On aika palata ajassa taaksepäin ja pohtia, mistä kaikki alkoi. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.
Olen lähes koko aikuisikäni ollut kova tuhlaamaan, vaikka lapsena olin säästäväinen. Kaikki on mennyt mitä on tullut – ja välillä vähän ylikin. En ole suuremmin kantanut huolta huomisesta.
Usein loppukuusta on jo tehnyt rahallisesti tiukkaa, vaikka tilipäivä on aina kuun puolessa välissä. Menot ovat kasvaneet tasatahtia tulojen nousun kanssa, jonka vuoksi olen joutunut polkemaan oravanpyörää yhä lujempaa.
Olen elänyt yli varojeni kaikki mulle ja heti -periaatteella. Olen myös säästänyt ja sijoittanut, vaikka minulla on samaan aikaan ollut velkoja.
Eroon veloista (2011-2013)
Huolettomasta taloudenpidosta johtuen olin vuonna 2011 pahoissa veloissa. Minulla oli kaikkiaan 4000 euron edestä pikavippejä, parilla tonnilla kulutusluottoja ja vielä bonuksena 4000 euroa elämiseen käytettyä opintolainaa. Olin tuolloin parikymppinen, enkä tiennyt sijoittamisesta yhtään mitään.
Onnekseni löysin saman vuoden heinäkuussa vakituisen työpaikan. Onnistuin kovalla työllä nousemaan toivottoman tuntuisesta velkahelvetistä parissa vuodessa kovan kulukuurin ja budjetoinnin avulla.
Printtasin kaikki erääntyvät laskuni, kirjasin niiden tiedot yhdelle paperille ja tein ne siten näkyväksi. Soitin nöyränä kaikki velkojat läpi ja sovin maksuaikojen pidennyksistä. Toisinaan pyysin vanhemmilta rahaa pakollisiin hankintoihin. Otin vielä jokusen pikavipin vanhojen lainojen kuittaamiseksi, mutta pian laiva lähti kääntymään.
Opin rahankäyttöä ja taloudenpitoa raskaimman kautta. Elin tosin vuosia tämän jälkeenkin osittaista kaikki menee mitä tulee -vaihetta.
Kymppejä kuussa säästöön (2013-2014)
Loppuvuodesta 2013 minulle alkoi yllättäen kertyä ylijäämää saamastani palkasta, kun velat oli sillä erää maksettu. Ostelin edelleen kaikkea turhaa, mutta samalla tein ensimmäiset varovaiset rahastosijoitukset pankin omiin aktiivisiin rahastoihin.
Vedin kuitenkin rahat niistä seuraavana vuonna pois, kun löysin indeksisijoittamisen Marko Erolan Paras sijoitus -kirjan myötä*.
Sijoitussummani olivat alkuun pieniä, vain muutamien kymppien suuruisia. Innostuin kuitenkin todenteolla lukemaan alan kirjallisuutta ja blogeja, minkä myötä ymmärrykseni (sekä sijoitusten määrä) kasvoi.
Satasia kuukaudessa säästöön (2015-2019)
Tein ensimmäiset suorat osakeostoni vuonna 2015, mutta niistä ei ole paljon kerrottavaa. Ostin osakkeita lähinnä osinkotuoton ja analyytikoiden suositusten perusteella.
Seurailin myös päämäärättömästi erilaisia trendejä arvosijoittamisesta pienyhtiösijoittamiseen. Olen kuitenkin yhä pitänyt indeksirahastojen rinnalla pientä pelisalkkua, jossa on suoria osakesijoituksia.
Myöhemmin ymmärsin, että sijoitusmarkkinoilla yli 90% kaupankäynnistä käydään ammattilaisten välillä ja indeksin voittaminen pitkässä juoksussa on todella vaikeaa. Esimerkiksi treidaaja lähtee jokaiseen tekemäänsä kauppaan kulujen verran takamatkalta, ja jokaista voittajaa kohti on lukuisia häviäjiä.
Aktiivisista osakerahastoista puolestaan jopa yli 90% hävisi kymmenen vuoden vertailujakson aikana indeksille, vaikka niitä hallinnoivat ammattilaiset työkseen. Myös piiloindeksointi on todellinen ongelma. Asiakas maksaa aktiivisissa rahastoissa salkunhoitajalle siitä, että tämä pyrkii aktiivisella näkemysen ottamisella indeksiä parempaan tuottoon. Merkittävä osa aktiivisista rahastoista seuraa kuitenkin käytännössä indeksiä ja häviää sille kulujensa verran ja nämä kulut ovat usein korkeat.
Ostin ensimmäisen omistusasuntoni vuonna 2017, millä on ollut merkittävä vaikutus kiinteiden kuukausikulujen alasajossa. (Kerron tästä myöhemmissä kirjoituksissani lisää.) Samalla myin pakon edessä rahastosijoituksia noin 10 000 euron edestä, mikä vastasi selvästi yli puolta sen hetkisistä sijoituksistani.
Yli tonni kuussa säästöön (2020>)
Vuonna 2020 hyödynsin asuntolainan osalta Danske Bankin tarjoamaa ilmaista 12 kuukauden koronalyhennysvapaata ja maksoin kaikki luottokortti ym. velkani pois. Olin itse asiassa vuoden 2020 alkuun saakka elänyt siten, että elän aina loppukuusta luotolla, vaikka samaan aikaan säästin ja sijoitin.
Sitten päätin, että on aika lopettaa osittainenkin velaksi eläminen. Päätin ottaa oman talouteni toden teolla haltuun ja viedä säästämisen seuraavalle tasolle. Samalla syntyi idea tämän blogin perustamisesta.
Lue myös: Nämä 5 steppiä jokaisen tarvitsee ottaa tullakseen miljonääriksi
Lisää budjetoinnista: 10 parasta keinoa talouden hallintaan
Mistä säästän? Tsekkaa 15 suurinta säästökohdettani
Laita blogi tilaukseen, niin et missaa yhtään kirjoitusta!
Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, niin et jää mistään paitsi!
Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!
3 vastausta artikkeliin “Mistä kaikki alkoi”