1) Ota oma taloutesi haltuun, jotta sinulle jää kuukausittain ylimääräistä rahaa sijoitettavaksi.
Lue aihetta koskeva kirjoitukseni: 10 parasta keinoa talouden hallintaan
2) Kerrytä puskurirahasto
2-3 kuukauden menoja vastaava puskuri on hyvä olla ennen kuin alkaa sijoittaa. Tällöin yllättävä pesukoneen hajoaminen tai vaikka lyhyt työttömyysjakso ei johda heti siihen, että joudut myymään sijoituksiasi. Puskuri tarjoaa muutenkin joustoa omaan talouteen ja on huomattavasti luottokorttia edullisempi vaihtoehto talouden hallintaan. Puskuria voi toki kerryttää myös samalla, kun sijoittaa.
Puskuri kannattaa kerryttää paikkaan, jossa sille maksetaan korkoa ja josta rahoja ei heti ensimmäisen heräteostoksen ilmaantuessa saa otettua käyttöön. Itse käytän LähiTapiolan Korkoetua, jossa puskurirahoille maksetaan 1%:n vuotuinen korko. Myös esimerkiksi Svea Ekonomi tarjoaa 0,80%:n korkoa säästötilille. Tämä antaa suojaa inflaatiota vastaan, sillä inflaatio nakertaa nollakorkoisella tilillä olevien rahojen arvoa koko ajan.
3) Sijoita ainoastaan rahaa, jota et tarvitse
Älä sijoita sellaista rahaa, jolle sinulla on arjessa tai lähitulevaisuudessa tarvetta, vaan asennoidu pitämään rahat kiinni sijoituksissa vuosikymmenten ajan. Sijoittamiseen liittyy aina riski, joten ole henkisesti valmis siihen, että omistustesi arvo voi laskea. Osakemarkkina on tosin aina pitkässä juoksussa noussut, ja tappiot realisoituvat vasta, kun myyt sijoituksiasi. Näin ollen kannattaa pitää maltti mukana ja jatkaa tasaista kuukausisäästämistä yli heikompien jaksojen. Tällöin on epätodennäköistä, että koskaan häviät rahaa. Markkinaromahdus on sitä paitsi hyvää aikaa sijoittajalle, sillä osakkeita saa silloin usein hyvin edullisesti.
Selvitä myös, mikä on sinulle sopiva riskitaso. Pankit tarjoavat tähän hyviä välineitä. Eräs suuntaa antava nyrkkisääntö on, että osakesijoitusten osuus sijoituksista olisi 100 miinus oma ikä. Esimerkiksi kolmekymppisellä tämä tarkoittaisi 70%:n sijoitusosuutta osakkeisiin. Loput 30% voi sijoittaa esimerkiksi korkoihin ja kultaan, joissa on pienempi riski. Kenenkään ei pidä menettää yöuniaan sijoitusten vuoksi.
4) Aloita sijoittaminen indeksirahastoilla
Nordnetin kuluttomat Pohjoismaiset indeksirahastot ovat erinomainen vaihtoehto aloittelijalle, sillä kuluilla on pitkässä juoksussa valtava merkitys sijoittamisen tuottoihin, ja rahastosijoittaminen ei vaadi erityistä osaamista. ETF:t (pörssinoteeratut indeksirahastot) vaativat jo syvällisempää perehtymistä aiheeseen, joten siksi en niitä aivan aloittelijalle suosittele, vaikka nekin ovat erinomainen vaihtoehto. Osakerahastot ovat tuottaneet pitkässä juoksussa korkorahastoja paremmin, ja itse sijoitan pelkästään niihin. Lue myös: Sijoitusfilosofiani
Vaikka usein sanotaan, että ilmaisia lounaita ei ole, voi Nordnetin kuluttomia indeksirahastoja sellaiseksi kutsua. Rahastot ovat eräänlainen sisäänheittotuote, jolla houkutellaan asiakkaita Nordnetin maksullisten palveluiden pariin. Näissä rahastoissa ei siis ole lainkaan merkintä-, lunastus- eikä hallinnointikuluja, jotka ovat suoraan pois sijoittajan saamista tuotoista.
Älä huolehdi, vaikka olisit jo sijoittanut rahojasi oman pankkisi rahastoihin, sillä voit myös ottaa kyseiset Nordnetin rahastot sijoitussuunnitelmaasi mukaan myöhemmin. Tärkeintä on, että olet aloittanut sijoittamisen. Myös monilla pankeilla on nykyään edullisia indeksirahastoja noin 0,20-0,40%:n kuluilla.
Rahastojen nimet:
- Nordnet Indeksirahasto Suomi (kulut 0,00%)
- Nordnet Indexfond Sverige (kulut 0,00%)
- Nordnet Indeksfond Norge (kulut 0,00%)
- Nordnet Indeksfond Danmark (kulut 0,20%)
Vaihtoehto USA:han:
- Handelsbanken USA Indeksi (kulut 0,20%, löytyy Nordnetistä myös)
Avaa tili Nordnetiin tästä. (Menemällä tämän linkin kautta tuet samalla tätä blogia. Kiitos tuestasi!)
5) Hajauta sijoituksesi ajallisesti, maantieteellisesti, toimialoittain ja eri omaisuuslajeihin
Hajauttamista ei turhaan kutsuta sijoittajan toiseksi ilmaiseksi lounaaksi (matalien kulujen ohella), sillä hajauttamalla on mahdollista pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä merkittävästi.
Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että sijoittamalla rahastoihin kuukausittain tulet ostaneeksi rahastoja sekä silloin, kun niiden arvot ovat korkealla että silloin, kun ne ovat halpoja. Juju piilee siinä, että rahastojen ollessa halpoja samalla rahasummalla saa suuremman määrän rahasto-osuuksia, kun taas hintojen ollessa korkealla osuuksia saa vähemmän. Toisin sanoen kuukausisäästäjänä tulet automaattisesti ostaneeksi rahastoja alle pitkän aikavälin keskihinnan!
Maantieteellinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että sijoituksesi on hajautettu eri maantieteellisille alueille, jolloin vaikkapa Suomen talouden sakkaaminen ei syö kaikkia tuottojasi. Tämä hyöty on kuitenkin menettänyt viime vuosikymmeninä merkitystään firmojen toimiessa yhä enenevissä määrin globaalisti.
Toimialakohtainen hajauttaminen merkitsee sitä, että et hanki esimerkiksi pelkästään finanssisektoriin sijoittavaa rahastoa, jolloin 2008 kaltainen finanssikriisi romahduttaisi kaikkien omistustesi arvon, vaan sijoitat eri toimialoille (kulutustavarat, teknologia, lääketeollisuus yms.). Indeksirahastot noin yleisesti ottaen sijoittavat laajasti eri toimialoille siten kuin ne ovat edustettuina indeksissä.
Omaisuuslajikohtainen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että sijoitat osakemarkkinoiden lisäksi myös vaikkapa korkoihin, asuntoihin tai kultaan. Tällöin pörssikurssien romahtaessa ei kaikkien sijoitusten arvo yleensä romahda samanaikaisesti.
Lue myös: Kuinka tulla miljonääriksi 25 vuodessa
6) Aseta tavoite ja laadi sijoitussuunnitelma
Tavoitteen asettaminen on erittäin tärkeää, sillä ilman selkeää tavoitetta tulee harvoin myöskään tulosta. Kun sinulla on tarkka suunnitelma siitä, mitä haluat sijoittamisella saavuttaa, on myös todennäköisempää, että sitoudut tavoitteeseesi ja saavutat sen. Esimerkiksi miljonääriksi 25 vuodessa on konkreettinen tavoite, jonka saavuttamisen keinot esitellään tässä blogissa.
Sijoitussuunnitelman laatiminen tarkoittaa, että määrität konkreettisesti sen, mihin sijoitat ja minkä verran. Tämä on syytä tehdä huolellisesti, sillä ideaalitilanteessa suunnitelmaa ei tarvitse myöhemmin enää juurikaan muuttaa.
Esimerkki sijoitussuunnitelmasta:
- 70% indeksirahastoihin (osakkeet), josta puolet Handelsbanken USA indeksi -rahastoon ja puolet tasaosuuksin Nordnetin Pohjoismaisiin indeksirahastoihin
- 10% säästötilille (LähiTapiola Korkoetu)
- 20% korkorahastoihin/asuntoihin/fyysiseen kultaan
7) Tee sijoittamisesta automaattista
Tätä ei voi liikaa korostaa: maksa aina itsellesi ensin. Laita haluamasi summa menemään automaattisesti tililtäsi aina tilipäivänä. Jos olet mitoittanut taloutesi oikein, et edes huomaa kyseisen summan puuttumista. (Nordnetissä tämä onnistuu kohdassa kuukausisäästösopimus.) Säästäminen on kulutuksen siirtämistä tulevaisuuteen ja tuo summa on investointi sinun tulevaisuuteesi!
8) Ole pitkäjänteinen
Sijoittaminen on maratonlaji, ei sprintti. Vaurastuminen ei tapahdu yhdessä yössä, ja pikavoittojen tavoittelu on lähinnä keinottelijoiden touhua. Sijoituksesi saattavat myös etenkin aluksi olla tappiolla osakemarkkinoiden heilunnan myötä, joten sinun on oltava kärsivällinen. Pysy tiukasti sijoitussuunnitelmassasi, sillä jatkuvalla varojen siirtämisellä rahastosta tai omaisuuslajista toiseen syöt helposti tuottosi.
On myös suositeltavaa jättää päivittäisten pörssiuutisten seuraaminen väliin ja “Osta Nokiaa” -tyyppiset sijoitusfoorumeilla esiintyvät vailla perusteluja olevat nollaneuvot omaan arvoonsa. FOMO (Fear Of Missing Out) eli sen pelkääminen, että jää paitsi satumaisista tuotoista voimistuu, kun altistaa itsensä pintakuohunnalle. Tällöin tulee helposti tehneeksi hätiköityjä ja huonoja sijoituspäätöksiä puutteellisilla tiedoilla.
20-vuotiaalla on tosin varaa ottaa suuriakin riskejä sijoittamisen suhteen verrattuna vaikka 40-vuotiaaseen, sillä parikymppisen aikahorisontti on niin pitkä, että mahdollisesti menetetyt rahat ehtii tienata moneen kertaan takaisin.
9) Panosta osaamiseen
Lue kirjoja, kuuntele podcasteja, seuraa blogeja, käy luennoilla ja harkitse myös kokenutta mentoria. Moni sijoittamisen muoto, kuten asuntosijoittaminen tai arvo-osakkeisiin sijoittaminen, vaatii syvällistä perehtymistä aiheeseen. Tuleva miljonääri ymmärtää, että omaan osaamiseen kannattaa panostaa sekä aikaa että joskus myös rahaa.
Tietoa on paljon myös ihan ilmaiseksi saatavilla, sillä esimerkiksi kirjaston kirjoja voi lainata jopa etänä mobiilisovelluksen kautta. Myös YouTube on täynnä sijoituskirjallisuuden amerikkalaisia klassikoita äänikirjoina. (Tulossa pian: 10 sijoituskirjaa, jotka jokaisen kannattaisi lukea)
10) Aloita
Paras hetki aloittaa sijoittaminen oli eilen. Toisiksi paras on tänään. Älä vitkastele turhaan, sillä lisää tietoa voi hankkia myös aloittamisen jälkeen. Sijoitushorisontin ollessa useiden vuosikymmenten mittainen ei myöskään aloitushetkellä ole juuri merkitystä. Lisäksi mitä nuorempana aloitat sitä voimakkaammin korkoa korolle -ilmiö ehtii jyllätä salkussasi. Albert Einstein ei ole turhaan kutsunut sitä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi! Palaan tähän aiheeseen myöhemmissä kirjoituksissani.
Bonusvinkki:
Laita tämä blogi seurantaan, jos koit nämä vinkit hyödyllisiksi. Lisää hyvää sisältöä on tulossa!
Tässä olivat minun parhaat vinkkini aloittelevalle sijoittajalle. Mitkä ovat sinun? Kirjoita vinkkisi alle! Voit myös kysyä, jos jokin kohta jäi askarruttamaan.
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
5 vastausta artikkeliin “10 parasta vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle”