5 yllättävää tapaa, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista

Aiempi kirjoitukseni minimalismista on yksi tämän blogin luetuimmista. Päätin kirjoittaa sille jatkoa ja pohtia, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Aluksi: Harhaluuloja minimalismiin ja säästämiseen liittyen

pexels-photo-374918.jpeg
Photo by George Becker on Pexels.com

Edellisen kirjoituksen jälkeen huomasin, että jotkut edelleen käsittävät minimalismin äärimmäisessä niukkuudessa ja kurjuudessa elämiseksi. Samoin jotkut ajattelevat, että tavoitteellinen säästäminen ja sijoittaminen edellyttää kituuttamista.

Mielikuvat vaikuttavat olevan sellaisia, että tavoitteellisesti säästävä minimalisti asuu tyhjässä kämpässä pelkän lattialla olevan patjan kanssa, hankkii ruoan kalastamalla, metsästämällä ja marjastamalla sekä vetää sähköt postiluukun kautta taloyhtiön pistorasiasta.

Tämän blogin tarkoituksena on ollut osoittaa, että näin ei ole. Säästää ja sijoittaa voi tavoitteellisesti, kun lakkaa ostamasta turhaa paskaa. Samalla keskituloinen voi elää hyvää elämää nauttien itselle mielekkäistä asioista. Tämä kuitenkin edellyttää asioiden priorisoimista ja sen pohtimista, mikä oikeasti on itselle tärkeää.

Budjettini osoittaa, että laitan paljon rahaa minulle tärkeisiin harrastuksiin. Samoin käytän rahaa esimerkiksi ravintolaruokaan ja matkusteluun. Joku vääräleuka tietysti aina sanoo, että nuokin rahat voisi säästää.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole säästämisen maksimointi, vaan balanssi. Miksi elää täyttä elämää joskus eläkeiässä, kun sitä voi elää nyt, ja samalla säästää? Nämä eivät millään tavalla sulje toisiaan pois! Olen todennut, että saan lopulta varsin helposti tonnin kuussa säästöön luopumatta mistään minulle tärkeästä. Rahaa jää vielä ylikin.

Oman talouden kiinteät kulut täytyy kuitenkin saada mahdollisimman mataliksi, koska se vapauttaa pelivaraa niin säästämiseen kuin tarpeellisiin hankintoihin. Samalla täytyy luopua kulutuskeskeisestä elämäntavasta.

Lue myös: 15 suurinta säästökohdettani

Vastoin harhaluuloja minimalismi ei ole elämistä tyhjässä asunnossa pahvilaatikkojen kanssa. Minimalismi on sitä, että jokaisella esineellä on paikkansa, tarkoituksensa ja arvonsa. Minimalisti hakee elämäänsä sisältöä muista asioista kuin kuluttamisesta. Minimalismi on mielenrauhaa.

Itse asiassa kuluttaminen ja shoppailu on usein tylsyyden tappamista. Kun ei ole muutakaan tekemistä, pyöritään kaupoissa. Minimalismi tukee tästä tavasta luopumisessa, josta lisää seuraavassa.

5 yllättävää tapaa, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista

Minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista monin eri tavoin, joista seuraavassa viisi mielestäni keskeisintä.

Ensinnäkin (1.) se auttaa luopumaan kulutuskeskeisyydestä. Kun nurkissa ei pyöri turhaa roinaa, tavarat ovat järjestyksessä ja jokaisen tavaran tarkoitus on mietitty, ei tavaraa oikeastaan edes halua ostaa lisää. Tämä on suoraa rahan säästöä.

Toiseksi (2.) turhien ja tarpeettomien tavaroiden myymisestä saa rahaa, minkä voi laittaa säästöön. Kannattaa kuitenkin selvittää tavaroiden todellinen arvo ennen myymistä, jotta ei tule luopuneeksi vaikkapa arvoastioista puoli-ilmaiseksi.

Kolmanneksi (3.) minimalistinen elämä vähentää tilan tarvetta, ja tila maksaa aina ylimääräistä. Olipa se sitten asuinneliöitä tai lämmitettyä varastotilaa. Moni on loukussa suuren tavaramäärän kanssa niin, ettei pienempään asuntoon muuttaminen ole edes mahdollista ilman jättimäistä siivousoperaatiota.

Neljänneksi (4.) minimalismi lisää käytettävissä olevaa aikaa ja energiaa, joka muuten menisi siivoamiseen ja järjestämiseen sekä tavaroiden etsimiseen. Aika tunnetusti on rahaa, sillä vapautuneen ajan voi käyttää johonkin tuottavaan ja hyödylliseen.

Viidenneksi (5.) ihminen hakeutuu aina kaltaisensa seuraan. Myös minimalisti alkaa hyvin pian koota ympärilleen ihmisiä, jotka eivät elä materialistista elämää, vaan saavat nautintoa muista asioista. Tämä osaltaan ruokkii säästäväistä elämäntapaa.

Tässä olivat 5 tapaa, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista. Voit kommentoida alle, jos sinulla tulee muita tapoja mieleen. Kuulisin niistä mielelläni!

Lue seuraavaksi: Miten kilpailuttaa sähkösopimus nopeasti?

Laita tämä blogi seurantaan, jos koit nämä vinkit hyödyllisiksi. Lisää hyvää sisältöä on tulossa!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “5 yllättävää tapaa, miten minimalismi tukee säästämistä ja sijoittamista

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!