
Eräs filosofiaa lukeva ystäväni totesi kerran, että ihmiskunta ei ole keksinyt yhtään uutta ajatusta ainakaan sataan vuoteen.
Kyseessä on ehkä liioiteltu toteamus, mutta Babylonin rikkain mies vuodelta 1926 on teos, jonka ajatuksia on sittemmin kierrätetty lukemattomia kertoja niin sijoituskirjallisuudessa kuin YouTube-videoillakin.
Otatpa melkein minkä tahansa taloudenhallintaoppaan käsiin, niin huomaat sen keskeisten ajatusten olevan tästä kirjasta lainattuja. Suurilta osin tiedostamatta asiaa tietysti.
Viisas Elämä -kustantamo teki suoranaisen kulttuuriteon, kun se julkaisi Babylonin rikkaimman miehen suomeksi vuonna 2016. Harva edelleenkään tietää, että kirja on saatavilla suomeksi. Ensimmäinen painos oli vuosia loppuunmyyty, kunnes kirjasta otettiin uusintapainos vuonna 2022.
Kyseessä on teos, joka kertoo kaiken olennaisen oman talouden hallinnasta. Kirja on toteutettu viihdyttävästi tarinoiden muodossa, joista jokainen opettaa jotain rahasta. Tarinat sijoittuvat muinaiseen Babyloniin, vaikka kirjan ajatukset ovat 1920-luvulta.
Kirjan oppeihin lukeutuvat muun muassa maksa aina itsellesi ensin -sääntö, korkoa korolle -ilmiö, rahan laittaminen töihin ja ajatus rahasta mahdollistajana.
Osta George S. Clason: Babylonin rikkain mies tästä*
4. Robert Kiyosaki & Sharon L. Lechter: Rikas isä, köyhä isä (Rich Dad Poor Dad, Warner Business Books 1997)
Suhtaudun nykyään varsin nuivasti self help -kirjallisuuteen. Luin aikanaan varmaan sata self help -opusta ja koin lukuisia niin sanottuja valaistumisia. Sitten tajusin, että self help on kuin pikaruokaa: siitä tulee hetkeksi hyvä olo ja tekee mieli ahmia lisää ja lisää, mutta vähän ajan päästä tulee pöhöttynyt, jopa hieman limainen olo.
Kirjat kierrättävät samoja, yleensä täysin epätieteellisiä ajatuksia opuksesta toiseen. Ne on suunnattu vauraille länsimaalaisille, jotka pääsevät kirjojen oppien avulla kehittämään parempaa versiota itsestään. Niiden ympärille onkin muodostunut suorastaan itsensä kehittämisen buumi.
Self help -kirjat luovat kuvan, että olemme epätäydellisiä ja meissä on jotain korjattavaa. Tähän epätäydellisyyteen, jota myös ihmisyydeksi kutsutaan, on sitten olemassa “lääke”. Se on oppi tai metodi, jonka kirja auttaa sisäistämään. “Sinun täytyy vain uskoa itseesi, niin kaikki on mahdollista!”
Robert Kiyosakin ja Sharon L. Lechterin Rikas isä köyhä isä on kiistatta self help -kirjallisuutta, mutta teos päätyi silti listalle pitkän harkinnan jälkeen.
Kirja kertoo nimensä mukaisesti Kiyosakin kahdesta “isästä”. Rikas isä on Kiyosakin kaverin isä, menestynyt liikemies ja yrittäjä, jolla oli aina rahaa ja joka opetti sijoittamisen Kiyosakille. Köyhä isä puolestaan on Kiyosakin oma isä, akateemisesti koulutettu mies, joka oli aina niin sanotusti persaukinen.
Sittemmin on laajasti kyseenalaistettu, pitääkö tarina lainkaan paikkansa. Viitteitä rikkaan isän olemassaolosta on kuitenkin löytynyt, mutta tarina lienee vähintään voimakkaasti värittynyt.
Kirjan ansioksi voi kuitenkin lukea sen, että se esittää kansantajuisesti, mitä eroa on “asseteilla” ja “liabiliteeteilla” eli varallisuutta generoivilla ja sitä syövillä omaisuuserillä. Kiyosakin ja Lechterin pääviestiä voi pitää tärkeänä, vaikka rikasta isää ei olisi ikinä ollutkaan ja vaikka ei pitäisi Kiyosakin metodeista muutoin.
Kirja on takuuvarmasti muuttanut monen suhtautumista rahaan ja omaisuuteen saaden heidät näkemään asiat uudessa valossa: tuottaako omaisuus lisää omaisuutta vai ei. Tässä katsantokannassa esimerkiksi oma asunto ei ole sijoitus, sillä se ei tuota mitään.
Tämän kirjan suomenkielinen painos on ollut loppuunmyyty jo kauan aikaa.
Lue seuraavaksi: Sijoitusmaailman feikkigurut
5. Julia Thurén: Kaikki rahasta – näin säästin kymppitonnin vuodessa (Gummerus, 2020)
Olen kuunnellut Julia Thurénin erinomaisen Melkein kaikki rahasta -podcastin kaikki jaksot. Se löytyy Yle Areenasta.
Kaikki rahasta -kirja on yleisteos, joka nimensä mukaisesti pyrkii tarkastelemaan rahaa monelta eri kantilta: budjetointia, säästämistä, sijoittamista, ylivelkaantumista, suhdetta rahaan, palkkaa ja niin edelleen. Oikeastaan voisi sanoa, että se kertoo kaiken olennaisen, mitä rahasta tarvitsee tietää.
Kirja on helposti lähestyttävä ja yleistajuinen esitys, jossa on myös mukavasti huumoria mukana. Jos on lukenut paljon alan kirjoja, ei Kaikki rahasta välttämättä tuo valtavasti uutta asiaa, mutta se pyrkiikin olemaan nimenomaan yleisesitys laajasta aihepiiristä.
Osta Julia Thurén: Kaikki rahasta Adlibriksestä tämän linkin kautta*
6. Joonas Orava & Olli Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum, 2013)
Tämä kirja oli ensimmäinen Suomen asuntomarkkinoita käsittelevä teos. Se on pakollinen hankinta kaikille asuntosijoittamisesta kiinnostuneille, sillä kirja on kaikenkattava esitys aina kohteen valinnasta tuoton laskemiseen ja remontteihin.
Kirja on miellyttävän yleistajuinen ja helppolukuinen esitys, jonka lukee läpi nopeasti, mutta johon tulee palattua säännöllisesti.
Osta Joonas Orava & Olli Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu Adlibriksestä tämän linkin kautta*
7. Nicholas Nassim Taleb: Musta joutsen (Terra Cognita, 2007)
Musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa, joka on ainakin näennäisesti täysin ennalta arvaamaton ja yllättävä: esimerkiksi isku World Trade Centeriin tai koronapandemia.
Näitä tapahtumia tosin tulee säännöllisesti, joten niiden itsessään ei pitäisi yllättää ketään. Silti mustat joutsenet yllättävät ihmiset kerta toisensa jälkeen. Miksi näin on, tähän kysymykseen Taleb pyrkii vastaamaan.
Talebin keskeinen teesi on, että ihmiset keskittyvät liikaa jo tietämiinsä asioihin, eivätkä kykene kuvittelemaan “mahdottomia”. Toisinaan taustalla pidempään kyteneet ilmiöt jäävät meiltä huomaamatta, sillä aliarvioimme kehityksen nopeuden silloin, kun se on jo käynnissä ja uskomme asioiden muuttumattomuuteen.
Esimerkiksi Googlen nousu ei ollut äkillinen yhdessä yössä tapahtunut asia, mutta silti se on ollut valtava mullistus, joka vain “yhtäkkiä” tapahtui. Taleb pyrkii kirjassa avaamaan myös sitä, miten tällaiset ilmiöt on mahdollista tunnistaa ajoissa ja jopa hyötyä niistä.
Kirja on yksi silmiä avaavimmista teoksista, joita olen lukenut.
Osta Nicholas Nassim Taleb: Musta joutsen Adlibriksestä tämän linkin kautta*
8. Benoit Mandelbrot & Rickhard L. Hudson: Huonosti käyttäytyvät osakkeet (2006)
Mandelbrotin ja Hudsonin kirjan keskeinen teesi on, etteivät rahoitusmarkkinoiden teoriat riskistä, tehokkaista markkinoista, satunnaisuudesta ja normaalijakaumasta pidä kaikilta osin täysin paikkansa.
Kirja antaa valtavasti ajattelemisen aihetta pyrkiessään kyseenalaistamaan vakiintuneita käsityksiä. Se ei anna varsinaisia sijoitusvinkkejä tai neuvoja, mutta on erinomainen rahoitusmarkkinoita käsittelevä teos.
9. Kim Lindström & Tom Lindström: Onnistu osakemarkkinalla (Talentum, 2018)
Kim ja Tom Lindströmin Onnistu osakemarkkinoilla käsittelee osakemarkkinoita arvosijoittamisen näkökulmasta.
Teoksessa käydään läpi, miten osakemarkkinoilla voi menestyä käyttämällä hyväksi yksinkertaista päättelykykyä ja markkinapsykologian lainalaisuuksia. Kirja selvittää myös, mitkä tekijät vaikuttavat osakkeiden kokonaistuottoon.
Olen lukenut useita Kim Lindströmin kirjoja ja vakuuttunut hänen tietämyksestään, mitä etenkin arvosijoittamiseen tulee.
10. Mika Hyttinen: Vaurastu kuin Warren Buffett
Warren Buffett on itselleni yksi kaikkein kiinnostavimmista sijoittajista. Yli 90-vuotiasta “Omahan oraakkelia” ja hänen sijoitusyhtiötään Berkshire Hathawaytä seuraa edelleen valtava joukko sijoittajia.
Buffett on siitä poikkeuksellinen sijoittaja, että hän on todistetusti kyennyt päihittämään indeksin jo useiden vuosikymmenten ajan. Tällaiset henkilöt voi laskea yhden käden sormilla.
Tosin Buffettin sijoitustyyli eroaa tavissijoittajasta merkittävästi: hän on useissa tapauksissa paitsi ostanut yrityksen osakkeita, mutta myös mennyt yrityksen hallitukseen mukaan ja vaikuttanut sitä kautta yhtiön johtoon. Lähestymistapaa voi pitää yrittäjämäisenä. Nykyään Buffett itse asiassa suosittelee indeksisijoittamista, kuten tekee myös Seppo Saario.
Hyttisen kirja on ensimmäinen suomenkielinen teos Buffetista, ja se käsittelee niin Buffettin uraa kuin myös sijoitusfilosofiaa.
Osta Mika Hyttinen: Vaurastu kuin Warren Buffett Adlibriksestä tämän linkin kautta*
Tässä olivat 10 sijoituskirjaa, jotka jokaisen tulisi lukea. Mitä kirjoja sinä suosittelisit? Kommentoi alle!
Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!