Analyysi: Nordnetin uudet One -yhdistelmärahastot

Suomessa on 1,3 miljoonaa rahastosäästääjää, joista yli miljoona sijoittaa varojaan yhdistelmärahastoihin. Pitkä matka on siis vielä siihen, että indeksirahastot ovat koko kansan rahastoja. Nordnet julkisti uudet One -yhdistelmärahastonsa tällä viikolla. Mutta kannattaako niihin sijoittaa? Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Yhdistelmärahastot ovat koko kansan rahastoja

Yhdistelmärahastoja markkinoidaan huolettomana ratkaisuna, sillä ne tarjoavat laajan hajautuksen niin osake- kuin korkosijoituksiin maailmanlaajuisesti.

Ajatuksena on, että koska osakemarkkinan laskiessa korkosijoitukset tyypillisesti nousevat ja päinvastoin, tuottaa rahasto suhdanteesta riippumatta. Sijoittajan ei myöskään tarvitse itse valita osakkeiden, korkojen ja eri markkinoiden välillä, vaan hänen täytyy määrittää ainoastaan itselle sopiva riskitaso.

Kymmenestä Suomen suosituimmasta rahastosta peräti seitsemän onkin yhdistelmärahastoja (Lähde: Talouselämä). Yli miljoona suomalaista sijoittaa niihin, ja suosituimmilla on satojatuhansia osuudenomistajia.

Suomalaisten suosikkeja ovat muun muassa sellaiset rahastot kuin OP:n Maltillinen, Varovainen ja Rohkea sekä Nordean Säästö 50.

Kaukana ollaan tilanteesta, jossa indeksirahastot ovat koko kansan rahastoja. Tälle on luonnollinen syy: indeksirahastot eivät tuota pankeille juuri mitään verrattuna korkeakuluisiin yhdistelmärahastoihin, eikä niitä siksi markkinoida asiakkaille aktiivisesti.

Jälkimmäisten kulut ovat tyypillisesti luokkaa 1,0 – 2,5%, kun taas indeksirahastoilla ne ovat alle 0,5%. Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta se kertautuu vuosikymmenten saatossa kymmeniin ja joskus jopa satoihin tuhansiin euroihin. Kuluilla siis todella on väliä!

Aki Pyysing kirjoitti hiljattain erinomaisen kolumnin, jossa todetaan osuvasti, että perinteiset yhdistelmärahastot tarjoavat huonon tuoton ja korkean riskin vastustamattoman yhdistelmän.

Tämä johtuu siitä, että yhdistelmärahaston osakesijoitusten parissa huseeraa yleensä aktiivinen salkunhoitaja, joka häviää indeksille pitkässä juoksussa rahaston kulujen verran. Korot puolestaan ovat olleet niin matalalla, etteivät korkosijoitukset ole oikeastaan edes potentiaalisesti voineet tuottaa mitään.

Rahastot ovatkin olleet tikittävä aikapommi, sillä korot eivät voi ikuisesti painua lisää miinukselle. Viime aikoina ne ovat olleet nousussa, jolloin rahastojen korkosijoitusten arvo on tippunut.

Lue seuraavaksi: ETF vs indeksirahasto – kumpaan sijoittaa?

Kolme riskitasoa: Varovainen, Tasapainoinen ja Rohkea

nordnet one yhdistelmärahasto

Nordnetin yhdistelmärahastoissa on OP:n, S-Pankin ja Nordean tavoin valittavissa kolme riskitasoa. Varovaisessa osakepaino on 30%, Tasapainoisessa 60% ja Rohkeassa peräti 100%. Loppuosa sijoitetaan korko- ja luottomarkkinoille.

Rahastoissa varat sijoitetaan maailmanlaajuisesti hyödyntäen Nordnetin omia indeksirahastoja sekä ulkopuolisia korkotuotteita. Tarkempaa erittelyä ei ole vielä julkaistu siitä, mihin rahastot tarkalleen ottaen sijoittavat.

Nordnetin yhdistelmärahastot eroavat muista nimenomaan siinä, että niiden osakesijoitukset koostuvat indeksirahastoista ja kulut ovat hyvin maltilliset 0,49%.

Uusien rahastojen ohella Nordnet lanseeraa digitaalisen palvelun helpottamaan itselle sopivan rahaston valintaa. Tuotteet lanseerataan nyt heinäkuussa.

Lue seuraavaksi Analyysi: Kannattako uuteen Nordnet Indeksirahasto Teknologiaan sijoittaa?

Lue myös Analyysi: Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot (ex-Superahastot)

Analyysi: Nordnet One -yhdistelmärahastot

photo of a woman thinking
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Nordnet teki sen taas. Siinä missä kuluttomat pohjoismaiset indeksirahastot mullistivat Suomen rahastomarkkinan jokunen vuosi sitten, muuttavat Nordnet One -rahastot pelin yhdistelmärahastojen kentässä. Tämä johtuu ennen muuta kuluista, mutta myös indeksipainotuksesta.

Yhdistelmärahastojen kiistaton valtias on ennen tätä ollut OP, jonka rahastojen juoksevat kulut ovat 1,08 – 1,64% välillä. Ne ovat siis Nordnetiin nähden kaksin- tai kolminkertaiset! Ero tuotoissa on pitkässä juoksussa valtava. Kulujen vaikutusta voi tarkastella vaikkapa Seligsonin tuottolaskurilla.

Nordnetin One -rahastot vahvistavat Nordnetin asemaa rahastosäästäjien ykkösvaihtoehtona. Ne ovat hyvä avaimet käteen -tyyppinen ratkaisu sijoittajalle, joka ei halua pähkäillä eri sijoituskohteiden sekä osake- ja korkosijoitusten välillä.

Kyseessä ovat Seligsonin Pharoksen ohella sellaiset yhdistelmärahastot, joita voi jopa hyvillä mielin suositella henkilölle, joka hakee valmiiksi mietittyä sijoitusratkaisua. Nordnet kuitenkin tarjoaa vielä Pharosta laajemman valikoiman eri vaihtoehtoja.

Tasapainoinen lienee useimmille paras vaihtoehto, sillä sen varoista hieman yli puolet on osakemarkkinoilla ja se noudattaa klassista 60-40 jakosuhdetta. Lisäksi Rohkean sijaan sijoittaja voi myös itse koota melko helposti rahastosalkun indeksirahastoista.

Varovaisen 30%:n osakepainoa pidän liian matalana suurimmalle osalle sijoittajista. Tietysti jossain kohtaa eläkeiän lähestyessä voi olla hyvä aika siirtyä niin sanotusti puolustamaan pääomia.

Itse jatkan Salkun osalta 100%:sti osakemarkkinalla, vaikka vararahastoa LähiTapiolan Korkoetuun kerrytänkin. One -rahastot eivät luo tarvetta tehdä muutoksia.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen pääsääntöisesti aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!