Budjettitsekki 2/2022 – Hintaräjähdys – katso säästövinkit!

Hintojen nousu on tänä vuonna ollut niin hurjaa, että varmasti jokainen tuntee sen jo lompakossaan. Suomalaisten kotitalouksien ostovoima on tätä kirjoitettaessa valahtanut vuoden 2014 tasolle, sillä palkat eivät pysy inflaation perässä. Yhtä voimakasta reaaliansioiden lasku on ollut viimeksi 1970-luvulla, eikä loppua näy. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Aluksi

Käyn yleensä kaikki talouden kulut läpi kerran vuodessa. Se on jo vuosia ollut eräänlainen kevätrutiini, vähän samaan tapaan kuin turhan roinan karsiminen. Kun aurinko alkaa paistaa, saa aina uutta tarmoa karsia omaan talouteen iilimatojen tavoin liimautuneet ylimääräiset kuluerät pois. Se on erittäin palkitseva tunne.

Ilman minkäänlaista budjetointia ja kulujen seurantaa on helppo elää yli varojensa. Osamaksuja kertyy kuin huomaamatta vähän sieltä sun täältä ja luottokortti on yhtäkkiä tapissa. Tilipäivänä kuuluu iso slurps, kun kaikki rahat vain imaistaan tililtä vähän sinne tänne. Tili tuli tili meni.

Viime vuosina näitä niljakkaita uusia kiinteitä kulueriä ei onneksi ole kovin paljon päässyt kiinnittymään mukaan. Toisinaan kuitenkin tartun esimerkiksi äänikirjapalveluiden ilmaisiin kuukausiin ja niiden peruminen unohtuu helposti eli tarkkana saa olla.

Elintaso tahtoo kaikesta huolimatta leventyä pikkuhiljaa kuin vatsa keski-iässä. En esimerkiksi ole ollut kovin tarkka muuttuvista kuluista, kun oman talouden iso kuva on ollut kunnossa ja säästöt rullaavat koko ajan, mutta nyt niihinkin on alettava kiinnittää huomiota. Kympin erikoisoluet jäävät vastedes pääosin ostamatta.

Kiinteät kulut

Asuminen 538,80€/kk (-)

Asumiskuluissa ei ole tapahtunut muutosta alkuvuoteen. Vielä.

Nykyinen määräaikainen sähkösopimus kuitenkin päättyy huhtikuussa 2023 ja asuntolainan koron (12kk euribor) tarkastus on edessä heinäkuussa 2023. Lisäksi hoitovastikkeeseen tulee indeksikorotus kesäkuussa 2023. Näiden myötä on syytä varautua jopa yli 200 euron korotukseen asumiskustannuksissa.

Esimerkiksi sähkölasku saattaa olla jatkossa 4 euron sijasta 40 euroa kuukaudessa ja myös kuukausittaiset korkomenot ovat nousemassa yli kymmenkertaisiksi. Euriborin odotetaan nousevan alkuvuodesta 2023 jo yli kolmeen prosenttiin, kun sen osuus tällä hetkellä lainassa on vain 0,23 %.

Omakotitalossa asuvalle autoilijalle kustannusten nousu on helposti vielä 4-5 kertaa suurempi, joten ei ihme, että kotitaloudet ovat nyt varpaillaan.

Asumiskustannuksille ei oikein ole enempää tehtävissä. Kilpailutin viime vuonna pankin marginaalin 0,45 %:iin. Tästä voi vielä hieman olla nipistettävissä, mutta merkitys alkaa olla vähäinen. Toki jokaisella eurolla on merkitystä, sillä pienistä puroista kasvaa iso virta.

Sähkön osalta asunnossa on jo pidempään ollut Philips Hue led-valot, jotka ovat huomattavasti hehkulamppuja energiatehokkaammat. Osittain ne myös toimivat liiketunnistimilla eli sammuvat automaattisesti heti, kun paikalla ei ole. Myös valojen himmentäminen iltaisin säästää energiaa.

Ainoa asia, mistä vielä voi asumiskuluissa säästää, on saunan lämmittäminen. Tähän en kuitenkaan ajatellut lähteä.

Säästövinkki: Kilpailuta asuntolainasi kulut Etua.fi -palvelun* avulla (linkki avautuu uuteen välilehteen). Sammuta kaikki turhat valot aina välittömästi. Hyödynnä ruoan laitossa uunin jälkilämpöä. Vähennä kodin energiaa syövien sähkölaitteiden lukumäärää.

Ruoka ja taloustarvikkeet 250€/kk (+50€)

Ruokabudjetti pysyi pitkään aika tarkasti 200 eurossa kuukautta kohti Lidlin sovelluksesta seurattuna. Kustannusten nousu näkyy nyt siten, että siinä missä aiemmin viikon ruoat sai 35-40 eurolla, nyt samoista tuotteista saa pulittaa 45-50 euroa.

Tämä siitä huolimatta, että rakennan edelleen viikon ruokalistan pitkälti tarjousten ja -30 % tuotteiden ympärille sekä ostan kahvin ja kauramaidon kaltaisia tuotteita varastoon niiden ollessa tarjouksessa. Lihasta ja juustosta en maksa täyttä hintaa juuri koskaan, sillä alennettuja tuotteita on aina runsaasti tarjolla.

Säästövinkki: Selvitä, milloin omassa lähikaupassasi laputetaan tuotteet ja osta esimerkiksi liha, juusto ja kahvi aina alennettuna tai tarjouksesta. Ruokaostoksia on myös mahdollista maksaa lounaskortilla.

Vakuutukset 86,56€/kk (-)

Vakuutusten hinta on säilynyt toistaiseksi samana, mutta indeksikorotuksia lienee tälläkin saralla edessä tulevana vuotena. Onhan tämä summa hurja, mutta siitä leijonan osa menee säästöön.

 • Vakavan sairauden vakuutus ja työkyvyttömyysvakuutus 52,70€ / kk (rahastoiva)
 • Henkivakuutus 22,23€ / kk
 • Kotivakuutus 8,90€ / kk
 • Tapaturmavakuutus 2,73€ / kk

Säästövinkki: Mieti, mitä riskejä olet valmis kantamaan itse ja mitkä on paikallaan vakuuttaa. Nosta vakuutusten omavastuuosuudet maksimiin, jolloin niiden hinta putoaa. Keskitä vakuutukset yhteen paikkaan, kilpailuta ne ja hyödynnä keskittämisedut. (Esimerkiksi LähiTapiolalla keskittämisetu on jopa 17 %.)

Liikkuminen 60€/kk (+10€)

Liikkuminen on kallistunut energian hinnan nousun myötä selvästi. Kuukausikohtainen vaihtelu on edelleen suurta, mutta tällä hetkellä arvioin liikkumiseen menevän 60 euroa kuukaudessa.

Tämä on tosin edelleen varsin pientä, sillä esimerkiksi auton pitäminen maksaa arvon alenema huomioiden 400€ / kk.

Säästövinkki: Nyt on viimeistään aika miettiä, tarvitseeko taloudessa olla kakkosautoa tai autoa ylipäätään. Väitän, että 90 % kaupungeissa asuvista pärjäisi ilman autoa.

Muuttuvat kulut

Ravintolat ja baarit 250€ (+50€)

> Uusi tavoite 150€/kk

Ulkona syöminen on ollut sellainen pahe, josta olen halunnut pitää kiinni. Lisäksi viihteellä on välillä mukava käydä. Tämä kustannuserä joutuu nyt kustannusten nousun myötä tarkkaan syyniin.

Ensinnäkin, aion vaihtaa 10 euron juomat ainakin pääsääntöisesti 5 euron juomiin ja 20-30 euron ravintola-annokset 15-20 euron annoksiin. Esimerkiksi täällä Tampereella Champs-baarissa ja Kotipizzassa Tapparan fanclubin jäsenet saavat perushanajuomat 5 eurolla sekä viinipullon 15 eurolla.

Toiseksi, tavoitteena on vähentää ulkona syömisen ja viihteellä käymisen määrää. Olenkin nyt pitänyt kuukauden tauon viihteellä käymisen suhteen.

Säästövinkki: Ravintoloissa syöminen on varmasti suurimmalla osalla kotitalouksia ensimmäisten karsittavien asioiden joukossa. Kyseessä on ei-välttämätön arjen luksus, mitä toki myös tarvitaan. Itseään voi hemmotella silloin tällöin, mutta ravintoloissa käymisen voi hyvin jättää juhlatilaisuuksiin.

Harrastukset ja lomailu 213,99€ (+30€)

 • Lomabudjetti 125€ / kk (+25€)
 • Tapparan kausikortti 47,42€ / kk
 • Kuntosalijäsenyys 24,90€ / kk (+5€)
 • Kulttuurietu 16,67€ / kk (400€ käyttövara konsertit, elokuvat yms.)

Lomabudjetissa on ollut nostopainetta jo ennen tätä, sillä tavoitteena on matkustella 6-8 viikkoa joka vuosi. Noston myötä se on nyt 1500 euroa vuodessa.

Tällä summalla saa kahdesti vuodessa edestakaiset lennot ulkomaille ja edullisen majoituksen kuukaudeksi (esim. AirBnB). Ruokakuluja en laske lomabudjettiin, sillä ne ovat samat lomalla tai kotimaassa. Itse asiassa ulkomailla usein jopa hieman säästää ruokamenoissa.

Olen ollut nyt hetken käymättä pianotunneilla, sillä se on aika arvokasta touhua. Maksoin myös viimeksi kausikortin kulttuurikortilla, jolloin omaa rahaa siihen kului vain puolet yllä olevasta summasta.

Säästövinkki: Harrastukset ja lomailu lienevät kotitalouksien listalla seuraavana karsittavissa kohteissa. Mieti, voitko vaihtaa harrastuksia edullisempiin ja karsia esimerkiksi elokuvissa tai konserteissa käymisestä.

Viihde 49,42€ / kk (+15,03€)

Maksan tällä hetkellä seuraavista striimauspalveluista:

 • C More Total 29,95€ / kk (vain talvisin!)
 • Apple Music 11,99€ / kk (+2€)
 • HBO Max 4,49€ / kk
 • iCloudin lisätila 2,99€ / kk

Lisäyksenä kevääseen nähden olen ottanut Apple Musicin eli tällainen iilimato on päässyt hivuttautumaan osaksi elintasoa. Sain sen aluksi 3 kuukauden ajaksi ilmaiseksi ja huomasin käyttäväni sitä päivittäin, joten päätin pitää sen toistaiseksi. Jääkiekkokauden päättyessä keväällä laitan C Moren aina tauolle.

Lisäksi työn puolesta käytössäni on HS Digi ja Kauppalehti sekä lahjaksi saan Suomen Kuvalehden. Yhteiskäyttötunnuksilla käytössäni myös Netflix.

Säästövinkki: Käy säännöllisesti läpi kaikki pankkitililtä menneet kulut ja katkaise turhat/käyttämättömät kuukausimaksulliset palvelut, sillä näistä kertyy huomaamatta suuria summia. Jaa palvelut perheen tai kaverien kanssa.

Muut (vaatteet, kodinkoneet, lahjat…) 100€ / kk (+14€)

Tämä on kategoria, joka helposti jää huomioimatta. Esimerkiksi kohtuullisen kuluttamisen viitebudjetissa vaatteisiin on laskettu menevän 46 euroa kuukaudessa. Omalla kohdallani toteuma on ollut alle puolet tästä.

Vaatteissa on kuitenkin viime aikoina näkynyt selvää hintojen nousua. Myös elektroniikka näyttää hieman kallistuneen.

Nousseet kustannukset tässä kategoriassa realisoituvat pikkuhiljaa, kun tulee ajankohtaiseksi tehdä jokin hankinta.

Säästövinkki: Älä osta turhaa paskaa. Aseta itsellesi tavoite olla vaikkapa vuoteen ostamatta mitään. Sovi kavereiden kanssa, että ette hanki joululahjoja. Jos jotain on pakko ostaa, tee tarkkaan etukäteen suunniteltu hankinta esimerkiksi Black Fridayna, ja maksa ostos heti (ei osamaksuja).

Kulut yhteensä 1548,77€/kk (+169,03€!)

Rahan arvo häviää nyt silmissä.

Kustannusten nousu näkyy jo nyt taloudessa todella selvästi, vaikka muun muassa asumisen, sähkön ja vakuutusten kallistuminen tästä vielä puuttuu.

Ennakoin kuukausikulujen kohoavan ensi vuonna jo yli 300 euroa korkeammiksi kuin tänä vuonna. Tämä siis samalla kulutustasolla kuin nyt.

Käytännössä kohonneiden kustannusten kattaminen edellyttäisi yli 400 euron palkankorotusta bruttona! Tällaista on omalla alallani lähes mahdotonta saada, tekipä mitä tahansa. Vaihtoehdoiksi jäävät ylityöt tai alan vaihto.

Tämän vuoksi lähden leikkaamaan kulutusta siten, että lasken ravintola- ja baaribudjettia 100 eurolla kuukaudessa. Baari-illat tulevat vaihtumaan yhä useammin illanistujaisiksi jonkun kotona ja ravintolaruoan määrä tulee vähenemään huomattavasti.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

2 vastausta artikkeliin “Budjettitsekki 2/2022 – Hintaräjähdys – katso säästövinkit!

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

%d bloggaajaa tykkää tästä: