Ruoka kuuluu jokaisen kotitalouden pakollisiin menoihin. Sen ostamista ei voi välttää, mutta siihen meneviä kuluja on mahdollista pienentää huomattavasti. Tässä 20 vinkkiä, miten säästää ruokakuluissa! Sivu sisältää mainoslinkkejä*.
Olen huomannut, että omassa lähipiirissäni ruokakauppaan menevissä summissa on valtavaa heittoa. Esimerkiksi yksi pariskunta käyttää sinne 400 euroa kuukaudessa, kun toinen selviää puolella tästä summasta. Joku yksin elävä käyttää 150 euroa kuussa, toinen 250 euroa kuussa.
Toki laskentatavoissakin usein on eroa. Joku esimerkiksi syö aina lounaan työnantajan piikkiin, mikä vähentää kuluja. Toinen laskee mukaan taloustavarat ja alkoholin, toinen ei. Joku syö paljon ravintoloissa, mikä pienentää kauppalaskua.
Miten säästää ruokakuluissa? Tässä 20 vinkkiä!
1. Kauppalista
Kauppalistan laatiminen etukäteen auttaa vähentämään turhien heräteostosten määrää. Itse tykkään kirjoittaa sen puhelimeen, mutta moni suosii myös paperilappua.
Suunnittelen yleensä tulevan viikon ruoat etukäteen. Pyrin tekemään arkiruokailusta mahdollisimman simppeliä. Teen pari kolme kertaa viikossa suuremman määrän ruokaa ja poimin reseptit netistä, jotta ei tarvitse kokata joka päivä. Arviointi voi toki varsinkin lapsiperheissä olla hankalaa sen suhteen, että miten paljon ruokaa kuluu – jääkö sitä yli vai ei.
2. Kausituotteet
Pyrin hyödyntämään kausituotteita ruoan laitossa. Esimerkiksi syksyisin ostan kotimaisia vihanneksia ja laitan niistä erilaisia juuresruokia.
Ainoa omistamani keittokirja itse asiassa on Tiia Koskimiehen Juuri näin! – Uusi suomalainen juureskeittokirja (Minerva Kustannus, 2017), josta saa varsinkin lisukkeisiin hyviä ideoita. (Tämä ei ole maksettu mainos. Kirjan painos on tätä kirjoitettaessa loppu, mutta sen voi löytää Torista tai kirjastosta.)
Kausituotteen tunnistaa usein jo ihan siitä, että tuotteen hinta on kaupassa pudonnut. Kausituotteita, kuten marjoja, voi myös pakastaa. Satokausikalenterin löydät tästä.
3. Kaupassakäyntikertojen minimointi
Jokainen kaupassakäyntikerta altistaa heräteostoksille. Varsinkin nälkäisenä tekee mieli ostaa vähän kaikenlaista. Jotkut menevät myös tappamaan tylsyyttä kauppaan, jolloin mukaan tarttuu helposti ylimääräistä.
Käyn ruokakaupassa 1-2 kertaa viikossa. Ensimmäisellä kerralla ostan viikon ruoat Lidlistä. Toisella kerralla teen tarvittaessa täydennysostoksia K-kaupasta, jossa on laajempi valikoima.
Lidlin valikoimalla toki pärjää hyvin pitkälle, mutta joskus tekee mieli esimerkiksi voileipäpikkelsiä tai jotain tiettyä mehua (Valion luomumustikkamehu), joita ei Lidlistä saa.
4. Asioinnin keskittäminen
Keskitän itse asioinnin Lidliin (ei maksettu mainos). Käytän Lidl Plus -sovellusta, joka alentaa kauppalaskua muutamalla prosentilla. Lisäksi sovelluksessa on kuponkeja, jotka vaihtuvat viikoittain. Lidl onkin ollut järjestäen halvin ruokakauppa ostoskorivertailussa ja nyt se ei jää enää bonuksissakaan jälkeen.
Lidlin myymälät ovat myös suhteellisen pieniä, mikä säästää asiakkaalta aikaa ja rahaa. Jättimarkettien loputtomien hyllymetrien kahlaamiseen nimittäin kuluu yllättävän kauan aikaa ja matka on suunniteltu siten, että heräteostoksia tarttuu mukaan mahdollisimman paljon.
5. Punaiset laput ja iltaostokset
En maksa täyttä hintaa lihasta ja juustosta juuri koskaan. Käytännössä Lidlissä on joka viikko jokin juusto alennettuna tai punaisella lapulla. Samoin lihatuotteissa on aina alennuksia. Hyödynnän myös pakastinta ja laitan sinne lihoja. Olen kuitenkin tarkkana sen suhteen, että en hamstraa liikaa enkä osta myöskään sellaista, jota en oikeasti käytä.
Tällaisella säästöllä on oikeasti jo merkitystä. Myös S-ryhmän iltatarjous, jossa punaisella lapulla olevat tuotteet ovat -30% sijasta -60%, on erittäin hyvä.
6. Alennusten hyödyntäminen
Moni ei laske omalle ajalleen (ja polttoaineelle) mitään hintaa, vaan juoksee eri ruokakaupoissa alennusten perässä. Itse en tätä tee, mutta pyrin hyödyntämään alennukset silloin, kun alennettuna on sellainen tuote, jota muutenkin käytän.
Viikon ruokalistan laatiminen alkaa yleensä siitä, että tsekkaan Lidlin viikon tarjoukset ja rakennan sen pohjalta viikon menun.
7. Valmisruokien pois jättäminen
Valmisruoat ja puolivalmisteet ovat varmasti monelle hektisen lapsiperhearjen pelastus, enkä lähde niitä tyrmäämään. Ne ovat kuitenkin käytännössä aina kalliimpia kuin jos ruoan tekisi itse, sillä välistävetäjiä on paljon. Esimerkiksi lihapullia tekee itse todella helposti ja edullisesti.
8. Kilohintojen syynääminen tarkkaan

Kaupassa joutuu joskus oikein tihrustamaan, että mistä kilohinta oikein löytyy. Aina kannattaa kuitenkin tutkia tuotteiden kilohinta tarkkaan, sillä alennettu tuote ei välttämättä ole alennuksen jälkeenkään edullisempi kuin vastaava toinen tuote.
Myös pakkauskoot voivat johtaa harhaan. Kilohinta on ainoa järkevä tapa vertailla hintoja.
9. Turhan karsiminen
Pyrin juomaan pääasiassa hanavettä, sillä se on Suomessa hyvälaatuista. Sokerituotteita en käytä oikeastaan lainkaan. Mehua ostan joskus, mutta pidän sen poikkeuksena. Ostan luksustuotteita vain poikkeuksellisesti (esimerkiksi Lidlin Deluxe -sarja).
Joskus opiskelijana asetin säännön, että kaupasta ostettujen tuotteiden hinta sai alkaa enintään ykkösellä (1,xx euroa). Se oli yllättävän kätevä tapa varmistaa, että kauppalasku pysyy matalana. Nykyään en nyt ihan tällaiseen lähde, vaan ostan kaupasta mitä huvittaa, kunhan hinta on kohtuullinen.
10. Hävikkiruoan ostaminen netistä
Hävikkiruokaa myy esimerkiksi Matsmart* (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja hävikkiravintolaruokaa voi ostaa myös ResQ -sovelluksen kautta. Samoin esimerkiksi Lidl myy vihanneksia hävikkiruokabokseissa.
Lue seuraavaksi: 10 parasta vinkkiä asumiskulujen alentamiseen
11. Ruokakaupan sijainnin optimointi
Aika on rahaa. Usein ei välttämättä kannata mennä lähikauppaa kauemmas, jos säästynyt raha menee bensakuluihin ja omaa aikaa palaa hukkaan. Ruokakaupassa on myös helppo käydä esimerkiksi työmatkalla ja optimoida liikkuminen sen osalta.
12. Kaupan omien tuotemerkkien hyödyntäminen
Kaupan omat tuotemerkit ovat usein yhtä laadukkaita kuin merkkituotteet, mutta huomattavasti edullisempia. Katsonkin aina ruokakaupassa, onko samaa tuotetta kaupan omana merkkinä. Joskus toki haluaa juuri jonkin nimenomaisen tuotteen.
13. Syö enemmän kasviksia

Kasvikset ovat halpoja. Kasvissosekeitot ovat varsinkin syystalvella omia suosikkejani. Helppoja valmistaa ja variaatioita on vaikka kuinka paljon. Keitot ylipäätään ovat riittoisia ja edullisia sekä varsin kasvispitoisia.
14. Inventoi kaapit ja pidä kirjaa
On tärkeää pysyä kartalla siitä, mitä kaikkea kaapista jo löytyy, jotta ei osta mitään turhaa.
Toisinaan on myös hyvä syödä kaapit tyhjäksi ennen kuin hankkii uutta ruokaa, jotta mikään ei pääse vanhenemaan.
15. Minimoi ruokahävikki
Kotitalouksissa menee lähteestä riippuen noin 10-20%:ia ruoasta suoraan roskiin hävikkinä. Henkilöä kohti tämä tarkoittaa 20-25 kiloa. Nelihenkiseltä perheeltä hävikkiin kuluu keskimäärin 500 euroa vuodessa. Se on valtava määrä. (Lähde)
Olen saanut hävikin lähelle nollaa suunnittelemalla ostokset etukäteen ja pysymällä tiukasti listassa, välttämällä pilaantuvien ruokien ostamista suurta määrää kerralla ja hyödyntämällä pakastinta. Esimerkiksi leipä on aina pakastimessa ja sitä voi sulattaa sieltä aina tarvittavan määrän siivuja.
16. Älä mene kauppaan väsyneenä, nälkäisenä ja stressaantuneena
Tällöin teet herkemmin heräteostoksia. Pyrin itse käymään ruokakaupassa aina syömisen jälkeen. En mene kauppaan myöskään tappamaan stressiä, vaan sitä varten on liikunta.
17. Asioi kaupassa yksin
Se on tehokkaampaa ja säästää aikaa. Kaupassa vietetty ylimääräinen aika edesauttaa heräteostosten tekemistä.
18. Katso alahyllyt
Kuten Alkossa, myös ruokakaupassa halvimmat tuotteet sijoitetaan alahyllyille. Kalliimmat tuotteet sen sijaan saavat paikan hyllynpäädystä katseen korkeudelta.
19. Älä osta paljousalennuksia…
… paitsi jos olet varma, että tuotteet eivät ehdi mennä pilalle. Paljousalennukset ovat usein houkuttelevia. Alennus kuitenkin menee hukkaan, jos ruokaa joutuu heittämään pois.
20. Kilpailuta ruokakauppa
Moni on tottunut käymään tietyssä kaupassa, vaikka lähistöllä olisi niitä useita. Kannattaa antaa Lidlille ainakin mahdollisuus, jos sellainen on lähettyvillä. Pian alkaa tajuta suppeamman valikoiman hyvät puolet, kun tuotteiden etsimiseen ja kaupassa tallusteluun ei mene turhaa aikaa.
Tässä olivat 20 vinkkiä, miten säästää ruokakuluissa. Keksitkö lisää? Kommentoi alle!
Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
One thought on “Miten säästää ruokakuluissa? Katso 20 vinkkiä!”