Tekeekö raha onnelliseksi?

Tekeekö raha onnelliseksi? Nopea vastaus kysymykseen on, että ei tee. Aihetta on kuitenkin syytä pohtia pintaa syvemmältä. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Mitä onnellisuus on?

Jokaisella on varmasti intuitiivinen vastaus yllä olevaan kysymykseen. Onnellisuus yhdistetään usein sellaisiin asioihin kuten oma ja läheisten terveys sekä hyvinvointi, perhe, ystävät, harrastukset, mielekäs työ ja hyvä elämä.

Onnellisuus itse asiassa on useimmiten valinta. Valinta olla onnellinen tässä ja nyt. Se ei toki onnistu silloin, jos kärsii kovista kivuista tai hirvittävästä stressistä, mutta varsin usein ihminen voi vain päättää olla onnellinen. Tämä on yksi suurimmista oivalluksista, joihin olen törmännyt.

Onnellisuus edellyttää tyytyväisyyttä siihen, mitä on nyt. Jos jatkuvasti tavoittelee aina seuraavaa asiaa, on hankalaa olla onnellinen. Onnellisuus on pysähtymistä hetkeen ja sen ymmärtämistä, että kaikki on oikeastaan hyvin juuri sellaisena kuin on.

Esimerkiksi shoppailu tuottaa onnea vain hyvin lyhyen ajan. Puhutaan korkeintaan muutamista tunneista. Tämän jälkeen ihminen alkaa tutkitusti jo haluta seuraavaa asiaa. Ostettu tavara hautautuu nopeasti kaapin pohjalle.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että elämässä ei pitäisi olla tavoitteita ja unelmia. Matka kohti unelmia voi kuitenkin olla yhtä hienoa aikaa kuin niiden saavuttaminen. Matkastakin voi nauttia. Kaikkia unelmia ei edes ole pakko saavuttaa ollakseen onnellinen.

Ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan eniten sitä, että tekivät liikaa töitä ja viettivät liian vähän aikaa läheisten kanssa. Toinen yleinen aihe on se, että unelmat jäivät saavuttamatta. Vain harva pohtii menneen työuransa loistokkuutta tai tehtyjen ylitöiden määrää, kun lähdön aika tulee. Tätäkin on hyvä miettiä.

Mitkä asiat estävät olemasta onnellinen?

woman sitting on wooden planks
Photo by Keenan Constance on Pexels.com

Elämää on helppo elää pysähtymättä. Suorittaa sitä vain eteenpäin niin, että päivät, viikot, kuukaudet ja vuodet vierivät. Buukata kalenteri täyteen ja miettiä koko ajan seuraavaa asiaa, mikä pitäisi tehdä tai saavuttaa. Itsekin olen ollut tällainen ylisuorittaja.

Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä. Olla läsnä tässä ja nyt. Antaa itsensä olla onnellinen. Tämä edellyttää myös armollisuutta itseä ja muita kohtaan.

Onnellisuutta estää tehokkaasti myös se, jos vertaa itseään muihin jatkuvasti. Aina löytyy nimittäin joku, jolla asiat ovat – ainakin sosiaalisessa mediassa – vielä paremmin kuin sinulla. Globaalissa somessa vertailukohdat eivät lopu ihan heti kesken.

Tästä syystä olen karsinut somen käytön aikalailla minimiin. Väitän nimittäin, että vaikkapa Instagramin pintaliitoelämän seuraaminen ei pidemmän päälle lisää ihmisen onnellisuutta, vaan vähentää sitä. Se herkästi lisää tyytymättömyyttä itseen ja omaan elämään. Jotkut sentään rohkenevat tuomaan myös elämän nurjaa puolta esiin somessa.

Rahan suhde onnellisuuteen

Raha ei tee onnelliseksi, mutta sen puute tekee onnettomaksi. On äärimmäisen raskasta elää kädestä suuhun, laskea ruokakaupassa senttejä ja pelätä, että jokin kodinkone hajoaa tai hammaslääkärilasku on odotettua suurempi (jos hammaslääkäriin ylipäätään on varaa mennä).

Rahan puute saattaa aiheuttaa myös säröjä parisuhteeseen, kun siitä on jatkuva stressi päällä. Toinen saattaa esimerkiksi ostaa toisen mielestä jotain täysin tarpeetonta, vaikka saman rahan olisi voinut käyttää ruokakauppaan.

Toisaalta raha mahdollistaa asioita, jotka lisäävät onnellisuutta suoraan tai ainakin välillisesti. Yksi esimerkki voisi olla hampaiden hoidattaminen kuntoon. Samoin vaikkapa ulkomaanmatka helpottaa irtautumista työpaineista ja stressistä, vaikka ei automaattisesti tee onnelliseksi.

Taloudellinen riippumattomuus on ollut viime vuosien muotitermi. Arvelen, että ihmisiä kiehtoo siinä juuri rahan tuoma vapauden tunne, ei niinkään jättäytyminen pois työelämästä. Valinnan mahdollisuus tuo vapautta, kun on koska tahansa mahdollisuus jäädä pois töistä.

Yhteenvetona voi todeta, että raha ei tee onnelliseksi, mutta se helpottaa ja mahdollistaa monia asioita elämässä. Toisaalta rahattomuus on erittäin stressaavaa.

Lue seuraavaksi: Miksi haluan tulla miljonääriksi?

Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa

Lisäksi: Miten saada rahaa? 100+ keinoa hankkia rahaa!

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!