Puolivuotiskatsaus 1/2023 – Nettovarallisuus 75 491,43€ – Teknologiayhtiöt iskussa

Helsingin pörssi on nyt laskenut noin 40 % syyskuun 2021 huipuista. Vuoden alusta se on 3 % pakkasella. Sen sijaan Yhdysvalloissa Nasdaq-teknologiaindeksi on noussut pohjilta yli 30 %. Markkina on vahvasti kahtiajakautunut. Salkkuni arvo on lisäostoista huolimatta loppuvuoden 2021 tasolla. Sivu sisältää mainoslinkkejä.*

Aluksi

Pääsalkkuni jakauma on seuraava (kokonaiskulut 0,10%):

  • Handelsbanken USA Indeksi 50 %
  • Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG 25 %
  • Nordnet Indeksirahasto Ruotsi ESG 25 %

Näistä etenkin Suomi ja Ruotsi ovat mörnineet jo kahden vuoden ajan siten, että pääomaa on hävinnyt salkusta suunnilleen samaa tahtia kuin sitä on sinne lapioinut.

Onneksi olen jo niin kokenut sijoittaja, että en ole alkanut hötkyillä. Laskumarkkina on hyvää aikaa indeksisijoittajalle, sillä osakkeiden keskihinta putoaa. Tätä ei pidä sekoittaa keskihinnan alentamiseen yksittäisen yhtiön kohdalla, mikä yleensä on tie tuhoon. Indeksin kollektiivinen alakulo sen sijaan on usein vailla aitoa perustetta.

Ruotsin kruunu on tällä hetkellä historiallisen heikko euroon nähden. Tämä tekee Ruotsiin sijoittamisesta juuri nyt erityisen kannattavaa, sillä eurolla saa enemmän kruunumääräisesti hinnoiteltuja osakkeita kuin tavallisesti. Nordnet Indeksirahasto Ruotsi ESG on kruunumääräinen. Siten olen tyytyväisenä ostellut sitä lisää.

Tukholman 30 vaihdetuimmasta osakkeesta koostuva OMXS30 -indeksi on itse asiassa noussut vuoden alusta jo 13,04 %. Kolmessa vuodessa nousua on 38,78 %. Sen sijaan Nordnetin Ruotsi Indeksirahasto on noussut ainoastaan 3,67 % (kolmessa vuodessa 23,02 %).

Syy piilee siinä, että Nordnetin rahasto koostuu Tukholman pörssin 70 vaihdetuimmasta yhtiöstä. Siten siinä on mukana paljon pieniä ja keskisuuria yhtiöitä, joiden kohdalla käänne parempaan tapahtuu usein suuria yhtiöitä hitaammin.

Historiallisesti tarkasteltuna small cap -yhtiöt ovat tuottaneet poikkeuksellisen hyvin. Mennyt ei toki ole tae tulevasta, mutta tämäkin seikka painoi aikanaan vaakakupissa, kun valitsin nimenomaan Ruotsi indeksirahaston osaksi sijoitussuunnitelmaa. Toisaalta small cap -yhtiöt tuovat salkkuun hajautusta.

Teknologiayhtiöt houkuttavat

Kieltämättä indeksisalkun haarapääskymäistä vaakaliitoa katsellessa on käynyt mielessä, että entä jos alkaisi sijoittaa pelkkiin teknologiaosakkeisiin. Niistä moni on noussut jo 50 – 60 % pohjilta. Tässä FOMO:ssa (Fear Of Missing Out) on kuitenkin syytä palauttaa mieleen pari asiaa.

Ensinnäkin teknologiayhtiöt raketoivat myös vuonna 2021. Syys-talvella 2022 ne tulivat yhtä lujaa alas. Jopa 60 – 80 % laskuja nähtiin yksittäisten yhtiöiden kohdalla, ja moni huipulta bullerona ostanut poltti näppinsä pahoin. Se mikä menee nauraen ylös, tulee yleensä myös viheltäen alas.

Toiseksi pörssin historiasta löytyy ajanjaksoja, jolloin nimenomaan teknologiaosakkeet ovat olleet huono sijoituskohde. Näin on ollut erityisesti 2000-luvun alun teknokuplan puhkeamisen jälkeisenä vuosikymmenenä.

Tuolloin teknologiaosakkeet oli ladattu täyteen perusteetonta hypeä. Kun kupla lopulta puhkesi, meni moni yhtiö kokonaan nurin. Jäljelle jääneet mörnivät sellaisella hartaudella, että vain hulluimmat ja dementoituneimmat pysyttelivät kyydissä mukana.

Kolmas asia on se, että passiivisen indeksisijoittamisen perusperiaatteisiin ei kuulu näkemyksen ottaminen. Ajatuksena on nimenomaan sijoittaa pörssiin sen toimialajakauman mukaisesti. Toki on huomattava, että eri indekseissä on luonnostaan erilainen toimialajakauma. Joku väittää myös Nasdaqia indeksiksi.

Nämä asiat mielessä pitäen ostan kuitenkin jatkossakin mielelläni pelisalkkuun teknologiaosakkeita. Siksi pelisalkku on olemassa, että voi ottaa näkemystä markkinasta.

Kierrätän ostokseni Morrow Bankin (entinen Komplett Bank) luottokortin kautta, jossa on Suomen paras jopa 2 % cashback. Kun luoton maksaa aina eräpäivänä kokonaan pois, on kyseessä kätevä apuväline oman talouden hallintaan. Yksi vaihtoehto on asettaa luoton vähimmäislyhennys 100 %:iin. Lue lisää tästä.

Käykäämme sitten varsinaiseen asiaan.

Rahastot 38 853,55 € (33 492,32 €)

Nordnetin pääsalkun arvo on nyt 25 474 euroa. Tuottoa on ruhtinaalliset 3,14 %. Tililtäni siirtyy automaattisesti 1000 euroa pääsalkkuun joka kuukausi ja Nordnet sijoittaa ne automaattisesti kuukausisäästöohjelman mukaisesti. Suosittelen tällaista automatisoitua säästämistä kaikille, joilla on hankaluuksia säästää.

Seligsonin hajautussalkun arvo on 13 379,55 euroa. Salkku on 51,73 % plussalla. Tämä ensimmäinen sijoitussalkkuni sai aikanaan huomattavaa vetoapua finanssikriisin jälkeen seuranneesta poikkeuksellisen pitkästä nousukaudesta. Palautan mieleeni säännöllisesti, että aika on sijoittajan paras ystävä.

Yhteensä rahastosijoitusten arvo on 38 853,55 euroa. Toteuma on parempi kuin ennakoin.

Asunto 24 310,23 € (22 653,74 €)

Asunnosta on velkaa jäljellä 87 689,77 euroa. Maksettu on 24 310,23 euroa. Vielä on siis maksettavaa premium-citymaasturin (ilman lisävarusteita) verran suunnilleen. Lainan lyhenemisvauhti kieltämättä tuntuu tuskastuttavan hitaalta, mutta sitten taas toisaalta mikäs kiire tässä on.

Olen itse asiassa pohtinut sitä, että kilpailutan asuntolainan jälleen ja otan uuden 25 vuoden lainan. Sen jälkeen toistan saman jälleen muutaman vuoden päästä. Kiristynyt regulaatio ilmeisesti pakottaa nyt ainakin vaihtamaan pankkia, jos näin haluaa tehdä, sillä uusi ultimaattinen maksimilaina-aika on 30 vuotta.

Puskurit 9 805,04 € (11 178,70 €)

Kevensin puskureiden määrää hieman ensimmäisen puolivuotisen aikana. Tavoitteena on pitää puskurit tasaisesti noin 10 000 eurossa, mutta ei merkittävästi yli sen, sillä muutoin sijoitusten kokonaistuotto alkaa kärsiä. Tiedän pärjääväni kymppitonnilla noin vuoden ajan saamatta mistään tuloja, jos on pakko.

Olen kerryttänyt puskureita seuraavasti:

  • Henkilöstörahasto 4 739,40 € (-). Rahastoon lisätään kerran vuodessa tietty (pieni) osa työnantajani voitoista ja sen arvosta 15 % voi realisoida vuosittain. Tästä summasta 85 % on veronalaista tuloa, loppu verovapaata. Rahaston varat on sijoitettu osake- ja korkomarkkinalle. Työsuhteen päättyessä koko rahaston arvon saa itselleen.
  • Säästöhenkivakuutus 3 415,64 € (3 128,60 €). Tämä pitää sisällään vakavan sairauden vakuutuksen, pysyvän työkyvyttömyyden vakuutuksen ja pienen henkivakuutuksen. Vakuutusmaksut kerryttävät rahastosäästöä. Käytännössä vakuutusturva päättyy 65 vuoden iässä ja tällöin kaikki maksetut vakuutusmaksut saa itselleen noin prosentin vuosikorolla (laskennallinen). Vakuutukset ovat siten ”ilmaisia”.
  • LähiTapiola Korkoetu 150€ (1 810,70€). Olen keventänyt Korkoedun määrän minimisummaan. Tämä tuote oli pitkään ainoita järkeviä korkosijoituksia 1,0 – 1,5% vuosituotollaan, mutta nyt moni pankki tarjoaa talletuksille jo 3-4 % korkoa. Siksi en näe enää järkevänä pitää rahoja Korkoedussa, sillä parempaa tuottoa saa muualla.
  • Pankkitili 1 500€ (-). Tämän summan tarkoituksena on tuoda liikkumavaraa arkeen. Toisinaan summa heilahtaa reippaastikin tavoitteen (1 500€) alapuolelle, mutta palautan sen aina mahdollisimman nopeasti takaisin. Summa vastaa karkeasti yhden kuukauden menoja.

Suorat osakesijoitukset 1 087€ (107€)

Minulla oli 10 000 euron sijoituslaina. Päätin kuitenkin maksaa sen pois, joten myin pelisalkusta suoria osakesijoituksia. Jäljelle jäi reilun tonnin edestä osakkeita eli ei paljon mitään.

Jollain tapaa kuitenkin nykyinen tilanne, jossa inflaatio jyllää, korot edelleen nousevat ja osa aloista kärvistelee henkitoreissaan loi tunteen, että en halua yhtään ylimääräistä velkataakkaa harteilleni. Laina alkoi stressata minua hieman. Velka on kuitenkin aina orjuutta, vaikka se on sijoituslainan tapaista hyvää velkaa.

Aion jatkossa jättää velkavivulla pelaamisen sellaisiin tilanteisiin, joissa klassista sanontaa mukaillen veri aidosti virtaa kaduilla. Nyt lähinnä suurin yliarvostus on sulanut osakkeiden hinnoista pois.

Tarkoituksena on myös pitää edelleen pääpaino rahastosijoittamisessa. 1000 euroa kuussa häviää automaattisesti tililtä indeksirahastoihin satoi tai paistoi. Indeksisijoittamisen panos-/tuottosuhde on ylivertainen. Pelisalkkuun teen toki lisäyksiä vuoden mittaan.

Kryptovaluutat 1 435,61€ (715,34€)

Suhtaudun kryptovaluuttoihin tunnetusti kuin Veikkauksen peleihin. Ne ovat suuren riskin spekulatiivisia uhkapelejä, joissa voi voittaa tai hävitä nopeasti suuria summia rahaa.

Jos näihin peleihin lähtee mukaan, niin suositan laittamaan ainoastaan sellaista rahaa, jota ei tarvitse arjen pyörittämiseen ja jonka on valmis menettämään kokonaan. Toiseksi kehotan olemaan pitkäjänteinen. Volatiliteetti eli heilunta on kryptomarkkinalla valtavaa, joten pää on syytä pitää kylmänä. Kokemus opettaa.

Olen nostanut niin sanotusti omani pois jo kryptoista ja vähän päällekin jättäen voittojen osuuden salkkuun. Siten on tällä hetkellä mahdotonta, että häviän kryptoilla omaa pääomaa. Warren Buffetin sanonta älä koskaan häviä rahaa on osuva. Kryptojen kanssa on syytä pitää mielessä, että tappio realisoituu vasta, kun myy.

Kryptosijoitukseni ovat suomalaisella NorthCryptolla, joka on Finanssivalvonnan alainen toimija. NorthCrypto ei ole yhtä halpa kuin jotkin ulkomaiset välittäjät, mutta pidän sitä luotettavampana ja suomalaisista toimijoista se on edullisin. Myös käyttöliittymä on helppo. Olen sijoittanut puolet bitcoiniin ja puolet ethereumiin.

Pääset avaamaan tilin NorthCryptolle ilmaiseksi tästä. (linkki avautuu uuteen välilehteen)*

Nettovarallisuus yhteensä 75 491,43 € (68 147,10€)

Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä varoista kaikki velat.

Tämä toteutunut nettovarallisuuden nousu viimeisen puolen vuoden aikana on luvalla sanoen suuri yllätys. En odottanut pääseväni kuin niukasti plussalle. Suurin syy on osakemarkkinan taaperrus. Koko ajan on tuntunut siltä, että rahaa lappaa vaan kankkulan kaivoon.

Nettovarallisuus ei sisällä asunnon arvonnousua, mikä on neljän eri kiinteistönvälittäjän arvion mukaan noin 40 000 euroa (keskiarvo). Nykytilanteessa tuollaista voittoa tuskin saa, mutta toisaalta eipä ole tarvetta myydä asuntoa myöskään.

Kristallipallo tulevaisuuden suhteen näyttää sumuiselta. Tosin juuri nyt näyttää siltä, että on erinomainen aika ostaa osakkeita. Helsingin pörssissä huipuista on tultu reaalisesti 40 % alas. Ruotsin heikko kruunu kannustaa sijoittamaan sinne. Yhdysvalloissa teknologiaosakkeet ovat ottaneet koko indeksin reppuselkään.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!