Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusmaailman ennustajat

an artistic painting of saints

Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusasiantuntijat ovat ennustaneet pörssiromahduksen tulevan joka vuosi jo ainakin vuodesta 2014 lähtien, jolloin pörssit rikkoivat finanssikriisin jälkeen uusia ennätyksiä. Kun riittävän monta kertaa arvaa, osuu joskus oikeaan ja gurun maine on ansaittu. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Kyyninen maailmankuva

“Jotkut ihmiset vain haluavat nähdä maailman palavan.”

– Michael Caine elokuvassa The Dark Knight (2008)

Tuomiopäivän profeetoiksi kutsutaan yleensä henkilöitä tai tahoja, jotka vuosi toisensa jälkeen ennustavat maailmanlopun olevan nurkan takana.

Nämä henkilöt vaikuttavat saavan jonkinlaista tyydytystä siitä, että voivat esiintyä mediassa ja yleisön edessä synkkinä viestintuojina. Kyynisimmät heistä varmasti saavat katastrofeista ja kriiseistä aitoa nautintoa.

Tuomiopäivän profeetat esittävät usein olevansa arvioissaan ainoastaan brutaalin rehellisiä ja realistisia.

Todellisuudessa he tarkastelevat ympäröivää maailmaa hyvin kapeiden lasien läpi. Tyypillisesti he poimivat omia (synkkiä) näkemyksiään tukevan tiedon ja sulkevat silmänsä heidän arvioitaan vastaan puhuvalta näytöltä.

Kyynisten lasien läpi katsottuna maailma on synkkä paikka, joka kulkee kohti vääjäämätöntä ja lopullista tuhoa. Tässä katsantokannassa kaikki, jotka näkevät maailmassa hyvää tai elättelevät toiveita paremmasta, ovat ainoastaan tyhmiä ja lapsellisia.

Sijoitusmaailman profeetat ja muut ennustajat

hands touching the tarot cards on the table
Photo by Anastasia Shuraeva on Pexels.com

Sijoitusmaailmassa profeetat luonnollisesti ennustavat vuodesta toiseen pörssiromahduksen olevan aivan nurkan takana.

Näiden ohella on kuitenkin suuri joukko erinäisiä sijoitusasiantuntijoita, jotka eivät ole varsinaisia tuomiopäivän profeettoja, mutta he tykkäävät olla esillä mediassa ja veikkailla pörssin suuntaa.

Ennustamisen hyöty piilee siinä, että juuri kukaan ei muista pieleen menneitä veikkauksia ja vaadi ennustajaa näistä tilille. Sen sijaan oikein arvanneet saavat mainetta ja kunniaa.

Media nimittäin nostaa säännöllisesti otsikoihin henkilöitä, jotka ovat veikanneet vaikkapa kaksi edellistä romahdusta oikein ja ennustavat romahduksen jälleen tulevan.

Tämän ohella henkilöt voivat itse nostaa jälkikäteen omaa häntäänsä ja kertoa, miten näkivät tulevaisuuteen. Tämän he tekevät tottakai valikoidusti nostaen vain oikeaan osuneet veikkaukset esiin.

Kun riittävän monta kertaa arvaa, osuu väistämättä joskus oikeaan. Samoin kun arvaajia on riittävän monta, osuvat jotkut heistä niin ikään väistämättä oikeaan.

Ennustukset ovat tyypillisesti laveita, sillä se nostaa oikeaan osumisen todennäköisyyttä. Povaan pörssiromahduksen tapahtuvan vuoden loppuun mennessä tai viimeistään ensi vuonna. (Tämän saman ennustuksen voi toistaa jälleen seuraavana vuonna, kunnes se joskus osuu.)

On selvää, että yksikään näistä ennustajista ei oikeasti tiedä, milloin pörssiromahdus tulee. Jos tietäisi, ei hän olisi keskuudessamme esittämässä näkemyksiään, vaan makoilisi jossain lämpimässä palmun alla.

Jos joku nimittäin tietäisi pörssin romahtavan täysin varmasti esimerkiksi ensi vuonna, olisi se suunnattoman arvokas tieto. Tällöin kannattaisi välittömästi myydä koko omaisuutensa perheen omakotitalosta lähtien, ja siirtyä odottamaan romahdusta, sillä tuotto olisi varma.

On ylipäänsä mysteeri, miksi joku tällaisen tiedon omaava jakaisi sen kaikille.

Tähän väliin kullanarvoinen vinkki kaikille ennustajiksi haluaville: Kannattaa aina veikata pörssin nousevan ensi vuonna. Tällä tavalla osuu oikeaan noin kahdeksan kertaa kymmenestä. Kannattaa myös esimerkiksi todeta, että pörssi laskee ensi vuonna 50%:n todennäköisyydellä. (Tällaisella kolikonheittoon verrattavissa olevalla ennustuksella ei luonnollisesti ole mitään arvoa.) Sitten kun ennustus ei toteudu, niin voi kertoa, kuinka uhkakuvat eivät realisoituneet. =)

Lue seuraavaksi: Sijoitusmaailman feikkigurut – taustalla terveyshuuhaa, new age ja jenkkien uskonnolliset saarnaajat

Skandaalit ja klikkiotsikot myyvät lehtiä

stack of newspapers
Photo by Suzy Hazelwood on Pexels.com

Pörssissä ei tapahdu juuri koskaan mitään oikeasti merkityksellistä. Kurssit vähän heiluvat edestakaisin, mikä on niille tyypillistä. Tuskastuttavan tylsää.

Toisaalta silloin, kun pörssissä tapahtuu jotain pientä liikehdintää, ei kukaan yleensä tiedä, miksi näin on. Arviot ovat parhaimmillaankin vain valistuneita veikkauksia.

Arvauksia esitetään esimerkiksi sen suhteen, miksi jokin osake nousi tai laski. Kuvaavaa on, että yrityksen tulos saattaa ylittää kaikki ennakko-odotukset ja analyytikoiden ennustukset, mutta osake silti laskea. Lehdet kuitenkin yleensä löytävät hyviä syitä nousuille ja laskuille.

Pörssissä ei taaskaan tapahtunut mitään -uutisointi ei kuitenkaan myy talouslehtiä. Näin ollen otsikoita on pakko repiä jostain.

Tulevaisuuden ennustukset, varsinkin negatiiviset ja kuohuttavat sellaiset, myyvät hyvin. Lehdet kirjoittavatkin niistä oikein mielellään.

Viime aikoina esimerkiksi euribor on, luoja paratkoon, noussut nollan yläpuolelle. Siitä luonnollisesti saadaan jälleen kirkuvia otsikoita sen sijaan, että kerrottaisiin korkotasojen alkavan hiljalleen normalisoitua.

Inflaatiokin on korkealla tasolla, mutta otsikoiden lietsomaan paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta.

Mitä nyt kannattaa tehdä?

people woman girl cute
Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

Passiivisen indeksisijoittajan ei oikeastaan koskaan kannata reagoida näihin median luomiin pintakuohuihin millään tavalla. Omaa sijoitussuunnitelmaa kannattaa noudattaa kaikkina aikoina, sillä se tuo varmimmin parhaan tuoton.

Näin ollen jos tuntuu vähänkään siltä, että otsikot aiheuttavat liikaa painetta tehdä jotain, niin kannattaa jättää sijoitusuutisten lukeminen pois.

Toki korkojen nyt hivenen noustessa ja inflaation ollessa tavanomaista korkeammalla oman talouden velkalastia voi olla viisasta keventää, ja maksaa esimerkiksi luottokortit, kulutusluotot ja muut taloutta kuormittavat velat pois.

Lue seuraavaksi: Kuinka päästä eroon veloista

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen pääsääntöisesti aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Tuomiopäivän profeetat ja muut sijoitusmaailman ennustajat

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!