En yleensä ota tässä blogissa kantaa päivänpolttaviin sijoitusuutisiin. Otsikon tapausta ei voi kuitenkaan sivuuttaa kokonaan. Kyse on nimittäin pohjimmiltaan paljon laaja-alaisemmasta ja syvemmästä ilmiöstä kuin pelkkä Wallstreetbets tai Gamestop. Gamestop-tapaus on ihan oma lukunsa ja sitä onkin käsitelty jo monessa paikassa, joten en sen taustoihin tässä enää syvenny. Sen sijaan kiinnitän huomioni monien piensijoittajien harrastamaan pikavoittojen jahtaamiseen.
Sijoita samaan osakkeeseen kuin muut, mutta tee se ennen heitä on vanha sijoitusviisaus, jonka Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju nosti esiin Titaanien taisto –videosarjassa. Jotta trendiosakkeella voisi tehdä suurta tiliä, täytyy siis olla ensimmäisten joukossa sijoittamassa siihen. Kun jokin ilmiö on jo iltapäivälehtien ruodittavana, on yleensä auttamatta liian myöhäistä.
Trendiosakkeen liito voi kestää viikkoja, kuukausia tai joskus jopa vuosia. Tällainen on itseään voimistava ilmiö: kun trendiosakkeesta puhutaan, yhä useammat piensijoittajat tai tarkemmin ottaen bullerot* säntäävät ostamaan sitä. Näin kävi myös Gamestopin tapauksessa ja sen jälkeen mm. Nokian osakkeen kanssa.
Tällä pikavoittojahdilla ei luonnollisesti ole mitään tekemistä yrityksen todellisen arvon (fundamenttiarvo) kanssa, vaan yhtiöön sijoitetaan tutkimatta lainkaan tunnuslukuja, johdon kyvykkyyttä, markkinatilannetta, tulevaisuuden näkymiä ja niin edelleen. Tätä voisikin verrata vedonlyöntiin: lyödään vetoa, että trendiyhtiön kurssi jatkaa nousuaan. Jokaisen vedon toisella puolella joku häviää rahaa, sillä jokaista ostajaa kohti aina joku myy, ja jossain kohtaa osakekurssilla on taipumus palata fundamenttiarvoonsa. Häviäjiä on kaupankäyntikulujen** myötä myös voittajia enemmän.
*Bullero on urbaanisanakirjan määritelmän mukaan amatöörisijoittaja, joka ymmärtää pörssitoimintaa huonosti ja tavoittelee pikavoittoja. Wikisanakirjan mukaan kyseessä on epäonnistuva, ammattitaidoton piensijoittaja, joka ostaa kalliilla ja myy halvalla.
**Myös Robinhoodin tapaisissa näennäisesti “ilmaisissa” kaupankäyntialustoissa sijoittaja maksaa sijoitusten lunastusvaiheessa, kun myynnit toteutetaan todellista kurssia alempaan hintaan.
Case: Gamestop
Hyvä esimerkki on Gamestop, jonka osake nousi suuren hypen saattelemana myös Suomessa eri välittäjien listoilla ykköseksi. Osake jatkoi rakettimaista nousuaan jonkin aikaa, mutta sitten tultiin ryminällä alas, kun osake palasi takaisin sen todelliseen markkina-arvoon.
Suomalaiset piensijoittajat hävisivät kokonaisuutena arviolta miljoonia euroja sijoittamalla Gamestopiin, vaikka jotkut tietysti onnistuivat myymään ajoissa ja tekemään pikavoiton. Ahneus ottaa kuitenkin tällaisessa räjähdysmäisessä kurssinousussa helposti vallan ja trendiosaketta pitää liian pitkään siinä toivossa, että se vielä nousisi lisää. Ajoittaminen ylipäätään on hyvin vaikeaa, jollei mahdotonta.
Lue myös: 10 parasta vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle
Case: Tesla
Tesla on toinen esimerkki, jonka haluan tässä nostaa esiin. Sähköautoyhtiön osakekurssilla ei enää aikoihin ole ollut yhtään mitään tekemistä yrityksen tunnuslukujen kanssa, mutta osake on jatkanut rajua nousuaan siitä huolimatta jo vuosia. Kuvaavaa on, että Teslan nykyarvo on enemmän kuin kymmenen seuraavaksi suurimman autonvalmistajan arvo yhteensä! Myykö Tesla siis autoja saman verran kuin kymmenen muuta yhtiötä yhteensä? No ei myy. Tekeekö se niin tulevaisuudessa? Epäilen.
Teslan pörssikurssia kannattelee ennen muuta karismaattinen miljardööri ja visionääri Elon Musk, jolla on somessa vankka kannattajakunta ja ihailijajoukko. Toki osakekurssi heijastelee tulevaisuuden odotuksia ja tulevaisuus on väistämättä sähköautojen, mutta muutkin autonvalmistajat ovat ryhtyneet jo aikaa sitten tekemään niitä sekä kehittämään autopilot-toimintoja.
Kun yhtiön arvostus on tällä tavoin kokonaan irtautunut reaalimaailmasta, on todennäköistä, että ennemmin tai myöhemmin rysähtää kunnolla. Esimerkiksi Muskin sairastuminen (jota en tietenkään toivo) voisi syöstä Teslan kurssin hurjaan laskuun.
En sano, ettei Teslan osakekurssi voisi nousta vielä vaikka vuosia. Sanon kuitenkin, että mennyt raketointi ei ole tae tulevasta ja sijoittamalla Teslaan juuri nyt lyö käytännössä vetoa sen puolesta, että Tesla tulee tulevaisuudessa myymään sähköautoja ja niihin liittyvää softaa enemmän kuin alan kaikki muut toimijat yhteensä (tai tekemään sen kannattavammin). Tätä on vaikea pitää todennäköisenä, kun markkinoille on pian tulossa Applen kaltaisia muitakin suuria toimijoita ja kilpailu kiristyy väistämättä.
Jokainen on joskus bullero
Jokainen on varmasti jossain vaiheessa sijoitusuraansa bullero. Bulleroa ajaa ahneus ja FOMO (fear of missing out) eli pelko siitä, että hän jää satumaisista tuotoista paitsi. Tämä johtaa pikavoittojen perässä juoksemiseen. Bulleron säntäilytaktiikka toimii nimensä mukaisesti härkämarkkinalla (voimakas nousukausi), jolloin ahneus markkinalla kasvaa yhä korkeampiin sfääreihin, ja raha hakeutuu yhä riskisempiin kohteisiin. Tällöin kauan nousseisiin trendiosakkeisiin tai vaikka virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on usein kannattavaa, joskin samalla korkeariskistä touhua. Kyvyttömyys hahmottaa erilaisia riskejä liittyykin bullerointiin aivan olennaisesti.
Olen itsekin ollut bullero ja hankkinut osakkeita mm. osinkotuottoprosentin, analyytikoiden ostosuositusten sekä yleisen hypetyksen perusteella ymmärtämättä niiden tunnusluvuista tai liiketoiminnasta juuri mitään. Tosin tämä ei välttämättä ole suoranaisesti haitallista, sillä holdaamalla eli pitämällä yhtiöitä salkussa nousevat sijoitukset kuitenkin ennen pitkää voitollisiksi, jos yhtiö harjoittaa edes jollain tavalla kannattavaa liiketoimintaa. Tuskin tällä tavoin indeksituottoon pääsee, mutta ei myöskään menetä rahaa.
Pelisalkulla lisäjännitystä
Yksi elementti tästä yhtälöstä kuitenkin vielä puuttuu. Pikavoittojen perässä juokseminen on nimittäin jännittävää! Tässä onkin jälleen yhtymäkohta vedonlyöntiin.
Siinä missä tasaiset kuukausittaiset sijoitukset indeksirahastoihin ovat kuin maalin kuivumista katselisi, on trendiosakkeiden metsästäminen kivaa. Se tuo sekä löytämisen riemua että onnistumisen tunnetta, kun jokin osake nousee salkussa rajusti. Molemmat tuottavat ihmisaivoissa mielihyvää. Bulleroiden kollektiivinen säntäily trendiosakkeiden perässä tuo myös yhteisöllisyyden tunnetta ja samalla pääsee leveilemään myöhäisbulleroille, kuinka sijoitti johonkin jo kauan ennen heitä.
Jännityksen lisäämiseen on kuitenkin hyvä ratkaisu: nimittäin indeksisijoitusten rinnalla pidettävä pelisalkku, johon voi rauhassa bulleroida pikavoittojen toivossa esimerkiksi 5-10% kuukausisäästöistään sillä ajatuksella, että on yhdentekevää nouseeko sijoitusten arvo vai laskevatko ne. Näin itsekin teen ja esittelenkin oman pelisalkkuni myöhemmin tässä blogissa. Laita siis blogi tilaukseen, jollet vielä ole niin tehnyt!
Lopuksi täytyy todeta, että elämme juuri nyt markkinatilanteessa, jossa käytännössä likimain kaikki nousee. Ostipa salkkuun mitä tahansa, niin hetken päästä näyttää iloisen vihreältä. Tämä saa monen piensijoittajan paukuttamaan henkseleitään ja esittelemään bulleana salkkunsa eniten nousseita yhtiöitä somessa.
Hieman kieli poskella voi kuitenkin todeta, että kiivaita peliliikkeitä tehneiden bulleroiden salkut ovat saattaneet nousta indeksiä enemmän pikemminkin heidän toimistaan huolimatta kuin niiden ansiosta. Kun laskumarkkina ennemmin tai myöhemmin koittaa, paljastuu bulleroille, miten suurta riskiä he ovat ottaneet ja moni myykin sijoituksensa paniikissa tappiolla pois. Silloin on tasaisesti suhdanteesta riippumatta ostoja tekevän indeksisijoittajan helppo hymyillä, sillä myös karhumarkkina (laskumarkkina) on indeksisijoittajalle hyvää aikaa.
Jälkikirjoitus:
Viimeistelen tätä postauta lauantaiaamuna. Aurinko paistaa ja aion lähteä ulkoilemaan. Voin tehdä sen huoletta tietäen, että pörssiyritykset jauhavat minulle kaiken tämänkin ajan tasaisesti tuottoa. En joudu käyttämään vapaa-aikaani yritysten analysointiin enkä pelkäämään sitä, että jonkun BulleroCoinin arvo romahtaisi 1000% kävelyni aikana.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
2 vastausta artikkeliin “Wallstreetbets ja piensijoittajien säntäily trendiosakkeiden perässä”