Älä sijoita Venäjälle!

russian money in paper bills and coins

Moskovan pörssi aukesi torstaina kuukauden tauon jälkeen. RTS-indeksi romahti heti 11%, vaikka sitä tuettiin keinotekoisesti. Venäläisosakkeet ovat tällä hetkellä käytännössä lähes arvottomia ja Venäjälle sijoittaminen on myös eettisesti kyseenalaista. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Bullerot jahtaamassa pikavoittoja

Bullero on urbaanisanakirjan määritelmän mukaan amatöörisijoittaja, joka ymmärtää pörssitoimintaa huonosti ja tavoittelee pikavoittoja. Wikisanakirjan mukaan kyseessä on epäonnistuva, ammattitaidoton piensijoittaja, joka ostaa kalliilla ja myy halvalla.

Bull-etuliite luonnollisesti viittaa nousumarkkinaan eli härkämarkkinaan, joka saa aina bullerot villiksi varsinkin sen loppuvaiheilla. Pitkään jatkuneen voimakkaan nousun jälkeen salkku vihertää usein sijoittajan tiedoista ja taidoista riippumatta, mutta se tulkitaan virheellisesti omien kykyjen ansioksi.

Viime aikoina bullerot eivät ole meinanneet pysyä housuissaan, kun venäläisfirmat ovat muun muassa Lontoon pörssissä romahtaneet useista kymmenistä euroista vain muutamiin kymmeniin sentteihin. “Nyt on halpaa!”

Minkäänlainen yhtiökohtainen analyysi ja osakkeiden arvonmääritys ei tietenkään ole bulleroiden innostuksen taustalla, vaan ainoastaan venäläisosakkeiden arvon romahdus.

Samalla unohtuu, että uusille arvostustasoille on yleensä olemassa vankat perusteet.

Lue seuraavaksi: Analyysi: Ovatko markkinat tehokkaat? (Eugene Faman hypoteesi)

Halpa hinta aiempaan nähden ei automaattisesti tee osakkeesta hyvää sijoituskohdetta. Putoaviin puukkoihin ei välttämättä kannata tarttua. Jos jostain syystä kuitenkin tarttuu, pitää tiedostaa ottavansa suuren riskin.

Puhumattakaan siitä, miten lyhytnäköistä omaneduntavoittelua Venäjälle sijoittaminen tässä maailmantilanteessa on.

Jos sijoittajat joukolla lähtevät ostamaan venäläisosakkeita, nostaa se niiden arvoa ja näin ollen pönkittää maan taloutta. Tällä varallisuudella Venäjä voi rahoittaa sotaa Ukrainassa, sillä Venäjän valtio omistaa paikallisia yrityksiä sekä suoraan että mm. hyvinvointirahastonsa kautta.

Tässä bulleroiden käyttäytymisessä ei kuitenkaan ole mitään uutta, vaan se on oikeastaan luontaista jatkumoa erilaisten trendiosakkeiden perässä juoksemiselle.

Lue seuraavaksi: Wallstreetbets ja piensijoittajien säntäily trendiosakkeiden perässä

Keinotekoiset arvostustasot

scam alert letting text on black background
Photo by Anna Tarazevich on Pexels.com

On selvää, että Moskovan pörssin avaaminen täysin vapaalle kaupankäynnille olisi johtanut varsinkin ulkomaalaisten sijoittajien joukkopakoon, ja siten arvostusten vapaapudotukseen.

Tämä kuitenkin odotetusti estettiin siten, että kaupankäynti rajattiin 33 osakkeeseen ja ulkomaalaiset sijoittajat saivat ainoastaan ostaa osakkeita, mutta eivät myydä niitä.

Myös kaupankäyntiaika rajattiin vain neljän tunnin mittaiseksi ja lyhyeksimyynti eli shorttaus kiellettiin.

Kaiken huipuksi Venäjän valtion hyvinvointirahasto nosti keinotekoisesti kursseja tukiostoin. Keskuspankki on kertonut jopa tuhannen miljardin ruplan eli noin kymmenen miljardin euron tukiostoista, joilla kursseja pyritään pönkittämään.

On siis selvää, että venäläisosakkeiden arvostukset eivät tällä hetkellä perustu mihinkään. Kun markkina oikeasti avautuu, tulevat varsinkin suuret institutionaaliset sijoittajat vetämään Venäjältä loputkin rahansa ja romahdus on väistämätön. Tästä vetäytymisestä on kertonut esimerkiksi Nordea.

Talouspakotteet iskevät viiveellä

flag of different countries un members
Photo by Mathias P.R. Reding on Pexels.com

Lännen asettamat ennennäkemättömän kovat talouspakotteet iskevät Venäjän talouteen täydellä laajuudella vasta pienellä viiveellä.

Edes Venäjän energiasektori tuskin tulee pakotteilta välttymään, kunhan korvaavaat energiamuodot on löydetty, mihin toki voi mennä aikaa.

Venäjän tiedetään rahoittavan muun muassa maakaasun myynnillä Ukrainan sotaa, joten paine tehdä asialle jotain on kova. Toimia myös valmistellaan parhaillaan.

Myös länsimaalaiset yritykset ovat lähteneet sankoin joukoin Venäjältä pois, mikä jättää ammottavan loven ainakin hetkeksi.

Hurjimmissa arvioissa Venäjästä povataan Pohjois-Korean kaltaista lähes täysin suljettua taloutta, joka käy lähinnä maan sisäistä kauppaa.

Näin pitkälle tuskin mennään, mutta joka tapauksessa Venäjän talous tulee olemaan lähes täysin tuhottu jopa vuosikymmenten ajan.

Venäläisosakkeet ovatkin tällä hetkellä käytännössä sijoituskelvottomia. Niiden nykyarvoa on mahdotonta arvioida niin pakotteiden kuin keinotekoisen kurssimanipuloinnin vuoksi.

Myös ruplan arvo on romahtanut ja se heiluu edelleen rajusti, mikä vaikuttaa ruplamääräisten sijoitusten arvoon suhteessa euroon.

Tämä ei ole sijoitusneuvo, mutta: älä sijoita Venäjälle! (Toim. huom. Allekirjoittanutkin on joskus omistanut Seligsonin Russian Prosperity Fundia, mutta jatkossa en sitä enää edes harkitse.)

Laita blogi alta tilaukseen, niin et missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!