Miksi haluan tulla miljonääriksi?

Miksi haluan tulla miljonääriksi? Tämä on kysymys, johon tulen törmäämään ennen pitkää. On siis aika pohtia hieman tulevaisuutta.

Aihetta on syytä tarkastella sekä uhkien että mahdollisuuksien kautta.

Eläkejärjestelmän ongelmat

Eläkkeen määrä on nykyään noin 50-60% ansiotuloista, jos työuralla ei tule katkoja. Omalla kohdallani työeläkeyhtiön eläkelaskuri näyttää 2204 euron arvioitua bruttoeläkettä kuukautta kohti. Lisäksi minulla on työnantajani kustantama lisäeläkevakuutus, joka nostaa tuota summaa vielä arviolta 249 eurolla kuukaudessa (brutto), jos pysyn saman työnantajan palveluksessa loppuun asti. Jos tuloni pysyisivät nykyisellään eläkeikään saakka, enkä missään vaiheessa olisi poissa työelämästä, saisin siis eläkettä noin 1600 euroa (+lisäeläke) nettona kuukaudessa. Ei kuulosta pahalta. (Voit tarkistaa oman tulevan eläkkeesi osoitteessa tyoelake.fi.)

Suomen eläkejärjestelmän ollessa mikä on, en voi kuitenkaan laskea tuon summan varaan oikeastaan lainkaan. Työikäinen väestö vähenee kovaa vauhtia, kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle ja samaan aikaan syntyvyys laskee jopa selvästi ennakoitua nopeammin. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on uutisoinut Suomen eläkejärjestelmän kriisistä.

On todennäköistä, että eläkkeitä leikataan tulevaisuudessa voimakkaasti verotuksen keinoin, kun yhä pienempi porukka maksaa yhä suuremman joukon eläkkeet. Lisäksi eläkeikää tullaan varmuudella nostamaan. Sillä tavalla eläkejärjestelmää tekohengitettiin viimeksi vuonna 2014. Omalla kohdallani puhutaan jo ehkä 70-72 vuoden eläkeiästä. Elinajanodotteeni on 78 vuotta, joten johan siinä ehtii lokoisia eläkepäiviä viettääkin! (Katso oma tarkka elinajanodotteesi laskurilla tästä.)

Edellä mainituista syistä en laske tulevan eläkkeen varaan mitään. Olen henkisesti valmistautunut siihen, että minun pitää itse kerryttää oma eläkkeeni. Tämä on keskeinen motivaatiotekijä sille, että rahaa on jäätävä työuran aikana reilusti säästöön. Raha ei saa vain livetä käsistä johonkin turhuuksiin.

En myöskään halua, että joudun vanhana jonottamaan leipäjonossa tai laskemaan kaupassa senttejä. Haluan elää mahdollisimman pitkään omillani ja että minulla on varaa parhaaseen hoitoon sitten, kun sen aika tulee. Haluan viettää leppoisia eläkepäiviä matkustellen ja vailla huolta rahasta.

Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa

Tulevaisuuden epävarmuustekijät

Työelämä on murroksessa. Digitalisaatio, robotisaatio ja automaatio luovat uusia työpaikkoja ja itsensä työllistämismahdollisuuksia, mutta myös tuhoavat jopa kokonaisia aloja tulevina vuosikymmeninä. Uhan alla ovat paitsi monet perusduunit, kuten kuljetus- ja palvelualan tehtävät, mutta myös lääkäreiden ja juristien tapaiset korkean tuottavuuden työt, jotka robotti tai automaatio kykenee tekemään ihmistä tarkemmin (ja halvemmalla). Tämä on nostanut keskustelun perustulosta eli eräänlaisesta kansalaispalkasta pinnalle yhä uudestaan.

Yksi merkittävimmistä tulevaisuuden epävarmuustekijöistä onkin työttömyys. 30-40-vuotiaana olen työmarkkinoilla kaikkein “parhaassa” iässä. Minulla on koulutus ja työkokemusta monipuolisesti erilaisista tehtävistä. On kuitenkin kysyttävä, että entä jos työelämä potkaisee minut pihalle 50-vuotiaana? Mitä jos en kelpaa enää kenellekään, vaikka kuinka yrittäisin kehittää osaamistani? Mitä jos en vain löydä töitä, vaikka kuinka yritän?

Miljoonan euron salkun päälle on kevyempi pudota viisikymppisenä kuin tyhjän päälle.

Unelmat

Miljoona euroa tuntuu äkkiseltään valtavalta summalta rahaa. Ainakin silloin, jos koko summa on sijoitettuna osakkeisiin.

Jos kuitenkin ajatellaan, että tuosta summasta puoli miljoonaa olisi kiinni velattomassa omakotitalossa järven rannalla, ja toiset puoli miljoonaa indeksirahastojen tuotto-osuuksissa (osinko maksetaan ulos), ei summa enää tunnukaan niin suurelta. 4%:n osinkotuotolla puolen miljoonan salkusta irtoaisi osinkoja noin 20 000 euroa vuodessa (miinus sen hetkiset verot). Mukavaan toimeentuloon edellytetään tämän lisäksi vielä ainakin pari velatonta sijoitusasuntoa eli miljoona ei yhtäkkiä olekaan niin paljon.

Viisikymppisenä on muutenkin aika vähentää sijoittamisen riskiä ja siirtyä niin sanotusti puolustamaan pääomia. Tämä käy mukavasti keventämällä osakesalkkua ja siirtämällä varallisuutta asuntoon. Näin kolmikymppisenä mitä vähemmän rahaa on kiinni omassa kodissa sitä parempi se on oman pääoman kasvattamisen kannalta, mutta 25-30 vuoden päästä tilanne on toinen.

Lisäksi haaveilen omasta flyygelistä. Sellaisesta kiiltävän mustasta. Sijoituspaikka voisi olla omakotitalon takkahuone. Haaveilen myös, että voisin 50-vuotiaana ryhtyä täysipäiväiseksi kirjailijaksi vailla paineita taloudellisesta toimeentulosta tai kirjojen menestyksestä. (Olettaen, että ihminen vielä kirjoittaa kirjoja 30 vuoden päästä.)

Lopuksi

Edellä on lueteltu syitä, miksi haluan tulla miljonääriksi. Moni suomalainen toivoo tulevansa miljonääriksi lottoamalla joka viikko. Hieman ironisesti sitä pidetäänkin sijoittamista hyväksyttävämpänä keinona rikastua.

Todennäköisyys voittaa lotossa on kuitenkin lähes olematon, kun taas todennäköisyydet vaurastumiseen ovat pitkäjänteisen indeksisijoittajan puolella. Tasainen kuukausisäästäminen rahastoon ei ole äkkitie rikastumiseen, mutta aika on sijoittajan paras ystävä. Kerron tulevissa kirjoituksissani lisää indeksisijoittamisen eduista, joten laita ihmeessä blogi seurantaan, jos et ole sitä vielä tehnyt!

Lue seuraavaksi: 10 parasta vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa: