Mikä on ”pelisalkku” ja mitä se sisältää?

close up shot of a roulette

Usein kuulee sanottavan, että indeksisijoittaminen on yhtä tylsää kuin maalin kuivumista katselisi. Toisaalta voidaan sanoa, että niin sijoittamisen pitääkin olla. Äkkinäisillä ”peliliikkeillä” rahastosta ja sijoituskohteesta toiseen nimittäin helposti tuhoaa tuottonsa. Niin sanotulla pelisalkulla voi kuitenkin tuoda sijoittamiseen lisää mielenkiintoa. (Sivu sisältää mainoslinkkejä*)

Trendejä ja kuumia osakkeita tulee ja menee. Niiden jatkuva jahtaaminen synnyttää väkisinkin sijoittajalle kuluja paitsi oman ajan menetyksen myötä, mutta myös kaupankäyntipalkkioina. Niin sanottu trendisijoittaminen onkin kaukana passiivisesta sijoittamisesta.

Erityisesti jos sijoittajan sijoitushorisontti on useita vuosikymmeniä, kestää vain harva trendi niin kauan. Tällöin sijoittajalle tulee jossain vaiheessa ikään kuin pakko käydä kauppaa, kun trendi alkaa hiipua. Toisaalta tulevaisuuden odotukset on pitkälti jo hinnoiteltu vaikkapa akkuteknologiayritysten osakekursseihin mukaan.

Passiivisen indeksisijoittamisen ytimessä on ajatus siitä, että osakkeita ostetaan eri toimialojen suhteessa siten kuin ne ovat edustettuina indeksissä. Siten kaikki sijoitukset eivät ole vaikkapa teknologiayrityksissä. Myös pelisalkun suhteen ajatuksenani on olla passiivinen ja pitkäjänteinen sekä hajauttaa sijoitukset eri omaisuuslajeihin.

Lue myös: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

Pelisalkun tarkoitus

man in black suit achieved an accomplishment
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Pelisalkun tarkoitus on tehdä sijoittamisesta hivenen viihdyttävämpää. Pääosa sijoituksista on edelleen kiinni indeksirahastoissa, mutta pieni siivu rahoista menee pelisalkkuun. Pelisalkun osuus kokonaissijoituksista on tyypillisesti 5-10%.

Pelisalkussa voi rauhassa tehdä erilaisia kokeiluja, mutta minulla on passiivinen lähestysmistapa myös pelisalkun hallinnointiin. En siis aio käydä pelisalkussa kauppaa kuin harvakseltaan, vaan noudatan osta ja pidä -strategiaa.

Ajatuksena on tunnustaa se tosiasia jo ihan salkun nimestä lähtien, että kyse on pikemminkin uhkapelaamisesta kuin sijoittamisesta.

Pelisalkun tavoite

silver and gold coins
Photo by Pixabay on Pexels.com

Pelisalkun tavoitteena on indeksiä parempi tuotto. Muutoinhan osakepoiminnassa ei järkeä olisikaan. Samalla on kuitenkin tunnustettava se tosiasia, että indeksin voittaminen pitkässä juoksussa on erittäin vaikeaa.

Yli 90% pörssikaupoista käydään ammattilaisten toimesta. Suuri enemmistö esimerkiksi aktiivisten rahastojen salkunhoitajista häviää indeksille pitkässä juoksussa, vaikka niitä hallinnoivat ammattilaiset täysipäiväisesti. Tämä kertoo siitä, miten vaikeaa indeksi on päihittää.

Olen asettanut rajaksi, ettei pelisalkun osuus kokonaissijoituksista saa ylittää kymmentä prosenttia muutoin kuin tilapäisesti. Tätäkään ei ole tarkoitus seurata kovin aktiivisesti, sillä esimerkiksi kryptovaluutat heilahtelevat rajusti.

Yksi tärkeä tavoite pelisalkulle on, että se ei saa hävitä indeksille merkittävästi. Muutoin pelisalkku vaikuttaa helposti negatiivisesti sijoitusten kokonaistuottoon. Tämä tekijä myös puoltaa pelisalkun jättämistä pois tai sen osuuden pienentämistä ihan minimiin. Haluan kuitenkin pitää pelisalkun mukana tuomassa lisäjännitystä silläkin uhalla, että se häviää indeksille.

Lue myös: Näin laadit sijoitussuunnitelman

Sijoitusfilosofia

Lähestyn pelisalkun rakentamista seuraavien lähtökohtien kautta:

  • Sijoitan yhtiöihin, joiden liiketoimintaa ymmärrän poikkeuksellisen hyvin
  • Sijoitan pääasiassa Helsingin pörssin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin. Suuriin yhtiöihin sijoittamalla saa herkästi indeksin tuoton – suuremmilla kuluilla
  • Haen pelisalkulla hajautusta indeksiin nähden (asuntorahastot, kryptot yms.)
  • En jahtaa trendiosakkeita, vaan etsin yhtiöitä, jotka luovat tasaisesti omistaja-arvoa suhdanteesta riippumatta. Mitä tylsempi yhtiö sen parempi.
  • Sijoitan yhtiöihin, joiden tuotteita ja palveluita itse käytän
  • Peesailen osittain yhtiövalinnoissa Inderesin mallisalkkua ja Anders Oldenburgin Phoebus -rahastoa, sillä molemmilla on indeksin päihittämisestä 10 vuoden track record (mennyt ei toki ole tae tulevasta!)
  • Teen pelisalkkuun epäsäännöllisesti 400-500 euron ostoja. En kuukausisäästä sinne.
  • Pelisalkku on käytännössä Nordnetin osakesäästötilini

Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä*

Pelisalkun sisältö

fashion people woman legs
Photo by cottonbro on Pexels.com

Tällä hetkellä pelisalkkuni sijoitukset ovat seuraavissa kolmessa yhtiössä: Sampo, Capman ja Verkkokauppa.com.

Näistä Sampo menee tuohon ensimmäiseen kategoriaan eli yhtiöihin, joiden liiketoimintaa ymmärrän poikkeuksellisen hyvin. Yhtiö käy tällä hetkellä läpi mielenkiintoista murrosta finanssialan tavaratalosta puhtaaksi vakuutusyhtiöksi. Koska olen vakuutusalalla töissä, ymmärrän alan ilmiöitä poikkeuksellisen hyvin ja saan tietää alan tapahtumista ennen muita. Esimerkiksi Sammon odotettua parempi tulos Q1:ltä ei tullut minulle minään yllätyksenä.

Capman on Helsingin pörssin keskisuuriin yhtiöihin lukeutuva pääomasijoitusyhtiö. Se on ollut poikkeuksellisen hyvä osingon maksaja ja yhtiö pyrkii muutoinkin maksimoimaan omistaja-arvon. Yhtiö on myös mukana Inderesin mallisalkussa.

Verkkokauppa.com kuuluu niin ikään keskisuuriin yhtiöihin. Se on eräänlainen verkkokaupan sekatavaratalo, joka myy vähän kaikkea. Yhtiö on hyötynyt koronasta valtavasti ja verkkokaupan tulevaisuus on kokonaisuutena valoisa. Koronan on sanottu merkinneen jopa 10 vuoden digiloikkaa ja sama pätee verkko-ostamiseen.

Neljäs pelisalkkuni sijoituksista on bitcoin. Suhtaudun kuitenkin virtuaalivaluuttoihin kuin uhkapelaamiseen. Tästä syystä pidän niitä sijoitussalkussani ikään kuin mausteena.

Lue myös: Mihin sijoittaa? Tässä 10 parasta indeksirahastoa

Lopuksi

Moni sijoittaja ei laske omalle ajalleen mitään hintaa. Esimerkiksi indeksisijoittaja voi huoletta keskittyä täysipainoisesti vapaa-aikaan seuraamatta osakemarkkinaa lainkaan. Toisaalta yhtiöiden etsiminen on monille mieluisa harrastus.

Pidän myös itse pelisalkkua eräänlaisena mukavana pienenä sivuaktiviteettina, johon en uhraa valtavasti aikaa ja energiaa. En siis pyri säntäilemään trendiyhtiöiden perässä FOMO (Fear Of Missing Out) -periaatteella.

En myöskään laske pelisalkkua varsinaisiin kuukausisäästöihin mukaan, sillä teen sinne vain satunnaisia ostoja. On itse asiassa parempi tyydyttää shoppailun nälkää ostamalla osakkeita kuin vaikkapa vaatekaupassa.

Lue lisää sijoitusfilosofiastani täältä.

Laita blogi tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

4 vastausta artikkeliin “Mikä on ”pelisalkku” ja mitä se sisältää?

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading