Kannattaako osakkeita ostaa nyt? (Syyskuu 2023)

Luen joka vuosi Marko Erolan Paras sijoitus -kirjan*. Se on mielestäni paras osake- ja indeksisijoittamista käsittelevä teos. Kirja palauttaa fokuksen takaisin olennaiseen turhasta markkinahälinästä ja paniikista, jota media parhaansa mukaan lietsoo. Helsingin pörssin vuosituotto on yli 10 % pakkasella, mistä media on viime aikoina ottanut ilon irti. Kannattaako osakkeita ostaa nyt?

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Sisällysluettelo:

Kohuotsikoita toisensa perään

“Suursijoittaja listaa kuusi syytä, miksi Helsingin pörssin meno on ollut niin surkeaa” (Kauppalehti 15.8.2023)

“Kannattaako umpisurkeaan Helsingin pörssiin sijoittaa?” (Kauppalehti 17.8.2023)

“Helsingin pörssi sukeltaa aivan surkeana” (Tekniikka & Talous 19.8.2023)

Kannattaako Helsingin pörssiin sijoittaa enää lainkaan? (HS 8.9.2023)

Tällaisia lehtiotsikoita on saanut lukea viime viikkoina lehdistä tiuhaan. Helsingin pörssin OMXH25-indeksin vuosituotto onkin tätä kirjoitettaessa -10,35 % ja viimeiseltä viideltä vuodelta se on -0,64%. Kun osingot ottaa huomioon, on vuosituotto ollut -6,52% ja viiden vuoden tuotto +17,27%.

Kyse on tietysti aivan normaalista pörssin syklistä. Jokaisessa kriisissä on aina omat erityispiirteensä, kuten tällä kertaa sen kohdistuminen erityisen voimakkaasti rakennusalalle sekä kriisien ketjuuntuminen (korona, sota, energia, inflaatio). Tällä hetkellä olemme laskumarkkinassa ja Suomen talous on taantumassa.

Lehtiotsikot ovat omiaan lietsomaan paniikkimielialaa sijoittajien keskuudessa. Eniten panikoivat ne, joilla ei vielä ole juuri kokemusta markkinan erilaisista vaiheista. Kokeneet sijoittajat osaavat istua käsiensä päällä tekemättä mitään, vaikka pörssi sukeltaisi. Pikemminkin he lyövät lisää löylyä siirtyen ostolaidalle.

Warren Buffettin kuuluisan sanonnan mukaan laskuveden tullessa nähdään, ketkä uivat alasti. Nyt vaikeuksissa ovatkin yltiöpäistä riskiä ottaneet, suurella velkavivulla sijoittaneet ja asuntosijoittajat. Taantumat ovat myös varallisuuden uusjakoja, joissa omaisuuserät (kuten osakkeet) siirtyvät keskiluokalta vauraille.

Passiivisuus on sijoittamisessa valttia, mutta todella vaikeaa

Passiivinen sijoittaminen on sitä, että laaditussa sijoitussuunnitelmassa pysytään lähtökohtaisesti “ikuisesti”. On tietysti olemassa joitain tilanteita, joissa suunnitelman muuttaminen on perusteltua ja jopa suositeltavaa. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi oman elämäntilanteen muuttuessa radikaalisti.

Lue seuraavaksi: Näin laadit sijoitussuunnitelman

Naiset ovat tutkimusten mukaan parempia sijoittajia kuin miehet. Syy piilee juuri siinä, että naiset ovat keskimäärin passiivisempia sijoittajia ja karttavat turhia riskejä. Miehistä voi toki 0,1 % rikastua yltiöpäisellä riskinotolla, mutta samalla valtaosa menettää rahansa. Historia muistaa vain menestystarinat.

Pitkäjänteinen passiivinen kuukausisäästäminen matalakuluiseen indeksirahastoon on tapa voittaa 99 % muista sijoittajista tuotoissa. Yhden käden sormilla voi nimittäin laskea ne suomalaiset sijoittajat, joilla todistettavasti on yli 10 vuoden rekordi indeksin voittamisesta. (Keksin vain kaksi.)

Itselleen on tunnetusti helppoa valehdella ja unohtaa heikot (ja jo myydyt) sijoitukset omassa salkussa tai verrata omaa salkkua väärään indeksiin. Esimerkiksi teknologiaosakkeista koostuvaa salkkua tulee tietysti verrata teknologiaindeksiin.

Olennaista on nimenomaan pitkäjänteisyys ja passiivisuus. Tästä päästään siihen, että indeksisijoittaminen on näennäisesti helppoa, mutta aito passiivisuus on vaikeaa. Lehtien otsikoiden kirkuessa milloin mitäkin kriisiä, on vaikea istua käsien päällä tekemättä mitään, vaikka kuinka tietää sen olevan kannattavaa.

Tällaisessa laskumarkkinassa onkin aina syytä palauttaa mieleen se, että osakemarkkinan inflaatiokorjattu reaalituotto on pitkällä 200 vuoden aikavälillä ollut noin 7 % vuodessa.

Hyvin suurella todennäköisyydellä pörssi jossain kohtaa palaa tuohon pitkän aikavälin keskiarvoon eli näemme laskuvuosien vastapainona vielä kovempia nousuvuosia. Silloin voi iloita siitä, että on noudattanut omaa sijoitussuunnitelmaa ja ostanut osakkeita halvalla salkkuun.

Kannattaako osakkeita ostaa nyt?

Aina on hyvä hetki sijoittaa osakkeisiin. Paras hetki aloittaa oli eilen, toisiksi paras on tänään.

Indeksisijoittajalla on syitä tyytyväisyyteen suhdanteesta riippumatta. Pörssin ollessa noususuhdanteessa voi olla iloinen siitä, että salkku tuottaa voittoa. Pörssin laskiessa puolestaan siitä, että osakkeita saa halvalla.

Olen itse sitä tyytyväisempi, mitä enemmän pörssi kokonaisuutena laskee, sillä silloin tiedän saavani osakkeita alelaarista. Yksittäisen firman kohdalla näin ei tietenkään ole, vaan alakulo voi olla perusteltua, toisin kuin on koko markkinan kohdalla.

Pörssin onkin sanottu olevan maailman ainoa kauppapaikka, jossa ostajat säntäävät alennusmyyntien alkaessa ovista ulos ja palaavat takaisin jälleen hintojen ollessa korkealla. Tämän panikoinnin vuoksi suuri osa rahastosijoittajistakin joutuu tyytymään vain 3-4 % tuottoon, vaikka tarjolla olisi ollut 7-10 %.

Indeksisijoittaminen on myös panos-/tuottosuhteeltaan ylivertainen tapa sijoittaa. Aikaa kuluu muutama tunti alussa, kun valitsee sijoituskohteet, mutta sen jälkeen sijoittamiseen ei enää tarvitse uhrata omaa kallisarvioista vapaa-aikaa. Kyseinen uhraus sitä paitsi laskee omien sijoitusten tuotto-odotusta lähes varmasti.

Lue seuraavaksi: Milloin osakkeita kannattaa ostaa? Unohda markkinoiden ajoittaminen!

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!