Analyysi: Vertailussa maailma-indeksirahastot

planet earth

Maailma-indeksirahastojen idea on, että ostamalla yhtä rahastoa saa koko maailman kattavan hajautuksen. Mitään muita sijoituksia ei siis tarvitse. Kyseessä on erinomaisen helppo ja huoleton vaihtoehto osta ja unohda -sijoittajalle. Mutta mikä maailma indeksirahastoista on paras? Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Aluksi

Tämä vertailu koskee ainoastaan niin sanottuja perinteisiä indeksirahastoja, joita ostetaan ja myydään (eli merkitään) rahastoyhtiön tai välittäjän kautta. ETF-puolelta löytyy lisää vaihtoehtoja maailma-rahastojen kategoriaan, mutta niistä on paikallaan tehdä erillinen vertailu.

Maailma-indeksirahastot ovat erinomainen vaihtoehto oikeastaan jokaiselle, joka hakee sijoittamiselta helppoutta ja vaivattomuutta. Ne tarjoavat all in one -ratkaisun, jolloin sijoittajan ei tarvitse valita rahastoja tai pohtia maantieteellisiä painotuksia. Rahastoihin pääsee sijoittamaan jo 10-15 euron kertasummalla.

Rahastot sopivat hyvin sekä aloittelijalle että kokeneelle sijoittajalle. Maailma-indeksirahasto voi myös muodostaa sijoitussalkun ytimen, jonka lisäksi sijoittajalla voi olla satelliitteja. Lue lisää ydin/satelliitti-mallista tästä.

Rahastot on seuraavassa listattu kulujen mukaan halvimmasta kalleimpaan.

Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG, kulut 0,30 %

+Edullisin maailma-indeksirahasto!

+ESG

-Synteettinen

Nordnet Indeksirahasto Maailmassa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota ja sen vuosittainen hallinnointipalkkio on 0,30 %. Rahasto on kasvuosuudellinen eli se sijoittaa osingot uudelleen.

Rahasto seuraa MSCI World ESG Leaders Indexiä, joka edustaa suurten ja keskisuurten yhtiöiden markkinoita 23 kehittyneessä maassa.

Rahaston sijoituksista Yhdysvalloissa on 69,6 %, Euroalueella 8,8 %, Japanissa 6,7 %, Euroopassa pl. euroalue 4,7 % ja Isossa-Britanniassa 4,0 %. Jakauma on maailma-rahastoille varsin tyypillinen. Suurimpia sektoreita ovat teknologia 24 %, rahoituspalvelut 14 % ja terveydenhuolto 13 %.

Rahaston suurimpia sijoituksia ovat tätä kirjoitettaessa Microsoft 8,4 %, Alphabet 4,8 % (Google), Nvidia 3,6 % ja Tesla 2,6 %. Siten nämä neljä jenkkiteknologiaosaketta muodostavat 19,4 % rahastosta. Huomionarvoista on maailman suurimman yhtiön Applen puuttuminen joukosta jostain syystä.

Tämä rahasto on synteettinen, mikä on sen ainoa miinuspuoli, mutta mahdollistaa muita alhaisemmat kulut. Synteettisiin rahastoihin liittyy vastapuoliriski, sillä ne eivät itse omista rahastojensa osakkeita, vaan ikään kuin vaihtavat esimerkiksi korkorahastoihin sijoittamiensa varojen tuoton swap-sopimuksen puitteissa vertailuindeksin tuottoon. Vastapuolena tässä tapauksessa on JP Morgan.

Missä rahastoon voi sijoittaa: Rahastoon voi sijoittaa ainoastaan Nordnetin kautta. Vähimmäissijoitus on 15 euroa ja rahastoon voi kuukausisäästää.

Kenelle rahasto sopii: Rahasto sopii mahdollisimman matalakuluista kokonaissijoitusratkaisua hakevalle sijoittajalle, joka ei halua käyttää aikaa rahastojen valintaan ja maantieteellisen hajautuksen pohtimiseen.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*

Storebrand Global All Countries (entinen SPP Aktiefond Global), kulut 0,31 %

+Lähes yhtä halpa kuin kategorian halvin

+Fyysinen

+Laajin hajautus, mukana myös kehittyvät markkinat

+Miljonääriksi 25 vuodessa -blogin valinta!

Storebrand Global All Countries -rahastossa ei ole merkintä- tai hallinnointipalkkiota ja sen kulut ovat maailma-rahastojen toisiksi edullisimmat eli 0,31 %. Rahastossa on kasvuosuuksia eli osingot sijoitetaan automaattisesti uudelleen.

Rahaston vertailuindeksi on MSCI All Country World Index ja sen tavoitteena on seurata maailman osakemarkkinoita riskit laajasti hajauttaen. Rahasto on fyysinen.

Vaikka rahaston nimessä ei ole mainittu taikakirjaimia ESG, noudattaa se silti vastuullisen sijoittamisen periaatteita rajoittamalla sijoituksia esimerkiksi aseisiin, alkoholiin, uhkapeleihin, pornografiaan, kannabistuotteisiin ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Rahaston sijoituksista Yhdysvalloissa on 60,5 %, Euroalueella 7,8 %, Japanissa 5,9 % Aasia kehittyvissä 5,2 % (josta Kiina 3,1 %) ja Eurooppa pl. euroalue 4,7 %. Rahaston suurimmat toimialat ovat teknologia 24 %, rahoitus 17 % ja terveydenhuolto 12 %.

Rahastoesitteen mukaan rahasto sijoittaa yleensä noin 1800– 2300 yritykseen, jotka toimivat monilla eri toimialoilla ja maissa. Suurimpia sijoituksia tätä kirjoitettaessa ovat Apple 4,9 %, Microsoft 3,9 %, Alphabet 2,4 % (Google), Nvidia 1,8 % ja Meta 1,1 % (Facebook).

Yhdessä nämä suuret jenkkiteknot muodostavat noin 14 % rahaston sijoituksista, mutta kokonaisuutena teknologian osuus on sama noin 22-25 % kuin muilla vertailun rahastoilla.

Missä rahastoon voi sijoittaa: Rahastoa voi ostaa Nordnetin kautta euromääräisenä ja Nordean kautta Ruotsin kruunuissa. Vähimmäissijoitus on 15 euroa.

Kenelle rahasto sopii: Edellisen rahaston tavoin Storebrand sopii kaikille mahdollisimman helppoa sijoitusratkaisua etsiville. Tämän rahaston valitsemalla saa myös kehittyvät markkinat mukaan.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*

OP-Maailma indeksi, kulut 0,39 %

+Vahva vaihtoehto OP:n omistaja-asiakkaille bonusten myötä

+Fyysinen

+Minimisijoitus ainoastaan 10 €

-Selkeästi kalliimpi kuin kaksi edellistä

OP-Maailma indeksirahastossa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkiota. Sen vuosittainen hallinnointipalkkio on 0,39 % ja rahasto kerryttää OP-bonuksia, joilla kuluja on mahdollista kattaa.

Suhtaudun itse hieman nuivasti erilaisiin bonuksiin. Käytännössä kyse on siitä, että asiakkaiden omia rahoja palautetaan heille takaisin. Vaihtoehtona tälle on, että hinnat ovat heti kättelyssä halvemmat. Ymmärrän toki, että bonusten tarkoitus on saada asiakas keskittämään kaikki yhteen paikkaan.

Rahaston vertailuindeksi on MSCI World ESG Universal, ja se rahastoesitteen mukaan sijoittaa maailmanlaajuisesti suurten pörssilistattujen yhtiöiden osakkeisiin.

Rahaston osuudet ovat kasvuosuudellisia, mikä tarkoittaa, että rahasto sijoittaa saamansa osingot automaattisesti uudelleen.

Rahaston sijoituksista Yhdysvalloissa on 68,7 %, Japanissa 6,5 %, Isossa-Britanniassa 4 %, Kanadassa 3,3 % ja Ranskassa 3,2 %. Rahasto ei sijoita kehittyviin maihin. Suurimmat toimialat rahastossa ovat teknologia 24,8 %, rahoitus 16,3 %, terveydenhuolto 14 %, kulutustavarat 12,3 % ja teollisuus 10,3 %.

Rahaston suurimpia sijoituksia ovat Apple 5,9 %, Microsoft 4,7 %, Alphabet 2,6 % (Google), Amazon.com 2,3 %, Nvidia 2,1 %, Tesla 1,4 % ja Meta 1,2 % (Facebook, Instagram). Yhdessä nämä suuret jenkkiteknot muodostavat 20,2 % rahaston sijoituksista.

Missä rahastoon voi sijoittaa: Rahastoon voi sijoittaa ainoastaan OP:n verkkopalvelussa, johon kuitenkin on mahdollista kirjautua kaikkien pankkien verkkopankkitunnuksilla. Vähimmäissijoitus on 10 euroa.

Kenelle rahasto sopii: Rahasto sopii erityisen hyvin raha-asiansa OP:lle keskittäneelle henkilölle.

Nordea Maailma Passiivinen B, kulut 0,50 %

+Vaihtoehto Nordean asiakkaille

+Fyysinen

+Saatavilla sekä kasvu- että tuotto-osuuksia

-Kallis

-Sekava käyttöliittymä

Nordea Maailma Passiivinen -rahastossa ei ole merkintä- eikä hallinnointipalkkiota, mutta Nordean pankkiasiakkuudesta voidaan periä kuluja. Rahaston hallinnointikulut olivat aiemmin 0,75 %, mutta Nordea pudotti ne 0,50 %:iin. Se on siitä huolimatta tämän vertailun selvästi kallein rahasto.

Nordea Maailma Passiivisen vertailuindeksi on MSCI World. Rahastoesitteen mukaan rahasto sijoittaa pääasiassa rahaston vertailuindeksiin tai muun koostumukseltaan ja hajautukseltaan samankaltaiseen indeksiin sisältyvien yritysten osakkeisiin tai osakesidonnaisiin arvopapereihin.

Rahaston sijoituksista Yhdysvalloissa on 68,8 %, Japanissa 6 %, Isossa-Britanniassa 3,8 % ja Ranskassa 3,3 %. Toimialoista suurimmat ovat teknologia 21,8 %, rahoitus 14,3 %, terveydenhuolto 12,7 % ja teollisuus 10,4 %.

Suurimpia sijoituksia tätä kirjoitettaessa ovat Apple 5,2 %, Microsoft 4,3 %, Alphabet 2,6 % (Google), Amazon.com 2,0 %, Nvidia 1,8 %, Meta 1,1 % ja Tesla 1,0 %. Yhteensä nämä yhtiöt muodostavat 16,9 % rahaston sijoituksista.

Rahaston ilmoitetaan noudattavan Nordean vastuullisen sijoittamisen politiikkaa, minkä vuoksi rahaston tuotto voi poiketa indeksituotosta.

Nordean rahastosivut ovat varsin sekavat ja indeksirahastoja on vaikea seuloa joukosta. Tämän ohella sivut latautuvat hitaasti ja tietojen löytäminen on hieman hankalaa.

Missä rahastoon voi sijoittaa: Rahastoon voi sijoittaa Nordean verkkopalvelun kautta. Minimimerkintä on 10 euroa.

Kenelle rahasto sopii: Rahastoa sopii heille, joilla on muutoinkin pankkiasiat keskitettynä Nordeaan ja ei ole halua asioida useassa eri palvelussa sekä lisäksi heille, jotka nimenomaisesti haluavat sijoittaa osingot ulos maksavaan tuotto-osuudelliseen rahastoon.

Lopuksi

Syventyminen maailma-indeksirahastoihin paljastaa, että vaikka ne ovat pääosin sisällöltään aika samanlaisia, niin myös huomattavia eroja löytyy.

Enemmistö rahastoista keskittyy kehittyneiden länsimaiden markkinoille unohtaen esimerkiksi Kiinan ja Intian kokonaan, jolloin voidaan kysyä, edustavatko ne aidosti koko maailmaa. Olkoonkin, että suuryritykset toimivat globaalisti. Virkistävä poikkeus tässä suhteessa on Storebrandin rahasto, joka toki sekin jättää esimerkiksi Afrikan ja Etelä-Amerikan sivurooliin.

Yksi keskeinen ero tulee myös kuluissa: vertailun edullisin on peräti 40 % edullisempi kuin kallein! Kymmenysten erot kuluissa saattavat tuntua pieniltä, mutta ne kertautuvat pitkällä aikavälillä sadoiksi ja joissain tapauksissa jopa tuhansiksi euroiksi.

Joka tapauksessa maailma-indeksirahastot tarjoavat hyvän vaihtoehdon sijoittajalle, joka haluaa hoitaa sijoituspuolen yhden rahaston taktiikalla.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!