Kaikki menee, mitä tulee. Tili tuli tili meni. Käärinliinoissa ei ole taskuja. Nämä lauseet ovat usein merkkejä liian kulutuskeskeisestä elämäntavasta ja siitä, että eletään huolettomasti yli varojen. (Sivu sisältää mainoslinkkejä.*)
Uhkana elämäntapainflaatio

Elämäntapainflaatio tarkoittaa sitä, että tulojen kasvaessa menot kasvavat samassa suhteessa. Tällöin tulojen nousu ei tuo talouteen turvaa ja vakautta, vaan täysin päinvastoin: oravanpyörää täytyy polkea yhä kovempaa, jotta on varaa ylläpitää uutta elintasoa.
Kallis elämäntapa johtaa samalla siihen, että esimerkiksi sairastuminen tai lyhyt työttömyysjakso voi romauttaa koko talouden. Talouden pelivara on minimissään. Viime aikoina niin sanotuista rikkaista köyhistä onkin ollut paljon juttua lehdissä. Niin suuria tuloja ei taida edes olla, ettei niitä saisi tuhlattua turhuuksiin.
Monelle käy niin, että ensimmäisen “kunnon” työpaikan myötä ostetaan esimerkiksi hieman liian kallis asunto, turhan kallis auto, uusia huonekaluja ja aloitetaan uusi kallis harrastus.
Tämä on inhimillistä, kun ensimmäistä kertaa on enemmän rahaa käytettävissä ja tuntuu siltä, että on myös ansainnut käyttää rahaa. Hyvin moni itse asiassa harjoittelee rahankäyttöä aina 30-40 -vuotiaaksi saakka, jotkut pidempäänkin. Niin harjoittelin minäkin.
Yhtäkkiä olemme kuitenkin tilanteessa, jossa lukuisista pienemmistä ja suuremmista osamaksuista muodostuu valtava taakka taloudellemme. Elämästä tulee stressaavaa tilipäivästä tilipäivään kitkuttelua. Elämäntapainflaatio hiipii elämäämme kuin varkain.
Olen listannut seuraavassa keinoja, joilla kuluttamista voi hillitä.
1. Eroon mainonnasta

Mainonnan tarkoituksena on luoda tarpeita. Sellaisia tarpeita, joita emme ehkä tienneet olevan olemassakaan. Samalla mainonnalla luodaan illuusio, että kuluttaminen on itse asiassa säästämistä. Todellisuudessa asia ei tietenkään ole näin. Kaikenlainen ylimääräinen mainonta kannattaakin pyrkiä minimoimaan.
Kun ostat nyt, säästät 100 euroa!
Itse olen ensinnäkin perunut kaiken sähköpostiin tulevan mainonnan. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi Gmailissa “peru tilaus” tai “unsubscribe” -nappia painamalla, joka löytyy ihan jokaisesta sähköpostiviestistä. Jos urakka tuntuu suurelta, voi mainoskirjeitä perua sitä mukaa, kun niitä tulee.
Toinen toimenpide on “ei mainoksia” -kyltin laittaminen asunnon oveen tai postilaatikkoon. Tämä on tietysti ilmeinen toimi, mutta ansaitsee tulla mainituksi silti.
Kolmanneksi mainonnalle altistumista voi pienentää sillä, että ei mene tieten tahtoen lukemaan mainoksia, kuten esimerkiksi Hullujen päivien -kuvastoa tai mobiilisovellusten mainoskuponkeja.
Neljäs toimi on se, että minimoi television mainoskanavien katselun ja sosiaalisessa mediassa roikkumisen, sillä esimerkiksi Facebook on aivan täynnä meille kohdennettua mainontaa.
Viidenneksi nettiselaimeen voi asentaa Adblockerin. Tämä saattaa kuitenkin estää joidenkin palveluiden toimimisen. Esimerkiksi MTV:n verkkosivujen videot eivät enää lähde pyörimään, jos Adblocker on käytössä.
Ei mainoksista tietenkään pääse kokonaan eroon, eikä se edes ole tavoite, mutta itseen kohdistuvaa mainontaa voi kuitenkin vähentää merkittävästi. Varsinkin sähköpostimainonta on joskus hyvin aggressiivista.
2. Eroon turhasta roinasta – minimalistinen elämäntapa

Se on jännä ilmiö, että kun ylimääräistä turhaa tavaraa ei ole nurkissa tai kaapin perällä pyörimässä, niin silloin ei myöskään yhtä helposti osta mitään turhaa. Kun jokaisella esineellä on paikkansa ja ne ovat siistissä järjestyksessä, se tukee henkisesti sitä, ettei tule ostaneeksi lisää tavaraa.
Olen itse muuttanut kahdesti varsin lyhyen ajan sisään. Hyödynsin molemmat kerrat siten, että vähensin tavaran määrää kummallakin kerralla 70-80%. Aloitin muuttoprosessin jo muutamaa kuukautta ennen muuttoa lahjoittamalla ja myymällä tavaraa pikkuhiljaa pois.
Tämä onnistui kätevästi laittamalla Facebookin ryhmiin “vain nouto” -ilmoituksia. Jopa todella huonokuntoinen pikkulipasto kelpasi jollekin vielä ilmaiseksi harrastekäyttöön.
Kahden muuton jälkeen jäljelle jäi siis vain murto-osa aiemmasta. Häkkivarastossa on tätä nykyä kaksi vajaata pahvilaatikollista tavaraa. Loput tavarat mahtuvat pienen kämpän kaappeihin. Edes erillisiä kirjahyllyjä ei ole.
Jokaisella esineellä pitäisi olla tarkoitus. Se voi olla tunnearvokin. Kuitenkin jos vuoteen ei tarvitse jotain käyttöesinettä, tuskin tarvitsee sitä myöhemminkään. Tavaroiden vuosittainen läpikäynti on sitä paitsi varsin miellyttävä operaatio, mikä lisää hallinnan tunnetta omassa elämässä.
Ainakaan mitään tavaraa ei kannata säilyttää “saatan joskus vielä tarvita tätä” -ajatuksella. Myös kirjojen säilytyksen voi ulkoistaa kirjastolle.
3. Älä shoppaile tai pyöri verkkokaupoissa

Puratko stressiä shoppailuun ja ulkona syömiseen? On aika muuttaa tapoja. Esimerkiksi terveellinen ja innostava adrenaliinipitoinen liikunta tarjoaa hyvän tavan päästä irti stressistä. Ihan jo pelkkä kävelylenkkikin auttaa.
Verkkokaupat on luotu varmistamaan, että ne herättävät meissä tarpeita ja myös viemme ostotapahtuman loppuun. Turhanpäiväinen verkkokaupoissa pyöriminen kannattaakin minimoida.
4. Vältä alennusmyyntejä

Vaikka alennusmyynnit ovat houkutteleva tapa saada jokin sinänsä tarpeellinen tavara edullisemmin, niin silti alennusmyyntien aktiivinen seuraaminen ei tue kulutuskeskeisestä elämäntavasta luopumista. Sitä paitsi alennusmyynneistä tarttuu varsin helposti mukaan heräteostoksia.
5. Älä osta mitään osamaksulla tai luotolla
Tämä on tietysti vain pääsääntö. Esimerkiksi verkko-ostokset kansainvälisistä kaupoista kannattaa aina ostaa luotolla, sillä luottokortti tuo ostoille turvaa. Samoin esimerkiksi auto voi olla kannattavaa ostaa nollakorkoisella osamaksulla, jos auto on välttämätön taloudessa olla.
Säästä kuitenkin aina rahat ostoksiin etukäteen.
Lue tästä kokemukseni Komplett Bankin luottokortista.
6. Osta vain se, mitä todella tarvitset
Yhden viikon sääntö on hyvä. Jos jonkin esineen ostaminen tuntuu vielä viikkoa myöhemmin ehdottoman tarpeelliselta, ja rahaa on säästettynä sitä varten, voi ostoksen tehdä. Tämä auttaa ostamaan vain sellaista tavaraa, jota oikeasti tarvitsee.
7. Aina kun ostat jotain, luovu jostain
Tämän säännön ideana on se, että vain kun jokin esine menee rikki, saa sen korvata uudella vastaavalla esineellä. Esimerkiksi kun kenkiin tulee reikä, niin vasta sitten voi mennä ja ostaa uudet kengät.
8. Käytä käteistä

Käteisen käyttö nostaa ihan tutkitustikin kynnystä käyttää rahaa, kun raha on konkreettisesti seteleitä ja kolikoita, eikä vain numeroita verkkopankissa. Tietysti nykypäivänä alkaa olla jo paikkoja, joissa käteistä ei voi käyttää, ja koko tilin nostaminen käteisenä ei ole mielekästä sekään. Käteinen kuitenkin tekee rahan tuhlaamisesta hivenen tuskallisempaa.
9. Laadi kuukausibudjetti
Budjetointi on klisee, mutta samalla välttämättömyys varsinkin alussa, kun oman talouden ottaa hallintaan.
Lue tästä 10 parasta keinoa talouden hallintaan
10. Mieti, mitkä asiat tuottavat aitoa onnea

Uusi tavara tekee meidät onnelliseksi 28 minuutin ajaksi. Sen jälkeen alamme jo haikailla seuraavaa esinettä. Hetken se siis lämmittää, mutta ei kauaa.
Jokaisen onkin hyvä omalla kohdallaan miettiä, mitkä asiat tuovat aitoa onnea. Millainen kuluttaminen esimerkiksi.
Laita blogi tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
One thought on “Miten päästä eroon kulutuskeskeisestä elämäntavasta? | 10 parasta keinoa!”