Analyysi: Seligson Global Top 25 Brands -indeksirahasto

Seuraavassa kirjoituksessa käydään perinpohjaisesti läpi Seligsonin Global Top 25 Brands -rahasto. Kyseessä ei ole sponsoroitu kirjoitus, sillä Seligson ei mainosta. Brands-rahasto on ollut osa hajautussalkkuani vuodesta 2014. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Lue myös aiemmat analyysit (linkit avautuvat uuteen välilehteen):

Seligson on indeksirahastojen edelläkävijä

Seligson & Co on suomalainen, vuonna 1997 perustettu sijoituspalveluyritys, joka on tullut erityisesti tunnetuksi indeksirahastoistaan. Sen vanhimmat rahastot on perustettu alkuvuodesta 1998 eli useita vuosikymmeniä ennen indeksisijoittamisen valtavirtaistumista. Se onkin alan ehdottomia edelläkävijöitä Suomessa.

Vuonna 2020 yrityksen omistajaksi tuli LähiTapiola-ryhmä. Yhtiön toiminta on kuitenkin jatkunut entisenlaisena. Tällä hetkellä yhtiön hallinnoimia rahastoja voi ostaa sekä Seligsonin että LähiTapiolan verkkopalvelun kautta.

Global Top 25 Brands -rahaston idea

Yksi näistä rahastoista on 18.6.1998 aloittanut Global Top 25 Brands, jonka perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta.

Brands-rahasto sijoittaa maailman johtavien tuotemerkkien (brändi) omistavien yhtiöiden osakkeisiin siten, että se sijoittaa valintaprosessin perusteella viiden arvokkaimman tuotemerkin omistavien yhtiöiden osakkeisiin tasaosuuksin yhden kolmasosan (1/3) ja seuraaviin kahteenkymmeneen kaksi kolmasosaa (2/3) salkun arvosta. Yhteensä sijoituskohteita on 25.

Rahaston sääntöjen mukaan: “Yhtiöiden valinnassa käytetään hyväksi maailmanlaajuisten mainostoimistojen tai luokituslaitosten julkistamaa tutkimusmateriaalia ja kiinnitetään huomiota mm. yhtiöiden markkina-arvoihin, tunnettuuteen, markkinaosuuteen ja markkinan laajuuteen ja luonteeseen.”

Rahasto ottaa vastuullisuusnäkökohdat huomioon muun muassa siten, että se ei sijoita yhtiöihin, joiden pääasiallinen toimiala on tupakka-, porno-, alkoholi- tai aseteollisuus.

Rahasto on aktiivinen, mutta sitä hallinnoidaan passiivisten indeksirahastojen tavoin. Toisin sanoen rahasto ei käy jatkuvasti osakekauppaa tai muuta sijoituskohteitaan, mistä syntyy kuluja. Sen sijaan rahaston sijoituskohteet tarkistetaan harvakseltaan, yleensä vuosittain.

Brandsin sijoitusfilosofia nojaa niin kutsuttuun vallihautateoriaan. Teorian mukaan poikkeuksellisen hyvät yritykset ovat kyenneet luomaan liiketoimintansa suojaksi ikään kuin vallihaudan, joka estää niiden aseman horjuttamisen kilpailijoiden toimesta. Yksi keskeinen elementti tässä on vahva brändi.

Esimerkiksi Coca-Cola on niin vahva brändi, että sen asema on säilynyt, vaikka markkinalle on tullut kilpailijoita ja sokeripitoisten juomien suosio on laskenut. On vaikea kuvitella tällaisen vuodesta 1886 olemassa olleen brändin koskaan häviävän, mutta kaikki on tietysti mahdollista.

Global Top 25 Brands -rahaston sisältö

Rahaston historian aikana selvästi yli puolet sijoituksista on ollut yhdysvaltalaisissa osakkeissa. Sen sijoituksista yli 80% on kulutustavaroissa ja noin 17% teknologiassa.

Yhtiön sijoituksista kolmasosa (1/3) on tätä kirjoitettaessa sijoitettu tasaosuuksin (noin 6,6% per yhtiö) seuraaviin viiteen yhtiöön:

 • Nestlé
 • The Coca-Cola Company
 • Procter & Gamble
 • Alphabet (Google)
 • Apple

Jäljelle jäävä kaksi kolmasosaa (2/3) (noin 3,3% per yhtiö) on sijoitettu tasaosuuksin seuraaviin kahteenkymmeneen yhtiöön:

 • Burberry
 • Prada
 • Cie Financière Richemont SA
 • L’Oreal SA
 • Nike Inc
 • Yum! Brands Inc
 • American Express
 • Colgate-Palmolive
 • Pepsico
 • Bayerische Motoren Werke
 • Mondelez International
 • McDonalds Corp
 • Danone SA
 • The Walt Disney Company
 • Kellogg Co
 • Unilever Plc
 • Amazon.com Inc
 • Kering SA
 • H & M Hennes & Maurtiz AB
 • Adidas AG

Listaa tarkastellessa huomaa, että esimerkiksi lääkeyhtiöt ja energiayhtiöt puuttuvat. Samoin listalta puuttuu Microsoftin, Facebookin ja Netflixin kaltaisia tunnettuja suuryhtiöitä, joilta kuitenkin ehkä edelleen puuttuu yksi yhtenäinen globaalisti tunnettu tuotemerkki.

Sen sijaan verkkokauppa Amazon on vihdoin noussut rahastoon mukaan. Se loisti vuosia poissaolollaan, mikä herätti allekirjoittaneessa pientä ihmetystä. Toisaalta tämä kuvastaa sitä, miten hallittuja ja hitaita muutokset rahastossa ovat. Mitään muutoksia ei tehdä hätiköiden. Brändin kehittyminen on vuosikausien prosessi.

Rahastoon pätee sama logiikka kuin passiivisiin indeksirahastoihin eli hiipuvat yhtiöt ja brändit putoavat pikkuhiljaa rahastosta pois ja uudet voittajat nousevat tilalle. Siten sijoittaja voi olla vailla huolta.

Rahaston kulut ja historiallinen tuotto

Rahasto perii 0,59% hallinnointipalkkiota, joka on hyvin kohtuullinen teemarahastojen kategoriassa. Merkintäkulut ovat 0,0% ja lunastuskulut samoin, paitsi jos kyse on alle 180 päivän sijoitusajasta, jolloin kulut ovat 0,5%. Tällä lunastuspalkkiolla katetaan rahaston kuluja. Rahasto onkin tarkoitettu pitkäaikaiseen sijoittamiseen.

Rahaston kaupankäyntikulut ovat ainoastaan 0,01% vuodessa ja rahaston arvopapereiden vaihtuvuutta kuvaava kiertonopeus oli 14,49% vuonna 2022, mikä on hyvin matala. (200% kiertonopeus tarkoittaa kaikkien arvopapereiden vaihtumista toisiin.)

Mennyt tuotto ei koskaan ole tae tulevasta. Silti peruutuspeiliin vilkaisu osoittaa, että viimeisen 20 vuoden aikana rahasto on tuottanut 11,26% vuosittain. Viimeisen 10 vuoden aikana tuotto on ollut vielä tätäkin korkeampi, 14,12% vuosittain.

Rahasto on tuottanut hieman paremmin kuin Seligsonin Pohjois-Amerikka, jonka tuotto viimeiseltä 10 vuodelta on 13,61%. Handelsbankenin USA Indeksi on kuitenkin tuottanut hieman Brandsia paremmin eli 14,89% vuosittain. Vertailuajankohdaksi oli otettava 10 vuotta, sillä vain Brandsin historia on 20 vuotta tai enemmän.

Vertailussa täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että Global Top 25 Brands on tyypillisesti vähemmän volatiili eli heiluntaa on vähemmän kuin ns. perinteisillä indeksirahastoilla. Vakaat suuret arvoyhtiöt tyypillisesti kehittyvät varsin tasaisesti. Tämä voi olla etu sijoittajalle, joka ei oikein siedä punaista väriä salkussaan.

Rahastoon voi myös sijoittaa vain 10 eurolla kuukaudessa, mikä on selkeä etu. Sijoituksia voi tehdä jokaisena arkipäivänä.

Johtopäätökset: Global Top 25 Brands

Global Top 25 Brands on teemarahastojen kategoriassa poikkeuksellisen halpa, mutta silti monia indeksirahastoja kalliimpi. Erityisen siitä tekee passiivinen hallinnointitapa, joka muistuttaa läheisesti indeksirahastoja.

Rahasto soveltuu niin pääasialliseksi sijoituskohteeksi kuin osaksi omien sijoitusten hajautusta. Rahaston yhtiöt toimivat globaalisti, joten se voi myös olla salkun ainoa sijoituskohde.

Erityisen hyvin rahasto soveltuu sijoittajalle, joka ei siedä suurta arvon heiluntaa salkussaan ja joka uskoo vahvojen brändien tuovan pysyvää kilpailuetua (vallihautateoria). Tiedossa nimittäin on, että kourallinen huippuyhtiöitä tuo aina valtaosan tietyn indeksin tuotoista.

Myös globaalisti vaurastuva keskiluokka tuo brändituotteille uusia potentiaalisia asiakkaita, esimerkiksi Kiinassa. Brändien taustalla toimivat suuryhtiöt lisäksi laajentavat toimintaansa jatkuvasti ostamalla toisia yhtiöitä osaksi brändikokoelmaansa ja kasvavat tällä tavoin. Moni niistä lukeutuu osinkoaristokraatteihin.

Rahaston miinuspuolena on se, että se ei ole kyennyt ainakaan viimeisen 10 vuoden aikana tuomaan ylituottoa Handelsbanken USA Indeksi -rahastoon nähden, jolloin voidaan kysyä, mitä hyötyä rahaston ottamisesta on. Toisaalta vuosikymmen on varsin lyhyt tarkastelujakso, joka ei kerro paljoa. Lisäksi mennyt ei ole tae tulevasta.

Summa summarum rahasto on hyvä valinta pitkäjänteistä vaurastumista tavoittelevalle sijoittajalle. Sen pitkä historia luo tiettyä vakautta ja uskoa siihen, että rahastoa ei vain yhtäkkiä lakkauteta. Sijoitan siihen myös itse osana hajautussalkkua.

Huom. Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus, vaan jokaisen tulee tehdä omat sijoituspäätöksensä itsenäisesti oman harkintansa pohjalta.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!