Nämä keinot saattavat vaikuttaa osittain itsestäänselvyyksiltä, mutta esimerkiksi budjetointi on täysin välttämätöntä, jotta omaan talouteen pääsee kiinni.
1) Tee velat ja varat näkyviksi. Totuutta on joskus ahdistavaa katsoa silmiin, mutta tämä on budjetoinnin ihan ensimmäinen askel. Kirjaa siis paperille ylös kaikki varasi ja velkasi, velkojen eräpäivät ja velkojien nimet. Katso, onko sinulla sellaisia velkoja, jotka voisit maksaa heti. Pystytkö kenties pilkkomaan velkoja pienemmiksi kuukausimaksuiksi, yhdistämään velkoja tai siirtämään niiden eräpäivää. Pelkästään hallinnan tunteen palauttaminen tällä tavoin tuntuu usein helpottavalta, vaikka lähtötilanne vaikuttaisi kuinka kaoottiselta ja epätoivoiselta. Tämän tehtyäsi Sinä olet jälleen oman taloutesi valtias.
2) Selvitä tulosi ja menosi. Verkkopankki on oiva apuväline sen selvittämiseen, minne rahasi ovat viime kuussa menneet. Kirjaa ensin ylös tulosi ja kiinteät kulusi kuten asuminen, vakuutukset, sähkö, vesi, puhelin- ja nettiliittymä, liikkuminen, harrastukset ja kuukausimaksullinen viihde. Nämä ovat siis kuluja, joista maksat joka kuukausi. Tämän jälkeen katso, paljonko sinulla on kulunut rahaa muuttuviin kuluihin kuten ruokaan, ravintoloihin, pakollisiin hankintoihin ja heräteostoksiin. Kirjaa nämä samalle paperille varojen ja velkojen kanssa.
3) Maksa korkeakorkoiset velat pois. Kulutusluotot, luottokortti ja pikavipit ovat korkeakorkoista velkaa, joka kannattaa maksaa pois ennen kuin alkaa sijoittaa. Aloita maksamalla pienemmät velat, sillä se auttaa henkisesti, kun velkojen määrä vähenee. Älä kuitenkaan ahnehdi, vaan katso realistisesti, paljonko pystyt lyhentämään velkoja kuukaudessa. Kiinteisiin kuluihin ja ruokaan täytyy jäädä rahaa. Jos muu ei auta, leikkaa luottokortti saksilla palasiksi, jotta et pääse enää käyttämään sitä.
4) Keskity pienentämään kiinteitä kuluja. Katso, paljonko sinulle jää rahaa, kun vähennät kiinteät kulut tuloistasi. Mieti tämän jälkeen tarkkaan, voisitko esimerkiksi pienentää asumiskustannuksia tai onko taloudessasi tarvetta (kahdelle) autolle. Kilpailuta vakuutukset, sähkö ja puhelinliittymä. Karsi pois kaikki turhat kuukausimaksulliset palvelut, joita käytät satunnaisesti tai et ollenkaan. Katkaise hetkeksi jopa sellaiset palvelut, joita ilman et voisi kuvitella eläväsi. Ajattele, että lähdet ikään kuin puhtaalta pöydältä liikkeelle eli kyseenalaista jokaisen kulun tarpeellisuus.
5) Älä osta turhaa paskaa. Tätä on hyvä hokea mielessään, kun näkee jotain, mitä haluaisi ostaa. Jos mielesi tekee ostaa esimerkiksi verkkokaupasta jotain, mieti ensin ainakin viikko ennen ostopäätöksen tekemistä. Jos viikon jälkeenkin haluat edelleen yhtä palavasti hankkia saman asian ja sinulla on siihen varaa, voit antaa mennä. Pyri myös välttämään alennusmyyntejä, verkkokauppojen selailua ja mainoksia, sillä niiden ainoa tehtävä on luoda sinulle tarpeita. Katkaise sähköpostiisi tulevat mainoskirjeet ja karsi muukin altistumisesi mainonnalle minimiin.
Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa
6) Älä osta mitään osamaksulla. Osamaksuista kertyy hyvin nopeasti suuria summia yhdessä muiden kuukausimaksullisten palveluiden kanssa ja nämä saattavat ajaa sinut taloudellisesti ahtaalle. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos sinulla ei ole varaa ostaa jotain asiaa heti viittä kappaletta, sinulla ei ole varaa ostaa sitä ollenkaan. Tämä ei tietenkään päde esimerkiksi asuntoon ja autoon, jonka ohella joissain tilanteissa nollakorkoinen osamaksu voi olla perusteltu vaihtoehto.
7) Maksa luottokorttilasku aina heti eräpäivänä pois. Harkitse myös luottorajan alentamista esimerkiksi tuhanteen euroon. Luottokorttivelka on siitä pirullista, että sitä usein kertyy salakavalasti kuin huomaamatta. Mitä korkeampi luottoraja on sitä enemmän saldoa pystyy kerryttämään. Luottokortti onkin monelle oman päivittäisen talouden jatke, mitä se ei saisi olla.
8) Minimoi ruokaan menevä raha ja ruokahävikki. Ruokakaupassa kannattaa käydä vain, kun se on välttämätöntä. Tyypillisesti mitä vähemmän kertoja ruokakaupassa käy per viikko sitä vähemmän kuluu myös rahaa. Ruokakaupatkin on nimittäin suunniteltu siten, että ihminen tekisi heräteostoksia mahdollisimman paljon. Tästä syystä myös hypermarketteja loputtomine hyllyriveineen kannattaa välttää.
Viikon ruokien suunnittelu ja kauppalistan laatiminen etukäteen ovat aidosti tehokkaita keinoja turhien ostosten karsimiseen. Tämä auttaa myös hävikin vähentämisessä. Kun jokaisella jääkaapissa olevalla ruoka-aineella on suunniteltu käyttötarkoitus, ei mitään pitäisi mennä koskaan hukkaan. Myös pakastin on oiva apuväline, sillä esimerkiksi leivän voi aina laittaa suoraan pakkaseen ja ottaa myöhemmin sen verran siivuja kerrallaan kuin tarvitsee.
Ravintoloissa käynti kannattaa pitää poikkeuksellisena arjen luksuksena. Hyvä terveellinen kotiruoka maksaa tyypillisesti 1-2 euroa per annos, kun ravintoloissa hinta on moninkertainen.
9) Maksa aina itsellesi ensin. Laita tililtäsi menemään automaattisesti tilipäivänä tietty summa rahaa säästöihin ja sijoituksiin. Näin se on poissa käytöstä ikään kuin sitä ei olisi ikinä ollutkaan. Alussa sopiva summa voi olla esimerkiksi 5-10% nettotuloista. Kerrytä alkuun itsellesi 3-6 kuukauden menoja vastaava puskurirahasto. Älä salli itsellesi poikkeuksia maksa aina itsellesi ensin -periaatteeseen.
10) Aloita matkasi miljonääriksi. Kun olet päässyt siihen pisteeseen, että rahaa alkaa jäädä säästöön, on aika nostaa säästäminen seuraavalle tasolle. Tähtää siihen, että pystyt joko yksin tai yhdessä puolisosi kanssa säästämään 1000€/kk. Seuraamalla tätä blogia saat vinkkejä ja hyödyllistä tietoa keinoista, joiden avulla se on mahdollista keskituloiselle palkansaajalle.
Mitä ajatuksia kirjoitus sinussa herätti? Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi oman talouden hallintaan? Osallistu keskusteluun tämän kirjoituksen alla!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
5 vastausta artikkeliin “10 parasta keinoa talouden hallintaan”