Uusi sijoitussuunnitelma 2023!

black textile

Hyvää sijoitussuunnitelmaa ei tarvitse juuri koskaan päivittää. Sijoitusasunnon oston myötä myin kuitenkin Nordnetin salkun tyhjäksi ja tämä avasi mahdollisuuden tarkastella myös sijoitussuunnitelmaa uusin silmin.

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Sisällysluettelo:

Aluksi: Hajauttamisen tärkeydestä

Hajauttaminen voidaan jakaa maantieteelliseen, ajalliseen, toimialakohtaiseen ja omaisuuslajikohtaiseen hajautukseen. Sen on sanottu olevan yksi sijoittajan harvoista ilmaisista lounaista, sillä hajauttaminen pienentää sijoittamisen riskejä. Toinen ilmainen lounas ovat matalat kulut – tai jopa nollakustannukset.

Sijoitusten maailmanlaajuisen hajauttamisen ehdoton hyvä puoli on, että vaikka yksittäinen markkina voi taapertaa jopa vuosikymmeniä, tapahtuu yleensä jossain päin maailmaa talouskasvua.

Esimerkiksi maailman kolmanneksi suurimman talouden Japanin osakemarkkina mateli useiden vuosikymmenten ajan. Tänä aikana kaikki rahansa nousevan auringon maahan sijoittanut sijoittaja joutui katsomaan sellaista taaperrusta, että siihen verrattuna Helsingin pörssin nykyinen alakulo ei tunnu missään.

Myös rahansa 2000-luvun alun teknokuplan huipulla Helsingin pörssiin laittanut sijoittaja joutui odottamaan yli vuosikymmenen ajan ennen kuin sai omansa pois. Hyvin harvan hermo kestää tällaista odotusta ja moni varmasti myi sijoituksensa tappiolla. Tämä korostaa ajallisen hajautuksen tärkeyttä eli tasaisia kuukausiostoja.

Edellinen sijoitussuunnitelma

Aiemmassa sijoitusuunnitelmassani sijoitin käytännössä vain Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Seligsonilla olevan hajautussalkun myötä myös Aasia ja kehittyvät markkinat ovat pienellä painolla mukana, mutta tästä huolimatta salkku oli turhan keskittynyt.

Yksinkertaisinta on sijoittaa kuukausittain johonkin maailma-indeksirahastoon, joista tein hiljattain vertailun. Kuitenkin valitsemalla yksittäisiä rahastoja on saavutettavissa huomattavaa kustannussäästöä. Rahastosijoittamisessa kulut kertautuvat pitkällä aikavälillä moninkertaisiksi.

Uusi sijoitussuunnitelma 2023

Uusi sijoitussuunnitelma jatkaa vanhan perinnettä siltä osin, että kaikki samat rahastot ovat siinä mukana. Lisään kuitenkin sijoitusten hajautusta entisestään ottamalla mukaan kehittyvät markkinat ja Norjan. Samalla tavoittelen sitä, että yksittäisen sijoituskohteen osuus ei ylitä 60 %, jotta voin tarvittaessa hyödyntää Nordnetin kultaluottoa.

Yhdysvaltojen osuus koko maailman osakemarkkinan kattavissa indekseissä on 60 – 70 %, Euroopan 12 – 16 % ja muun maailman 8 – 18 %. Jakauma kuvaa näiden maantieteellisten alueiden osuutta koko maailman osakemarkkinoista, ei siis esimerkiksi talouksien kokoa bruttokansantuotteella mitattuna.

Päätin noudattaa uudessa sijoitusuunnitelmassa karkeasti samaa jakaumaa ja pyrkiä jäljittelemään eri maantieteellisten alueiden jakaumia. Lisäksi tavoitteena on kustannustehokkuus eli kulujen pitäminen alle 0,2 prosentissa, josta syystä Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot ovat mukana.

Sijoitan jatkossa seuraavasti:

  • Handelsbanken USA Indeksi 60 %, kulut 0,20 %
  • Nordnet Suomi indeksirahasto 10 %, kulut 0,00 %
  • Nordnet Ruotsi indeksirahasto 10 %, kulut 0,00 %
  • Nordnet Norja indeksirahasto 10 %, kulut 0,00 %
  • Nordnet Kehittyvät markkinat 10 %, kulut 0,39 %

Kokonaiskulut 0,16 %

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*

Yhdysvallat: Handelsbanken USA Indeksi 60 %, kulut 0,20 %

Handelsbanken USA indeksi -rahasto on edullisin Yhdysvaltojen osakemarkkinoille sijoittava perinteinen indeksirahasto ja sillä on pitkä historia.

Kyseessä on hyvin laajan hajautuksen Yhdysvaltain osakemarkkinalle antava rahasto, jonka Morning Star -luokitus on täydet viisi tähteä. Kyseinen luokitus kuvaa rahaston tuottoa verrattuna vastaaviin verrokkirahastoihin. Mennyt tuotto ei tietenkään ole tae tulevasta.

Lue tarkempi analyysi rahastosta täältä.

Eurooppa: Nordnetin Suomi, Ruotsi ja Norja yht. 30 %, kulut 0,00%

Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot ovat edelleen kuluttomia. Ainoastaan valuutan vaihdosta kruunuiksi peritään pieni vaihtokulu Ruotsi- ja Norja-rahastoa ostaessa ja myydessä. Kyse on Nordnetin sisäänheittotuotteista.

On hyvä muistaa, että Suomen talous ja Helsingin pörssi eivät ole synonyymejä keskenään. OMXH25-indeksin yhtiöiden tuotoista noin 60 % tulee ulkomailta ja myös tuotannosta huomattava osa on Suomen ulkopuolella. Pohjoismaiden pörssien suuryhtiöt toimivat pitkälti globaalisti, eivätkä ne ole tiettyyn maahan sidoksissa.

Suomi-rahasto on suunnitelmassa mukana siitä syystä, että kotimarkkinaa tulee seurattua kaikkein eniten ja tähän rahastoon sijoittaminen on täysin ilmaista.

Ruotsi-rahastossa puolestaan on peräti 70 yhtiötä mukana eli käytännössä sen myötä mukaan tulevat pohjoismaiset pienyhtiöt. Pienyhtiöt ovat historiallisesti tuottaneet yleisindeksejä paremmin.

Norja-rahasto on puolestaan ainoa, jota ei ole ESG-skriinattu eli siinä energiasektori on mukana. Norja on muutoinkin mielenkiintoinen markkina, sillä sen ruskeat öljy-yhtiöt ovat kovaa vauhtia tekemässä käännettä uusiutuviin energian lähteisiin. Maa on myös edelläkävijä liikenteen sähköistymisessä.

Lue tarkempi analyysi rahastoista täältä.

Muu maailma: Nordnet Kehittyvät markkinat ESG 10 %, kulut 0,39 %

Nordnetin Indeksi Kehittyvät markkinat ESG -rahaston sijoituksista on tätä kirjoitettaessa 50 % kehittyvissä Aasian maissa (mm. Kiina, Intia), 29 % kehittyneissä Aasian maissa (mm. Etelä-Korea), 7 % Latinalaisessa Amerikassa, 6 % Lähi-idässä ja 6 % Afrikassa (mm. Etelä-Afrikka).

Rahaston suurimpia omistuksia ovat Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (Taiwan) 11,45 %, Tencent (Kiina) 7,52 % ja Alibaba (Kiina) 5,15 %.

Rahasto on edullisin kehittyville markkinoille sijoittava indeksirahasto, mutta miinuspuolena on sen synteettisyys. Sen myötä sijoitussalkkuun tulevat mukaan esimerkiksi edellä mainitut kiinalaiset teknologiafirmat sekä lisäksi sähköautojen valmistajat. Rahastosta kuitenkin puuttuu Japani kokonaan.

Yhteenveto – suunnitelman varjopuolet?

Uusi sijoitussuunnitelma on nyt valmis ja tarkoituksena on sijoittaa sen mukaisesti seuraavat vuosikymmenet. Suunnitelman vahvuutena on hyvin matala kustannustaso esimerkiksi maailma-indeksirahastoihin verrattuna. Heikkoutena puolestaan on se, että kolmannes sijoituksista on pohjoismaissa.

Käytännössä suunnitelma ottaa siten näkemystä sen suhteen, että pohjoismaiden osakemarkkina tulee kehittymään muuta Eurooppaa paremmin tai ainakin yhtä hyvin. Tämän ohella Eurooppa on ylipainossa MSCI ACWI -indeksiin nähden.

Toisaalta voidaan sanoa, että indeksisijoittaja ottaa aina jossain määrin näkemystä markkinasta. Edes mainio Storebrand Global All Countries -rahasto ei ole tästä vapaa, sillä kyseessä on indeksiä lähellä oleva rahasto, joka on ESG-skriinauksen kohteena. Toisin sanoen siitä on suodatettu tiettyjä toimialoja ja yhtiöitä pois.

Eri indekseissä on myös hieman erilaiset painotukset, joissain esimerkiksi Yhdysvaltojen osuus on 62 % (MSCI ACWI) ja toisissa puolestaan 70 % (MSCI World). Ainakin jälkimmäiseen sijoittamista voi pitää niin ikään näkemyksen ottamisena, sillä siinä ovat vain kehittyneet markkinat mukana.

Lopulta kyse on makuasioista. Hajauttamisen lisääminen vähentää sen suhteellista hyötyä koko ajan. Huomattavan suuri osa sijoittajista esimerkiksi sijoittaa ainoastaan Suomeen.

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

2 vastausta artikkeliin “Uusi sijoitussuunnitelma 2023!

  1. Otitko USAn rahastona ETF sijaan juurikin tuon Nordnetin superluoton takia? Jos sitä luottoa ei halua hyödyntää olisiko ETF automaattisesti parempi vaihtoehto?

  2. Kiitos taas artikkelista! Mitä mieltä olet Storebrand Emerging Markets A EUR rahastosta (ei-synteettinen, kulut vain 0,06% isommat). Miksi suosit Nordnetin omaa kehittyvät markkinat rahastoa?

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d