S&P 500 -indeksi on laskenut 25 % ja OMXH25 -indeksi 20 % vuoden alusta. Kaikki toivo paremmasta on mennyt – ainakin jos uskoo uutisia. Reagoin tähän korottamalla kuukausisäästösummaa 20 %. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.
Onko nyt aika olla ahne?
Ole pelokas silloin, kun muut ovat ahneita, ja ahne, kun muut ovat pelokkaita.
– Warren Buffett
Ahneuden ja pelon sanotaan vuorottelevan osakemarkkinalla. Yllä olevan Warren Buffettin kuuluisan sanonnan taustalla on ajatus siitä, että yleisen pelon vallitessa markkinalla, tarttuu se myös niin sanottujen laatuyhtiöiden arvostuksiin. Tällöin ne laskevat muiden mukana ehkä enemmän kuin on aihetta.
Osakkeita saa siis karhumarkkinassa halvalla niiden todelliseen arvoon nähden ainakin silloin, kun veri virtaa kadulla. Paras hetki ostaa osakkeita on, kun kaikki toivo paremmasta on menetetty. Nyt ollaan jo lähellä sitä, sillä moni uskoo inflaation ja korkojen nousun jatkuvan ikuisesti. Valoa ei juuri ole näköpiirissä, jos uutisia lukee.
Toisaalta Buffettin oppien mukaan euforian vallitessa markkinalla sijoittajan on syytä olla varautunut, jopa pelokas. Markkinasyklin huipulla aletaan tunnetun sanonnan mukaan olla silloin, kun taksikuskit jakavat sijoitusvinkkejä. Tällaista markkinatunnelmaa oli aistittavissa kesällä 2021.
Tätä kirjoitettaessa epävarmuustekijöitä on ehkä enemmän kuin vuosiin: energiakriisi, inflaatio ja sitä seurannut korkojen nousu sekä kulutuskysynnän vääjäämätön lasku, Ukrainan sota, ja jälleen päätään nostava korona tuovat kaikki epävarmuutta markkinalle.
Itse asiassa koronavirustartunnoissa kolkutellaan nyt koko pandemia-ajan huippuja. Tämän merkitystä ei sovi väheksyä, sillä vaikka yleisiä sulkuja ei tulisikaan, niin esimerkiksi Kiina on harjoittanut tartuntojen suhteen nollalinjaa. Lisäksi joukkosairastumiset voivat vaikuttaa yritysten tuloksentekokykyyn.
Tämä yleinen epävarmuus on sijoituskeskustelujen perusteella saanut monet vetäytymään markkinalta ja jäämään odottelemaan parempia aikoja, vaikka ei ehkä kannattaisi.
Juuri nyt markkinalla ei ole kovin paljon valonpilkahduksia näkyvissä, mutta tilanne saattaa itse asiassa muuttua nopeastikin. Esimerkiksi positiiviset uutiset Ukrainan sodasta voivat kääntää trendin. Toiseenkin suuntaan toki saatetaan mennä.
(En viitsi käsitellä sotaa tässä enempää, sillä Googlen algoritmit reagoivat edellisiin sotaa käsitteleviin kirjoituksiini tiputtamalla blogini Googlen AdSense -mainosohjelmasta pois.)
Indeksisijoittaja ostaa osakkeita aina alle pitkän aikavälin keskihinnan
Kuukausisäästämisen indeksirahastoihin eräänlainen nerous piilee siinä, että sijoittaja tulee automaattisesti ostaneeksi osakkeita enemmän silloin, kun niiden arvostukset ovat matalalla ja vähemmän silloin, kun osakkeet ovat kalliita.
Samalla kuukausisäästösummalla saa siis suuremman määrän rahasto-osuuksia osakekurssien laskiessa. Näin ollen sijoittaja tulee väistämättä ostaneeksi osakkeita alle niiden pitkän aikavälin keskihinnan.
Tämä ilmiö kannustaa hieman taktikoimaan, mistä lisää seuraavassa.
Voittava taktiikka?

Olen pohtinut jo pidemmän aikaa taktiikkaa, että nostan kuukausisäästösummaa 10 % joka kerta, kun markkina laskee tuon verran. Siten esimerkiksi markkinan laskiessa 30 %, nostan säästösummaa samaiset 30 %.
Nyt kun osakemarkkina on laskenut 20 % vuoden alusta, päätin aloittaa lisäostot vastaavasti. Luonnollisesti jos markkina jatkaa tästä laskuaan, nostan edelleen summaa pykälittäin. Jos se puolestaan kääntyy nousuun, keventelen lisäostoja sitä mukaa, kun huippu lähestyy, kunnes ollaan jälleen normaalitasolla.
Pyrkimyksenä ei edelleenkään ole ajoittaa markkinaa siinä mielessä, että yrittäisin arvata, milloin pohjat ovat – se nimittäin menee varmuudella pieleen. Tarkoituksena on ainoastaan voimistaa edellä mainittua ilmiötä, eli ostaa osakkeita keskimäärin enemmän niiden ollessa halpoja ja vähemmän niiden ollessa kalliita.
Samaan aikaan vakiokuukausisäästö rullaa kuitenkin koko ajan tavalliseen tapaan. Lisäostot ovat vain bonusta, jolla ei ole vaikutusta sijoitusten kivijalkaan.
Marko Erola on niin ikään todennut kirjassaan Paras sijoitus (Talentum, 2009), että laskumarkkina ei ainakaan ole huono hetki palauttaa osakesalkku jälleen tavoiteallokaatioon lisäostojen avulla. Tätäkin on paikallaan harkita.
Mahdollistaakseni taktikoinnin päätin, että tulopuolta on pakko kasvattaa. Tämä onnistuu tekemällä hieman enemmän töitä. Se ei kuitenkaan riitä, sillä kaikki kustannukset ovat nyt rajussa nousussa. Näin ollen menopuoli on tarpeen käydä jälleen läpi, ja karsia arjen mukavuuksista hieman. Siitä lisää ensi kerralla.
Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!