Mihin sijoittaa vuonna 2024?

light inside chest box

Vuosi 2024 on käynnistynyt kaksijakoisissa tunnelmissa. Yhtäältä keskuspankit pitävät korkoja edelleen korkealla, asuntokauppa on jäässä ja yritysten konkurssit ovat olleet ennätyksellisellä tasolla. Toisaalta S&P 500 -indeksi nousi juuri uusiin kaikkien aikojen huippulukemiin ja korot ovat kääntyneet laskuun. Mihin sijoittaa vuonna 2024?

Disclaimer: Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Sisällysluettelo:

Aluksi – Kristallipalloa ei ole kenelläkään

white moon on hands
Photo by Gantas Vaičiulėnas on Pexels.com

Puheet euroalueen taantumasta ovat viime aikoina liudentuneet. Helsingin Sanomien haastattelemien ekonomistien mukaan taantumapuheet ovat jo alun perin olleet vahvaa liioittelua: olemme parhaillaan korkeintaan lievässä taantumassa. Tuomiopäivien profeetat nousivat näistä puheista heti takajaloilleen.

Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että talouden ei odoteta kasvavan vuonna 2024, vaan olemme jälleen nollakasvun ympäristössä. Ennustuksia nämä tietysti vain ovat, eikä kristallipalloa ole kenelläkään. Ei muuten ole korkojenkaan suhteen. Viime aikoina on väläytelty, että korot eivät välttämättä laske tänä vuonna merkittävästi.

HS:n toimittaja Niclas Storås kirjoitti erinomaisen kolumnin siitä, kuinka nollakorkoaika loi kokonaisen yrittäjäsukupolven, jonka mielestä yrityksen kannattavuudella ei ole niin väliä. Ilmaista lainarahaa oli jaossa avokätisesti kaikkialla, joten yritystoiminta voitiin rakentaa höttöisten unelmien varaan. Taikasanalla ”tekoäly” rahahanat olivat auki ja lisää rahaa sai keksimällä uusia tarinoita.

Nyt nämä jo nollakorkoaikana kannattamattomat yritykset ovat olleet vaikeuksissa ympäri maailman. Yrityksiä on mennyt konkurssiin tuhansia Suomessakin. Valtaosin ne tosin ovat olleet rakennusalalta.

Kolumnin mukaan nollakorkoaika myös vaurastutti suunnattomasti heitä, joilla oli pääsy ilmaiseen velkarahaan. Sopivaan aikaan asunnon Helsingistä ostanut tavallinen bullerokin saattoi tehdä 100 000 euron voiton muutamassa vuodessa. Näin kävi myös Storåsille.

Nyt elämme, kenties pysyvästi, toisenlaisessa maailmassa. Bileet ovat ohi ja rahalla on jälleen hinta. Korkojen odotetaan asettuvan pysyvästi noin 2-3 %:n tasolle, mutta pelkkää arvailua on tämäkin.

Markkinoiden sopeutuminen uuteen normaaliin ottaa kuitenkin aikansa. Esimerkiksi asuntomarkkinoilla hinnat eivät ole tippuneet riittävästi vastaamaan uutta korkoympäristöä, joten kauppa ei käy. Tosin jos kysyy pankeilta (rahan myyjiltä) tai kiinteistönvälittäjiltä, niin kauppa käy aina.

Yhdysvalloissa korkojen nousu on vaikuttanut varsinkin osakemarkkinoihin hämmästyttävän vähän. Maailman seuratuin indeksi S&P 500 nousi juuri uusiin ennätyslukemiin pääasiassa teknojättien vetämänä.

Mihin sijoittaa vuonna 2024?

light inside chest box
Photo by David Bartus on Pexels.com

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen totesi Karon Grillissä, että markkinat ovat pääsääntöisesti tehokkaat. Ne eivät ole sitä aina ja kaikkialla, mutta pääosan ajasta ne ovat.

Puttonen nosti esiin sen mielenkiintoisen seikan, että historiallisesti ylituottoa tuoneita sijoitustyylejä (faktorisijoittaminen) ei ole myöhemmin kyetty toisintamaan, mikä osoittaa markkinoiden tehokkuuden. Esimerkiksi pienet arvoyhtiöt ovat historiallisesti tuottaneet muita paremmin, mutta eivät ole niin tehneet enää viime vuosina.

Lue myös: Analyysi: Ovatko markkinat tehokkaat? (Eugene Faman hypoteesi)

Puttosen mukaan jos markkinalta olisi helppoa ylituottoa saatavissa indeksin keskiarvotuottoon nähden, sijoittaisivat kaikki tällä tavalla. Markkinat kuitenkin korjaavat itse itseään kaiken aikaa eli kun jokin tapa tehdä ylituottoa löytyy, se katoaa nopeasti ja tehottomuus poistuu.

Niin sanotun momentum-sijoittamisen hyödyt sen sijaan näyttävät vahvistuneen. Käytännössä tämä tarkoittaa ilmiötä, jossa jonkin omaisuuslajin tai osakkeen nousu luo itseään voimistavan kierteen. Syyksi tähän on arveltu algoritmipohjaisen kaupankäynnin yleistymistä pörssissä.

Algoritmit ostavat osakkeita nousun käynnistyessä voimistaen näin nousua ja alkavat myydä laskun käynnistyessä syventäen kuilua. On oikeastaan vain ajan kysymys, milloin tekoälypohjaiset botit alkavat käydä pörssikauppaa nopeammin ja paremmin kuin yksikään ihminen.

Jos siis uskoo kykenevänsä voittamaan indeksin systemaattisesti pitkällä aikavälillä, niin on syytä tiedostaa, että se käy vuosikymmen vuosikymmeneltä yhä vaikeammaksi ja vanhat menestysreseptit tuskin toimivat enää tulevaisuudessa.

Indeksirahastot

Matalakuluiset indeksirahastot ovat edelleen paras sijoitus valtaosalle sijoittajista. Indeksirahastojen ajankäyttö-/tuottosuhde on myös erinomainen. Käytännössä aikaa ei tarvitse käyttää lainkaan saadakseen markkinoiden keskimääräisen tuoton, joka taas on parempi kuin useimpien osakepoimijoiden saama tuotto.

Edellä olevaan peilaten kannattaa unohtaa megatrendeihin ja muihin vastaaviin ilmiöihin sijoittaminen. Nämä ovat itse asiassa johtaneet alituottoon yleisindeksiin nähden siitä syystä, että esimerkiksi tekoälyosakkeet ovat usein nousseet jo voimakkaasti ennen kuin niitä seuraava rahasto perustetaan.

Yksi hyvä vaihtoehto on sijoittaa maailma-rahastoon. Näin sijoitukset hajautetaan automaattisesti maailmanlaajuisesti. Vuosi 2024 ei ole sen parempi tai huonompi hetki aloittaa pitkäjänteinen kuukausisäästäminen kuin aiemminkaan.

Asunnot

Asuntomarkkinan voi olettaa sopeutuvan uuteen normaaliin 2024-2025 aikana. Ennen pitkää hinnat laskevat tarpeeksi, jotta kauppa alkaa jälleen käydä. Myymätöntä varastoa on uudiskohteissa paljon, mutta toisaalta kohteita myös valmistuu tulevina vuosina noin kolmasosa tavanomaisesta tasosta.

Vuokrat nousevat ennen pitkää perässä vastaamaan uutta korko- ja kustannustasoa, jolloin asuntosijoittamisesta tulee jälleen kannattavaa. Tähän voi kuitenkin mennä joitain vuosia.

Vuonna 2024 voinee tehdä asuntomarkkinoilta edelleen hyviä löytöjä, sillä kyseessä ovat ostajan markkinat. Myös REIT-rahastot ovat edelleen kaukana huipuistaan.

Osakkeet

Osakkeissa Yhdysvalloissa ollaan kaikkien aikojen ennätyslukemissa, kun taas esimerkiksi Helsingissä ollaan vielä kaukana siitä. Tämä saattaa tarjota reunamarkkinoilta hyviä ostokohteita.

Olen itse keskittynyt viime aikoina REIT-rahastoihin, jotka ovat käytännössä asuntosijoitusrahastojen tavoin toimivia pörssiyhtiöitä. Pelisalkussa ei tällä hetkellä ole muita yhtiöitä.

Korkosijoitukset

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että korkojen noustessa korkorahastojen tuotto laskee ja päinvastoin. Koska korot ovat jo kääntyneet laskuun, saattaa kaikkein paras aika tehdä korkosijoituksia olla takanapäin. Tätä ei tietenkään varmuudella tiedä kukaan.

Edelleen moni pankki tarjoaa määräaikaistalletukselle 3,0 – 3,5 % korkoa. Tällä hetkellä inflaatio on samalla tasolla, joten korkosijoitus toimii lähinnä arvon säilyttäjänä. Talletukset ovat kuitenkin hyvä parkkipaikka rahoille vuonna 2024 nollakorkoisen pankkitilin sijaan.

Kryptovaluutat

Suhtaudun tunnetusti kryptoihin kuin Veikkauksen peleihin. Jos näillä kuitenkin haluaa pelata, niin riskit on paikallaan tiedostaa.

Hiljattain Yhdysvaltain valvova viranomainen SEC hyväksyi bitcoin-etf-rahastot ja niihin onkin virrannut rahaa kymmeniä miljardeja dollareita. Tästä huolimatta bitcoinin kurssi on ollut laskussa uutisen jälkeen.

Kalenterivuoden aikana bitcoin on kuitenkin noussut 80 % eli käytännössä SEC:n hyväksyntä oli hinnoiteltu sen kurssiin jo mukaan.

Alkuvuonna 2024 kryptovaluutat ovat edelleen kaukana kaikkien aikojen huipuista. Näihin sijoittamista ei voi suositella kenellekään ainakaan rahoilla, joita ei ole valmis häviämään.

Omat kryptosijoitukseni ovat suomalaisella Northcryptolla, joka on Finanssivalvonnan alainen toimija* (linkki avautuu uuteen välilehteen). Northcrypto ei ole ihan yhtä halpa kuin jotkin ulkomaiset välittäjät, mutta pidän sitä luotettavampana ja suomalaisista toimijoista se on edullisin. Myös käyttöliittymä on erittäin helppo.

Kulta ja muut jalometallit

Omaan sijoitusportfoliooni ei edelleenkään kuulu kultaa tai muita metalleja. Hajauttamisen kannalta voi kuitenkin olla järkevää olla näissäkin pienellä panoksella mukana. Kulta on historiallisesti tuonut vähintään jonkinlaista suojaa inflaatiota vastaan ja on siksi käteistä parempi vaihtoehto.

Lopuksi

Mihin sijoittaa vuonna 2024? Kuten edellä on tuotu esiin, on täysin mahdotonta tietää, millainen sijoitusvuosi 2024 tulee olemaan. Lyhyen aikavälin ennusteet ovat aina epävarmoja, olipa sitten kyse osakemarkkinoista tai korkonäkymistä.

Kristallipalloa ei ole kenelläkään tai jos on, niin hän todennäköisesti makoilee paraikaa jossain palmun alla. Pelkästään tieto siitä, nouseeko vai laskeeko osakemarkkina vuonna 2024 on nimittäin miljardien arvoinen.

Sen kuitenkin tiedämme, että pitkällä aikavälillä osakemarkkina on noussut noin 7-8 % vuodessa. Nordea ei löytänyt tutkimuksessaan yhtään yli 12 vuoden ajanjaksoa, jolloin kansainvälisesti hajautettu osakesalkku on tappiollinen. Näin ollen Aku Ankan tuurilla varustettu kaikki rahansa korkeimmalla huipulla markkinoille laittanut oli omillaan viimeistään 12 vuodessa.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading