lltalehti uutisoi hiljattain, että suomalainen käyttää alkoholiin keskimäärin 1 544 euroa vuodessa eli noin 130 euroa kuukaudessa aikuista kohti. Lukema on vuodelta 2021, joten inflaation myötä summa on nyt vielä suurempi. Tämän lisäksi kotiin kannetaan esimerkiksi kivennäisvesiä, limsoja, energiajuomia ja mehuja.
Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*
Sisällysluettelo:
Juomien ostaminen on turhaa kuluttamista

Suomalainen kantaa niska väärällään erilaisia juomia kaupasta kotiin kuluttaen niihin keskimäärin satoja euroja kuukaudessa. Alkoholijuomien ohella suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi pullo- ja kivennäisvedet, limsat, energiajuomat, valmiskahvit ja mehut.
Samaan aikaan kotimainen hanavesi on laadultaan jopa maailman parasta ja käytännössä ilmaista. Ravitsemuksellista perustetta juomien kuluttamiseen ei myöskään ole. Päinvastoin juomat sisältävät valtavasti turhia kaloreita.
Harva esimerkiksi tietää, että “ei lisättyä sokeria” -korulauseella varustettu 100 % täysmehu sisältää saman verran sokeria kuin limonadi. 2dl lasillinen täysmehua sisältää 25 grammaa sokeria ja 100 kilokaloria energiaa, joka vastaa viittä prosenttia päivän kokonaisenergiasta.
Täysmehu onkin luokiteltu riskijuomiin, jotka altistavat muun muassa ylipainolle ja diabetekselle. Se ei myöskään korvaa kasviksia tai hedelmiä ruokavaliossa.
Maitoa lobattiin Suomessa ankarasti vuosikymmenten ajan, jonka vuoksi moni edelleen vannoo sen nimeen. Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan aikuisten ei kuitenkaan tarvitse sitä juoda.
Lisäksi sokerittomatkin juomat, kuten makuvissy, voivat aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita hampaille niiden sisältämien happojen vuoksi. Yleisesti makeutusaineena käytetty aspartaami aiheuttaa WHO:n mukaan mahdollisesti syöpää, joskin sen käyttö on turvallista, kun päivittäisiä käyttösuosituksia ei ylitetä.
130€/kk viinaan vai indeksirahastoon?

Nuorison kulutustottumusten muuttumisesta huolimatta 90 % suomalaisesta aikuisväestöstä käyttää alkoholia. Keskimäärin alkoholiin palaa 130 euroa kuukaudessa. Tähän päälle tulevat alkoholin liitännäiskulut, kuten narikka- ja sisäänpääsymaksut, yöruokailu sekä matkakulut.
Juomiin välillisesti kuluvaan rahasummaan voidaan lisätä vielä ainakin hammaslääkärikulut ja alkoholin aiheuttamien tapaturmien hoitokulut.
Allekirjoittanut on monesti havainnut, että 100 € palaa yhdessä illassa aivan leikiten, kun edellä mainitut kokonaiskustannukset ottaa huomioon.
Seligsonin tuottolaskurilla voidaan todeta, että laittamalla alkoholiin kuluva raha (130 euroa) matalakuluiseen indeksirahastoon, nousee sijoitussalkun arvo 100 000 euroon 25 vuodessa, kun oletuksena on 7 % vuosituotto. Kyseinen tuotto vastaa aika tarkalleen inflaatiokorjattua osakemarkkinan tuottoa viimeisen 200 vuoden ajalta.
10 säästövinkkiä – kohtuus kaikessa!

Kuten edeltä käy ilmi, varsinkaan pulloveden kuluttamisessa ei ole mitään järkeä. Hanasta saa laadullisesti ensiluokkaista vettä. Hiilihapollinen kivennäisvesi voi myös vaurioittaa hampaita pysyvästi.
Kohtuus kaikessa on kuitenkin hyvä lähtökohta. Sen sijaan, että siirtyy juomaan pelkkää hanavettä, voi juomiin meneviä kuluja pienentää huomattavasti varsin pienillä teoilla arjessa.
Tässä 10 säästövinkkiä, jos absolutismia ei lasketa:
- Jätä baarit väliin erikoistilanteita, kuten syntymäpäiväjuhlia, lukuun ottamatta. Puistopiknik on kesällä ihan yhtä mukava tapa viettää kavereiden kanssa aikaa kuin baarit.
- Älä käy kahviloissa muuten kuin satunnaisesti. Takeaway-kahveista saa helposti itselleen kalliin harrastuksen.
- Kiinnitä huomio litrahintoihin. Valmiskahveista esimerkiksi Valion latte maksaa litran tölkissä kolmasosan siitä, mitä se maksaa “kätevissä” 2,5dl pakkauksissa. Oluissa 0,33l tölkki on litrahinnaltaan jopa puolta halvempi kuin 0,5l tölkki, vaikka kyseessä on täsmälleen sama tuote.
- Nouda tai tilaa alkoholijuomat ulkomailta.
- Hyödynnä kauppojen erikoisoluiden poistotarjoukset. Toisinaan valikoimasta poistuvia tai vanhenevia erikoisoluita saa 1-2 eurolla kappale, kun ne normaalisti maksavat 4-6 euroa.
- Pidä omaa vesipulloa mukana reissussa. Jos vesipullo kuitenkin on pakko ostaa, suosi kaupan omaa merkkiä.
- Nauti hedelmät pääsääntöisesti hedelminä. Omena- ja appelsiinitäysmehu maksavat noin euron per litra, kun ostaa kaupan omaa merkkiä.
- Keitä kahvit aina, kun tekee mieli juoda energiajuoma. Kupillinen kahvia kustantaa vain joitain kymmeniä senttejä.
- Vierota itsesi sokeri(juomi)sta. Sokeri on varsin koukuttava aine, joka antaa nopeasti energiaa, mutta tuo energia kestää vain hetken. Luultavasti paras keino irtautua sokerista on olla joitain kuukausia kokonaan ilman.
- Pääsääntö: Älä osta juomia lainkaan!
Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!