Kuinka olla ostamatta turhaa paskaa? 10 keinoa, joiden avulla pääsin eroon turhasta kuluttamisesta 99 %:sti!

drone shot of landfill

Koko länsimainen keskiluokkainen elämäntapa perustuu kuluttamiseen. Sosiaalinen media on jättimäinen markkinointikoneisto, jonka ainoa tarkoitus on myydä meille turhaa paskaa. Tässä 10 keinoa, joiden avulla itse pääsin eroon turhasta kuluttamisesta lähes kokonaan.

Sivu sisältää mainoslinkkejä, joiden avulla katan blogin ylläpitokustannuksia. Turhaa roinaa ei blogissa mainosteta.*

1. Älä pyöri ostoskeskuksissa ja verkkokaupoissa

Moni tappaa tylsyyttä pyörimällä ostoskeskuksissa. Samalla mukaan tarttuu kuin varkain heräteostoksia. Shoppailu saa myös aikaan hetkellisen dopamiinipiikin aivoissa. Uusi esine tuo kuitenkin mielihyvää keskimäärin ainoastaan neljän tunnin ajan. Sitten uutuudenviehätys katoaa ja ihminen alkaa haluta seuraavaa tavaraa.

Monilla onkin turhaa roinaa häkkivarastot, ullakot, autotallit ja kaapin perät täynnä. Mitä suurempi asunto sitä enemmän turhaa paskaa kerääntyy, koska “ylimääräinen” tila suorastaan kutsuu kamaa luokseen.

Usein nämä ovat esineitä, joita “saattaa joskus tarvita”, mutta joiden olemassaoloa ei ikinä muista. Lopulta omaiset heittävät kaiken roskiin kuolinpesää siivotessaan.

Ostoskeskukset ja verkkokaupat on suunniteltu turhan paskan myymiseen. Nykyisin ostoskeskukset ovatkin elämyskeskuksia eli ajanvietto- ja hengailupaikkoja. Tavoitteena on maksimoida siellä vietetty aika, mikä puolestaan maksimoi myynnin.

Verkkokaupat puolestaan pyrkivät virtaviivaistamaan ostoprosessin parin klikkauksen päähän, jolloin ostokynnys on mahdollisimman matalalla. Lisäksi ne tarjoavat esimerkiksi 30 päivää korotonta maksuaikaa, jolloin ostoksen tekemiseen ei tarvitse edes olla varaa.

Tapoin itsekin aiemmin aikaa shoppailemalla. Tavasta eroon pääseminen vaati muuttamaan omaa ajattelutapaa ja suhtautumista kuluttamiseen. Nykyään saan tiettyä mielihyvää siitä, että tiedän voivani ostaa jotain, mutta en sitä kuitenkaan tee. Tylsyyden iskiessä huomattavasti parempi vaihtoehto on mennä kävelylenkille!

Lue seuraavaksi: Mitä minimalismi on ja miksi se kannattaa?

Lisää aiheesta: 5 yllättävää tapaa, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista

2. Peruuta sähköpostiin tulevat mainoskirjeet

Moni verkkokauppa tarjoaa nykyään alennuskoodia tai osallistumista johonkin turhanpäiväiseen arvontaan. Vastineeksi ne haluavat ainoastaan luvan suoltaa sähköpostisi täyteen mainosspämmiä.

Joskus tällainen alennuskoodi on kuitenkin hyödyllinen, joten tilaan uutiskirjeen ja perun sen sitten välittömästi. Peruminen onnistuu mainossähköpostin alalaidassa pienellä präntillä olevaa linkkiä klikkaamalla. On kuitenkin syytä olla varovainen, että ei avaa tietojenkalasteluviestejä.

3. Karsi somessa vietetty aika minimiin ja blokkaa sovellusten ilmoitukset

Sosiaalisen median ensisijainen tarkoitus on myydä turhaa paskaa, jota ihminen ei oikeasti tarvitse. Tämä onnistuu herättämällä mielihaluja. Varsinaisten mainosten lisäksi some pursuaa piilomainontaa.

Yritysten kanssa tehdyt kumppanuuspostaukset (tuote-esittelyt, testit) ovat yksi mainonnan muoto. Niissä tyypillisesti suositellaan tuotetta, jota kyseinen some-julkkistyrkky ei oikeasti ostaisi edes pahimmalle vihamiehelleen. Rahalla ei kuitenkaan tunnetusti ole moraalia.

Onnistuakseen myymään maksimaalisen määrän turhaa roinaa, somealustat kilpailevat huomiosta. Näin ollen ne pyrkivät maksimoimaan ärsykkeiden ja dopamiinipiikkien määrän ihmisaivoissa.

Ärsykkeiden määrä maksimoidaan esimerkiksi näyttämällä mahdollisimman harhaista ja provosoivaa, toisen poliittisen äärilaidan marginaalisisältöä. TikTok puolestaan on erityisen hyvä koukuttamaan käyttäjänsä jatkuvilla dopamiinipiikeillä.

Olen itse blokannut kaikkien some-alustojen ilmoitukset. En siis saa tietoa siitä, vaikka joku on lähettänyt viestin ennen kuin avaan sovelluksen. En ole menettänyt mitään. Jatkuvien keskeytysten määrä sen sijaan on vähentynyt huomattavasti.

4. Älä vertaile omaa elämää tai elintasoa muihin

Sosiaalisen median huonot puolet eivät rajoitu pelkkiin mainoksiin. Samalla nimittäin näkee, kuinka julkkikset ja oman verrokkiryhmän jäsenet elävät, jolloin tulee herkästi ainakin alitajuisesti verranneeksi itseään muihin.

Kun koko maailma on verrokkina, löytyy helposti ihmisiä, joilla menee vielä paremmin. Sosiaalinen media muutoinkin esittelee lähinnä muiden elämien kultareunustettuja kohokohtia. Somessa kaikki ovat aina onnellisia.

Kuluttamiseen nojaavan elämäntavan markkinointi on yksi mainonnan muoto sekin.

5. Tee ostoslista mielihaluista ja mieti ainakin vuorokausi ennen ostopäätöstä

Yksi hyvä tapa välttää turhan paskan ostaminen on kerätä listaan asiat, joita kuvittelee tarvitsevansa. Suurimman osan kohdalla huomaa varsin pian, ettei niitä oikeasti tarvitse.

Myös ostopäätöksen teon lykkääminen vuorokaudella usein auttaa. Tämä estää impulsiiviset ja pakonomaiset ostot. Verkkokaupat pyrkivät tarkoituksella luomaan kiireen tunteen ostoksen teolle esimerkiksi ilmoittamalla, kuinka monta tuntia alennus on voimassa.

6. Asenna Adblock ja DuckDuckGo selaimeen

Selaimeen asennettava Adblock-lisäosa on varsin kätevä tapa blokata suurin osa mainoksista. Itselläni on käytössä Adblock Plus.

Lisäksi käytän Googlen sijaan DuckDuckGota, jonka olen asettanut kaikkiin selaimiin oletushakukoneeksi. Sosiaalisen median tilit avaan Safarin sijaan DDG:n erillisellä verkkoselaimella, jotta ne eivät seuraa minua välilehdeltä toiselle.

7. Älä katso television mainoskanavia

En katso nykyisin televisiota enää juuri lainkaan. Joskus katson Yle Areenasta tai maksulliselta HBO Maxilta sarjoja tai dokumentteja, mutta niissä ei ole mainoksia. Siten minulla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, millaisia mainoksia televisiossa ylipäätään pyörii. Huomaan ärsyyntyväni mainoksista nykyään nopeasti.

Televisiomainokset eivät ole yhtä hyvin kohdennettuja kuin sosiaalisen median mainokset, mutta silti ne herättävät alitajuntaisesti tarpeita ja mielihaluja.

8. Karsi puhelimesta verkkokauppojen apit ja muut turhat sovellukset

Verkkokaupat pyrkivät nykyään tunkemaan itsensä luureihimme myös appien muodossa. Ne lähettävät oikein mielellään meille push up -mainoksia, jos sen sallimme sekä seuraavat puhelimen käyttöämme sovelluksesta toiseen. Lisäksi ne keräävät kaiken mahdollisen datan sijaintitietoja myöten, jos sen sallimme.

Ylipäätään mitä vähemmän appeja puhelimessa on sitä pienempi on tietomurron riski ja sen miellyttävämpää puhelinta on käyttää.

9. Varaudu etukäteen tilanteisiin, joissa joudut ostamaan

Turhat ostokset on mahdollista välttää varautumalla etukäteen. Vesipullon, sämpylän ja kahvin voi ottaa kotoa mukaan reissuun lähtiessä. Pitämällä aina välipalabanaaneja mukana välttää ostamasta kahvilasta kalliin sämpylän tai suklaapatukan.

10. Älä osta mitään – varsinkaan osamaksulla!

Tätä sääntöä ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Silti se on erinomainen ohjenuora ja lähtökohta ajattelulle. Kun lähtee siitä, ettei ikinä osta mitään, vaan ostaminen on harvinainen poikkeus pääsääntöön, on jo varsin pitkällä turhan kuluttamisen karsimisessa.

Kuluton ja koroton osamaksu voi olla joissain tilanteissa perusteltu valinta. On kuitenkin osuva sanonta, että jos ei ole heti varaa ostaa tuotetta viittä kappaletta käteisellä, ei ole varaa ostaa sitä ollenkaan. Pienistä osamaksuista kertyy helposti suuri taakka taloudelle. Velka on orjuutta, jossa velkoja vaurastuu ja velallinen köyhtyy.

Älä osta mitään -ajattelu pakottaa myös luopumaan keräilystä. Olen ainakin itse ollut kova keräilemään milloin mitäkin. Lapsena ne olivat jääkiekkokortit, teininä dvd-elokuvat ja cd-levyt sekä nuorena aikuisena kirjat ja vaatteet. Sitten luovuin näistä kaikista.

Lopuksi

Kun ei osta mitään turhaa paskaa ja syö jatkuvasti ravintoloissa tai juo baareissa, niin kappas, tilipäivänä tili ei hupenekaan osamaksuihin ja luottokorttivelan lyhentämiseen, vaan rahaa jää jopa tuhansia euroja yli. Siitä on mukava laittaa sijoituksiin ja käyttää rahaa aidosti merkityksellisiin asioihin, kuten elämyksiin.

Samalla mieli on kevyt, kun ei ole joka paikka täynnä roinaa sekä kaupan päällisenä morkkista, mikä turhan paskan ostamisesta aina seuraa. Toki ihminen on mestarillinen valehtelemaan itselleen, miksi tarvitsee neljännenkymmenennen t-paidan taikka enemmän kuin kolme paria kenkiä.

Luonto ja ympäristö on arvo sekin.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Kuinka olla ostamatta turhaa paskaa? 10 keinoa, joiden avulla pääsin eroon turhasta kuluttamisesta 99 %:sti!

  1. Asiaa, toki huvitti kun heti alussa oli että
    “sisältää mainoksia😂”.

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: