Miten aloittaa sijoittaminen | 2023 | 5 helppoa steppiä!

miten aloittaa sijoittaminen

Yksi yleisimmistä saamistani lukijakysymyksistä on, että miten aloittaa sijoittaminen. Tämä kirjoitus opastaa askel askeleelta, miten pääset alkuun sijoittamisessa. Kirjoitus päivitetty 23.7.2023.

Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

1. Avaa arvo-osuustili (rahastot, osakkeet ym.) tai osakesäästötili (suorat osakeostot)

glad woman with cat writing in planner while using laptop
Photo by Sam Lion on Pexels.com

Tämä onnistuu helposti oman pankkisi verkkopalvelussa kohdassa “Säästäminen ja sijoittaminen”.

Sinulta kysytään ensin muutama lain edellyttämä pakollinen tieto, kuten mistä sijoittamasi rahat ovat peräisin ja miten paljon aiot sijoittaa kuukaudessa.

Tämän jälkeen sinun täytyy allekirjoittaa sähköisesti sopimus palvelun käytöstä, mikä onnistuu verkkopankkitunnuksilla. Koko prosessiin ei mene montaa minuuttia.

Aloittelijalle arvo-osuustili on osakesäästötiliä parempi vaihtoehto siitä syystä, että osakesäästötilille ei voi ostaa rahastoja. Mikään ei sinänsä kuitenkaan estä avaamasta vaikka molempia, mutta kannattaa muistaa, että osakesäästötilejä saa olla vain yksi henkilöä kohti, kun taas arvo-osuustilejä voi olla useampia.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että arvo-osuustili ja osakesäästötili eivät siis itsessään ole sijoituksia, vaan ne ovat ikään kuin hallinnointitilejä, joille varsinaiset sijoitukset tehdään. Omalle arvo-osuustilille voi siten ostaa esimerkiksi rahastoja tai tietyn yhtiön (esim. Nokia) osakkeita.

Mitä sijoitusvälittäjiä itse käytän?

Itse suosin sijoittamisessa Nordnetiä ja Seligsonia.

Nordnet on vuonna 1996 perustettu ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä sekä nettipankki, joka on nopeasti saavuttanut suuren suosion suomalaisten piensijoittajien keskuudessa. Erityisen suosittu on täysin kuluton Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG, jolla on jo yli 200 000 osuuden omistajaa.

Seligson puolestaan on vuonna 1997 perustettu suomalainen indeksirahastoihin erikoistunut sijoituspalveluyritys. Se on indeksisijoittamisen pioneeri, sillä se on ensimmäisiä laajan indeksirahastovalikoiman tarjoajia Suomessa.

Molemmissa asiakkuuden saa avattua hetkessä minkä tahansa suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla.

*Avaa arvo-osuustili ilmaiseksi Nordnetille tästä*

2. Valitse sijoituskohde (esim. rahasto)

clear light bulb placed on chalkboard
Photo by Pixabay on Pexels.com

Sijoituskohteita, kuten erilaisia rahastoja, on nykyisin tarjolla valtava määrä. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä varsinkin aloittelijalle. Miten valitsen oikean sijoituskohteen?

Melkein voisi kuitenkin sanoa, että vielä tärkeämpää kuin sijoituskohteen valinta, on aloittaa sijoittaminen. Aloittamisen jälkeen voi sitten pohtia tarkemmin, mihin kohteisiin sijoittaa.

Sijoittamisen aloittamista ei ainakaan kannata pantata vuosia sen takia, ettei ole sijoitussuunnitelmaa tai ei ole syvällisesti perehtynyt sijoittamiseen. Rahastoilla ei nimittäin voi mennä kovin pahasti pieleen ja tietoa voi aina kerryttää matkan varrella lisää!

Indeksirahastot ovat paras vaihtoehto aloittelijalle, sillä niiden kulut ovat matalat ja kuluilla on pitkässä juoksussa valtava merkitys sijoittamisen tuottoihin. Lisäksi indeksirahastoihin sijoittamalla päihittää pitkällä aikavälillä valtaosan suoria osakesijoituksia tekevistä yksityishenkilöistä ja useimmat pankkien salkunhoitajat. Lue lisää Indeksisijoittajan käsikirjasta.

Nordnetin sisäänheittotuotteena käyttämät täysin kuluttomat indeksirahastot (entiseltä nimeltään Nordnetin Superrahastot) ovat niin hyvä valinta, että niitä voi suositella lähes kenelle tahansa ainakin osaksi sijoitussuunnitelmaa.

Tässä rahastojen nimet, jolla löydät ne Nordnetin hakutoiminnolla:

  • Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG (kulut 0,00%)
  • Nordnet Indexfond Sverige ESG (kulut 0,00%)
  • Nordnet Indeksfond Norge (kulut 0,00%)
  • Nordnet Indeksfond Danmark ESG (kulut 0,20%)

*Avaa arvo-osuustili ilmaiseksi Nordnetille tästä*

Seligsonilla on niin ikään laaja valikoima erilaisia indeksirahastoja sekä lisäksi teemarahastoja, jotka toimivat indeksirahastojen tavoin samoilla periaatteilla.

Lue myös: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

3. Tilisiirron tekeminen

person using a macbook and holding a credit card
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Sijoittamisesta kannattaa tehdä automaattista. Tällöin sijoitettava summa poistuu tililtä esimerkiksi aina heti tilipäivänä, eikä sen puuttumista silloin edes huomaa.

Nordnet

Nordnetillä tämä onnistuu kirjautumisen jälkeen kohdassa Sivuni > Kuukausisäästösopimus. Tämän jälkeen voit valita ne rahastot tai etf:t (pörssinoteerattu rahasto), joihin haluat kuukausisäästösopimuksen tehdä.

Suosittelen melkein aloittamaan rahastoilla, kuten esimerkiksi edellä mainituilla pohjoismaisilla indeksirahastoilla, sillä ne ovat aloittajille yksinkertaisin vaihtoehto.

Nordnetillä on kaksi vaihtoehtoa rahan siirtämiseen arvo-osuustilille. Voit joko siirtää rahaa aina käsin kohdassa “Tee talletus”, jolloin raha siirtyy reaaliajassa. Tämä on hieman vaivalloisempi tapa sikäli, että rahaa täytyy aina erikseen mennä siirtämään Nordnetiin.

Toinen vaihtoehto on valita “Tee talletus” ja tämän jälkeen mennä “Tilisiirto” -välilehdelle. Kyseiseltä välilehdeltä löydät henkilökohtaisen viitenumerosi, jonka avulla voit laittaa omasta verkkopankistasi toistuvaissuorituksen menemään joka kuukausi suoraan Nordnetiin.

Maksun saajaksi tulee tällöin merkitä Nordnet Bank AB / Nordnet Pankki. Nordnetin asiakasvaratilit näet klikkaamalla “Miten teet tilisiirron” -alasvetovalikkoa samaisella “Tilisiirto” -välilehdellä. Kannattaa valita tileistä saman pankin tili, josta aiot siirtää rahaa Nordnetiin.

Itse suosin jälkimmäistä rahansiirtotapaa, jotta minun ei tarvitse muistaa aina mennä Nordnetiin rahansiirtoa varten. Lisäksi se tekee sijoittamisesta täysin automaattista.

Kannattaa varata kuukausisäästösopimuksen veloituspäiväksi 2-3 arkipäivää myöhempi ajankohta kuin jolloin olet laittanut tilisiirron, jotta raha ehtii kirjautua Nordnetiin ennen toimeksiantoa.

Jos Nordnetin tililläsi ei ole katetta kuukausisopimuksen veloituspäivänä, ei se ole vakavaa. Tällöin sopimuksen mukaista ostoa ei vain siinä kuussa tehdä.

*Avaa arvo-osuustili ilmaiseksi Nordnetille tästä*

Seligson

Seligsonilta saat samalla tavoin asiakkuuden avaamisen jälkeen oman henkilökohtaisen pankkiviitteen, jolla sijoitukset rahastoihin tehdään.

Tämän jälkeen voit laittaa omassa verkkopankissasi automaattisen toistuvaissuorituksen haluamallasi summalla aina sen rahaston tilille, jota haluat ostaa. Rahastojen pankkitilit löytyvät tästä.

Oma pankki

Vastaavasti kun alat sijoittaa oman pankkisi rahastoihin, saat arvo-osuustilin avaamisen jälkeen henkilökohtaisen viitteen, jolla merkinnät tehdään rahastoihin.

Tällöin voit laittaa oman pankkisi verkkopalvelussa tililtäsi menemään kuukausittaisen toistuvaissuorituksen pankkisi rahaston tilille.

4. Laadi sijoitussuunnitelma

miten aloittaa sijoittaminen
Photo by Lukas on Pexels.com

Kun harkitset sijoittamista useampaan kuin yhteen rahastoon tai omaisuuslajiin, kannattaa laatia sijoitussuunnitelma.

Sijoitussuunnitelmassa sijoituksia kannattaa jakaa eri omaisuusluokkiin (osakesijoitukset, korkosijoitukset, kulta, asuntosijoitukset jne.), eri maantieteellisille alueille (USA, Eurooppa, Aasia, Kehittyvät markkinat) ja hajauttaa sijoitukset myös ajallisesti (kuukausittaiset ostot).

Yksi vaihtoehto on jakaa osakesijoituksista esimerkiksi 30-50% USA:han, 20-40% Eurooppaan, 10-20% Aasiaan ja 5-15% kehittyville markkinoille. Luvut ovat suuntaa antavia. Seligsonin tai Nordnetin indeksirahastovalikoimalla saa helposti koostettua itselleen sijoitussuunnitelman.

Jos sijoitushorisonttisi on esimerkiksi vain muutamia vuosia, ei tällöin välttämättä kannata sijoittaa osakemarkkinoille, sillä osakemarkkinoilla nousut ja laskut voivat kestää useita vuosia. Rahastojen esitteissä yleensä suositellaan, että niihin sijoitetaan rahoja vähintään 6-7 vuoden ajaksi.

Usein osakemarkkinoille suositellaan sijoitettavan prosenttiosuus, joka muodostuu, kun sadasta (100) vähennetään oma ikä (esim. 40). Tällöin jäljelle jäävän osuuden (tässä esimerkissä 60 %) voi sijoittaa osakemarkkinoille ja loppuosan vähemmän riskipitoisiin sijoituksiin esimerkiksi korkomarkkinoille. Tämä on kuitenkin vain suuntaa antava suositus.

*Avaa arvo-osuustili ilmaiseksi Nordnetille tästä*

5. Nauti tuotoista

silhouette photography of jump shot of two persons
Photo by Jill Wellington on Pexels.com

Aika on sijoittajan paras ystävä. Pienistäkin kuukausittaisista säästösummista kertyy suuria summia vuosikymmenten saatossa, kun korkoa korolle -ilmiö ehtii vaikuttaa.

Indeksisijoittajan ei tarvitse tehdä muuta kuin laittaa kuukausittainen säästösumma menemään valittuihin rahastoihin ja tämän jälkeen koko sijoittamisen voi halutessaan unohtaa.

Vaihtoehtona on pitää rinnalla pientä pelisalkkua (esim. 5% kokonaissijoituksista), jonne ostaa vaikkapa yksittäisten yhtiöiden osakkeita tai kryptovaluuttoja.

Lue myös: 10 parasta vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

Bonussteppi: Laita blogi seurantaan, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa: