Katsaus pelisalkkuun – Nämä 6 yhtiötä sieltä löytyvät!

Käyn seuraavassa läpi pelisalkkuni tämän hetkisen sisällön yhtiö yhtiöltä. Pääosin sijoitukseni ovat edelleen indeksirahastoissa, mutta pelisalkun on tarkoitus tehdä sijoittamisesta hivenen mielenkiintoisempaa. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Tesla, omistus 20kpl, arvo $3558 (+11,82%)

close up photo of a white car
Photo by SCREEN POST on Pexels.com

Pelisalkkuni suurin sijoitus on Tesla. Yhtiö painaa kaikilla mittareilla ennätystulosta ja Elon Musk on luonnehtinut Teslan sähköautojen kysynnän olevan juuri nyt ennätystasolla orastavasta taantumasta huolimatta.

Tesla alensi hiljattain autojen hintaa kilpailun kiristyttyä, mutta viime aikoina Musk on väläytellyt hinnan nostamista “hieman”. Musk on myös avoimesti sanonut, että selvästi suurimman uhan Teslalle muodostavat kiinalaiset sähköautofirmat.

Siinä missä niin sanottujen perinteisten autonvalmistajien myynti laski koko vuoden 2022 ajan, on Tesla kyennyt jatkuvasti kasvattamaan sitä. Se on nykymarkkinassa kova temppu, kun kuluttajien ostovoima on heikentynyt inflaation myötä.

Myös Teslan voittomarginaali on ollut täysin omaa luokkaansa: 28 % per myyty auto (vrt. Ford 9 %, Toyota 15 %). Ennen hinnanalennusta se siis teki jopa halvimmilla malleillaan voittoa noin 20 000$ per auto! Nyt määrä on pudonnut puoleen, mutta voittoa jää silti luokkaa kymppitonni. Lisäksi osien, kuten akustojen, hinnat ovat laskussa, mikä parantaa Teslan marginaalia.

Teslan marginaalia parantaa myös se, että yhtiö valmistaa ainoastaan muutamaa automallia, mikä laskee yksikkökustannuksia per auto. Lisäksi se myy autoja ainoastaan verkossa, jolloin yksi välistävetäjä eli autokauppa putoaa pois. Se ei myöskään markkinoi tuotteitaan, jolloin nämä kulut säästyvät.

Lue seuraavaksi: Mikä on “pelisalkku” ja mitä se sisältää?

Teslaa ja Applea yhdistää yksi asia: kumpikin keksi markkinan uudelleen. Teslan sähköauto ei ole raudan puolesta millään tavalla ylivertainen, mutta softassa ja kokonaisuuden paketoinnissa se on edellä muita. Sama päti aikanaan Appleen, joka kykeni paketoimaan olemassa olevista komponenteista (kuten kosketusnäyttö) ja softasta ylivertaisen tuotteen, iPhonen.

Musk on ymmärtänyt myös, että auto voi olla muutakin kuin kertaluonteinen ostos kuluttajalle. Tesla myykin kaikenlaisia päivityksiä lisämaksusta nykykäyttäjilleen (vrt. iCloudissa lisätila on maksullista). Varsinainen auto on siis ikään kuin kauppa-alusta lisämyynnille.

Tesla on edelleen muutaman vuoden edellä perinteisiä autonvalmistajia, joiden reagointi muuttuvaan markkinaan on ollut hidasta kuin Nokialla aikanaan, ja jotka edelleen tekevät sähköautomyynnillä tappiota. Käytännössä ne siis rahoittavat sähköautokehitystä ja -tuotantoa polttomoottoreilla.

Lisäksi Tesla on rakentanut Yhdysvaltain ja Euroopan laajuisen Supercharger-latausverkoston. Auto ilmoittaa automaattisesti, missä kuljettajan kannattaa autoa ladata ja onko latauspaikkoja vapaana. Tämän jälkeen kuljettaja voi pysähtyä 10-15min ajaksi ajaakseen taas seuraavat 350-400km ilman katkoja.

Teslaa ja Applea yhdistää myös ylivertainen asiakasuskollisuus (customer loyalty). Harva vaihtaa näiltä firmoilta pois siirryttyään kerran niiden asiakkaaksi. Teslan tavoin myöskään Apple ei mainostanut alkuaikoina lainkaan.

Markkina kiristyy, se on ihan selvä asia, mutta samaan aikaan kuluttajat pakotetaan siirtymään sähköautoon ja vielä verrattain lyhyellä aikajänteellä, mikä on sellainen ajuri, jonka harva ala saa hyödykseen. EU ja Japani ovat kieltäneet polttomoottorien myynnin viimeistään vuoteen 2035 mennessä ja USA seuraa perässä.

Uhkakuvana Teslalle voi nähdä varsinkin kiinalaisten halpojen sähköautojen vyöryn markkinalle. Pienempiä pelureita alkaa jossain kohtaa väkisin tippua pois kilpailun kiristyessä, mutta Tesla ei kuulu niihin. Lisäksi Teslan tekninen etumatka tullaan kuromaan umpeen, ja Musk aiheuttaa myös henkilöriskiä yhtiölle.

Tämän ohella Teslalle saattaa käydä kuin monelle muulle pioneerille, että lopulta muut valtaavat markkinan Teslan siloitettua niille tietä. Esimerkiksi 100-vuotiaat eurooppalaiset autojätit tulevat varmuudella jossain kohtaa markkinalle vyöryllä. Toisaalta Tesla ehtii nyt ainakin joitain vuosia “varastaa” niiltä asiakkaita.

Kempower, omistus 100kpl, €2320 (+6,52%)

Lähde: Kempower

Kempower on suomalainen, sähköautojen pikalatausasemia valmistava kasvuyritys. Sen liikevaihto Q3 /2022 oli 32,7 miljoonaa ja kasvua oli 227% edelliseen kvartaaliin nähden. Sen myyntikatemarginaali on 46%. Yhtiö tavoittelee kannattavaa kasvua, joten se ei maksa osinkoa, vaan investoi voitot tuotekehitykseen yms..

Kempowerin asiakkaat jakautuvat neljään eri segmenttiin:

  1. Latauspisteoperaattorit ja vähittaiskauppaketjut (mm. S-ryhmä)
  2. Bussi- ja kuorma-auto-operaattorit (mm. Koiviston auto),
  3. Laite- ja ajoneuvovalmistajat (mm. Volvo)
  4. Jakelija- ja asentajaverkosto (pienemmät asiakkuudet)

Liikenteen sähköistymisen myötä käydään armoton kilpailu siitä, kenen autot, akut ja latausratkaisut voittavat markkinaa. Kempower on sikäli hyvässä asemassa, että se on jo kyennyt hankkimaan S-ryhmän kaltaisia suuria asiakkaita, ja se myös keskittyy nimenomaan DC-pikalatausratkaisuihin.

Nähtäväksi jää, kuuluuko Kempower lopulta niihin harvoihin, jotka jäävät pystyyn markkinan lopulta asettuessa. Pidän tätä sijoitusta erittäin riskisenä, mutta näen autoalan sähköistymisen valtavana ajurina ja Kempower on hyvällä tiellä. Tämä on high risk, high reward -sijoitus.

Sampo, omistus 41kpl, €1973 (+25,49%)

Lähde: Sampo Group

Sampo on nykyään lähes puhdas vakuutuskonserni. Sen yritysryppään kivijalka on IF Vahinkovakuutus, joka takoo Pohjoismaissa järkyttävän kovaa tulosta.

Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että vakuutusalalla ei pohjolassa ole juurikaan hintakilpailua ja olemassa olevat jätit ovat onnistuneet rakentamaan vallihaudat bisnestensä ympärille. Myös asiakkaiden liikkuvuus on poikkeuksellisen pientä: pohjoismaiset asiakkaat eivät juokse hinnan perässä.

Olen vakuutusalalla töissä ja pidän Sampoa loistavana yhtiönä tai pikemminkin yritysryppäänä. Saan myös ensimmäisten joukossa tietoa alalla tapahtuvista murroksista, kuten tulevaisuuden disruptioista (= markkinahäiriö), eikä niitä ole tätä kirjoitettaessa näköpiirissä.

Toisin sanoen IF saa jatkaa satumaisten tuottojen takomista myös tulevaisuudessa. Odotan Sammon jossain kohtaa ostavan loputkin tanskalaisesta Topdanmarkista, mutta hinta on toistaiseksi ollut liian korkea.

Apple, omistus 10kpl, $1459 (-6,43%)

apple laptop notebook office
Photo by Pixabay on Pexels.com

Minun piti hypätä Applen kelkkaan jo kauan sitten, mutta nyt se vihdoin tapahtui. Tämä johtuu siitä, että olen yhtiön tuotteiden suuri ystävä ja yksinkertaisesti haluan omistaa sitä. Käytännössä kaikki laitteeni ovat omppumerkkisiä, joskin ostan ne vasta 1-2 vuotta julkaisun jälkeen, enkä osta laitteiden pro-versioita.

Applen osakkeen romahdettua noin 180 dollarista 125 dollariin eli ylimääräisen ilman lähdettyä osakkeen hinnasta näin mahdollisuuden tulleen ja ostin osaketta. “Pohjille” en tietenkään osunut, sillä ajoittaminen on mahdotonta, vaan ostojen keskihinnaksi jäi 155 dollaria.

Moni sanoo, etteivät Applen kasvunäkymät ole kummoiset. Varsinkin älypuhelinmarkkina on jo täysin saturoitunut eli täyttynyt. Samalla he unohtavat, että Apple tulee varmuudella julkaisemaan kokonaan uusia tuotekategorioita. Esimerkiksi älylasit ovat olleet tulossa monta vuotta ja Apple jos joku kykenee paketoimaan niistä myyvän hittituotteen.

Marimekko, omistus 130kpl, €1234 (+16,11%)

Marimekko on toimitusjohtajansa Tiina Alahuhta-Kaskon johdolla onnistunut luomaan brädinsä uudelleen ja muuttumaan relevantiksi erityisesti trenditietoisten nuorten keskuudessa, mikä on kova saavutus. Samalla se on jatkanut vahvaa kansainvälistymisen polkua.

Johtoryhmää on myös uudistettu. Uudeksi luovaksi johtajaksi tuli Rebekka Bay japanilaisesta Uniqlosta ja myyntijohtajaksi Dan Trap urheiluvaatebrändi Salomonilta. Lisäksi Marimekko tekee yhteistyötä Adidaksen ja Uniqlon kanssa.

Marimekon osakekurssi onkin peräti seitsenkertaistunut toimitusjohtaja Alahuhta-Kaskon alaisuudessa (2015-2022), vaikka sillä on samaan aikaan ollut vaikeaa muun muassa Kiinan koronasulkujen, ja sitä kautta kauppojen vähittäismyynnin romahtamisen myötä.

Pidän Marimekkoa juuri sopivan “epätrendikkäänä” yhtiönä salkkuun. Arvelen, että monet miespuoliset sijoittajat näkevät yhtiön edelleen “naisten rättibrändinä” eli se on aliarvostettu. Moni ei edelleenkään ymmärrä, millaista tulosta nykyjohto on takonut ja miten koko yhtiö on saatu uudistettua .

Nio, omistus 100kpl, $1271 (+19,35%)

Nio on “Kiinan Teslaksi” tituleerattu sähköautojen valmistaja. Se on kasvanut vauhdilla ja myy jo sähköautojaan muun muassa Norjassa ja Saksassa. Erityisen Niosta tekee kuitenkin se, että se on ensimmäisten joukossa lanseerannut BaaS -mallin.

BaaS -lyhennelmä tulee sanoista Battery as a Service eli vapaasti suomennettuna “akku palveluna”. Konsepti perustuu siihen, että kuluttaja ei itse omista sähköauton akkua, vaan se on leasing-sopimuksella lainassa.

Nio rakennuttaa paraikaa ympäri maailmaa akkujen vaihtopisteitä, joissa noin 5 minuutissa auton akku vaihdetaan täyteen akkuun. Prosessi on pitkälle automatisoitu.

Näin kuluttajan ei tarvitse koskaan huolehtia akun kunnosta, vaan käytössä on aina uudehko akku. Nähtäväksi jää, voittaako tämä konsepti lopulta kuluttajien luottamuksen. Esimerkiksi Tesla selvitti aikanaan samaa vaihtoehtoa, mutta se kuitenkin päätyi rakentamaan oman pikalatausverkoston.

Tähän mennessä akkujen kunto ei nimittäin ole muodostanut merkittävää ongelmaa, vaan esimerkiksi Norjassa ne ovat kestäneet helposti auton käyttöiän päähän. Edelleenkään ei ole tiedossa, miten pitkään akut kestävät, mutta alustavien tutkimustulosten valossa yli 20 vuotta.

Myös Peugeot on lupaillut omille tuleville sähköautoilleen 25 vuoden käyttöikää, mikä on linjassa edellä olevan kanssa. On siis hyvin mahdollista, että Nio vetää vesiperän yrittäessään ratkaista kuvitteellista ongelmaa, jota ei oikeasti ole olemassa. Aika näyttää.

Lopuksi

person wearing blue jeans sitting on bench
Photo by Bas Masseus on Pexels.com

Kuten olen aiemmin kertonut, olen rahoittanut pelisalkun hankintoja osin sijoituslainalla. Tämä johtuu Aki Pyysingiltä saamastani oivalluksesta, että myös osakemarkkinalla voi varsin huoletta olla yli 100 % painolla mukana, kun sen tekee hallitusti. Moni ostaa esimerkiksi sijoitusasuntoja jopa 90-100 % velkavivulla.

Pelisalkun osalta minulla on kaksi keskeistä teesiä: näkemyksen ottaminen ja indeksiä korkeampi riski (sekä tuotto). Tässä suhteessa Sampo ja Apple ovat vähän liiankin turvallisia valintoja, mutta niiden valinnassa painavatkin muut syyt.

Näkemyksen ottaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että pelisalkussa ei voi olla kovin montaa eri yhtiötä. 6-8 on aika sopiva määrä. Muutoin sen tuotto alkaa heijastella indeksin tuottoa. Samoin se tarkoittaa, että kutakin yhtiötä on omistettava riittävällä panoksella. Satasten omistuksilla ei ole mitään merkitystä.

Indeksiä korkeampaa riskiä haen esimerkiksi sijoittamalla Kempowerin ja Nion kaltaisiin kasvuyhtiöihin, enkä kaihda Kiina-riskiäkään täysin. Kummallakin sijoituksella on potentiaalia tipahtaa nollaan, sillä ne eivät kuulu varmoihin tulevaisuuden voittajiin, mutta kumpikin voi myös kymmenkertaistua.

Ostoslistalla on minulla jo pitkään ollut myös toinen kiinalainen sähköautonvalmistaja BYD, mutta taisin missata sen osalta otollisimman ostoajankohdan. BYD on myös akkujen valmistuksen saralla iso peluri.

Näistä kiinalaisfirmoista suli nimittäin jopa 70 % pois, kun Kiinan kommunistisen johdon jatkosta kerrottiin. Samalla spekuloitiin hallituksen mahdollisesta tiukentuvasta otteesta maan yhtiöihin. Poliittinen riski onkin näissä yhtiöissä merkittävä.

Samaan aikaan maailman taloutta hallitsevat kuitenkin käytännössä kahdestaan USA ja Kiina, joten jälkimmäinen on ollut sijoituksissani valtavassa alipainossa, mikä puoltaa näiden firmojen ottamista pelisalkkuun.

Suositan kuitenkin edelleen sijoitusten pitämistä vahvasti indeksirahastoissa. Kun vahva pohja on luotu indeksirahastojen varaan, voi pelisalkun perustaa siihen rinnalle.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Katsaus pelisalkkuun – Nämä 6 yhtiötä sieltä löytyvät!

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!