Sijoitusmaailman feikkigurut – taustalla terveyshuuhaa, new age ja jenkkien uskonnolliset saarnaajat

sijoitusmaailman feikkigurut

“They are not trying to teach you anything. The main goal is to keep you hooked.” (Suom. He eivät yritä opettaa sinulle mitään. Tarkoituksena on pitää sinut koukussa.) Lainaus on poimittu tältä videolta. Tämä kirjoitus on katsaus sijoitusmaailman feikkiguruihin. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Taustalla terveyshuuhaa

Terveysalalla feikkiguruja on ollut jo hyvin kauan aikaa. Muinaiset kiertelevät käärmeöljykauppiaat lienevät ensimmäisten joukossa väitteineen, että kuollut käärme öljyn (tai viinan) joukossa antaa voimaa. Puhutaan maailman ensimmäisistä uskomushoidoista eli hoidoista, joiden teho perustuu pelkkään uskoon.

Tyypillisesti nämä henkilöt myyvät jotain tieteelliseen tietoon perustumatonta tuotetta epämääräisin väittein tuotteen terveyshyödyistä. Tuotteen kerrotaan “auttaneen monia” ja vaikuttajan sivu on täynnä yksittäisten ihmisten ylistäviä kertomuksia tuotteen tuomasta avusta. Kriittiset puheenvuorot loistavat poissaolollaan.

Mitään merkitystä tai tieteellistä todistusarvoa näillä yksittäisten ihmisten omilla subjektiivisilla kokemuksilla ei luonnollisesti ole, vaan niitä käytetään silloin, kun oikeaa näyttöä tuotteen hyödyistä ei ole.

Kertomusten aitoutta ei usein voi varmistaa mistään, ja ne perustuvat muutamien yksittäisten ja todennäköisesti valikoitujen ihmisten mutuun (”koen tämän auttaneen”), mikä ei ole tiedettä. Tällaisten yksittäisten ihmisten suositusten pitäisikin saada hälytyskellot soimaan päässä välittömästi.

Terveysväitteitä myös toistellaan usein epävirallisissa yhteyksissä, kun niitä ei julkisesti voida esittää, sillä ne eivät perustu mihinkään uskottavaan. Tällaisia voivat olla erilaiset tilaisuudet tai suusta suuhun -tieto liikkeen tai gurun seuraajien keskuudessa.

Olen itsekin törmännyt tällaiseen epäviralliseen terveystietoon muun muassa Zinzinon yhteydessä, kun minua yritettiin rekrytä. Rekrytoijat kertoivat epävirallisesti ja suullisesti, mihin kaikkiin vaivoihin Zinzinon kahvi muka “joidenkin mukaan” auttaa. Zinzino on muutenkin hämäräfirma. Ehkä palaan aiheeseen myöhemmissä kirjoituksissani.

Vaihtoehtohoidot ovat miljardibisnes

person holding allergy medicine bottle
Photo by cottonbro on Pexels.com

Silloin, kun jonkin hoidon toimivuudesta on oikeasti aitoa näyttöä, se hyväksytään osaksi käypä hoito -suosituksia. Esimerkiksi mindfulness on nykyään ”koululääketiedettä” (ei validi termi) eli todettu toimivaksi.

Big Pharmasta (viitaten suuriin lääkeyhtiöihin) puhuvien henkilöiden olisi hyvä ymmärtää, että huuhaa (vaihtoehtolääketiede) on miljardibisnes eli yhtälailla ”raakaa kapitalismia” sekin.

Esimerkiksi useissa tutkimuksissa toimimattomaksi todetussa homeopatiassa, jossa ”lääkettä” laimennetaan niin paljon, ettei alkuperäisestä lääkeaineesta ole enää mitään jäljellä, pyörii jo yksinään miljardeja.

Vaihtoehtohoitojen ytimessä on asiakkaan koukuttaminen käymään hoidoissa, jotka ovat hoitajan tulonlähde. Potilas ei siis koskaan hoitajan mukaan ”parane”, mikä ei toki ole hoitojen toimimattomuuden takia mahdollistakaan, vaan rahan nyhtämistä uhril… siis asiakkaalta jatketaan niin kauan kuin mahdollista.

Samaan tapaan myös sijoitushuuhaan tarkoituksena on koukuttaa asiakas, ei tarjota oikeaa tietoa.

Lääkärit huuhaan ja väärän tiedon levittäjinä

contemplative doctor in uniform reading clinical records
Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Vaihtoehtohoidot ovat erittäin kylmä bisnes, jossa panoksena on usein asiakkaan rahojen ohella myös tämän terveys ja jopa henki. Esimerkiksi korkeimman oikeuden kuuluisassa kuhnehoitoja koskevassa tapauksessa viisivuotias poika menetti henkensä, ja huuhaa-hoitaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta.

Myös Yhdysvalloissa vaihtoehtohoitoja kokeilleiden syöpäpotilaiden kuolleisuus on ollut merkittävästi korkeampaa kuin tavallisia syöpähoitoja saaneilla.

Valitettavasti Suomessa jopa muutamat lääkärit ovat lähteneet mukaan väärän tiedon levittämiseen oletettavasti täysin tietoisina siitä, että hoidot/tuotteet eivät toimi.

Esimerkiksi huuhaata myyvä lääkäri Antti Heikkilä on vastikään saanut toiminnastaan Valviralta vakavan varoituksen. Toisaalta Heikkilän väitteet koronastakaan eivät kestä päivänvaloa.

Sama pätee lääkäri Mikko Paunioon, joka ei näytä kykenevän tulkitsemaan omia lähteitään. Paunion blogialustana toiminut Uusi Suomi on poistanut Paunion useita kyseenalaisia kirjoituksia.

Paunio on tullut tunnetuksi myös ilmastokriitikkona, vaikka hän ei ole ilmastotutkija, vaan täysin maallikko kyseisessä asiassa. Suomalainen kirjakauppa ja Prisma vetivätkin hiljattain Paunion uuden omakustannekirjan pois myynnistä, kertoo Paunio itse.

Kirjassa muun muassa kyseenalaistetaan ihmisen toiminnan osuus ilmastonmuutokseen ja väitetään taustalla olevan kulttuurimarxistien salaliitto. Sami Eerolan kirja-arvostelu on valaiseva.

Myös lääkäri Mikael Kivivuori sai hiljattain potkut valehdeltuaan somessa, ettei pandemiaa ja koronavirusta ole olemassa, ja esitettyään mihinkään perustumattomia väitteitä lääketeollisuuden, median ja päättäjien korruptoituneisuudesta. Lähteeksi Kivivuori on tarjonnut Aamulehdelle rokotekriittisiä huuhaasivustoja.

Koulutus tai tutkinto ei itsessään takaa yhtään mitään

man wearing gray dress shirt and blue jeans
Photo by fauxels on Pexels.com

On tärkeää muistaa, että koulutus tai tutkinto itsessään ei takaa yhtään mitään. Sen sijaan tulee aina erikseen tarkastella, onko henkilö pätevä ottamaan kantaa juuri kyseessä olevaan aiheeseen.

Lisäksi tulee tarkastella, edustaako henkilö puhuessaan tieteellistä konsensusta eli tiedeyhteisön yhteistä, yleensä satoihin vertaisarvioituihin tutkimuksiin perustuvaa kantaa, vai omia henkilökohtaisia näkemyksiään (auktoriteettiin vetoaminen on jo itsessään argumentaatiovirhe).

Kuten laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen hyvin toteaa, jopa kardiologi voi olla ihan pihalla ravitsemuksesta ja levittää väärää tietoa, sillä hänen tonttinsa ei ole ravitsemus. Samoin tavallisella lääkärillä ei ole kompetenssia ottaa kantaa virologiaan, kuten koronaviruspandemiaan.

Edes tohtorin tutkinto ei lopulta takaa yhtään mitään. Esimerkiksi kauppatieteen tohtorit Harri ja Ilkka Virolainen väittivät, että vakavista sairauksista voi parantua positiivisen ajattelun voimalla, mikä on täyttä huuhaata. Aiheesta lisää jäljempänä.

Kritiikin vaientaminen ja kannattajien uskonlahkomainen käytös

human standing beside crucifix statue on mountain
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tärkeänä osana feikkigurujen toimintaa on kaikenlaisen kritiikin vaientaminen. Tarkoituksena on luoda samanmielisten hymistelijöiden yhteisö, jossa gurun tai yhteisön oppeja ei kyseenalaisteta. Kriitikkoja saatetaan uhkailla jopa perusteettomilla oikeustoimilla, kuten toimii Maria Nordin.

Feikkigurut ja terveyshuuhaan myyjät kehottavatkin uskollisia seuraajiaan pysymään erossa ”negatiivisista” ihmisistä eli heistä, jotka ovat kriittisiä, eivätkä osta hölynpölyä. Sen sijaan fanejaan kohtaan guru on usein yltiöystävällinen puhutellen näitä jopa etunimellä.

Pahimmillaan nämä ovat luonteeltaan lähes uskonnollisten yhteisöjen kaltaisia, ja gurua tai liikkeen johtohahmoja sekä oppeja seurataan sokeasti. Aatteen kannattajat saattavat pitää muita sokeina lampaina, vaikka tosiasiassa he itse ovat hyödyllisiä hölmöjä, jotka levittävät väärää tietoa, mikä hyödyttää huuhaan myyjiä.

Tämä yhteisö on olevinaan kanssasi hyviä kavereita, mutta todellisuudessa kyseenalaistajille käännetään heti selkä. Sokea usko oppeihin on ystävyyden edellytys. Kyseessä on todella karu maailma, joka hyödyntää taidokkaasti ihmispsykologiaa eli halua kuulua joukkoon ja hylätyksi tulemisen pelkoa.

Näin minunkin kanssani toimittiin Zinzino-rekrytointiyrityksen yhteydessä. Alussa oltiin yltiöystävällisiä, mutta sitten kun en ollut kiinnostunut, käännettiin tylysti selkä.

Sijoitusmaailman feikkigurut – taustaa

group of people raising hands silhouette photography
Photo by Chad Kirchoff on Pexels.com

Sijoitusmaailman feikkigurujen tausta lähtee Napoleon Hillistä (1883-1970) liikkeelle. Hänen tunnetuin teoksensa Think and Grow Rich (suom. Ajattele oikein – menesty, 1937) kuuluu Wikipedian mukaan kymmenen kautta aikain myydyimmän self help -kirjan joukkoon, ja sitä siteerataan edelleen sijoitusmaailmassa laajalti.

Hillin teos perustuu väitetysti hänen yhteistyöhönsä miljonääri Andrew Carnegien kanssa. Carnegien kerrotaan haastaneen Hillin seuraamaan maailman rikkaimpia ihmisiä ja jopa kustantaneen hänen tutkimuksensa sekä antaneen hyvää hyvyyttään Hillille tarvittavat kontaktit.

Hillin väitetään tutkineen rikkaiden elämää kahden vuosikymmenen ajan, mihin kirja perustuu. Näin Hill on kyennyt löytämään yhtäläisyyksiä rikkaiden ja menestyneiden ajattelussa.

Sittemmin on laajalti kyseenalaistettu, että Hill olisi koskaan edes tavannut Carnegieta, sillä hän alkoi väittää näin vasta Carnegien kuoltua. Carnegie itse ei ole koskaan maininnut tavanneensa Hilliä, vaikka Hillin kertoman mukaan heidän olisi tullut olla läheisiä. Myöskään perikunnan mukaan miesten tapaamisesta ei ole viitteitä.

Verkkojulkaisu Gizmondo on jopa kutsunut Hilliä historian suurimmaksi self-help huijariksi sekä self-help -kirjallisuuden perustajaksi. Hillin väitteitä on muutoinkin kyseenalaistettu, josta lisää jäljempänä.

Vetovoiman laki

woman holding fireflies
Photo by Matheus Bertelli on Pexels.com

Nykyhuuhaahan vahvasti kuuluva niin sanottu vetovoiman laki perustuu myös Napoleon Hillin ajatteluun. Hillin kirjasta Ajattele oikein – menesty poistettiin aikanaan erittäin kyseenalainen universumin värähtelyä koskeva osuus, jonka mukaan me kaikki olemme yhtä energiaa ja universumilta voi kutsua luokseen hyviä asioita.

Sittemmin muun muassa australialainen Rhonda Byrne (1951-) on kopioinut Hillin ajatuksia kirjaansa The Secret (suom. Salaisuus, 2006), ja myy suoraan sanottuna samaa paskaa hieman eri paketissa. Näin ne kyseenalaisetkin ideat ovat läpi ihmiskunnan historian kiertäneet.

Vetovoiman laki pohjautuu ajatukseen, että ajattelemalla positiivisesti kutsumme positiivisia asioita luoksemme. Samoin negatiivinen ajattelu kutsuu luokseen negatiivisuutta. Olennaista on värähdellä oikealla taajuudella universumin kanssa.

Hillin opetusten mukaan jos ihminen ei pysty kuvittelemaan mielessään itseään rikkaana, menestyneenä, terveenä, iloisena ja onnellisena, ei hän myöskään pysty koskaan saavuttamaan sellaista elämää.

Kuulostaako yllä oleva tutulta? Tämä positiivinen ajattelu on teesinä kopioitu vähän kaikkialle huuhaa-maailmaan ja sitä tarjotaan ratkaisuksi milloin mihinkin, esimerkiksi vakavien sairauksien hoitoon (kts. edellä).

Vetovoiman lailla väitetään olevan tieteellinen pohja, joka perustuu muun muassa kvanttifysiikkaan, sähkömagnetismiin ja aivotutkimukseen. Todellisuudessa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä ei ole, vaan teoria nojaa nimenomaan tiedon puutteeseen eli siihen, että tällainen olisi teoriassa mahdollista.

Väitteen esittäjä on kuitenkin aina velvollinen näyttämään sen toteen (todistustaakka). Siten se, että jotain teoriaa ei ole todistettu vääräksi, ei todista sitä oikeaksi. (Jos väitän takapihallani elävän vaaleanpunaisen näkymättömän tyrannosauruksen, on minun näytettävä se toteen.)

Sijoitusmaailman feikkigurut nykyisin

Yhdysvalloissa kiertävillä uskonnollisilla saarnaajilla on pitkä perinne. Tätä jatkumoa sijoitusmaailmassa edustaa esimerkiksi Tony Robbins (1960-).

Näissä tilaisuuksissa on usein hurmoksellinen ilmapiiri. Guru kertoo, miten ihmisten tulisi olla ja elää valtavien suosionosoitusten saattelemana – nyhtäen samalla rahaa seuraajiltaan. Tätä ei Yhdysvalloissa tai muuallakaan nähdä ongelmallisena astelmana.

Sittemmin gurut ovat siirtyneet saarnaamaan oppejaan YouTubeen, jossa niillä on maailmanlaajuinen yleisö. Tällaisia oikeanlainen ajattelu ratkaisee -guruja edustaa muun muassa Dan Lok. Eräs Lokin oppilas kertoo tällä videolla käyttäneensä Lokin valmennuksiin 26 000 dollaria ilman, että oppi oikeastaan mitään. Vastaavia kertomuksia on paljon. Siirrytään tarkastelemaan aihetta seuraavaksi laajemmin.

Feikkigurujen myynnin kaava – 4 vaihetta

man pointing laptop computer
Photo by LinkedIn Sales Navigator on Pexels.com

Ensimmäisessä koukuttamisen vaiheessa feikkigurut tarjoavat asiakkaalle esimerkiksi ilmaista webinaaria tai e-kirjaa sähköpostiosoitetta vastaan.

Webinaarin kesto on tyypillisesti vähintään tunnin. Tilaisuutta mainostetaan tyyliin: “Opit ottamaan oman talouden haltuun”. Ihmisen mieleen tulee ajatus, että hei, sehän on ilmainen, ja ei siitä haittaakaan ole, joten miksi en osallistuisi

Totuus on, että asiakas ei opi ilmaisessa webinaarissa mitään sellaista, mitä hän ei löytäisi muutaman minuutin googlauksella. Tarkoituksena ei toki edes ole opettaa asiakkaalle mitään hyödyllistä.

Asiakas saa sen sijaan kuulla, miten kurssin vetäjä on noussut ryysyistä rikkauksiin ja että menot pitäisi budjetoida. Asiakas kuulee mukavia tarinoita. Kyseessä on puhtaasti myyntitilaisuus, jonka tarkoituksena on koukuttaa.

Mitä pidempi tilaisuuden kesto sen parempi, sillä sitä enemmän asiakas uhraa aikaansa, jota kautta sitoutumisen tunne vahvistuu. Mitä enemmän avoimia kysymyksiä seminaari jättää asiakkaalle sen parempi.

Vaihe kaksi. Ilmaisen kurssin päätteeksi seuraa erikoistarjous. Kaikille ilmaiselle kurssille osallistuneille on nyt RAJOITETUN AJAN saatavilla tarjous. Kun “normaalisti” maksaisit 100 euroa, nyt maksat ainoastaan 19 euroa seuraavasta webinaarista. Asiakas ohjataan sivustolle, jossa kellossa vähenee aika uhkaavalla tavalla (tarjous voimassa 1 päivää, 5 tuntia, 24 minuuttia)

Totuus on, että tarjous ei ole rajoitettua nähnytkään ja “oikea hinta” on täysin hatusta heitetty (= 19 euroa on kurssin oikea hinta). Tarkoituksena on ainoastaan luoda asiakkaalle niukkuuden ja kiireen tunne: Jos et toimi heti, tämä tilaisuus menee ohi!

Kurssille eivät edes kaikki pääse, sillä kyseessä on eksklusiivinen tarjous juuri sinulle, joka osallistuit ilmaiseen webinaariin. Olet niin tärkeä vetäjälle jo nyt ja osa jengiä, siis ”meitä”!

Tällä kiireen tunteella pyritään ohittamaan ihmisen loogisrationaalinen ajattelu ja saamaan hänet tekemään päätös tunteen pohjalta (“Minun on nyt toimittava nopeasti, sehän on vain 19 euroa…”).

Nyt asiakas on saatu jo avaamaan lompakkoa. Kolmannessa vaiheessa alkaa asiakkaan rahojen varsinainen ryöstäminen. Asiakas ei oppinut 19 euroa maksaneella luennolla taaskaan yhtään mitään, vaan kyse oli jälleen myyntitilaisuudesta, jossa sitoutumista syvennettiin ja jonka päätteeksi asiakas saa uuden tarjouksen.

Esimerkki myyntipuheesta: Teille kurssilaisille on nyt ainutlaatuinen tilaisuus. Maksamalla nyt vain 250 euroa (ovh. 500 euroa) pääset koko vuoden kestävälle valmennukselle (yksi webinaari kuussa). Tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja vain sinulle, joka olit niin fiksu, että osallistuit tälle kurssille. Ja hei, voit myös maksaa osamaksulla 21 euroa kuussa! Raha ei tule olemaan sinulle tulevaisuudessa mikään ongelma, olethan osa “meitä”. Etkö usko itseesi? Etkö usko unelmiisi? 21 euroa on pieni panostus siitä, että lähdet matkalle kohti unelmiasi! Oletko kuullut TALOUDELLISESTA VAPAUDESTA?

Vaihe neljä. Nyt asiakas on uhrannut jo merkittävästi aikaa ja rahaa feikkigurun oppeihin. Jossain takaraivossa saattaa ohuesti painaa ajatus, että hitto, minähän en ole oppinut näillä kursseilla oikeastaan mitään, mutta kai näistä nyt jotain hyötyä kuitenkin on ollut, sillä ainakin aloin miettiä omaa rahankäyttöä uudella tavalla… 

Huom! Ihmisen on hyvin vaikea myöntää olleensa väärässä, kun hän on jo polttanut merkittävästi aikaa ja rahaa. Varsinkin jos hän on mainostanut valmennusta vielä ystävilleen, johon feikkigurut ilman muuta pyrkivät (kun suosittelet tätä kurssia ystävällesi, saatte molemmat -50%!).

Neljännessä vaiheessa seuraa jälleen eksklusiivinen tarjous: miltä tuntuisi olla feikkigurun henkilökohtaisessa valmennuksessa? Jos tartut tarjoukseen nyt, maksat ainoastaan 2000 euroa. Tämä tarjous on voimassa vain nopeimmille vuosikurssilaisille! Kaikki muut kurssilla aikovat ottaa tämän tarjouksen. Etkö sinä haluakaan rikastua? Aika kellossa tikittää. 

Totuus: Asiakas ei luonnollisesti ole tähän päivään mennessä oppinut mitään sellaista, jota hän ei olisi löytänyt googlaamalla tai vaikka lainaamalla kirjastosta ilmaiseksi pari sijoitusalan perusteosta.

Mistä tunnistaa feikkigurun?

question mark illustration
Photo by Pixabay on Pexels.com

Feikkiguru pyrkii pitämään yllä imagoa, että hänellä on paljon rahaa. Matkailu kuuluu aivan olennaisena osana tähän, joten hän postaileekin jatkuvalla syötöllä kuvia “työmatkalta Miamista”.

Feikkigurun jokainen somepäivitys huokuu positiivisuutta: kun uskot itseesi, sinusta on mihin vaan (huom. Napoleon Hill)! Olennaista on myös tarina: feikkiguru on ollut aiemmin ihan samanlainen kuin sinäkin, mutta sitten hän päätti muuttaa elämänsä. Hän on lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta sitten hän vaurastui.

Feikkiguru myös esiintyy jonain muuna kuin mitä hän oikeasti on: hän on esimerkiksi olevinaan asuntosijoittaja, mutta todellisuudessa hän elää leveästi sinun ja muiden kurssilaisten rahoilla. Hän on siis oikeasti aivan eri alalla kuin esittää olevansa.

Feikkigurut rakastavat julkisuutta (tuohan se heille ilmaista mainosta), joten he esiintyvät mielellään iltapäivälehtien lööpeissä ja tv-ohjelmien vieraana.

Feikkiguru ei koskaan avaa taloutensa oikeita lukuja, sillä se saisi seuraajat näkemään todellisuuden. Konkretia ja luvut loistavat siis luennoilla poissaolollaan. Tarkoituksenahan ei ole opettaa asiakkaalle mitään todellista.

Feikkiguru myy äkkirikastumisen unelmaa. Hänen mukaansa kenestä tahansa voi tulla taloudellisesti riippumaton vaikka heti. Mitään muuta ei tarvita kuin vaikkapa ryhtyminen digiyrittäjäksi – ja gurun kurssi. Sen hän toki jättää mainitsematta, ettei Suomessa voi millään olla kahta miljoonaa digiyrittäjää.

Lue Suomen Kuvalehden valaiseva artikkeli aiheeseen liittyen.

Lopuksi

scam alert letting text on black background
Photo by Anna Tarazevich on Pexels.com

Tämä kirjoitus ei ole millään tavalla tyhjentävä tai kaiken kattava esitys feikkiguruista, vaan pikemminkin vain pintaraapaisu. Pidän kuitenkin aihetta yhteiskunnallisesti erittäin merkittävänä ja niin tärkeänä, että mainitsen henkilöitä jopa nimeltä. Tuon kuitenkin aina lähdeviitteet esiin.

Pidän huolestuttavana ilmiötä, jossa toisaalta erinäiset puhtaasti rahastamaan pyrkivät feikkigurut, ja toisaalta toisessa ääripäässä vasta-alkajat (sijoituskokemusta muutama vuosi) antavat neuvoja muille.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa: