15 suurinta säästökohdettani

abundance bank bank notes banking

On totta, että tulojen kasvattaminen on tulevalle miljonäärille jokaisen euron laskemista tärkeämpää. Menopuolta ei voi kuitenkaan kokonaan unohtaa yhtälöstä, sillä niin suuria tuloja ei taida edes olla, ettei menoja saisi yhtä suuriksi.

Jokaisella on omat “paheensa” mitä tulee elämiseen. Minulla ne ovat suuri joukko harrastuksia sekä ravintolat ja baarit. Jos kuitenkin hankkisin esimerkiksi auton, karsisin sitten jostain muusta.

Alla olevat säästökohteet ovat muotoutuneet vuosien aikana. En koe jääväni mistään paitsi, vaikka en käytäkään niihin rahaa.

Tässä ovat suuruusjärjestyksessä 15 merkittävintä säästökohdettani.

1. En omista autoa. Säästö: 400€/kk

Auton pitäminen maksaa edullisimmillaan noin 260 euroa kuukaudessa. Tähän summaan sisältyvät verot ja vakuutukset sekä polttoaine-, huolto-, korjaus-, pysäköinti- ja rengaskustannukset. Summa ei sisällä auton arvon alenemista eikä mahdollisia lainanlyhennyksiä. Kun auton arvon aleneminen huomioidaan, summa nousee noin 400 euroon kuukaudessa. Tämä laskelma koskee edullisimpia, alle 20 000 euroa maksavia autoja. (Lähde: YLE)

Auto seisoo erään tutkimuksen mukaan pihassa tai parkkihallissa käyttämättömänä keskimäärin 97% ajasta. Lisäksi sillä hetkellä, kun uuden auton ajaa autoliikkeestä ulos, putoaa sen arvo heti noin 15%. Vanhojen autojen rasite puolestaan ovat nousevat huolto- ja korjauskustannukset, vaikka niiden jälleenmyyntiarvo säilyisi suhteellisen hyvin.

En koe kaupunkialueella asuvana tarvetta autolle. Julkinen liikenne toimii hyvin ja kuljen lyhyitä matkoja pääasiassa kävellen tai sähköpotkulaudalla. En myöskään epäröi käyttää tarvittaessa taksia, jos esimerkiksi täytyy kuljettaa suurempia ostoksia. Aika monta taksimatkaa kestääkin ajaa kuukaudessa ennen kuin kasassa on edes neljäsosa autoilun kustannuksista. Ymmärrän toki, että maaseudulla autottomuus ei ole vaihtoehto ja monella myös omat tai perheen harrastukset voivat edellyttää autoa.

2. Asuminen. Säästö: 100-300€/kk

Asun edullisessa pienessä 36m2 omistusasunnossa, jossa asumiskustannukseni ovat yhteensä 525€/kk (lyhennys, vastike, vesi, internet). Asumiskulujen saaminen alas onkin miljoonajahdissa aivan keskeistä. Mielestäni vitosella alkava kulu (aikuista kohden) on jo aikalailla maksimi, sillä muussa tapauksessa asuminen vie liian suuren siivun keskituloisen palkasta.

Omistusasunnossa asuminen onkin tutkitusti halvempaa kuin vuokralla asuminen (HS 3.2.2021). Se ei ole ihme, sillä vuokralainen tyypillisesti maksaa paitsi asunnon omistajan kaikki kulut, myös pienen siivun siihen päälle (tuotto).

Omistusasuminen tarjoaa monia etuja, joilla mm. asumisen hintaa voi laskea merkittävästi. Palaan näihin keinoihin myöhemmissä kirjoituksissani.

3. En osta turhaa paskaa (elektroniikka, kirjat, vaatteet yms.). Säästö: 100-200€/kk

Olen varannut budjetistani 100 euroa kuussa vaatteille, lahjoille ja heräteostoksille. Aiemmin käytin moninkertaisen määrän rahaa kaikenlaisiin turhuuksiin. Erityisiä paheitani ovat olleet elektroniikka, kirjat ja vaatteet.

Ostan nykyään vaatteita lähinnä silloin, kun todella tarvitsen jotain. Jos joskus teen jonkun satunnaisen heräteostoksen, ei se keikauta kokonaisuutta mihinkään suuntaan. En enää edes koe samanlaista mielihyvää kaupoissa pyörimisestä kuin joskus aiemmin. Olen myös karsinut vaatekaapistani kaiken turhan ja ylimääräisen.

Kirjojen suhteen pyrin hyödyntämään kirjastoa ja äänikirjapalveluiden kokeilujaksoja. Aiemmin keräilin kirjoja kaapit täyteen, mutta nykyisin pyrin hankkimaan omaksi ainoastaan teoksia, jotka oikeasti arvelen lukevani monta kertaa.

Olen aina pitänyt kaikenlaisista “leluista” eli elektroniikkavempaimista. Niihin saakin upotettua hirvittäviä rahasummia käytännön hyötyjen jäädessä usein pieniksi. Joku joskus jossain tokaisikin osuvasti, että elektroniikka on eräänlaista miesten huuhaata. Esimerkiksi älypuhelimissa ei ole tapahtunut merkittävää kehitystä vuosikausiin. Sitä on myös hyvä miettiä, että aiemmin elektroniikkaa hankittiin, kun jotain meni rikki. Nykyään sitä hankitaan hankkimisen ilosta, vaikka esimerkiksi vanhalla televisiolla pärjäisi vielä ihan hyvin.

4. Käyn baareissa harvakseltaan. Säästö: 100-150€/kk

Olen budjetoinut ravintoloihin ja baareihin yhteensä 200 euroa kuukautta kohti. Se on melko vähän, sillä yhteen täyspitkään baari-iltaan saa helposti kulumaan satasen.

Baarikulujen karsiminen onnistuu näin korona-aikana helposti, mutta varsinkin tulevana kesänä budjetti joutuu koetukselle. Viihdyn nimittäin terasseilla hyvin ja syötävääkin on mukava ottaa oluen seuraksi.

Olen kuitenkin nyt alkuvuoden kokonaan juomatta alkoholia, mikä osaltaan antaa budjettiin liikkumavaraa loppuvuotta kohti. 200 euron keskiarvo tarkoittaa muutenkin sitä, että voin joinain kuukausina käyttää enemmän rahaa ja joinain vähemmän.

Sekin on sanottava, että vaikka baareissa on mukava käydä, enkä voisi kieltäytyä baari-illasta hyvässä seurassa, on tuo kuitenkin näin hieman ikävästi ilmaistuna kusen mukana viemäriin menevää rahaa.

5. Vaihdoin pianotunnit halvemmalle palvelun-tarjoajalle. Säästö: 126€/kk

Vaihdoin pianotunnit yksityiseltä palveluntarjoajalta työväenopistolle, jossa maksan 21€/kk. Säästän tällä 126 euroa kuussa aiempaan verrattuna.

Lue myös: 10 parasta vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

6. Keskitän ruokaostokset Lidliin ja suunnittelen ostokset etukäteen. Säästö: 50-100€/kk

Tein joskus viikon ruokaostosten osalta vertailua ja huomasin, että säästän noin 10 euroa viikossa sillä, että keskitän ruokaostokset Lidliin, vaikka tuotteet joita vakiona kaupasta ostan ovat aina suunnilleen samat. Pelkästään tästä tulee 40-50 euron säästö kuukaudessa.

Väitän kuitenkin myös, että suurikokoiseen kauppaan verrattuna Lidlistä tulee tehneeksi vähemmän kalliita heräteostoksia. Prisma ja Lidl ovat olleet hintavertailuissa aika tasoissa, mutta viiden euronkin ylimääräinen heräteostos per kaupassakäyntikerta tekee jo suuren edun Lidlin hyväksi.

Suunnittelen myös ruokaostokset etukäteen, jonka ansiosta hävikki on lähellä nollaa. Tästäkin tulee useamman kympin säästö kuussa.

7. En osta merkkituotteita. Säästö: 50-100€/kk

Ostin juuri laadukkaan tuntuisesta joustavasta ja pehmeästä luomupuuvillasta valmistetut farkut Lidlistä hintaan 12,99€. Dressmannilla premium-farkkuja myydään alennusmyynneissä 20-25 eurolla (myymälöissä). Vastaavat merkkifarkut maksavat 100-150€.

Kaiken huipuksi olen huomannut, että merkkivaatteet eivät kestä yhtään sen pidempään käytössä. Pikemminkin minulla on päinvastaisia kokemuksia: merkkivaatteet hajoavat nopeammin kuin keskihintainen laatuvaate. Halvinta hooetämmää ei välttämättä kannata sitäkään ostaa, sillä nekin hajoavat omien kokemusteni mukaan nopeasti. Useimmat merkkivaatteet kuitenkin valmistetaan samoissa maissa ja joskus jopa samoissa tehtaissa kuin ei-merkkivaatteet. En ole enää pitkään aikaan kokenut, että merkki olisi erityisen laadun tae vaatteissa.

Kosmetiikkapuolella olen vaihtanut L’Oréalin 5,19€ maksavan hiusgeelin Cienin 1,39€ maksavaan ja Hugo Bossin 55€ hajuveden Lidlin 4,89€ maksavaan parfyymiin. Minulta on jo useamman kerran kysytty, että mitä hajuvettä käytän ja on ollut hieman koomista todeta, että Lidlin.

8. Syön aamupalan kotona. Säästö: 60-70€/kk

Ihminen on tapojensa vanki. Huomasin joskus, että minulle oli kuin vaivihkaa kehittynyt sellainen tapa, että nappaan aamupalan aina työmatkalta mukaan. Se tuntui hirvittävän kätevältä, sillä ruokakauppa on käytännössä työmatkani varrella.

Tyypillinen ostos saattoi olla 3-4 euroa sisältäen esimerkiksi leivän ja jääkahvin. Joskus saatoin myös ottaa heräteostoksena iltapäivälle vaikka energiajuoman. Tällainen tuntuu yksittäisenä ostoksena pieneltä, mutta kuukausitasolla siitä tulee jo 70-80 euroa! Nykyisin syön joka aamu puuron marjojen ja raejuuston kanssa, joka kustantaa noin 50 senttiä (10€/kk).

9. En kuulu kirkkoon. Säästö: 44€/kk

Laskin eroakirkosta.fi -sivuston laskurilla, että säästän 44 euroa kuussa, kun en kuulu kirkkoon.

10. Kilpailutin sähkösopimuksen ja vakuutukset sekä jätin netin lisänopeuden pois. Säästö: 37€/kk.

Pienessä asunnossa ei kannata missään tapauksessa olla sähkösopimusta, johon sisältyy kiinteä perusmaksu. Sen sijaan kannattaa ottaa sopimus, jossa maksaa pelkästään sähköstä puhtaasti kulutuksen mukaan. Säästin 5 euroa kuussa, kun vaihdoin sähkösopimuksen edullisimpaan perusmaksuttomaan vaihtoehtoon (fossiiliton). Kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta pienistä puroista tulee iso säästö, kun puhutaan kuukausimaksuista.

Saan vakuutuksista jo merkittävät alennukset, kun olen alalla töissä. Silti kannatti käydä ne läpi ja kilpailuttaa, sillä hinta tippui melkein 30€/kk! Olen edelleen ylivakuuttanut itseni, mutta mihin sitä koira karvoistaan pääsisi.

Jätin myös 5 euroa kuussa maksavan netin lisänopeuden pois, enkä ole jäänyt kaipaamaan.

11. En käy kahviloissa. Säästö: 20-30€/kk

Tämä on aika klassikko, mutta silti se on mainittava.

Latte tai cappuccino silloin tällöin voi tuntua pieneltä kustannukselta, mutta siitä kertyy äkkiä kuitenkin kymppejä kuussa. Varsinkin jos kahvilassa käynnistä tekee itselleen tavan ja ottaa kahvin kaveriksi joskus jotain. Tämä ei tarkoita, että en ikinä kävisi kahvilassa, mutta pidän sen poikkeuksellisena huvina. Sitä paitsi kotona kokonaisista kahvipavuista itse jauhettu kahvi on erittäin hyvää!

12. Siirsin puhelinliittymäni firmalle. Säästö: 22€/kk.

Ymmärrän, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaassa asemassa, että voisivat siirtää puhelinliittymän firman nimiin. Silti yllättävän moni ainakin omasta tuttavapiiristä on säilyttänyt firman liittymän rinnalla myös oman henkilökohtaisen puhelinliittymän. Mielestäni tämä kuitenkin on täysin turha ylimääräinen kulu, joten lakkautin oman liittymäni, kun sain firman liittymän.

13. Peruin turhat kuukausimaksulliset palvelut (Spotify, Netflix/HBO, Disney+). Säästö: 20€/kk

Kuukausimaksulliset palvelut ovat siitä salakavalia, että niistä kertyy kuin huomaamatta suuria summia. Päätinkin katkaista ne kaikki, jotta näen, mitä oikeasti jään kaipaamaan.

En olisi ikinä voinut kuvitella, että jätän maksullisen Spotifyn pois. En ole vielä katunut valintaa, mutta saa nähdä miten pidemmän päälle. Olen kuitenkin jo aiemmin kuin huomaamatta siirtänyt musiikin kuuntelua YouTubeen, joka usein pyörii töissä taustalla.

Minulla on tällä hetkellä C More (25€/kk), josta katson jääkiekkoa ja Disney+:n tarjouksesta ostettu vuosijäsenyys. Katkaisin Disneyn tilauksen jo etukäteen ja myös C Moren katkaisen kesän ajaksi. Tajusin myös, että Yle Areenaan tulee niin paljon laatusarjoja koko ajan, että en ehdi oikein katsoa edes niitä. Miksi siis maksaisin säännöllisesti Netflixistä tai HBO:sta vielä sen lisäksi?

14. Peruin maksullisen kuntosalijäsenyyden. Säästö: 20€/kk

Olen käynyt aktiivisesti salilla nyt kymmenen vuotta. Pystyn käyttämään firman kuntosalia ilmaiseksi ja lisäksi taloyhtiöllämme on kuntoiluhuone. Tästä huolimatta pidin useita vuosia myös maksullista kuntosalijäsenyyttä, jota perustelin itselleni mm. paremmilla laitteilla ja vaihtelulla.

Todellisuudessa tämä maksullinen jäsenyys oli kuitenkin täysin turha ylimääräinen kulu, jota en ole jäänyt kaipaamaan siitä luovuttuani. En todellisuudessa edes käynyt maksullisella salilla viikoittain enkä aina edes kuukausittain. Nyt korona-aikana siitä tuli entistä turhempi.

15. Leikkaan hiukseni itse. Säästö: 20€/kk

Moni ajattelee, että hiusten leikkaaminen itse olisi jotenkin erityisen vaikeaa ja vaihtoehtoina miehillä olisivat lähinnä kalju tai siili. Näin ei kuitenkaan ole, sillä olen opetellut ajelemaan hiukseni eri pituisilla terillä siten, ettei lopputulosta erota parturin suorittamasta hiustenleikkuusta. Ehkä kerron tästä myöhemmin lisää.

Säästöt yhteensä: 1169-1639€

Tässä ovat minun suurimmat säästökohteeni. Mitkä ovat sinun?

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa: