“Kaikki menee, mitä tulee.” “Käärinliinoissa ei ole taskuja.” “Entä jos jään huomenna auton alle?” Muun muassa näihin hokemiin törmää jatkuvasti. Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä*.
Viime viikolla blogi oli juhannustauolla. Tämän viikon aiheena ovat sijoittamiseen liittyvät myytit.
1. Myytti: Tavoitteellisesti säästävä ei nauti elämästä

Tätä kuulee usein lähinnä sellaisten henkilöiden suusta, jotka itse elävät kaikki menee mitä tulee -elämää. Ikään kuin elämästä nauttiminen ja säästäminen olisivat jotenkin toisensa poissulkevia asioita. Myös osakesäästämisellä vaurastuneiden ajatellaan kituuttaneen läpi elämänsä.
Todellisuudessa tavoitteellinen säästäminen ja sijoittaminen ei kuitenkaan edellytä kituuttamista, vaikka ääripään sentinvenyttäjiäkin tietysti on joukossa. Esimerkiksi itse pyrin elämään normaalia elämää euroja laskematta, kunhan pysyn budjetissa sillä tavoin, että saan säästettyä tavoitteen mukaan. En koe luopuvani mistään.
2. Myytti: Kaikki velka on pahasta

Moni on perinyt tämän ajattelutavan vanhemmiltaan. Velka on kuitenkin oikein käytettynä oiva apuväline.
Velan voi jakaa hyvään (asuntolaina, opintolaina, yrityslaina, laina joka mahdollistaa tienaamisen) ja huonoon (pikavipit, kulutusluotot, korolla oleva luottokorttivelka).
Hyvä velka mahdollistaa varallisuuden nopean kasvattamisen ja esimerkiksi luottokortti tuo oikein käytettynä talouteen liikkumavaraa. Tsekkaa tästä kokemukseni Komplett Bankin luottokortista.
3. Myytti: Käärinliinoissa ei ole taskuja

Tämä on yleinen hokema, jota viljelevät lähinnä ne, jotka eivät ole saaneet juuri mitään säästöön.
Todellisuudessa tulevaisuuteen varautuminen säästämisen ja sijoittamisen avulla on vain järkevää. Esimerkiksi eläkkeen varaan ei nykyjärjestelmässä juuri voi laskea ja vanhuuden päivinä on mukavaa, kun ei tarvitse kituuttaa ja on varaa parhaaseen mahdolliseen hoitoon.
Lue lisää: Miksi haluan tulla miljonääriksi?
4. Myytti: Rikkaat ovat ahneita ja pahoja

Rikkaat eivät automaattisesti ole sen ahneempia tai pahempia kuin muutkaan, vaikka rikkaiden joukossa tietysti on ahneita ja pahoja ihmisiä.
Rikastuminen tai vaurastuminen on kuitenkin mahdollista kenelle tahansa keskituloiselle ja keinot ovat monet. Lisäksi voidaan ajatella, että useimpien rikkaiden tuskin tarvitsee juuri ajatella rahaa ja havitella sitä lisää, kun rahaa on jo riittävästi omiin tarpeisiin.
5. Myytti: Saatan kuolla huomenna, joten miksi pitäisi säästää

Todellisuudessa on todennäköisempää, että ihminen elää eläkeikään saakka kuin että hän ei elä. Näin ollen ihan jo todennäköisyyksien pohjalta tulevaisuuteen varautuminen on järkevää.
Toisaalta sitten kun elämässä sattuu ja tapahtuu, tuovat säästöt turvaa ja mahdollistavat vaikkapa omakotitalon ostamisen.
6. Myytti: Sijoitusneuvojaa kannattaa kuunnella

Useimmat sijoitusneuvojat ovat käytännössä myyjiä, jotka kaupittelevat oman putiikkinsa tuotteita. Pahimmillaan suositukset tehdään puhtaasti sen mukaan, mistä myyjä saa eniten provisiota miettimättä lainkaan asiakkaan parasta. Esimerkiksi Finanssivalvonta määräsi neljälle sijoitusneuvontaa tarjoavalle taholle vastikään jättimäiset seuraamusmaksut pahojen muun muassa sijoitustuotteiden myyntiä koskevien laiminlyöntien vuoksi.
Toki on olemassa myös varainhoitajia, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään tahoon ja myös niitä, jotka aidosti menevät asiakkaan tarve edellä.
7. Myytti: “Se on riskitön sijoitus”

Täysin riskitöntä sijoitusta ei ole olemassakaan, sillä riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Riskitön sijoitus ei siten ole sijoitus lainkaan. Jopa riskittöminä pidettyihin korkosijoituksiin liittyy aina pieni riski, olkoon se miten olematon tahansa.
8. Myytti: Sijoittaminen on vaikeaa (tai ei ole)

Tähän voisi sanoa, että kyllä ja ei. Jos sijoittaa laittamalla tasaisesti joka kuukausi pienen summan indeksirahastoon tai vaikka ostaa Helsingin pörssin suuria yhtiöitä salkkuun sen enempää tutkimatta, ei sijoittaminen ole kovinkaan vaikeaa.
Sijoittaminen kuitenkin muuttuu huomattavasti vaikeammaksi, jos alkaa itse määritellä yksittäisten osakkeiden arvoja puhumattakaan monimutkaisilla sijoitusinstrumenteilla operoimisesta. Myös asuntosijoittaminen on oma taiteenlajinsa.
Lue lisää: Miten aloittaa sijoittaminen? 5 helppoa steppiä!
9. Myytti: Pienten summien säästäminen ei ole järkevää

Säästäminen on hyvä tapa ja pienistäkin summista kertyy ajan mittaan kuitenkin aina jotain sukan varteen. Kun säästämiseen oppii jo nuorena vaikka vain pienilläkin summilla, on aikuisena helppo jatkaa tuota elämäntapaa.
Pienilläkin summilla on siten merkitystä ja pienikin säästö osoittaa, että talous on jonkinlaisessa tasapainossa. Sitä paitsi tilipäivästä tilipäivään eläminen ei ole kovin mukavaa.
10. Menoja ei tarvitse seurata

Kun oman taloutensa ottaa haltuun, on yksinkertaisesti pakko seurata menoja hetken aikaa eurolleen. Pidemmän ajan kuluttua summittaisempi seuraaminen riittää, mutta jotain seurantaa on kuitenkin tehtävä, jotta menot eivät pääse kasvamaan varkain.
Lue myös: 10 parasta keinoa talouden hallintaan
11. Raha on pankkitilillä turvassa

Inflaatio nakertaa pankkitilillä olevien rahojen arvoa koko ajan pienemmäksi. Pankeilla on myös jonkinlainen, vaikkakin hyvin pieni riski kaatua. Jenkeissä näin tapahtuikin finanssikriisin aikana, kun esimerkiksi Lehman Brothers meni nurin. Toki pankkien varoilla on tavallisesti valtion tarjoama korkosuoja.
12. Sijoittaminen on uhkapelaamista

Uhkapelaaminen on nollasummapeli, jossa joko pelaaja tai talo (esimerkiksi Veikkaus) häviää ja toinen osapuoli voittaa. Todennäköisyydet ovat aina talon puolella eli pelaaja todennäköisemmin häviää rahansa pitkässä juoksussa. Toki esimerkiksi pokeri poikkeaa tästä.
Sen sijaan sijoitustoiminnassa voittaminen on pitkällä aikajänteellä lähes varmaa, kun malttaa olla pitkäjänteinen ja pysyä sijoitussuunnitelmassa.
Lisäksi kun yritys alkaa tehdä yhä parempaa tulosta eli myydä enemmän tavaroita tai palveluita, nostaa tämä yrityksen pörssikurssia ja siten yrityksen markkina-arvoa sekä sijoittajan varallisuutta. Tämä puolestaan ei ole nollasummapeli ja yrityksen arvon nousu syntyy jostain konkreettisesta.
Toki sijoittaa voi myös samaan tapaan kuin uhkapelejä pelataan.
Lopuksi
Tässä olivat kymmenen (ja vähän päälle) sijoitusmyyttiä. Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Keksitkö muita myyttejä? Kommentoi alle.
Laita tämä blogi seurantaan, jos koit nämä vinkit hyödyllisiksi. Lisää hyvää sisältöä on tulossa!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!