Ydin/satelliitti-malli: Mitkä ovat mallin keskeiset hyödyt & haitat?

white outer space satellite

Olen noudattanut ydin/satelliitti-mallia sijoittamisessa oikeastaan siitä lähtien, kun törmäsin siihen Seligsonin sijoitusmateriaaleissa joskus vuonna 2013, ja palaan malliin säännöllisesti. Mutta mitä tämä malli käytännössä tarkoittaa? Sivu sisältää mainoslinkkejä*

Indeksirahastot muodostavat sijoitussalkun kovan ytimen

Matalakuluiset kustannustehokkaat indeksirahastot muodostavat ydin-sateliittimallissa tyypillisesti salkun kovan ytimen. Ajatuksena on, että 80-90 % sijoitusvarallisuudesta sijoitetaan joka kuukausi oman sijoitussuunnitelman mukaisesti näihin ennalta valittuihin rahastoihin.

Loput 10-20 % voi sijoittaa vapaasti vaikkapa suoriin osakesijoituksiin tai mihin ikinä haluaakaan (satelliitit). Kun kova ydin joka tapauksessa jauhaa tasaista tuottoa päivästä toiseen, voi sijoittaja nostaa jalat pöydälle ja nauttia matkasta, mutta samalla oppia sijoittamista ja hakea pientä jännitystä satelliittien avulla.

Lue seuraavaksi: 10 parasta syytä sijoittaa indeksirahastoihin

Lue myös: Näin laadit sijoitussuunnitelman | Päivitin oman sijoitussuunnitelmani!

Ydin/satelliitti-mallin heikkoudet

Ydin/satelliitti-mallin keskeinen heikkous on, että satelliitit eivät saa tehdä merkittävästi tappiota, koska muutoin koko salkku kääntyy miinukselle. Toisin sanoen indeksille ei saa ottaa pataan ainakaan kovin paljon.

Toisaalta jotta mallin noudattamisessa ylipäätään on mitään mieltä, täytyy satelliiteilla pyrkiä indeksiä kovempiin tuottoihin. Usein tämä tarkoittaa indeksiä kovempaa riskinottoa, mikä tunnetusti vaatii vatsalta kestävyyttä.

Jos oma vatsa kestää huonosti sijoitusten heiluntaa, ei satelliittien välttämättä kannata olla ainakaan suoria osakesijoituksia, jostain kryptovaluutoista puhumattakaan. Tietysti jokainen voi yrittää siedättää itseään heiluntaan pelailemalla alkuun pienillä panoksilla ja keskittymällä sijoitussuunnitelmaan.

Mallin heikkoutena on myös, että se kannustaa sijoittajaa aktiiviseen kaupankäyntiin ja voi johtaa omasta sijoitussuunnitelmasta lipsumiseen. On nimittäin suuri houkutus ostaa enemmän satelliitteja salkkuun kuin on alunperin ajatellut.

Pahimmillaan satelliitit siis voivat tuhota jopa koko salkun tuoton. Jo lievä tappio indeksille voi yhdessä kulujen kanssa johtaa koko salkun heikkoon suoritukseen. Siksi ei ole suositeltavaa, että ne ylittävät 20 % kokonaissijoituksista.

Kierrätän ostokseni pääosin Morrow Bankin (entinen Komplett Bank) luottokortin kautta, jossa on Suomen paras jopa 2 % cashback. Kun luoton maksaa aina eräpäivänä kokonaan pois, on kyseessä kätevä apuväline oman talouden hallintaan. Yksi vaihtoehto on asettaa luoton vähimmäislyhennys 100 %:iin. Lue lisää tästä. (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Ydin/satelliitti-mallin vahvuudet

Mallin keskeinen vahvuus on sijoittamisen mielenkiinnon ylläpitäminen. Indeksisijoittaminen kun tunnetusti on yhtä tylsää kuin maalin kuivumista katselisi. Samalla se tosin on äärimmäisen tehokasta, sillä indeksisijoittamisen panos-/tuottosuhde on huippuluokkaa sen vaatiessa minimaalisesti aikaa sijoittajalta.

Olen kirjoittanut aiemmin niin sanotusta pelisalkusta, jota ylläpidän indeksirahastojen ohella ja joka itse asiassa toteuttaa ydin/satelliitti-mallia.

Toinen mallin vahvuus on sijoitusten hajautus tai vaihtoehtoisesti keskittäminen. Sijoittaja voi joko hakea sijoitussalkkuun hajautusta tuovia sijoituskohteita tai omaisuusluokkia, joita siinä ei muutoin ehkä ole. Esimerkiksi micro cap -yhtiöitä tai vaikka asuntosijoittamiseen keskittyviä REIT-yhtiöitä, jotka eivät ole indeksissä mukana.

Toinen vaihtoehto on se, että satelliiteilla voi keskittää sijoituksia eli vaikkapa ylipainottaa teknologiaosakkeita salkussa. Eli sijoittaa muutoin yleisindeksin mukaisesti, mutta ostaa rinnalle lisäsiivu Applea, Nvidiaa, Teslaa, Microsoftia jne.

Satelliiteiksi ei kuitenkaan kannata valita kovin montaa sellaista yhtiötä, jotka ovat jo vahvasti indeksissä mukana, sillä muutoin tulee ainoastaan harrastaneeksi indeksisijoittamista, mutta korkeammilla kustannuksilla.

Katso myös Seligonin videoblogi aiheesta:

Lopuksi

Ydin/satelliitti-malli on kutkuttava, sillä siinä oikeastaan yhdistyvät indeksisijoittamisen ja osakepoiminnan hyödyt. Teoriassa kukaan ei voi tulla sanomaan, että olisi kannattanut sijoittaa indeksirahastoihin tai miksi et vaan suoraan poimi yhtiöitä salkkuun, kun teet molempia.

Toisaalta se mahdollistaa sijoittajalle oppimisen ja uusien asioiden kokeilemisen. Satelliiteilla voi esimerkiksi kokeilla arvosijoittamista tai päivätreidaamista.

Kaikesta huolimatta indeksisijoittaminen kuitenkin on paras vaihtoehto useimmille sijoittajille. Satelliitit tuovat siihen jännitystä, mitä moni sijoittamiselta kaipaa.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Ydin/satelliitti-malli: Mitkä ovat mallin keskeiset hyödyt & haitat?

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading