Sijoittajan polulla voi tunnistaa tiettyjä vaiheita. Nämä eivät tietenkään sellaisenaan koske kaikkia, eivätkä kaikki käy jokaista vaihetta läpi, mutta suuntaa ne antavat. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*
1. Sijoittamisen aloittaminen (kokemusta 0-1 vuotta)

Sijoittamisen aloittaminen tapahtuu usein esimerkiksi oman pankin aktiivisella rahastolla tai Nordean kaltaisella Helsingin pörssin tunnetulla kansanosakkeella. Osa kenties perii osakkeita tai saa niitä lahjaksi. Osa innostuu laittamaan rahastoon ensimmäiset kympit, kun joku tuttu sitä suosittelee.
Aloittaminen onkin kaikkein tärkein steppi sijoittajan uralla. Sitä ei kannata viivästyttää, sillä aika on sijoittajan paras ystävä ja tietoa voi aina hankkia matkan varrella lisää. Sijoittajana (tai ihmisenä) ei myöskään koskaan tule valmiiksi.
Aloitin sijoittamisen vuonna 2013 oman pankkini aktiivisesti hoidetulla yhdistelmärahastolla, jossa oli näin jälkikäteen ajateltuna aivan tolkuttomat 2,5%:n kulut. Taisin törmätä sijoittamiseen alunperin työnantajani kautta. Alkuvaiheessa minulla ei vielä ollut sen kummempia tavoitteita sijoittamisen saralla.
Lue seuraavaksi: Miten aloittaa sijoittaminen? 5 helppoa steppiä!
2. Ensimmäinen tiedonhankintavaihe (kokemusta 2-3 vuotta)

Aloittamisen jälkeen moni innostuu perehtymään sijoittamiseen syvällisemmin. Tässä vaiheessa sijoittaja tyypillisesti löytää indeksirahastot, törmää osinkoyhtiö-ideologiaan sekä arvo- ja kasvuyhtiösijoittamiseen. Osa kenties vaihtaa sijoitustyyliä siitä, millä on aikanaan aloittanut.
Noin vuosi aloittamisen jälkeen siirryin itsekin indeksisijoittajaksi. Alussa summat olivat hyvin pieniä eli ihan kympin pari kuussa. Kuitenkin kun sijoittaminen alkoi tuottaa tulosta eli omistukset vihertää mukavasti, toimi se kannustimena sijoittaa lisää. Ei mennyt kauaa, kun aloin sijoittaa kymppien sijaan jo satasia.
Lue myös: Nämä 5 steppiä jokaisen tarvitsee ottaa tullakseen miljonääriksi
3. Toinen tiedonhankintavaihe (kokemusta 4-8 vuotta)

Toisessa tiedonhankintavaiheessa sijoittaja etsii kuumeisesti tapoja päihittää indeksi. Tietynlaista painetta tähän tulee ulkoa, kun muut kehuskelevat onnistuneilla osakepoiminnoillaan.
Tässä vaiheessa kokeillaan eri sijoitustyylejä, poltellaan näppejä ja ahmitaan sijoituskirjallisuutta. Sijoittaja perehtyy erilaisiin tunnuslukuihin ja moni yrittää tehdä itse osakkeiden arvonmääritystä.
Ahmin itsekin sijoitusalan kirjoja, luin blogeja ja poukkoilin sijoitustyylistä toiseen. Lähdin esimerkiksi rakentamaan osinkoyhtiösalkkua, sitten päädyin metsästämään alihinnoiteltuja arvoyhtiöitä ja välillä innostuin pienyhtiöistäkin. Löysin itseni tutkimasta yritysten tilinpäätöksiä, verkkosivuja ja muita sijoitusmateriaaleja. Pyrin myös arvioimaan johdon pätevyyttä ja yritysten vallihautojen syvyyttä. Kaikki tämä tempoilu tietysti johti siihen, että sijoittamisen kustannukset kohosivat koviksi.
4. Sijoitustyylin vakiintuminen (8+ vuotta)

Neljännessä vaiheessa sijoittajan sijoitustyyli yleensä vakiintuu. Tähän ei välttämättä menee kahdeksaa vuotta, mutta toisaalta osa jatkaa poukkoilua tyylistä toiseen vielä näin pitkän ajan jälkeenkin.
Uskon monen palaavan tässä vaiheessa indeksisijoittamiseen, sillä edellisessä vaiheessa on – sijoittajan riskinotosta riippuen – kenties menetetty enemmän tai vähemmän rahaa. Toisaalta kierros eri tyylejä on tullut täyteen. Osa toki jää esimerkiksi osakepoimijaksi tai treidaajaksi, kun ovat todenneet sen itselleen toimivaksi.
Poukkoiluvaiheen jälkeen huomasin palaavani yhä uudelleen indeksisijoittamisen pariin. Marko Erolan Paras sijoitus on teos, joka on tullut luettua vuosien varrella monen monta kertaa. Jossain kohtaa otin kirjan käteeni aina, kun teki mieli lähteä viilaamaan sijoitustyyliä, ja oli tarve palata niin sanotusti perusasioiden äärelle. Sijoittaminen on omalla kohdallani nyt muuttunut myös tavoitteelliseksi touhuksi ja satasten sijaan puhutaan nelinumeroisista summista kuussa.
Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa
Lopuksi
Loputtomalta tuntuva nousumarkkina on johtanut siihen, että monen sijoittajan sijoitustyyli ei ole vielä kertaakaan joutunut kunnolliseen happotestiin. Niinpä indeksin päihittäminen voi näyttäytyä jopa helpolta. On nimittäin riittänyt, kun on poiminut trendiyhtiöitä salkkuun. Analyysit on voinut jättää tekemättä.
Kuitenkin kun lasku jossain vaiheessa alkaa (enkä puhu mistään parin prosentin laskupäivistä), punnitaan sijoittajan tyyli aivan eri tavalla. On esimerkiksi aivan eri asia käydä osakekauppaa laskeviin kuin nouseviin kursseihin. On mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Lue seuraavaksi: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin
Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!