Säännöllisin väliajoin somessa törmää niin sanottuihin höpönassuihin, joiden mukaan vaurastuminen ei ole pitkä peli, vaan jokainen voi rikastua ja elää taloudellisesti vapaata elämää vaikka heti. Kaikki tämä vieläpä ilman aiempaa työkokemusta ja kotisohvalta käsin. Satumaisten tuottolupausten matalalla riskillä pitäisikin aina soittaa hälytyskelloja. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.
Aluksi
Sijoitushuijaukset ovat viime vuosina nousseet yleisimmäksi nettihuijausten lajiksi. Tämä ei ole mikään ihme, sillä sijoituksissa liikkuvat isot rahat, ja sijoittamisesta on tullut koko kansan huvia.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) jakaa liiketoiminta- ja sijoitushuijaukset kolmeen kategoriaan:
- Verkostomarkkinointi
- Pyramidihuijaukset
- Sijoitushuijaukset
Tarkastellaan seuraavaksi näitä kohta kohdalta.
Verkostomarkkinointi eli monitasomarkkinointi (MLM)
Verkostomarkkinointi eli monitasomarkkinointi (MLM) on laittoman pyramidipelin identtinen kaksonen, mutta siinä usein pysytään vielä niukasti laillisen puolella. Raja on kuitenkin häilyvä kuin veteen piirretty viiva. Lisäksi se, että joku toiminta näyttää ulospäin lailliselta, ei vielä tee siitä eettisesti tai moraalisesti hyväksyttävää.
Verkostomarkkinoinnissa on näennäisesti kyse siitä, että itsenäiset edustajat (myyjät) pakkomyyvät verkostomarkkinointifirmalta ostamaansa ylihintaista paskaa ystävilleen, tuttavilleen ja sukulaisilleen saaden siitä komission. Kyse voi olla vitamiineista, kahvista, meikeistä yms. Tätä myyntiä usein vielä ryyditetään epävirallisilla laittomilla väitteillä tuotteiden terveyshyödyistä, joita niillä ei tietenkään ole.
Todellisuudessa myyjät pyrkivät rekrytoimaan uusia myyjiä pyramidiin, koska ihan puhtaasti matemaattisesti tarkasteltuna vain tällä tavalla verkostomarkkinoinnilla on mahdollista ansaita. Tämän jälkeen he saavat komission näiden uusien myyjien ja heidän allaan olevien seuraavan portaan myyjien (jne.) myynneistä.
Verkostomarkkinointi pysyy niukasti laillisen puolella silloin, kun homma perustuu tuotteiden tai palveluiden myyntiin verkoston ulkopuolisille jäsenille. Ei siis uusien myyjien rekrytointiin tai myynteihin verkoston sisällä!
Tätä porsaanreikää verkostomarkkinointifirmat hyödyntävät ahnaasti väittäen, että nimenomaan heidän järkyttävän ylihintaisen superkahvinsa myynnistä tässä on kyse, eikä laittoman pyramidipelin rakentamisesta, mistä siinä oikeasti on kyse.
Verkostomarkkinointi on tehokas tapa päästä vanhoista ystävistä eroon. Nimittäin lopulta vain harva kestää ystävyyden varjolla tapahtuvaa pakkorekrytointia ja -myymistä, vaikka kaverit hyvää hyvyyttään saattavat alkuun teeskennellä kiinnostunutta. Tilalle toki tulee nopeasti MLM-piireistä uusia ulkokultaisia ystäviä, jotka tosin kääntävät selkänsä välittömästi, kun verkostosta lähtee tai sitä kritisoi.
Verkoston jäsenistä ylivoimainen enemmistö menettää rahaa. Yhden tutkimuksen mukaan verkostomarkkinoinnissa useimmat mukaan lähteneet pääsevät huimaan 70 sentin tuntiansioon, mikä ei riitä edes kattamaan toiminnan kuluja.
Pyramidihuijaukset
Pyramidipelissä on kyse siitä, että rakennetaan verkosto, jossa rahaa kerätään myöhemmin mukaan liittyneiltä aiemmin liittyneille (pyramidin perustajat). Pyramidihuijauksessa sinänsä voidaan kaupitella melkein mitä tahansa.
Laiton pyramidihuijaus ei eroa useimpien verkostomarkkinointifirmojen toiminnasta millään tavalla. Kyse on lähinnä kiinnijäämisestä. Kun verkostomarkkinointiyritys jää kiinni siitä, ettei heillä ole mitään aitoa myyntitoimintaa, vaan kaikki perustuu uusien myyjien rekrytointiin ja aloituspakkausten myymiseen heille, mennään laittoman puolelle. Tällaisen toiminnan tutkiminen on kuitenkin hankalaa.
Verkostomarkkinoinnissa ja pyramidihuijauksissa usein lupaillaan suuria tuottoja kotisohvalta käsin. Sinun täytyy vain rekrytoida viisi myyjää ja kun heistä jokainen puolestaan rekrytoi viisi myyjää, saat kohta valtavia tuottoja oman pyramidisi huipulla. Ja hei, jos myynti takkuaa, niin kyse on vain oikean mindsetin löytämisestä.
Ainoa “pieni” ongelma tässä on, että maapallolta loppuvat ihmiset neljäntoista (14) tällaisen portaan jälkeen kesken ja tämä siis olettaen, että jokainen haluaa lähteä tällaiseen pyramidihuijaukseen mukaan. Näin ollen vaurastuminen ei edes teoriassa ole mahdollista muille kuin pyramidin huipulla oleville.
Lisäksi pyramidin tulee kasvaa loputtomasti, jotta ihmiset ylipäätään saavat rahansa pois. Näinhän ei tietenkään tapahdu, vaan suurin osa verkostomarkkinointiin lähteneistä menettää rahansa ja pyramidin huipulla olevat keräävät ne taskuunsa.
Sijoitushuijaukset
Finanssiala ry:n määritelmän mukaan sijoitushuijaus on yleensä houkutteleva sijoitustarjous esimerkiksi osakkeisiin, joukkolainoihin, kryptovaluuttaan, metalleihin tai vaihtoehtoisiin energiamuotoihin.
Huijauksen tunnusmerkkejä ovat:
- Toistuvat, pyytämättä tulleet yhteydenotot
- Lupaukset nopeista tuotoista turvallisilla sijoituksilla
- Tarjous on voimassa rajoitetun lyhyen ajan
- Tarjous on vain sinulle, etkä saa jakaa sitä muille
Sijoitushuijauksissa siis usein lupaillaan kovia tuottoja olemattomalla riskillä. Onkin syytä pitää mielessä, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se harvoin on totta. Viime aikoina näitä huijauksia on linkittynyt erityisesti kryptovaluuttoihin.
Lopuksi – kaikki moraaliton toiminta ei ole laitonta
Unelmahötön myyjiä on ollut kautta historian. Äkkirikastumisen tarina on äärimmäisen vetoava. Paljon tylsempää on säästää ja sijoittaa pitkäjänteisesti vuosikymmenten ajan.
Usein nämä feikkigurut väittävät, että saat satumaisia vuosituottoja heidän metodeillaan, ja voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden halutessasi vaikka heti. Ainoa asia, mikä sinun täytyy tehdä, on maksaa 500 euroa heidän verkkokurssistaan. Kurssilla sitten kerrotaan, että sinun ei tarvitse mitään muuta tehdä kuin perustaa digibisnes ja elellä lokoisasti sen tuotoilla.
Lue myös: Sijoitusmaailman feikkigurut – taustalla terveyshuuhaa, new age ja jenkkien uskonnolliset saarnaajat
Sen he toki jättävät mainitsematta, että Suomessa ei millään voi olla kahta miljoonaa digiyritystä, ja kilpailun kiristyessä myös tuotot romahtavat. Se mikä tänään tuo passiivista tuloa vaikka tonnin kuussa, tuokin ehkä ensi vuonna enää satasen kuussa. Tämä on kaikkea muuta kuin huoletonta elämää.
Feikkigurut tunnistaa myös siitä, että konkretia todellisten lukujen osalta loistaa lähes täysin poissaolollaan: he eivät esimerkiksi avaa sitä, mistä heidän varallisuutensa on peräisin tai avaa todellista sijoitusvarallisuuttaan ja sen tuottoja. He elävät sumuverhon takana vauraan oloista elämää, mutta todellisuus voi olla täysin toinen. Eihän kukaan heidän kursseja ostaisikaan, jos he eivät itse näytä rikkaalta ja menestyneeltä, minkä vuoksi heillä on oltava valerikkaille tyypillisiä ulkoisia statussymboleja.
Toki siinä he ovat oikeassa, että “sitten kun” -elämää ei pidä kenenkään elää, vaan elämä on tässä ja nyt. Raha puolestaan luo vapauden matkustaa, harrastaa tai tehdä ihan mitä tahansa.
Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!