Vuosi 2023 on käynnistynyt epävarmoissa merkeissä. Toisaalta esimerkiksi kryptovaluutat ja kasvuyhtiöt ovat tätä kirjoitettaessa ponkaisseet jo 30-50% pohjilta ylöspäin. Tämä kirjoitus käy läpi, mihin sijoittaa vuonna 2023. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*
Aluksi – Mihin sijoittaa vuonna 2023
Viime aikoina mediasta on saanut lukea lähes päivittäin ekonomistien arvioita milloin Euroopan vajoamisesta taantumaan, milloin siitä, että taantumaa ei tule. Tämä kuvastaa hyvin sitä, että markkinan lyhyen aikavälin liikkeiden ennustaminen on parhaimmillaankin vain arvailua.
Koska kaikki tiedossa oleva informaatio on osakkeiden hinnoissa, vaatii pörssilasku vuonna 2023 negatiivisia uutisia. Tällaisia voivat olla vaikkapa inflaation pitkittyminen ja kroonistuminen tai kulutuskysynnän hiipuminen. Täysin mahdollisia nämä ovatkin, varsinkin ensimmäinen.
Etenkin Tuomiopäivän profeetat jaksavat aina olla sitä mieltä, että etenemme kohti vääjäämätöntä tuhoa. Nämä henkilöt ennustavat vuodesta toiseen osakemarkkinan suurta romahdusta. Heidän mielestään osakkeet ovat aina tolkuttoman kalliita ja pörssi kuplautunut. He tuskin ovat löytäneet pörssistä juuri ostettavaa vuoden 2009 jälkeen. Kun riittävän monta kertaa arvaa, osuu joskus oikeaan.
Todennäköisyydet tosin ovat näitä pahanilmanlintuja vastaan, sillä osakemarkkina nousee kahdeksana vuotena kymmenestä. Jos todellisen gurun viitan haluaa itselleen, kannattaa siis aina veikata markkinan nousevan.
Oman sijoitussuunnitelman kannalta millään näistä edellä mainituista seikoista ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Kuten sanottua, kyseessä on pelkkää arvailua markkinan suunnasta. Pyrkimykset ajoittaa markkinaa kannattaa tunnetusti unohtaa, joskin osakemarkkinan yleistä hintatasoa peilattuna historiaan voi toki aina tarkastella. Senkin merkitys näyttää kuitenkin vähentyneen viime vuosina.
Paras hetki aloittaa sijoittaminen oli eilen. Toisiksi paras on nyt. Nimittäin kun tietyn summan laittaa markkinalle ja venyttää aikajaksoa riittävän pitkäksi, katoaa sen merkitys, milloin rahan on markkinalle laittanut. Toki ajallinen hajauttaminen eli potin jakaminen muutamaan osaan on monessa mielessä kannatettavaa.
Tässä tilanteessa on hyvä muistaa, että vaikka korot nousevat, ei asuntolainan ylimääräinen lyhentäminen sijoittamisen sijaan kannata. Tämä sillä oletuksella, että sijoitushorisontti on pitkä. Lyhyellä aikavälillä on sattumanvaraista, kumpi on kannattavampaa. Oman mielenrauhan takia velkataakan pienentäminen voi toki olla perusteltua.
Indeksirahastot
Jatkan sijoitussalkun vahvan kivijalan rakentamista indeksirahastojen varaan myös vuonna 2023. Kannattaa lukea aiempi kirjoitukseni 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin. Siinä perkaan läpi, miksi indeksirahastot ovat niin ylivertainen vaihtoehto liki jokaiselle.
Sijoitussuunnitelmani mukaisesti joka kuukausi tilipäivänä 1000€ siirtyy automaattisesti seuraaviin rahastoihin (Nordnetin pääsalkku):
- Handelsbanken USA -indeksi, kulut 0,20%, osuus 50%
- Nordnet Suomi indeksirahasto, kulut 0,00%, osuus 25%
- Nordnet Ruotsi indeksirahasto, kulut 0,00%*, osuus 25%
*Valuutanvaihdosta menee pieni kulu ostaessa ja myydessä.
Näin salkun kokonaiskuluiksi muodostuu huimat 0,10%. Sijoitussuunnitelmassa onkin pyritty toisaalta riittävään alueelliseen hajautukseen (USA, Eurooppa) ja toisaalta minimoimaan kulut.
Kulujen vaikutus kertautuu vuosikymmenten kuluessa jopa sadoiksituhansiksi euroiksi ja siksi ne kannattaa yrittää nipistää mahdollisimman pieniksi. Nordnet onkin tässä mielessä rahastosijoittajan selkeä ykkösvaihtoehto, sillä ilmaisista pohjoismaisista indeksirahastoista on vaikea laittaa paremmaksi.
Pääsalkun rahastovalintoja voi toki kritisoida siitä, että esimerkiksi Aasia ja kehittyvät markkinat loistavat poissaolollaan. Toisaalta suuret yhdysvaltalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset yritykset toimivat globaalisti hyötyen talouskasvusta tapahtuipa se missäpäin maailmaa tahansa.
Avaa tili Nordnetiin ilmaiseksi tästä.*
Teen kuitenkin vuoden mittaan satunnaisia lisäostoja myös Seligsonin hajautussalkkuun, jossa jako on seuraava:
- Aasia, kulut 0,43%, osuus 10% (Japani-painotteinen)
- Eurooppa, kulut 044%, osuus 20% > 15%
- Kehittyvät markkinat, kulut 0,64%, osuus 15% > 20%
- Pohjois-Amerikka, kulut 0,42%, osuus 20%
- Global Top 25 Brands, kulut 0,59%, osuus 20%
- Global Top 25 Pharmaceuticals, kulut 0,59%, osuus 15%
Koska Nordnetin pääsalkun sijoitusten paino on vahvasti Euroopassa, pyrin laskemaan sen osuutta hajautussalkussa, ja lisäämään kehittyvien markkinoiden osuutta. Teen tämän lisäostoin. Seligsonin Aasia -rahasto on voimakkaasti Japani-painotteinen, josta syystä annan sen osuuden olla varsin vaatimattomat 10 %.
Osakkeet
Pelisalkkuni tuotto vuoden alusta on +18,49%. Erityisesti salkun suurin sijoitus Tesla ja toisiksi suurin Kempower ovat ampaisseet nousuun. Tämä on luonnollista, sillä ylimääräinen ilma lähti varsinkin kasvuyhtiöistä vuonna 2022 ja monet niistä laskivat 60-70%. Reaktiot näyttävät kuitenkin olleen liioitellun suuria.
Katson vuoden aikana rauhassa, teenkö lisäostoja pelisalkkuun vai mennäänkö näillä. Esimerkiksi BYDin kelkkaan olen halunnut lähteä jo kauan.
Korkosijoitukset
Korkosijoitukset ovat viime aikoina muuttuneet jälleen kiinnostaviksi. Esimerkiksi Aktia tarjoaa 2,50% koron vuoden määräaikaiselle sijoitukselle. Jos korkosijoituksen lisäksi tekee saman suuruisen sijoituksen Aktian sijoitusratkaisuun, on korko peräti 3,25%. Myös BigBank tarjoaa peräti 2,75% korkoa. Nämä ovat parhaat talletuskorot tällä hetkellä.
Olen itse sijoittanut LähiTapiolan Korkoetuun, jossa korko tänä vuonna on 1,0% kulujen jälkeen. Tällä hetkellä tarjolla on jo huomattavasti korkeampaa korkoa, joten rahojen siirtämistä muualle on alettava harkita vakavasti.
Myös muut korkosijoitukset, kuten valtio- ja yrityslainat ovat jälleen muuttuneet kiinnostaviksi. Itse menen kuitenkin kokolailla “all in” osakkeissa ja pidän vain maltillista hätävaraa koroissa. Siihen tarkoitukseen talletustili on hyvä.
Kryptovaluutat
Kryptovaluutat ovat ponkaisseet pohjilta jo 40-50% ylöspäin. Tämä kertoo ennen kaikkea suuren riskin rahan paluusta markkinoille ja saattaa olla indikaattori yleisestä markkinan normalisoitumisesta. Edes lukuisat negatiiviset uutiset, kuten kryptopörssien konkurssit, eivät ole saaneet sijoittajien kiinnostusta katoamaan.
Otin viime kesänä niin sanotusti omani pois ja jätin tuottojen osuuden kryptosalkkuun. Tulen kuitenkin todennäköisesti tekemään joitain lisäostoja tämän vuoden aikana ainakin niin kauan, kun bitcoinin arvo on alle 30 000 dollarissa.
Olen tähän asti pitäytynyt bitcoinissa ja ethereumissa, joiden täydelliseen katoamiseen en usko. En kuitenkaan sijoita kryptoihin enempää kuin olen valmis häviämään, sillä ne ovat suuren riskin spekulatiivisia sijoituskohteita.
Totuus on, että kryptovaluutoilla on arvoa tasan niin kauan kuin joku toinen on valmis maksamaan niistä vielä enemmän kuin sinä (ns. greater fool -teoria). Toisaalta esimerkiksi bitcoin on ollut olemassa jo yli vuosikymmenen ajan ja sen adoptioaste on korkea, joten se tuskin tulee katoamaan kokonaan.
Toinen totuus on, että kryptoilla pitää pelata kymppitonnien summilla, jos oikeasti tavoittelee eläköitymistä niiden tuomien voittojen turvin. Tällaista riskinottoa on vaikea suositella kenellekään.
Omat kryptosijoitukseni ovat suomalaisella Northcryptolla, joka on Finanssivalvonnan alainen toimija* (linkki avautuu uuteen välilehteen). Northcrypto ei ole ihan yhtä halpa kuin jotkin ulkomaiset välittäjät, mutta pidän sitä luotettavampana ja suomalaisista toimijoista se on edullisin. Myös käyttöliittymä on erittäin helppo.
Kulta ja muut jalometallit
Omaan sijoitusportfoliooni ei tällä hetkellä kuulu kultaa tai muita metalleja. Hajauttamisen kannalta voi kuitenkin olla järkevää olla näissäkin pienellä panoksella mukana. Kulta on historiallisesti tuonut vähintään jonkinlaista suojaa inflaatiota vastaan ja on siksi käteistä parempi vaihtoehto.
Asuntosijoittaminen
Asuntojen hinnat tulivat rytinällä alas loppuvuodesta 2022 ja laskun ennustetaan jatkuvan vuonna 2023. Samaan aikaan hoitovastikkeisiin on tänä vuonna luvassa 10-20 % korotuksia ja myös rahoitusvastikkeiden ja asuntolainojen korot nousevat. Pankit ovatkin kiristäneet lainoitustaan.
Kolikon kääntöpuoli on, että asuntosijoittaja voi nyt löytää asuntoja aiempaa edullisemmin. Näin ollen asuntojen hintojen lasku ei automaattisesti ole huono asia. Oma arvioni on, että hinnat ovat laskeneet Tampereella luokkaa 10 %. Vastaan on tullut useiden kymppitonnien hinnanalennuksia, jollaisia näki harvoin vuonna 2021.
Ylipäätään asuntosijoittamisen tuottojen kannalta on keskeistä löytää asuntoja alle niiden käyvän markkinahinnan. Ei välttämättä ole huono ajatus tehdä nyt rohkeita tarjouksia reippaasti alle pyyntihinnan, sillä myyntiajat ovat pidentyneet huomattavasti ja jollain voi olla kiire päästä vanhasta asunnosta eroon.
Mihin sijoittaa vuonna 2023?

Kuten edeltä voi lukea, kannattaa omassa sijoitussuunnitelmassa pysyä myös epävarmoina aikoina. Oikeastaan juuri silloin se on erityisen tärkeää. Hätiköivällä ja poukkoilevalla sijoitustyylillä ei saavuta mitään muuta kuin tuottojen menetystä ja tappioita.
Indeksisijoittaminen on näennäisesti helppoa. Sen kuin vain tekee sijoitussuunnitelman ja pysyy siinä seuraavat 20-30 vuotta. Tämä on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty. Markkinahälyä on vaikea olla huomioimatta ja lisäksi indeksisijoittaminen on tylsää kuin maalin kuivumista katselisi.
Ei olekaan ihme, että Robinhoodin ja eToron kaltaiset, sijoittamisen pelillistämiseen pyrkivät sovellukset ovat nousseet suureen suosioon. Niiden yksinomainen tarkoitus on saada sijoittaja käymään paljon kauppaa ja viettämään runsaasti aikaa sovelluksen parissa.
Tällöin sijoittaminen muuttuu itse asiassa uhkapelaamiseksi, jossa tavoitellaan pikavoittoja yleensä varsin köykäisen analyysin pohjalta. Tuottonsa nämä yhtiöt saavat vetämällä kirjaimellisesti välistä (osto- ja myyntihinnan erotus) sekä lainaamalla osakkeita eteenpäin. Ilmainen kaupankäynti on siten näennäistä.
Sille on syynsä, miksi myöskään ETF:t eivät sovi monille, esimerkiksi allekirjoittaneelle. Niilläkin on turhan helppo käydä päiväkauppaa pörssissä. Käyn aihetta tarkemmin läpi ETF vs indeksirahasto – kumpaan sijoittaa? -kirjoituksessani.
Summa summarum vuonna 2023 kannattaa sijoittaa samoihin kohteisiin kuin ennenkin. Laskeneet hinnat esimerkiksi asuntomarkkinalla voivat kuitenkin tarjota sijoittajalle hyviä mahdollisuuksia. Myös pelisalkkuun on saanut hypetettyjä teknologiaosakkeita 50-70 % kurssihuippuja edullisemmin.
Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!