Puolivuotiskatsaus 2/2022 – nettovarallisuus 108 147,10€

Vuosi 2022 jäi rahastosijoitusten osalta tappiolliseksi. Varsinkin tammi-syyskuussa rahaa suli oikeastaan samaa tahtia kuin sitä laitoin kuukausittain sijoituksiin lisää. Viimeisellä kvartaalilla osakemarkkina kuitenkin viimein kääntyi. Otin marraskuussa 10 000 euron sijoituslainan, joka on vajaa 10 % nettovarallisuudesta ja sijoitin sen osakkeisiin. Sivu sisältää mainoslinkkejä*.

Aluksi

Maaginen 100 000 euron nettovarallisuuden raja paukahti rikki vuoden 2022 ensimmäisellä puolikkaalla. Avuksi tosin tarvittiin asunnon arvonnousun laskemista mukaan. Laskentakaavan perusteluista tarkemmin Puolivuotiskatsauksessa 1/2022.

Vuonna 2022 karkeasti Q1-Q3 lasketeltiin alas, mutta Q4 osakemarkkina kääntyi jälleen nousuun koko vuoden jäädessä kuitenkin tappiolliseksi. Nyt vuonna 2023 on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan markkina kehittyy. Sitä ei tiedä kukaan.

Käyn seuraavassa eri omaisuuslajit läpi eroteltuina, suluissa on aina edellisen puolivuotiskauden lukema.

Rahastot 33 492,32€ (28 618,45€)

Säästän edelleen tasaisesti joka kuukausi passiivisiin osakeindeksirahastoihin. Tämä tapahtuu automaattisesti. Rahojen poistumista tililtä ei enää edes oikeastaan huomaa, eikä niitä miellä käytettävissä oleviksi rahoiksi. Siksi aina vähän yllätyn, kun ynnään lukuja yhteen ja nousua on taas tapahtunut.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä rahastoihin laitetut lisärahat alkoivat viimein pysyä eli enää ei lasketeltu alas. Nordnetin niin sanotun pääsalkun arvo on tällä hetkellä 20 749,00€ ja Seligsonin hajautussalkun 12 743,32€. Yhteensä rahastosijoitusten arvo on 33 492,32€. Nousua edelliseen puolivuotiskatsaukseen on siis +4 873,87€.

Vielä on liian aikaista ennustaa, jäivätkö pörssien pohjat lokakuulle vai nähdäänkö uusia korjausliikkeitä alaspäin. Alaspäin laskettelu edellyttää kuitenkin sellaisia huonoja uutisia markkinalla, jotka eivät vielä ole yleisesti tiedossa eli jonkinlaista uutta shokkia. Indeksisijoittajalle laskut tarjoavat oivan paikan ostaa lisää.

Asunto 22 653,74€ (21 186,79€)

Asunnosta on velkaa jäljellä 89 346,26€ (90 813,21€). Maksettu on 22 653,74€ (+1 466,95€). Laina lyhenee erittäin hitaasti, mutta lyhenee kuitenkin.

Korkojen nousu pakottaa miettimään myös ylimääräisten lyhennysten tekemistä. Tilastojen valossa on kuitenkin selvää, että pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata ylimääräisiä lyhennellä.

Lue seuraavaksi: Asuntolainan lyhennys vai sijoittaminen – kumpi kannattaa?

Asunto ei vuonna 2022 nostanut arvoaan käytännössä lainkaan, mutta arvo ei välittäjän arvion mukaan myöskään laskenut.

Puskurit 11 178,70€ (10 338,39€)

Olen varsinkin aikuisiällä ollut toivottoman huono säästämään rahaa. Kaikki on mennyt, mitä on tullut. Lopulta ymmärsin, että säästäminen on pakko automatisoida ja samalla tehdä rahojen säästöstä pois ottamisesta vaikeaa. Tämä strategia on ainoa, jolla itse kykenen säästämään, olipa kyse puskureista tai rahastoista.

Talouden puskurit kertyivät hieman myös jälkimmäisen puolivuotiskauden aikana. Puskureista vain pankkitili ei tuota mitään, muille kertyy jonkinlaista korkoa.

Tässä lyhyt katsaus puskureiden tilanteeseen:

  • Henkilöstörahasto 4 739,40€ (4 466,21€). Rahastoon lisätään kerran vuodessa tietty (pieni) osa yhtiön voitoista ja sen arvosta 15 % voi realisoida vuosittain. Tästä summasta 85 % on veronalaista tuloa, loppu verovapaata. Rahaston varat on sijoitettu osake- ja korkomarkkinalle. Työsuhteen päättyessä koko rahaston arvon saa itselleen.
  • Säästöhenkivakuutus 3 128,60€ (2 817,03€). Tämä pitää sisällään vakavan sairauden vakuutuksen, pysyvän työkyvyttömyyden vakuutuksen ja pienen henkivakuutuksen. Vakuutusmaksut kerryttävät rahastosäästöä. Käytännössä vakuutusturva päättyy 65 vuoden iässä ja tällöin kaikki maksetut vakuutusmaksut saa itselleen noin prosentin vuosikorolla (laskennallinen). Vakuutukset ovat siten ”ilmaisia”.
  • LähiTapiola Korkoetu 1 810,70€ (1 555,15€). Tämä tuote oli pitkään ainoita järkeviä korkosijoituksia 1,0 – 1,5% vuosituotollaan, mutta nyt moni pankki tarjoaa talletuksille vielä parempaa korkoa. Nykyiselle inflaatiolle tämä ei tietenkään pärjää, mutta pitkän aikavälin inflaatiolle ainakin jollain tapaa. Korkoa alkaa myös ajan myötä kertyä enenevissä määrin korolle ja koron korolle.
  • Pankkitili 1 500€ (-). Tämän summan tarkoituksena on tuoda liikkumavaraa arkeen. Toisinaan summa heilahtaa reippaastikin tavoitteen (1 500€) alapuolelle, mutta palautan sen aina mahdollisimman nopeasti takaisin.

Suorat osakesijoitukset 107€ (2 051€)

Suoria osakesijoituksia minulla on nyt 10 072€ arvosta. Sijoituslainaa on 9 965€. Olen siis vaivaiset 107€ plussalla!

Tämä ei kuitenkaan sinänsä haittaa mitään. Tappiot eivät nimittäin realisoidu ennen kuin ne realisoi ja osakemarkkinalla ylipäätään on lähes mahdotonta hävitä rahaa. Tätä kirjoittaessa pelisalkun osakkeista mm. Nio ja Kempower ovat jo ampaisseet nousuun. Tesla sen sijaan kyntää edelleen.

Aika on sijoittajan paras ystävä. Ajattelin katsella heinäkuussa Puolivuotiskatsauksen 1/23 yhteydessä, mitä osakesijoituksille kuuluu. Laita blogi ihmeessä alta tilaukseen, niin et missaa yhtään kirjoitusta!

Kryptovaluutat 715,34€ (1 563,54€)

Myin toisen kryptolompakon sisällön vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla tyhjäksi, mikä selittää laskua tällä saralla. Tällä hetkellä olen niin sanotusti ottanut omani pois ja kryptosalkussa on enää voittojen osuus.

Suhtaudun kryptoihin kuin Veikkauksen peleihin. Ne ovat täysin spekulatiivisia, suuren riskin sijoituksia, jotka voi menettää kokonaan. Pyrin pitämään niiden osuuden noin 2-5 %:ssa eli tasolla, jonka vuoksi en menetä yöuniani.

Totuus on, että jos kryptoilla pelaamalla haluaa oikeasti vaurastua tai rikastua, on melkein mentävä useilla (kymppi)tonneilla sisään ja otettava valtavasti riskiä. Itse olen pitänyt maltillista linjaa ja ostanut lähinnä bitcoinia ja ethereumia, joiden häviämiseen markkinalta kokonaan en usko. Aion jatkaa ostoja edelleen.

Kryptosijoitukseni ovat suomalaisella NorthCryptolla, joka on Finanssivalvonnan alainen toimija. NorthCrypto ei ole ihan yhtä halpa kuin jotkin ulkomaiset välittäjät, mutta pidän sitä luotettavampana ja suomalaisista toimijoista se on edullisin. Myös käyttöliittymä on erittäin helppo.

Pääset avaamaan tilin NorthCryptolle ilmaiseksi tästä. (linkki avautuu uuteen välilehteen)*

Nettovarallisuus ilman asunnon arvonnousua yhteensä 68 147,10€ (63 758,17€)

Virallisen tavoitteen mukaan Q1/2023 sijoitussalkkuni arvon ilman asunnon arvonnousua on oltava 45 739€ päästäkseni tavoitteeseeni eli miljoonaan euroon 25 vuodessa. Tätä tavoitetta olen nyt 22 408,10€ edellä. Käytännössä olen jo saavuttanut 2024 tavoitteeni! Ei huonosti ottaen huomioon laskumarkkinan vuonna 2022.

Vuoden 2023 tavoitteita kävin jo pintapuolisesti läpi edellisessä kirjoituksessani. Aion kuitenkin omistaa vielä erillisen kirjoituksen tulevaisuuden pohdinnoille.

Laita blogi tilaukseen alta, niin et koskaan missaa yhtään postausta!

Pyrin tässä blogissa jakamaan hyödyllistä tietoa säästämiseen, sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyen sekä auttamaan myös sinua saavuttamaan unelmasi. Julkaisen uuden kirjoituksen yleensä aina sunnuntaisin. Laita blogini seurantaan, jotta et jää mistään paitsi!

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää!