Viisi viikkoa lomalla Bulgariassa – paljonko se maksaa?

Olin reilu viisi viikkoa lomalla Bulgariassa. Nostin taannoin vuotuisen lomabudjettini 1200 euroon ja se riitti vallan mainiosti – rahaa jäi vielä ylikin. Tarkastelen seuraavassa, paljonko Bulgariassa lomaileminen maksaa. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Bulgaria on hintatasoltaan EU:n halvin maa. Sen hinnat ovat noin 50-70%:ia Suomea edullisemmat, toisinaan tätäkin enemmän.

Suomalaisille ovat tuttuja lähinnä Mustanmeren rannalla olevat Sunny Beach ja Kultahietikko (Golden Sands), mutta myös pääkaupunki Sofiassa on paljon nähtävää. Entisen Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneena maana Bulgaria on myös varsin eksoottinen paikka. Se muistuttaa monin tavoin Venäjää.

Bulgarialaiset ovat erittäin ystävällisiä, mutta samaan aikaan turistin on syytä varoa, ettei joudu huijatuksi. Esimerkiksi taksiyhtiöissä on paljon huijareita. Samoin hintojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Ruoka muistuttaa kovasti naapurimaita Kreikkaa ja Turkkia: grillattua lihaa ja kasviksia, lihapullia ja ranskalaisia, moussakaa, riisillä ja jauhelihalla täytettyjä paprikoita, kreikkalaistyyppistä salaattia valkoisella juustolla (”shopska salata”), leivonnaisia kuten valkoisella juustolla täytetty banica ja niin edelleen.

Lämpötila kohoaa Bulgariassa heinä-elokuussa usein lähes 40 asteeseen ja jatkuu kuumana pitkälle syksyyn. Vielä syys-lokakuussakin maassa on usein suomalaisia hellelukemia.

Lennot

Lennot yhdellä välilaskulla Saksan kautta Sofiaan maksavat noin 260 euroa. Halpalentoyhtiöllä ja useammalla välilaskulla voi päästä tätäkin edullisemmin. Kesällä meren rannalle (Varna) menee myös Helsingistä suoria charter-lentoja ja halpalentoyhtiöt ovat toisinaan lentäneet suoraan esimerkiksi Burgasiin.

Tällä kertaa maksoin lennoista peräti 460 euroa, sillä koronan vuoksi halusin ottaa ne suurelta lentoyhtiöltä eli saksalaiselta Lufthansalta. Jälkikäteen ajateltuna tämä oli viisas veto, sillä matka ei sujunut ilman kommelluksia.

Lufthansa nimittäin ilmoitti lentojen aikataulumuutoksista kahdesti pitkin kevättä. Lopulta minulle jäi menomatkalla ainoastaan 55 minuuttia vaihtoaikaa Münchenissä ja kuinka ollakaan, lento Helsingistä Saksaan oli yli tunnin myöhässä, joten missasin jatkolennon.

Tämän jälkeen minut uudelleenreititettiin vielä samalle päivälle Münchenistä Frankfurtiin, jossa pääsin iltalennon ensimmäiselle varasijalle Sofiaan. Ikävä kyllä kukaan ei perunut paikkaansa iltakoneeseen, joten jouduin olemaan Frankfurtissa yötä ja saavuin päivää suunniteltua myöhemmin Sofiaan.

Aion hakea tästä yli vuorokauden myöhästymisestä korvausta Lufthansalta, joka toki maksoi hotellin, iltaruoan ja aamiaisen Frankfurtissa. Paluumatka sujui sen sijaan hyvin, ja tuplarokotettuna en edes joutunut karanteeniin. Kaikenlaisia tarkastuksia tosin oli normaalia enemmän.

Matkabudjetista lentoihin kannattaa varata noin 260 euroa.

Hotellit

Bulgariassa majoittuminen on varsin edullista. Etenkin, jos ei mene turistikohteisiin. Esimerkiksi apartment hotel -tyyppinen ratkaisu kustantaa noin 12-15 euroa per henki per yö (25-30 euroa per asunto). Hostelleissa yöpyminen maksaa 10-20 euroa yöltä ja hotelleissa 20-100 euroa yöltä. Kaikki riippuu tietysti majoituspaikan tasosta. 100 euron hintaluokassa puhutaan jo keskustan kylpylähotelleista.

Apartment hotel on budjettimatkaajalle hyvä vaihtoehto, sillä se mahdollistaa kokkaamisen kämpillä.

Yöpyminen apartment hotellissa maksaa viideltä viikolta 437,50 euroa.

Ruoka

”Shopska” salaatti eli Bulgarian vastine kreikkalaiselle salaatille sekä lihapullia, ranskalaisia ja tomaattisalsaa.

Ruoka on Bulgariassa verrattain halpaa. Esimerkiksi salaatin saa ravintolassa noin 2,5-3,5 eurolla, dönerin kadulta noin 1,75 eurolla, pizzan noin 4-5 eurolla ja ravintola-annoksen noin 4-6 eurolla. Toki kalliita turistipaikkoja on myös – kannattaa hakeutua muualle syömään kuin esimerkiksi Sofian pääkadulle Vitosha Boulevardille.

Iso olut maksaa terassilla tai baarissa noin euron ja erikoiskahvi kahvilassa yhdestä kahteen euroa. Ero verrattuna Suomeen on suorastaan järkyttävä ja itse en täällä viitsi juuri kahviloissa istuakaan.

Lue seuraavaksi: 15 suurinta säästökohdettani

Realistinen ruokabudjetti on noin 5 euroa per päivä, jos syö ravintoloissa kerran päivässä ja vetelee muutoin kevyemmällä linjalla. Totuuden nimissä lämpötilan kolkutellessa 40 astetta varjossa, ei ainakaan allekirjoittaneella juuri edes tullut nälkä. Yksi ateria päivässä riitti mainiosti ja lisäksi sitten illalla jotain leipää.

Viideltä viikolta ruokaan ja juomiin menevä summa on siten noin 200 euroa. Tätäkin edullisemmin on mahdollista päästä.

Aktiviteetit

7 rila lakes
Rila 7 Lakes

Ostin Sofiassa kuukauden salijäsenyyden, joka maksoi 20 euroa. Lisäksi menimme 7 Rila Lakes + Rila Monastery -turistiretkelle, joka maksoi 40 euroa ja johon päälle tuli lippu vaijerihissiin 10 euroa. Jos vaeltaminen kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti mennä kyseisellä retkelle. Rilan seitsemän vuoristojärveä on kenties kaunein paikka, jossa olen koskaan käynyt.

Rila 7 Lakes, kuvassa näkyy järvistä viisi

Vuokrasimme myös päiväksi Sofian lähistöllä sijaitsevalta Iskar-järvellä pienen purjeveneen ja kapteenin, joka kustansi kolmelta hengeltä 50 euroa per nuppi. Hinta on tolkuttoman halpa, sillä Suomessa puhuttaisiin varmaan jostain 1000 – 1500 euron kustannuksista.

Takseihin ja julkisiin kulkuvälineisiin kului viiden viikon aikana noin 30 euroa. Taksilla liikkuminen on Bulgariassa todella edullista, mutta pitää tietää, mitkä yhtiöt ovat luotettavia. Näitä ovat esimerkiksi O.K. Supertrans ja Yellow! -taksifirmat. Matka kaupungin laidalta Geo Milevin kaupunginosasta keskustaan maksaa noin 2,5 euroa (5 levaa) ja lentokentältä keskustaan noin 5 euroa (10 levaa).

Ilmaisiin aktiviteetteihin kuuluivat muun muassa metallimusiikkiin erikoistuneet ulkoilmafestarit, jonne osuimme sattumalta, ja lisäksi pääsin bulgarialaisen kaverini kyydillä esimerkiksi vuoristoon ampumaan jousipyssyllä. Laakereilla ei tullut juurikaan oltua viiden viikon aikana.

Esimerkkejä muista hinnoista:

  • Hiusten leikkaaminen 2 euroa (miehet) ja 4-5 euroa (naiset)
  • 2 litraa olutta ruokakaupassa 0,9 – 1,20 euroa
  • Frappé (jääkahvi) kahvilassa 1 euro
  • Hesburger, Burger King, McDonalds jne. -50% Suomen hinnoista

Aktiviteetteihin on syytä varata useampi sata euroa.

Lopuksi

sofia bulgaria

1000-1200 euroa riittää viiden viikon lomaan Bulgariassa. Paljon riippuu toki siitä, miten paljon aktiviteetteja haluaa harrastaa ja miten paljon syö ulkona. Esimerkiksi Thessalonikiin ja Istanbuliin on helppoa matkustaa Bulgariasta. Tällä kertaa lähinnä koronasta johtuen en matkustanut kovin paljon.

Itse tykkään matkustaa johonkin kohteeseen pidemmäksi aikaa. Viikko on aivan liian lyhyt aika. Sen sijaan kuukauden aikana pääsee jo mukaan paikalliseen elämään.

Suunnittelen nostavani matkabudjetin 2000 euroon vuodessa. Se käy oikeastaan kivuttomasti, sillä budjetissani on niin paljon ylijäämää. Pidän matkustamista eräänlaisena henkireikänä, joka auttaa pääsemään irti töistä ja antaa paljon – toisin kuin turhan roinan ostaminen.

Lue seuraavaksi: Kuinka päästä eroon veloista

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Tervetuloa mukaan miljoonajahtiin!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

One thought on “Viisi viikkoa lomalla Bulgariassa – paljonko se maksaa?

  1. ”Entisenä Neuvostoliiton maana Bulgaria on myös varsin eksoottinen paikka. Se muistuttaa monin tavoin Venäjää.”

    Tämä kannattaa vielä tarkistaa uudestaan.

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!

Discover more from Miljonääriksi 25 vuodessa

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading