Kokemuksia Puhti.fi -terveystarkastuksesta

unrecognizable traveler standing on mountain top and admiring landscape

Kävin viime viikolla Puhti.fi -terveystarkastuksessa*. Kerron tässä kokemuksia siitä ja tuon samalla esiin hyvinvointibisnestä koskevaa kritiikkiä. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Kuten aiemmin kirjoituksessani 10 tapaa, miten miljonääri ajattelee eri tavalla kuin muut (linkki avautuu uuteen välilehteen) toin esiin, on omasta terveydestä huolehtiminen keskeisessä roolissa rikkaiden ihmisten ajattelussa.

Toisaalta hyvinvointibisneksessä on varjopuolensa. Sen ympärillä pyörii suuri raha, joka houkuttaa vähän kaikenlaisia toimijoita. Toisinaan tuotteiden markkinoinnissa annetaankin valheellisia terveysväittämiä.

Esimerkiksi laillisuuden rajamailla liikkuva verkostomarkkinointi, jota myös pyramidihuijaukseksi voidaan kutsua, on usein linkittynyt hyvinvointibisnekseen. Myöskään vitamiinilisät eivät ole kaukana terveyshuuhaasta.

Taustaa: Oman terveyden monitorointi on yleistynyt

kokemuksia puhti.fi terveystarkastuksesta
Photo by Nathan Cowley on Pexels.com

Viime vuosina oman terveyden seurantaan on tullut yhä uusia välineitä älyvaatteista lähtien. On eletty suoranaista terveys- ja hyvinvointibuumia. Tätä voi pitää pääasiassa hyvänä kehityssuuntana.

Sormessani on tätäkin kirjoitettaessa työnantajan kustantama Oura-älysormus, joka mittaa muun muassa leposykettä, kehon lämpötilaa, hengitystiheyttä, kalorien kulutusta ja REM-unen määrää.

Ranteessani puolestaan on Apple Watch, jonka avulla voin ottaa vaikkapa sydänkäyrän ja joka osaa hälyttää apua, jos kaadun.

Minulta löytyy lisäksi pieni paitaan kiinnitettävä ryhtiä mittaava laite, joka antaa välittömän värinäpalautteen, jos selkä ei ole suora.

Vimpaimia on siis vähän joka lähtöön. Saan kaiken aikaa reaaliaikaista dataa oman kehoni toiminnasta, mutta todellisuudessa ihan omaa vointia kuulostelemalla saa samanlaista ja parempaakin tietoa. En siis voi varauksetta suositella laitteiden hankkimista ainakaan terveyssyistä.

Uusimpana terveyden saralla ovat tulleet ilman lääkärin lähetettä tarjottavat laboratoriokokeet, joiden avulla saa tietoa esimerkiksi maksan, kilpirauhasen ja munuaisten toiminnasta sekä kolesterolista, verensokerista ja matala-asteisen tulehduksen tilasta. Yksi näistä palveluntarjoajista on kotimainen Puhti.

Mikä on Puhti?

puhti kokemuksia

Puhti.fi:n mukaan: “Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus* (avautuu uuteen välilehteen) sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Kiteytettynä Puhti siis tarjoaa laboratoriotestipakettia, jossa oman elimistön tilasta saa kattavan kuvan yhdellä käyntikerralla. Tämän jälkeen tietää, mihin kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota. Tähän mennessä jo yli 400 000 testiä on analysoitu Puhti.fi:n kautta.

Kuulostaa lähtökohtaisesti oikein hyvältä, mutta tarkastellaan seuraavaksi asian toista puolta.

Kritiikkiä

THL:n tutkimusprofessori ja Sydänliiton ylilääkäri kritisoivat Ylen haastattelussa terveysbisnestä, joka perustuu ilman lääkärin lähetettä tehtäviin laboratoriotutkimuksiin. He pitävät näitä tutkimuksia pääasiassa turhina, joskin samalla myöntävät, että kolesteroli- ja verenpainearvot ovat tärkeitä tietää.

Hyvinvointi- ja terveysbisnestä on kritisoitu myös ihmisten epävarmuudella rahastamisesta. Esimerkiksi laihduttamisen taustalla ovat lihavuustutkijan mukaan terveydellisten syiden sijaan yleensä ulkonäköpaineet:

Terveydestä ja hyvinvoinnista on tullut aate. Puhutaan healthismistä, jossa terveys ja terveyden tekeminen on kaikkein tärkein hyväksyttävyyden määrittäjä. Yleisesti terveys ja hyvyys luetaan ihmisen ulkomuodosta, jolloin hyväksyttävien vartalotyyppien piirteet asettuvat hyvin kapealle sektorille.

Terveys ja kauneusihanteet sekä ulkonäkövaatimukset ovat kietoutuneet hyvin lähelle toisiaan. Hyvinvoinnin avulla markkinoidaan kauneutta ja ulkomuotoa, ei niinkään välttämättä todellista hyvinvointia ja terveyttä.

Toisaalta vitamiinien ja ravintolisien suhteen tiedetään, että suomalainen hyötyy lähinnä D-vitamiinilisästä talvisin, mutta muutoin pillerien syöminen on täysin hyödytöntä. Eri asia toki on, jos kärsii puutostilasta. Silti kauppojen hyllyt pursuavat jos jonkinlaisia viherjauheita ja uutteita. Terveyttä etsitään purkista.

Ihmisten tulisi alkaa kuunnella itseään, liikkua omien tuntemustensa mukaan ja unohtaa kaikki kaloritaulukot, ihmedieetit ja ravintolisät.

Liikunta-alan yrittäjä Laura Piippo Kaleva-lehdessä 15.7.2017

Kehon jatkuva tarkkailu ja monitorointi erilaisten laitteiden avulla tuo myös valheellista turvallisuuden ja hallinnan tunnetta. Ikään kuin olisi itse puikoissa. Laitteet eivät kuitenkaan toimi aukottomasti, eikä niiden avulla voi estää sairauksia. vaikka ne voivat joissain tilanteissa edesauttaa sairauden varhaista havaitsemista.

En itsekään vilkuile Ouran tai Apple Watchin antamaa dataa kovin usein, sillä se antaa lähinnä suuntaa.

Kokemuksia Puhti.fi – terveystarkastuksesta

Työnantajani kustansi Puhti.fi -terveystarkastuksen* (avautuu uuteen välilehteen), joten päätin ilman muuta mennä siihen. Oikeastaan minun on jo pidemmän aikaa pitänyt tsekata kolesteroliarvot ja ne ovat testeissä mukana.

Toisaalta ajattelin, että jos harvakseltaan tsekkaa, ovatko arvot kohdillaan, niin ei siitä haittaakaan ole. Kolesterolin ohella minua kiinnosti myös tietää, missä esimerkiksi maksa ja munuaiset menevät sekä miltä D-vitamiini- ja rauta -arvot näyttävät. Testi antaa arvon myös kehon matala-asteisen tulehduksen tilasta.

Käytännössä prosessi eteni seuraavasti:

  • 2. Oston jälkeen toimintaohjeet tulevat sähköpostiin. Käytännössä testeihin voi mennä vaikka heti. Osto näkyy suoraan laboratorion tietokannassa.

  • 3. Testin ottaminen onnistuu Mehiläisessä. Suurimpaan osaan toimipisteistä pääsee ilman ajanvarausta. Itse menin jonoon heti klo 7.30 aamulla, kun laboratorio aukesi ja olin vartissa pihalla.

  • 4. Ensimmäiset tulokset tulevat usein jo saman päivän aikana. Tekstiviestillä ja säpolla tulee ilmoitus, kun uusia tuloksia on valmistunut. Viimeisetkin tulokset tulevat parissa päivässä.

  • 5. Puhti tuottaa kattavan raportin tuloksista. Helppolukuinen ja selkeä raportti kertoo, ovatko arvot raja-arvojen sisällä, ja antaa myös tietoa siitä, mitä mikäkin tulos merkitsee.

Omalta osaltani kaikki muut arvot olivat raja-arvojen sisällä paitsi kilpirauhanen. Niinpä varasin ajan lääkärille, jolta sain lähetteen ottaa lisää verikokeita. Paljastui, että kilpirauhasarvot olivat vain tilapäisesti koholla, eikä syytä huoleen ollut. Testi antoi siis väärän hälytyksen (!). Tähänkin on syytä varautua.

Kaiken kaikkiaan oli kuitenkin huojentavaa tietää, että veriarvot ovat kohdillaan ja kolesterolikin on ok. Lääkäri tsekkasi myös verenpaineen pariin kertaan ja sekin oli kunnossa.

Lopuksi – kenelle Puhtia voi suositella?

Jos veriarvoja (etenkin kolesteroli) ei ole aikoihin tsekattu tai olo on vetämätön, niin Puhti.fi -terveystarkastus* antaa hyvän kokonaiskuvan terveydentilasta. Se saattaa myös paljastaa terveydestä asioita, jotka eivät vielä ole tulleet ilmi ja antaa suuntaa, mihin esimerkiksi ruokavaliossa kannattaa panostaa.

Toisaalta selkeiden oireiden kanssa on parempi hakeutua suoraan lääkärin puheille. En myöskään ramppaisi verikokeissa jatkuvasti, jos aihetta ei ole. Puhti toimii kertaluonteisena juttuna ihan hyvin, mutta en laittaisi siihen rahojani jatkuvasti.

Joululahjaksi tällainen hyvinvointia edistävä ei-materialistinen lahja on tietysti ihan hyvä vaihtoehto. Kiireistä arkea helpottaa myös se, kun kokeisiin pääsee ilman lähetettä ja ajanvarausta. Satanen oman terveyden edistämiseen ei ole iso raha, jos sen laittaa harvakseltaan.

Tilaa Puhti.fi -terveystarkastus tästä*

Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!